Foto: Profimedia Images
Potrivit unor cercetări citate de ziarul The Guardian, vremea caldă, provocată de poluarea cu carbon, a ucis aproape 50.000 de persoane în Europa anul trecut, continentul încălzindu-se într-un ritm mult mai rapid decât alte părți ale lumii.
Constatările vin în contextul în care incendiile de vegetație au devastat pădurile din apropiere de Atena, iar în Franța și Marea Britanie au fost emise avertizări de căldură excesivă. Medicii numesc căldura un „ucigaș tăcut”, deoarece face mult mai multe victime decât își dau seama majoritatea oamenilor, scrie G4 Media.
Potrivit studiului publicat în Nature Medicine, rata mortalității devastatoare în 2023 ar fi fost cu 80% mai mare dacă oamenii nu s-ar fi adaptat la creșterea temperaturilor din ultimele două decenii.
Elisa Gallo, epidemiolog de mediu la ISGlobal și autor principal al studiului, a declarat că rezultatele au arătat că eforturile depuse pentru adaptarea societăților la valurile de căldură au fost eficiente. „Dar numărul deceselor cauzate de căldură este încă prea mare”, a avertizat ea. „Europa se încălzește de două ori mai rapid decât media globală – nu ne putem culca pe lauri”, a ținut să mai spună cercetătoarea.
Valurile de căldură au devenit mai fierbinți, mai lungi și mai frecvente pe măsură ce oamenii au ars combustibili fosili și au distrus natura, înfundând atmosfera cu gaze care acționează ca o seră și încălzesc planeta, se mai arată în raportul The Guardian. La nivel mondial, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar oamenii de știință se așteaptă ca 2024 să îi ia curând locul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Evident ca în orice articol se vorbește doar de gazele cu efect de seră dar deloc de activitatea solară pentru că nu susține narațiunea.
Always follow the money!
Ai "certificate verzi"? Ai!
Ajută?
Nu!
Costă?
Da!
Q.e.d!