Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Unirea României cu Moldova este un narativ românesc exploatat destul de abil de Rusia./ Nu atât unirea cu Moldova cât ideea de Românie Mare”. Profesorul Armand Goșu, „În fața ta”

Armand Goșu

„Cine sunt idioții utili ai Rusiei în România?”, a fost întrebat scriitorul și profesorul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Cei care acum cântă partitura anti-occidentală, anti-NATO, anti-americană. Da, accept, și eu sunt critic cu politica externă americană, ce face, ce se întâmplă în Europa. Dar să fii anti- occidental astăzi în România mi se pare că denotă o atitudine profund pro-rusă”, a replicat el. 

În urmă cu mulți ani, profesorul a fost criticat de un student că este anti-rus. I-a explicat că lucrurile nu stau deloc așa.

„A fost întrebare-comentariu. Acum vreo 10, 15 ani, am fost criticat de un student că sunt anti-rus și că eu nu văd nimic bun la Rusia. Și am încercat să explic că sunt și lucruri foarte bune la Rusia, dar vorbeam despre Gulag. Atunci erau despre Gulag și el vedea ceva bun în Gulag. Și am explicat, eu nu pot să fiu anti-rus pentru că eu predau 20 de ani Rusia. E ca și cum ai preda artă grafică sau ai preda pian și tu să-ți urăști pianul. Deci nu pot să urăsc, eu iubesc foarte tare Rusia, de asta o critic critic, eu critic și România, pentru că o iubesc foarte tare. Vreau să fie o țară dezvoltată, să fie o țară democratică, să fie o țară din care eu pot să călătoresc în lume și să fiu mândru că mă întreabă cineva pe un aeroport: Domnule, ce meserie ai? Păi uite asta. Și ce predai? Păi Rusia. A, da frumos, Rusia. Vreau să trăiesc acest sentiment de mândrie că predau Rusia”, a declarat Armand Goșu în timpul chestionarului „În fața ta”.

Specialistul în spațiul ex-sovietic a mai fost întrebat dacă unirea României cu Moldova e un narativ rusesc. „Nu e narativ rusesc, e narativ românesc, dar e folosit destul de abil Rusia în ultimii 30 de ani, dar mai ales în ultimii 10 ani, după 2014. După după Crimeea. În momentul în care la Kremlin sau la în Duma de Stat, ies Jirinovski, ies miniștri și propun României împărțirea Ucrainei, atunci e clar. Nu atât unirea cu Moldova cât ideea de Românie Mare. Proiectul României Mari, în fapt, e un proiect inspirat din curentul de gândire Marea Serbie, Marea Bulgarie, Marea Rusie, care pleacă de la niște ideologii de secol XIX. În secolul 21, trebuie să să renunți la ele, să te concentrezi pe altceva, nu pe teritorii”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult