Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Un moment istoric”. Croația a inaugurat un pod de 2 kilometri, ocolind Bosnia, pentru a facilita accesul în Dubrovnik. Obiectivul a fost finanțat de UE și construit de o firmă chineză

Podul Peljesac

Foto: Stringer / EPA / Profimedia

Croația a inaugurat marți Podul Peljesac, care leagă două părți ale coastei aflate de-a lungul Mării Adriatice, împărțite de teritoriul bosniac.

Mai mulți locuitori ai zonei s-au prezentat devreme locul inaugurării, pentru a merge pe pod, înainte de deschiderea traficului auto, marți seara. 

Podul are o lungime de 2,4 kilometri, iar investiția totală a fost de 526 de milioane de euro, deschiderea fiind catalogată, la televiziunea de stat HRT, drept „un moment istoric”.

Construcția podului începuse în 2007, dar lucrările au fost reluate după 2017, când Uniunea Europeană a investit 357 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 85% din costul proiectului.

Foto: The Associated Press / Profimedia

În 2018, China Road and Bridge Corporation a câștigat licitația internațională pentru construirea importantului proiect de infrastructură.

În negocierile cu Bosnia vecină, oficialii croați au convenit să ridice podul la o înălțime de 55 de metri, pentru a nu împiedica intrarea navelor cu tonaj mare în singurul port maritim al Bosniei, situat în localitatea Neum.

Foto: Elvis Barukcic / AFP / Profimedia

„Acest pod nu este un lux, este o necesitate. Este o zi minunată pentru Croația”, a spus premierul croat Andrej Plenkovic.

Pentru cei 90.000 de locuitori din Dubrovnik și din împrejurimi, dar şi pentru turişti, inaugurarea podului reprezintă sfârşitul orelor de aşteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, pentru a intra în Bosnia, apoi pentru a ieşi după 10 kilometri.

Foto Getty Images

O țară cu o populație de 3,8 milioane de locuitori, Croația se mândrește cu o coastă presărată cu mii de insule. Statul atrage anual milioane de turiști, iar dezvoltarea suplimentară a infrastructurii pe care o va oferi podul pentru a călători între Dubrovnik și restul Croației era foarte așteptată atât de turiști, cât și de localnici, scrie AFP, citată de dw.com.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumoasa constructia , felicitari Croatia , numai sa nu ajunga ca Muntenegru. Spre binele lor sa fie adevarat ca UE a cofinantat podul. Cititi si articolul din link sa intelegeti cine e cu adevarat China.
  https://romania.europalibera.org/a/muntenegru-datorii-imprumuturi-china-ue/31324019.html
  • Like 0
 • O companie din China, a finalizat o investigație începută în Croația. Minunat...
  Africa, un continent, dominat de foste puteri cu mentalități imperiale, precum Franța și UK, pe acolo, infrastructura a fost realizată, ori modernizată de companii din China.
  Politicienii din România au renunțat la modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă cu echipamente furnizate de către o companie din China.
  Diferența dintre politicienii din România și cei din Croația!
  • Like 0
 • Deci se poate să construiești un pod de anvergura asta, ținând cont de nevoile portuare ale vecinilor bosniaci.... O lecție de civilitate a Croației, plus un plus pentru finanțarea de 85% a UE.
  • Like 0
 • Se trecea cu ferry-ul, nu era nevoie de trecut prin Bosnia. A se vedea harta. Si ferry in Croatia merg " ceas".
  • Like 0
 • Doar ca amănunt: 357 nu e 85% din 526. E mult mai puțin, do the math.
  Apoi, e posibil ca o investiție cu bani europeni să fie realizată de o firmă non-UE? Nu știam, o să mă informez, mersi.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Bravo lor!
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult