„Cine sunt idioții utili ai Rusiei în România?”, a fost întrebat scriitorul și profesorul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Cei care acum cântă partitura anti-occidentală, anti-NATO, anti-americană. Da, accept, și eu sunt critic cu politica externă americană, ce face, ce se întâmplă în Europa. Dar să fii anti- occidental astăzi în România mi se pare că denotă o atitudine profund pro-rusă”, a replicat el.
În urmă cu mulți ani, profesorul a fost criticat de un student că este anti-rus. I-a explicat că lucrurile nu stau deloc așa.
„A fost întrebare-comentariu. Acum vreo 10, 15 ani, am fost criticat de un student că sunt anti-rus și că eu nu văd nimic bun la Rusia. Și am încercat să explic că sunt și lucruri foarte bune la Rusia, dar vorbeam despre Gulag. Atunci erau despre Gulag și el vedea ceva bun în Gulag. Și am explicat, eu nu pot să fiu anti-rus pentru că eu predau 20 de ani Rusia. E ca și cum ai preda artă grafică sau ai preda pian și tu să-ți urăști pianul. Deci nu pot să urăsc, eu iubesc foarte tare Rusia, de asta o critic critic, eu critic și România, pentru că o iubesc foarte tare. Vreau să fie o țară dezvoltată, să fie o țară democratică, să fie o țară din care eu pot să călătoresc în lume și să fiu mândru că mă întreabă cineva pe un aeroport: Domnule, ce meserie ai? Păi uite asta. Și ce predai? Păi Rusia. A, da frumos, Rusia. Vreau să trăiesc acest sentiment de mândrie că predau Rusia”, a declarat Armand Goșu în timpul chestionarului „În fața ta”.
Specialistul în spațiul ex-sovietic a mai fost întrebat dacă unirea României cu Moldova e un narativ rusesc. „Nu e narativ rusesc, e narativ românesc, dar e folosit destul de abil Rusia în ultimii 30 de ani, dar mai ales în ultimii 10 ani, după 2014. După după Crimeea. În momentul în care la Kremlin sau la în Duma de Stat, ies Jirinovski, ies miniștri și propun României împărțirea Ucrainei, atunci e clar. Nu atât unirea cu Moldova cât ideea de Românie Mare. Proiectul României Mari, în fapt, e un proiect inspirat din curentul de gândire Marea Serbie, Marea Bulgarie, Marea Rusie, care pleacă de la niște ideologii de secol XIX. În secolul 21, trebuie să să renunți la ele, să te concentrezi pe altceva, nu pe teritorii”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.