Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Un moment istoric”. Croația a inaugurat un pod de 2 kilometri, ocolind Bosnia, pentru a facilita accesul în Dubrovnik. Obiectivul a fost finanțat de UE și construit de o firmă chineză

Podul Peljesac

Foto: Stringer / EPA / Profimedia

Croația a inaugurat marți Podul Peljesac, care leagă două părți ale coastei aflate de-a lungul Mării Adriatice, împărțite de teritoriul bosniac.

Mai mulți locuitori ai zonei s-au prezentat devreme locul inaugurării, pentru a merge pe pod, înainte de deschiderea traficului auto, marți seara. 

Podul are o lungime de 2,4 kilometri, iar investiția totală a fost de 526 de milioane de euro, deschiderea fiind catalogată, la televiziunea de stat HRT, drept „un moment istoric”.

Construcția podului începuse în 2007, dar lucrările au fost reluate după 2017, când Uniunea Europeană a investit 357 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 85% din costul proiectului.

Foto: The Associated Press / Profimedia

În 2018, China Road and Bridge Corporation a câștigat licitația internațională pentru construirea importantului proiect de infrastructură.

În negocierile cu Bosnia vecină, oficialii croați au convenit să ridice podul la o înălțime de 55 de metri, pentru a nu împiedica intrarea navelor cu tonaj mare în singurul port maritim al Bosniei, situat în localitatea Neum.

Foto: Elvis Barukcic / AFP / Profimedia

„Acest pod nu este un lux, este o necesitate. Este o zi minunată pentru Croația”, a spus premierul croat Andrej Plenkovic.

Pentru cei 90.000 de locuitori din Dubrovnik și din împrejurimi, dar şi pentru turişti, inaugurarea podului reprezintă sfârşitul orelor de aşteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, pentru a intra în Bosnia, apoi pentru a ieşi după 10 kilometri.

Foto Getty Images

O țară cu o populație de 3,8 milioane de locuitori, Croația se mândrește cu o coastă presărată cu mii de insule. Statul atrage anual milioane de turiști, iar dezvoltarea suplimentară a infrastructurii pe care o va oferi podul pentru a călători între Dubrovnik și restul Croației era foarte așteptată atât de turiști, cât și de localnici, scrie AFP, citată de dw.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoasa constructia , felicitari Croatia , numai sa nu ajunga ca Muntenegru. Spre binele lor sa fie adevarat ca UE a cofinantat podul. Cititi si articolul din link sa intelegeti cine e cu adevarat China.
    https://romania.europalibera.org/a/muntenegru-datorii-imprumuturi-china-ue/31324019.html
    • Like 0
  • O companie din China, a finalizat o investigație începută în Croația. Minunat...
    Africa, un continent, dominat de foste puteri cu mentalități imperiale, precum Franța și UK, pe acolo, infrastructura a fost realizată, ori modernizată de companii din China.
    Politicienii din România au renunțat la modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă cu echipamente furnizate de către o companie din China.
    Diferența dintre politicienii din România și cei din Croația!
    • Like 0
  • Deci se poate să construiești un pod de anvergura asta, ținând cont de nevoile portuare ale vecinilor bosniaci.... O lecție de civilitate a Croației, plus un plus pentru finanțarea de 85% a UE.
    • Like 0
  • Se trecea cu ferry-ul, nu era nevoie de trecut prin Bosnia. A se vedea harta. Si ferry in Croatia merg " ceas".
    • Like 0
  • Doar ca amănunt: 357 nu e 85% din 526. E mult mai puțin, do the math.
    Apoi, e posibil ca o investiție cu bani europeni să fie realizată de o firmă non-UE? Nu știam, o să mă informez, mersi.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Bravo lor!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult