Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Te va surprinde câți sunt intimi cu Bill, cu extratereștrii”. Sunt șef de unitate la un restaurant, iar statul mă vrea „polițist”, verificator de certificate verzi. Neputința autorităților de a gestiona pandemia nu poate fi transferată asupra unor terți ca mine

restaurant - Getty

Foto: Getty Images

În calitatea mea de șef de unitate la un restaurant, răspund de aplicarea reglementărilor legale care prevăd că în restaurante au acces numai cei cu certificat verde. De regulă această responsabilitate este delegată persoanei de la casă, dar în momentele de aglomerație dau si eu o mână de ajutor, pentru că respectiva operație este consumatoare de timp și resurse, iar clienții puțin înțelegători când trebuie să aștepte. Nu am o problemă cu munca de control efectivă, firma mă plătește pentru asta și nu am dileme morale, fiind de acord cu respectiva măsură, dar am dileme sociale și etice privind rolul pe care mi-l atribuie Statul fără voia mea.

Ca să fiu și mai clar, sunt pentru vaccinare, nu am o problemă cu faptul că trebuie să îi accept numai pe cei cu certificat verde, sunt pentru distanțare socială și sunt pentru respectarea legii. Faptul că sunt vaccinat este o alegere pe care am făcut-o singur, pe care nu încerc să o impun la nimeni și consider în continuare că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, făcută în baza unei decizii responsabile și informate. Înțeleg logica controlării certificatului verde, doar că nu o înțeleg ca prima măsură într-o tară în care procentul celor vaccinați cu schemă completă este de puțin peste 30%. Îmi trec prin cap multe alte măsuri simple, de distanțare și interzicere înainte de a ajunge la verificarea certificatului. 

Cred că limitarea numărului maxim de oameni raportat la suprafața încăperii, fie că se aplică la restaurant, mall, biserică sau în altă ocazie era prima măsură necesară, raportat la faptul că suntem o țară cu nevaccinați majoritari. Verificarea certificatului este și ea necesară desigur, dar este o măsură bazată pe un criteriu nu foarte relevant în situația actuală. Mai mult nu este o măsură completă, pentru că eu nu pot verifica legal și identitatea persoanei, iar în consecință îmi poate prezenta orice certificat. Așa că Statule, m-ai făcut polițist, dar așa, mai de grădiniță, căci nu mi-ai dat si puterile să îmi duc misiunea până la capăt corespunzător. Dacă eu nu am certitudinea că certificatul este al persoanei controlate, atunci măsura devine inutilă. Sigur, pot să mai uit dacă este același gen și dacă vârsta corespunde, dar cam atât, si mă și expun unor greșeli prea puțin galante, stiind fiind sensibilitatea doamnelor la vârstă. Chiar crezi că pot să le întreb care este vârsta lor reală?

Din perspectiva rolului meu nou atribuit, văd situația foarte confuz și nu înțeleg ce vrei de la mine, Statule. Eu văd că cei anti-vaccin sunt mai puternici și mai vocali decât cei pro-vaccin, diverse persoane au devenit eroi de moment prin lupta lor cu statul împotriva vaccinării ( deși nu au calificare medicală sau și mai bine, nicio calificare) iar în mediul virtual domină propaganda anti-vaccinare și teoriile conspirației. Avem medici care concurează cu artiști, avocați sau alte profesii în a deveni apostoli ai anti-vaccinării, televiziuni care profită și își cresc ratingul prin prezentarea părtinitoare a opiniilor și exploatarea cinică a necunoașterii, iar actul medical al vaccinării a devenit un act de supunere față de stat, când ar trebui să fie un gest liber consimțit, bazat pe o informare corectă. Dar pe tine nu te văd nicăieri. Acum când este mai mare nevoie de tine, să intervii cu autoritate, să iei măsuri, să faci un plan de ieșire din criză, să ne protejezi pe noi, cetățenii tăi, tu, Statule, lipsești cu desăvârșire.

Iar când ți-ai făcut simțită prezența, ai început transformându-mă pe mine în polițist. Autoritatea de a controla certificatele, dincolo de gestul banal al scanării, mă pune într-o poziție foarte ingrată de a tria si interzice, pe mine, lucrătorul din industria ospitalității. Eșecul tău în stăvilirea pandemiei încerci să îl arunci asupra mea și mă lași pe mine să lupt în continuare cu cei nehotărâți, controlând certificate verzi. Trebuie să îți spun însă că nu este treabă ușoară, pentru că cei pe care nu i-ai convins încă de necesitatea vaccinării nici nu înțeleg măsura. Iar eu nu am cum să îi fac să înțeleagă, nu am autoritatea științifică necesară să explic termeni medicali, sociali, sau să detaliez funcționarea unui vaccin. 

Oare pe mine, controlorul de certificate verzi, te bazezi tu cu această măsură, când rata îmbolnăvirilor o ia direct în sus, morții se adună prin spitale și starea de revoltă împotriva ta, Statule, se accentuează? Faptul că nu poate intra în restaurant îl va face pe om să se vaccineze, dacă el nu este convins de necesitatea actului medical? Nu, eu cred că nu îl va face. Te aștepți de la mine să îl oblig sau să umblu cu acul după el? Nu cred că acesta este rolul meu, Statule. După cum nu cred că eu trebuie să duc campania ta pro-vaccinare și să ascult toate teoriile conspirației cu care se împăunează lumea. Sigur, este interesant si distractiv în alte circumstanțe să vezi cum niște minți odihnite pot denatura știința. Folclorul anti-vaccinare rezultat este foarte vast, iar teoriile conspirației nenumărate. Am auzit până acum toate poveștile posibile, de la simplul nu mă vaccinez că nu îmi spune mie nimeni ce să fac, până la detaliile conspirației lui Bill Gates împotriva omenirii. Te va surprinde, Statule, câți sunt intimi cu Bill, cu extratereștrii si câți se pricep la medicină, dar eu unul nu sunt printre ei. 

Îți recomandăm

Toată neputința ta, Statule, de a gestiona pandemia nu se poate transfera asupra unor terți ca mine. Eșecul tău atât de plenar în această campanie trebuie să ți-l asumi. Actul discutabil de a-i obliga pe cei nevaccinați să se vaccineze nu îl pot prelua eu, cel care controlez certificatele verzi. Nu este rolul meu să îi conving de existenta virusului, de riscurile la care se expun sau de iminența dezastrului social. Acesta este rolul tău. Da, măsura cu accesul bazat pe certificat verde funcționează în țări cu rată de vaccinare mare, dar acolo ei au început cu măsuri care privesc distanțarea fizică și, ce este cu adevărat important, au reușit să convingă populația să se vaccineze. Pentru că dacă nu sunt convinși să se vaccineze, atunci nu sunt convinși nici de necesitatea distanțării sociale,  iar luatul mesei în restaurant este doar o parte din interacțiunile sociale zilnice în care te poți infecta.

Am auzit des teoria că la noi analfabetismul funcțional mare și gradul de educație scăzut fac ca lumea să creadă în teoria conspirației. Poate că așa o fi, nu sunt specializat în psihologie socială, dar și acelor oameni le poți vorbi într-un fel pe care să îl înțeleagă. Faptul că tu nu ai avut o atitudine fermă, consecventă și cu explicații ușor de înțeles de către oricine a făcut să ajungem aici. Tu, Statule, ai lipsit când era mai acut nevoie de tine, ai consumat timp și resurse pe lupte interne între conducătorii tăi vremelnici, te-ai lăudat că ai învins pandemia, când valul patru întuneca orizontul, ai omis să iei simple măsuri de distanțare fizică când era mai necesar, ai permis aglomerările de oameni atât de iubite de virus și acum practic ne arunci problema în brațe și te speli pe mâini.

Este o mare diferență între a nu te vaccina în mod informat, pentru că la nivel personal consideri că riscurile sunt mai mari decât beneficiile și atunci accepți că sunt locuri și servicii la care nu ai acces, și a nu te vaccina pentru că alții te-au convins, profitând fără scrupule de naivitatea ta și folosind argumente care combină medicina populară cu alchimia și vrăjitoria. Această diferență însă nu poate fi remediată de către mine prin controlul certificatelor verzi. Munca de convingere este apanajul tău, Statule. Tu trebuie să îi asculți, să îi înțelegi și să îi convingi pe cei neconvinși încă. Trebuie să găsești un limbaj de comunicare și înțelegere cu ei și să vezi care sunt obiecțiile și fricile lor. Sigur, va rămâne întotdeauna un mic procent refractar și cu idei revoluționare, și cu aceștia pot să accept să fac munca de polițist pentru binele comun, dar aceștia pot reprezenta doar un procent rezonabil din total si nu majoritatea.

Așa că revin - degeaba mă vrei polițist, Statule, pentru că eu nu îmi doresc să fiu. Nu doresc această autoritate și nici nu consider că trebuie să o am. Nu este datoria mea socială. Nu este rolul meu, iar când citesc măsurile care se vor lua în continuare am mari îndoieli că tu înțelegi care este rolul tău in această luptă. Mai mult, mă îndoiesc că tu înțelegi că ești în mijlocul unei lupte care ne afectează pe toți si are mari șanse să se sfârșească cu o înfrângere a tuturor. Degeaba ai vrea tu să muți frontul la nivelul meu, deja scena bătăliei este mult prea extinsă pentru mine ca să fac față. Iar dacă am ajuns într-un moment în care sunt necesare măsuri extreme din cauza gravitații situației, atunci dintre noi doi polițistul nu poți fi decât tu, căci acesta este rolul tău și nu al meu, iar tu ai autoritatea legală să ți-l asumi.

P.S. Prin Stat mă refer la toate autoritățile, politice sau administrative, alese sau de carieră, care pot și ar trebui să influențeze campania împotriva virusului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    "Nu este datoria mea socială". Am crezut că n-am citit bine. Numai dacă trăiești pe o insulă pustie n-ai nici una. Dacă nu noi, cine?

    "Toată neputința ta, Statule, de a gestiona pandemia nu se poate transfera asupra unor terți ca mine." Dragă domnule, propuneți atunci dvs cine ar trebui să controleze. Ori vreți un polițist în fața fiecărui restaurant?
    Să nu vă imaginați că unde certificatele se aplica de când hăt, sunt controlate de polițiști. Da, să vezi și să nu crezi, toate statele transferă asemenea responsabilități, cetățenii înțeleg că și ei reprezintă statul și nu-s undeva înafară ori așteptând de la stat mură-n gură. Statul și poliția intră în joc doar când există suspiciunea că ar fi false. Da, domnule, angajații restaurantului verifică. Și știți cum? Foarte simplu, cer și buletinul. Atât de simplu. Ca la bancă, poștă, etc.
    Să ne revoltăm că nu-i treaba noastră poate oricine. La fel și în școli de a ajuns testarea un teatru ieftin și prost, o mascaradă de 2 lei, hai să ne facem că facem. Orice om care vrea situația asta o dată rezolvată vrea să fie parte din soluție nu din problemă. Așa că, domnule, lăsați fandoseala la o parte, puneți un afiș că se cere pe lângă certificat și actul de identitate și gata.

    De din ăștia care eu nu, eu nu, e sub nivelul meu, nu-i treaba mea, etc, am mai auzit. Prea des chiar.
    M-am săturat să aud "nu și de ce nu" în loc de hai să vedem cum facem.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      check icon
      Uite,vorbesti fara sa stii….nu poate cere buletinul,asta o poate face doar politia.Asa ca,mai incet cu “ se poate face foarte usor”.La banca sau posta se cere buletinul pentru securitatea tranzactiilor,cind le faci,sau daca ridici un pachet sau platesti o factura-nu-ti cere nimeni buletinul ca sa intri in banca sau in cladirea postei.Insa d-na Delia ramine aceeasi d-na neo-marxista care le stie pe toate si al carei singur scop in viata e postarea de comentarii pe Republica.Get a life,cucoana!
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Madam Delia, raspindac de soi. Pai du-te, madam, la mall, si controleaza populatiunea. Reprezinti statul, ești mare barosana.
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Ete fleoșc.
      Dacă VĂ aduceți aminte ( dvs, da? că nu ne tragem de șireturi), odată cerea buletinul și băiatul care aducea un pachet cu toate că EU eram aia care dădea banul. Dacă vreți să vorbiți cu dom profesor și intrați în școală veți fi legitimat și de femeia de serviciu dacă altcineva nu-i acolo. Așa că buletinul îl poate cere cam oricine abilitat prin lege s-o facă.
      Mie mi-a luat foarte puțin să scriu, o fac foarte repede, desigur mai puțin decât v-a luat dvs să vă postați dejecțiile.
      Dacă tot îmi pândiți postările ar fi trebuit să știți că nu fac parte din cercul "neomarxiștilor" dacă prin asta înțelegeți USR, deși i-am votat și-i posibil să-i mai votez, ci mai curând am afinități pe partea mai galbenă a eșichierului.
      A, și apropo de viață ( chiar, se aplică și dvs) nu vă mai răspund, una la mână din principiu, cu nesimțiții nu prea stau de vorbă, a doua, îmi păstrez bateria telefonului pentru certificat că mai târziu merg să cumpăr niște cadouri și apoi aterizez într-un local drăguț. Puteți să vă agitați și să faceți spume ca șampania, altă cale nu-i, fie și pentru a vă fi de propria pr... pardon, nesăbuință.
      Valabil și pentru jieni.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult