Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Uite ce poate să îți facă Poliția Română!” Detalii șocante din dosarul torționarilor, un polițist a urinat pe una dintre victime

Dosarul celor 9 polițiști de la secția 16 din București, cercetați pentru că ar fi privat ilegal de libertate, lovit și umilit 2 tineri care le-ar fi atras atenția că nu poartă mască în timpul unui filtru organizat oficial, este cel puțin la fel de grav ca întâmplarea nefericită de la Onești.

Celor care nu cunosc incidentul extrem de serios și revoltător cu polițiștii de la Secția 16, iată-l în scurt rezumat.

Doi bărbați au fost ridicați de polițiști în noaptea de 31 august- 01 septembrie 2020, în jurul orei 1, de la stația de metrou Eroii Revoluției, după ce primii le-ar fi reproșat celor din urmă că nu respectă reglementările cu privire la purtarea măștilor de protecție.

Unul a fost încătușat și plimbat într-o dubă prin oraș, abandonat apoi într-o zonă rău famată a Capitalei, iar unul a fost dus la marginea unui câmp, descălțat, dezbrăcat, lovit și umilit timp de 30 de minute de către cei care ar trebui să apere legea. „Am fost înjurat, mi s-au pus cătuşele, am fost băgat în maşină, mi s-au dat trei jeturi de spray paralizant în faţă. Am crezut că voi fi dus la secţia de poliţie, dar nu m-au legitimat, nici ei nu s-au legitimat. Au început să dea cu bastoanele în mine. Îmi dădeau cu picioarele în coaste şi cu pumnii în cap. M-au descălţat, m-au bătut la tălpi. M-au abandonat pe câmp.” 

Victima povestește într-un interviu pentru Antena 3 faptul că unul dintre agresorii în uniformă a urinat pe el „Cel mai șocant eveniment a fost că polițistul în vârstă și-a făcut necesitățile fiziologice pe mine. A urinat pe mine și mi-a spus: Uite ce poate să îți facă Poliția Română!

„Am scos buletinul, mi s-a aruncat buletinul din mână. Mi s-au pus mâinile la spate, am fost încătuşat, pus cu burta pe o maşină şi pur şi simplu aruncat peste nişte cauciucuri. Nu ştiu unde m-au dus, am avut noroc că mi-a rămas telefonul şi am văzut că sunt undeva în Ferentari”, a spus celălalt bărbat implicat în incidentul extrem de grav.

Procurorii care au lucrat la dosar au început cercetarea in rem, iar la 5 luni distanță, aceasta s-a transformat în anchetă pentru purtare abuzivă, lipsire ilegală de libertate și tratamente degradante. Astăzi, faptele par a fi încadrate la tortură.

Întâmplările sunt extrem de grave și revoltătoare. Generalizarea, atunci când vorbim despre incidente - indiferent de domeniu sau instituție - este o greșeală. Nu toți sunt la fel, nu toți încalcă legea, însă această serie nesfârșită de evenimente grave și nefericite în care au fost implicați angajați ai MAI par să ne demonstreze că, din păcate, în Poliția Română, profesioniștii, oamenii serioși, angajații care aplică legea corect par a fi tot mai des excepțiile.

Instituțiile din subordinea MAI arată, tot mai des, că au nevoie de o restructurare profundă, de o rescriere a modului în care se sunt angajați, pregătiți, triați, evaluați toți salariații, de la cel mai mic, până la cel mai mare.

Uniformele care aparțin de Ministerul Afacerilor Interne suferă de mai multe boli, provocate de greșeli care s-au făcut în ultimele 3 decenii, de la pensionarile anticipate ale profesioniștilor, politizarea excesivă de sus în jos și până la școlile și academiile unde se plagiază pe capete, dar și interimatele permanentizate, care nu sunt altceva decât modul prin care șefii numiți politic îi țin în șah pe comandanții de inspectorate și structuri, pentru a răspunde la comanda de la centru.

Cazul polițistului pedofil și violator care a fost protejat de colegi, tragediile de la Caracal, unde polițiștii au arătat că erau mână în mână cu interlopii locali iar cei de la 112 sunt foarte slab pregătiți, ostaticii omorâți la Onești, tinerii torturați de indivizii de la Secția 16, rețelele cu permise acordate contra mită în ultimii ani (la Suceava până și șeful DGPI a fost reținut în dosar), cazurile de mită de la polițiile de frontieră, problemele de corupție de la evidența populației, negocierea mai marilor din Poliția Capitalei și Poliția Română cu interlopii clanului Duduianu pentru a-i ruga să respecte legea, intervenția abuzivă a jandarmilor la 10 august, modul în care s-au mușamalizat faptele, rețelele prin care se acoperă între ei și se informează reciproc, ținându-și spatele- toate arată că sistemul este plin de bube și puroi, e cangrenat de sus până jos și trebuie luat om cu om. 

Din păcate, Poliția Română și Jandarmeria au început, de ceva vreme, să aibă comportament demn de clanurile mafiote sau de grupuri infracționale organizate.

E necesar să fie aduși în față oamenii cu respect față de uniforme, cu calități morale indubitabile, profesioniști, școliți cu adevărat, fără plagiate. 

Într-un stat de drept care nu vrea să scape lucrurile de sub control, probabil că MAI ar trebui să desființeze Poliția Română și Jandarmeria Română pentru o perioadă și să le înființeze la loc, pe bază de principii sănătoase, cu angajați unul și unul, de la zero.

Rămâne de văzut dacă ministrul Bode are curaj și susținere să facă mai mult decât o spoială și două anchetuțe, care să se lase cu plimbarea diverșilor inși de pe o funcție pe alta.

După Onești și tinerii torturați de polițiștii de la Secția 16, într-o societate normală, câteva straturi de șefi, de la numărul 1 din Poliția Română și echipa sa și până la secretarii de stat cu decizie, dar și cei care au știut de incident și nu au luat măsuri imediate, toți ar trebui să-și fi dat deja demisiile. 

Următorul pas al unei adevărate reforme care să ducă la însănătoșire ar fi plecarea din sistem a tuturor celor care au terminat școli dubioase și cei asupra cărora planează suspiciuni de plagiat, fără excepție, indiferent de funcția pe care o dețin. 

Oamenii care au obținut prin fraudă academică (deci furt intelectual) o diplomă care să-i ajute să ajungă în poziția în care sunt nu au suficient capital moral pentru a lucra în instituții despre care se presupune că aplică legea.

PS. Mihai Ionuț, tânărul bătut de Poliție, a postat pe pagina sa de Facebook imaginile agresiunii. Orice comentariu e de prisos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult