Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Vă admir trăirea cu care susțineți fiecare oră.” Scrisoare emoționantă anonimă, primită de o profesoară de istorie

captura scrisoare Angela Dumitrescu

Foto: captura Facebook Angela Dumitrescu

„Vă admir trăirea cu care susțineți fiecare oră. Adesea am fiori pe șira spinării când vă văd atât de aprinsă în subiect. Vă admir ritmul accelerat și clar al discursului, care este amețitor în cel mai bun sens”. Fragmentul face parte dintr-o scrisoare anonimă primită de o profesoară de istorie de la un colegiu din Timișoara. Biletul scris impecabil de mână, lăsat în cutia cu mesaje de Valentine's Day, a impresionat-o profund pe profesoara care l-a postat pe contul său de Facebook. 

„Astăzi am primit această scrisoare... și am trăit cel mai emoționant moment din cariera mea de 26 de ani de când lucrez cu elevii.. citind-o în cancelarie... într-o pauză. Sunt, de obicei, cerebrală și autocritică și nu mi-am imaginat că un elev/elevă ar considera că orele mele de istorie sunt „fascinante"... Recunosc că doar atmosfera de la orele mele, acolo, în clasă, mă face să rămân într-un sistem care nu recompensează prea mult munca și valoarea.... Și este o profesie de vocație care te consumă, dar concomitent „te încarcă". E un paradox, dar așa simt eu. Și mai recunosc că subestimez des...puterea cuvintelor. Scrisoarea este anonimă și a fost pusă în cutia cu scrisori/mesaje de Valentine's day a Consiliului elevilor - o inițiativă care a creat o mare efervescență astăzi în scoală,... A fost o surpriză uriașă să văd că...am și eu una.. mulțumesc, dragă elevule/dragă elevă, pentru că am șansa să lucrez cu tine și pentru că mă lasi să te inspir, căci în fiecare zi, inspirația mea sunteți voi, elevii mei”, a scris recent pe Facebook profesoara de istorie Angela Dumitrescu, destinatara scrisorii. 

Într-o intervenție prin telefon la Digi24, profesoara a mărturisit că a fost emoționată „până la lacrimi” în momentul în care a primit biletul și că nu s-a gândit niciodată că un elev ar putea fi „fascinat” de orele sale de curs.

„Bănuiesc cine a scris-o, prin eliminare, datorită modului în care e scris textul, scrisul e extrem de caligrafic și frumos. Bănuiesc că e o elevă, nu un elev, de la secția învățători - educatoare, de la liceul unde predau. Cred că este o elevă de liceu și cred că intenționat a scris la genul masculin, ca să rămână anonimă și de aceea nu doresc să merg cu identificarea mai departe, deși aș putea”, a spus profesoara la Digi24.

Foto: Facebook Angela Dumitrescu

Emoționanta scrisoare o păstrează într-o cutie specială cu mici amintiri – felicitări de 8 Martie sau cu ocazia unor sărbători - de la generațiile sale de elevi. „Din când în când, mă uit pe ele. Ai un sentiment că nu muncești degeaba, faptul că ajungi la sufletul acestor copii este cred cel mai extraordinar moment din cariera noastră și din ceea ce facem zi de zi la școală”, a mărturisit ea emoționată.

Întrebată cum reușește să îi facă pe copii să le placă orele de istorie, profesoara a spus că de fiecare dată le vorbește copiilor ca unor prieteni, nu neapărat ca unor elevi, ci ca unor mici învățăcei ce doresc să afle mai multe despre istorie. „Încerc să fiu conectată la realitatea lor, încerc să gândesc lecții niciodată seci și doar cu informație științifică, încerc să folosesc tehnica de azi, pentru că e importantă. Am în fiecare lecție un moment de maximum 5 minute de video, cu documentar istoric, le fac recomandări de filme artistice istorice. Elevii sunt foarte conectați la oră dacă simt că istoria nu este doar o materie seacă și că nu vorbește doar despre ceva din trecut, ci are relevanță și pentru viața lor de azi”, a încheiat profesoara Angela Dumitrescu.

Conținutul integral al scrisorii:

„Dragă doamnă Dumitrescu,

Sau stimată? Nu... Această scrisoare este pentru cineva drag. Rândurile următoare sunt scrise cu sinceritate de către un elev ce nu iubește istoria, ci matematica, numerele și punctele ce trebuie marcate la coș. Cu toate acestea, orele dumneavoastră mă fascinează. În „vasta” mea experiență de elev, am mai întâlnit un singur profesor atât de pasionat de predare și de materia lui. Mă tem că dacă îi voi dezvălui numele, acesta vă va conduce la mine și aș vrea să fiu anonim. Însă vreau să știți că dânsul mi-a deschis ochii spre o latură a lumii și mai ales a sistemului de învățământ pe care nu mi-aș fi imaginat-o niciodată. El este modelul meu și cel care m-a făcut să realizez că sunt o persoană cu ambiție, cu capacități rafinate și idealuri în viață.

Orele dumneavoastră de istorie mă teleportează înapoi în fața dragului meu profesor și vă mulțumesc pentru asta. Totuși, nu acesta este motivul pentru care vă admir. Vă admir trăirea cu care susțineți fiecare oră. Adesea am fiori pe șira spinării când vă văd atât de aprinsă în subiect. Vă admir ritmul accelerat și clar al discursului, care este amețitor în cel mai bun sens. Vă admir stilul de îmbrăcăminte elegant și subtilele accesorii tradiționale. Sunteți o profesoară de-a dreptul fascinantă și sper că nu vă veți pierde flacăra din privire, răbdarea pentru noi sau pofta de viață. Dacă vă simțiți sleită de puteri, amintiți-vă de această persoană, ce a scris aceste rânduri. Mă rog ca toate eforturile dumneavoastră să fie răsplătite și vă mulțumesc încă o dată că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi, omuleții în formare.

Sper că în această zi să vă simțiți mai iubită ca întotdeauna.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O celebritate americană a momentului, Neil de Grasse Tyson, a fost invitat să țină un discurs studenților la absolvire. A fost rugat de către un student din audiență să le recomande cel mai important lucru pentru viitoarea lor carieră la catedră. Tipul îl întreabă pe student câți profesori a întîlnit de-a lungul anilor de școală care l-au iluminat, fascinat, impulsionat, provocat să gândească, să-l ajute și să-l îndrume să-și depășească limitele. I-a întrebat și pe alți studenți același lucru. Majoritatea studenților au răspuns unu, puțini au spus doi. Răspunsul lui Neil a fost: ,,So, be that teacher!,,.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Frumos, dar, scuzați-mi expresia: apă de ploaie! Când eram elev am avut o profesoară-spectacol. Energică, pasionată de materia pe care o preda, entuziastă. Nu era de istorie. Era de matematică. Îmi amintesc cum umplea tabla cu cifre de la un capăt la altul și apoi ne întreba: Nu-i așa că este o rezolvare frumoasă?
  M-a învățat multe lucruri necesare în viață, mai puțin unul: matematică.

  Știu ce replică o să-mi dați: era o profesoară-spectacol, dar ca dascăl era zero. Nu-i adevărat! Lista cu olimpiade sau concursuri pe care o avea ar fi umplut un stadion. Deci era o profesoară bună. Atunci de ce nu i-a făcut pe cei de rând să înțeleagă matematica?

  Dar avem oameni de rând care pot face, pe loc, operații complexe (logaritmi, exerciții cu matrice etc.)? Dacă facem un sondaj ad-hoc, în stradă, cu o ecuație complexă, dar din programa școlară, ce procent obținem?

  Nu-mi spuneți că 90% din populație se plimbă prin parc și dezleagă în minte logaritmi sau alte năzdrăvănii matematice! Dovadă că sistemele de educație performante consideră acest tip de matematică VOCAȚIONAL, și de regulă e mutată pe un modul opțional, dedicat celor talentați la matematică.

  Noi avem o programă școlară modelată după principii sovietice. Politehnizarea - principiul sovietic al hiper-calificării în orice domeniu. Toți cetățenii trebuie să știe logaritmi, mărșăluind ordonat sub steagul Partidului Comunist.

  Ok, la istorie merge să faci lecții minunate, că istoria e o poveste. Dar matematica nu. Există sisteme de educație - capitaliștii putrezi le au - în care matematica a fost înlocuită cu educație matematică (niște baze ale matematicii, o istorie a matematicii, matematică povestită, matematică distractivă etc..). Și cine vrea matematica propriu-zisă, are la dispoziție un modul separat.

  La noi nu. La noi se merge ordonat. Noi avem o Armată Roșie a Matematicii. Carne de tun: scapă cine poate. Dacă îți descoperi vocația, e bine. Dacă nu, îngrași câmpurile celor căzuți. Câmpurile de război ale matematicii. Ți se dă pușca logaritmilor și tragi cu ea. Altfel e vai de tine!

  N-are legătură cu profesorii. Nu profesorii fac programele. Ei doar le predau. Nu e ca în afară, unde profesorul își face singur programa (în funcție de niște linii-ghid, evident). Noi venim din comunism, ăia au stat în democrație. Știu ce înseamnă liberul arbitru. Noi nu.
  =====================================
  RECOMANDARE> Pedagogica, blog dedicat educației

  https://pedagogicamagazin.blogspot.com/
  • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult