Foto: shaploff / Alamy / Alamy / Profimedia
Dacă tot sunt la Bruxelles, profit de moment să vă spun că Comisia Europeană pregătește un nou pachet de legislație de mediu.
- Având în vedere alegerile europene de vara viitoare, executivul comunitar condus de Ursula von der Leyen speră să încheie cu un sprint final maratonul său de cinci ani de legislație de mediu fără precedent.
- Însă pare că deși își dorește, Comisia Europeană nu prea mai are forța politică necesară pentru a termina mandatul cu toate obiectivele îndeplinite.
- Comisia Europeană urmează să publice un pachet de reguli privind alimentele și biodiversitatea, ca parte a agendei sale emblematice cunoscută sub numele de European Green Deal. Momentul reprezintă una dintre ultimele impulsuri legislative înainte de sfârșitul anului de dinainte de alegeri.
- Pachetul cuprinde reguli care urmăresc să reducă degradarea solului și deșeurile alimentare și textile, permițând în același timp dezvoltarea unei noi generații de culturi agricole, mai potrivite pentru un climat în schimbare.
Dar aceste reguli vin pe fondul respingerii tot mai mari din partea dreptei politice din Parlamentul European (a se citi PPE), care amenință să blocheze total alte măsuri conexe, inclusiv legea UE pentru restaurarea naturii și țintele de reducere a pesticidelor, după cum notează Politico Europe.
- Manfred Weber, liderul celui mai mare grup politic de la Bruxelles, Partidul Popular European, a promis că va anula orice lege a UE despre care spune că va duce la prețuri mai mari la alimente, în timp ce amenință mijloacele de trai ale fermierilor și aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.
- Comisia condusă de Ursula von der Leyen a obținut câteva victorii importante în executarea agendei sale ecologice, precum interzicerea importurilor legate de defrișarea globală, adoptarea de obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, eliminarea treptată a vânzării de mașini noi cu motor cu combustie până în 2035 și declanșarea unui val de investiții în sectorul energiei regenerabile.
- Dar, cu timpul expirând pentru a finaliza toate inițiativele legislative din cadrul European Green Deal înainte de expirarea mandatului actualei Comisiei Europene, multe voci din Bruxelles se întreabă dacă executivul european va face compromisuri și va opta pentru propuneri mai slabe în ceea ce privește legislația de mediu.
Și sursele din Bruxelles spun că cel puțin unul dintre dosarele dezbătute în această săptămână, care se referă la sănătatea solului, ar fi afectat.
- Solul este esențial pentru producerea alimentelor. De asemenea, purifică apa, protejează împotriva inundațiilor și ajută la combaterea secetei. Majoritatea solurilor UE sunt într-o stare proastă, suferă de eroziune, aport excesiv de nutrienți și alte probleme. Degradarea solului costă statele membre peste 50 de miliarde de euro pe an, potrivit Agenției Europene de Mediu.
- Noua legislație ar oferi solului un statut juridic similar cu cel al aerului și apei, cu scopul de a îmbunătăți dramatic condițiile solului până în 2050. Dar acest nou pachet de reguli atinge și problemele spinoase ale proprietății și utilizării terenului.
- Comisia Europeană a propus o directivă similară privind solurile în anul 2006, dar puterile agricole de la acea vreme precum Regatul Unit, Franța, Germania și Olanda au blocat-o, forțând eventuala retragere a acesteia în 2014.
„UE trebuie să adopte fără întârziere legea sănătății solului. Dar nu cu orice preț. Legea trebuie să fie ambițioasă și bine concepută”, a spus Caroline Heinzel, ofițer de politici asociat la Biroul European de Mediu.
- Heinzel a citat obiective obligatorii din punct de vedere juridic și aplicarea principiului „poluatorul plătește” drept unele dintre elementele necesare pentru atingerea obiectivelor legii.
- Dar, în timp ce grupurile de advocacy pentru mediu fac eforturi pentru o mai mare ambiție în unele domenii ale European Green Deal, ele nu sunt în favoarea tuturor elementelor acestuia.
- În special, grupurile critică decizia Bruxelles-ului de a reglementa o nouă generație de culturi modificate genetic în mod diferit de organismele modificate genetic clasice, avertizând că acest lucru va crește captarea din partea marilor jucători a sectorului agricol. Proiectul sugerează că Comisia intenționează să elimine cerințele de evaluare a riscurilor și de trasabilitate pentru cel puțin unele dintre culturi.
- Un alt dosar așteptat săptămâna aceasta, care se referă la reglementarea tipului de semințe care pot fi comercializate și vândute în UE, ar putea incrimina munca micilor fermieri și a rețelelor de conservare care păstrează și schimbă soiuri tradiționale. În ambele dosare, ecologiștii acuză Comisia că se apropie prea mult de interesele marilor jucători din agricultură.
Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl Romania, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.