La începutul săptămânii, a avut loc finala Innovation Labs, programul de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat. În luna martie, 110 echipe formate din 450 de tineri intrau în hackathoanele Innovation Labs din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara încercând să îi convingă pe jurați că ideile lor merită și pot fi transformate în prototip și apoi în produs. După selecții, sesiuni de mentorat și programe de dezvoltare, 16 dintre echipe au ajuns în finală, la Demo Day, și și-au prezentat proiectele pe scena Teatrului Național din București. De la programe care ajută firmele să previne cyber-attack-urile asupra dispozitivelor folosite de angajații care lucrează la distanță, până la ochelari industriali de protecție cu realitate augmentată, proiectele tinerilor, majoritatea studenți la opt universități mari din țară, au dovedit că au în spate spirit antreprenorial, creativitate și cunoștințe tehnice.
„Vreau să mă întorc și să fac antreprenoriat în România, știu că aici pot să am impact”
Patru tineri din București au creat CrowdLens, o soluție care folosește camerele video ale magazinelor pentru a vedea care este traiectoria cel mai des parcursă de clienți, care sunt standurile la care petrec cel mai mult timp, care sunt produsele cu care interacționează. Toți sunt studenți în anul IV la Politehnică, la Calculatoare, și învață în facultate despre inteligența artificială. CrowdLens a avut deja primul client: a monitorizat la Bucharest Technology Week traseul vizitatorilor printre standuri.
„Ce facem noi este analiza pe camerele video din magazine. Detectăm oamenii, vedem pe unde merg aceștia și realizăm o hartă cu traiectoria lor. Vedem dacă sunt femei sau bărbați, îi includem într-un segment de vârstă, vrem să includem în viitor o parte de analiză de sentimente. Am învățat algoritmii în facultate și ne-am dat seama că ideile noastre merită să ajungă în business”, explică Elena Ionescu. Sistemul folosit de ei se supune normelor GDPR, pentru că nu reține date personale sau biometrice, ci exclusiv date statistice.
Elena Ionescu a studiat în străinătate prin programul Erasmus și a făcut un internship în Olanda și unul în Elveția, la sediul Google. Va urma un an de masterat în Stockholm și unul la Berlin, iar la final vrea să se întoarcă în România. „Vreau să mă întorc și să fac antreprenoriat în România, știu că aici pot să am impact. Văd pe oamenii din generația mea că vor să schimbe ceva”, spune studenta care este implicată în mediul ONG și face activități de voluntariat. „Facultățile românești sunt de top la nivel de matematică, fizică, științe exacte. Vara trecută, la sediul Google din Zurich cei mai mulți interni erau români. Se vede clar că noi suntem pregătiți. Ceea ce lipsește din școala românească este bucuria, vedem la un astfel de eveniment oameni care se bucură de proiectele lor, în schimb când se întorc la facultate entuziasmul dispare”, a văzut tânăra.
Vlad Măcelaru: „M-am întors în țară pentru că vreau să fiu un catalizator”
Premiul pentru Startup-ul anul la Innovation Labs a fost câștigat de o echipă care a realizat o pereche de ochelari de protecție ce pot fi folosiți în industrie. Ochelarii, care încorporează realitatea augmentată, pot transmite live ceea ce vede un muncitor, pot scana coduri, pot afișa pe un ecran informații despre un produs sau instrucțiuni și îl avertizează pe purtătorul lor dacă se află prea aproape de un pericol.
„Ochelarii noștri au luat locul I pentru inovație la Berlin, din 58 de proiecte. Am plecat de la o ideea a unuia dintre membrii echipei, i-am nișat pe zona de industrie și trei luni și patru prototipuri mai târziu suntem aici. Următorul pas este să ne vedem cu clienții interesați, după care vrem să construim use case-urile, până la sfârșitul anului vrem să avem cinci use case-uri și un prototip gata de producție”, spune Vlad Măcelaru.
Reprezentant al tinerilor români la Națiunile Unite, Vlad Măcelaru a studiat în Olanda, dar s-a întors în țară. Astăzi lucrează într-o corporație, face voluntariat, dar și antreprenoriat. „Vreau să fiu un catalizator în mediul social, economic. Există foarte mult potențial în țară, care nu e atât de recunoscut pe cât ar putea să fie. România trebuie să devină cunoscută în toată lumea pentru tehnologie, pentru inovație”, crede el.
Claudiu, elevul de clasa a zecea care a făcut singur un sistem de hrănire a animalelor de companie de pe smartphone
La Innovation Labs 2018 au participat și liceeni. Claudiu Neamțu, elev la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a creat un sistem prin care stăpânii ocupați își pot hrăni de la distanță animale de companie, fie că este vorba despre câini, pisici, porcușori de guineea sau pești. Cu ajutorul unui smartphone, al unui servomotor, al unor senzori și al unui recipient cu mâncare, iFeeder îți permite să îți hrănești câinele sau pisica și atunci când nu ești acasă.
„Am participat anul trecut și mi-am dorit să particip și anul acesta. Cum hackathon-ul de la Alba nu s-a mai ținut, am mers la Sibiu să îmi prezint ideea. Anul acesta am participat singur”, povestește Claudiu Neamțu. Acolo a întâlnito pe Iulia Ghebaura, studentă la inginerie și voluntară Innovation Labs, care i s-a alăturat. „Mi-a plăcut atât de tare ideea, încât m-am hotărât să fac parte din echipă și să o transformă într-o afacere afacere, cred că are mare potențial”, spune Iulia, despre proiectul care a ajuns până în semifinală.
François Bloch, CEO al BRD - Groupe Société Générale: „Participanții au fost foarte energici, plini de idei, plini de speranțe. Acest lucru îmi dă încredere că România va continua să se dezvolte”
Horia Velicu este mentor în program și coordonatorul departamentului intern dedicat inovației și noilor tehnologii din BRD. A văzut că nivelul proiectelor de la Innovation Labs a crescut de la an la an. „Participanții sunt mai bine pregătiți, cred că a crescut numărul de astfel de evenimente, sunt mai multe hackathoane, mai multa acceleratoare. Se întâmplă că multe echipe sunt la a doua sau a treia participare, au mai multă siguranță, a crescut numărul de ocazii pe care le au pentru a inova și exersa”, crede Horia Velicu
François Bloch, CEO al BRD - Groupe Société Générale, a fost în juriul Innovation Labs „Participanții au fost foarte energici, plini de idei, foarte dinamici, plini de speranțe. Vor să meargă înainte, iar acest lucru îmi dă încrederea că România va continua să se dezvolte, dar va trebui firește să sprijine acest gen de inițiative. Cred și sper că expunerea acestui proiect prin media îi va stimula pe tineri să participe. Cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla este să avem prea mulți participanți anul viitor. Acum două luni am avut în București competiția First Tech Challenge. Este același spirit. Ai visul, apoi ai un sistem care te susține să mergi înainte”, spune Bloch.
BRD este unul dintre susținătorii Innovation Labs, iar mentori din companie au ajutat câteva echipe să își ducă la bun sfârșit proiectele. „Tinerii au nevoie de încurajări și trebuie să vadă că nu este vorba despre ceva ce înveți la școală și gata, apoi nu ma înveți. Este un continuum între școala și viața profesională. În afară de sesiunile de mentorat, am invitat câteva echipe să discute cu clienți și să folosească date anonimizate ale clienților. Este o experiență reală, nu e doar teorie, e și practică cu date din viața reală și au șanse să primească feedback de la client și să vadă impactul”, povestește el. Acest lucru nu este benefic doar pentru echipele sprijinite, ci și pentru companie. „Cred că ce este important pentru noi este faptul că, discutând despre inovație, avem mentori care au ajutat echipele, am expus mulți oameni din bancă acestui proces - noi înșine avem o echipă de inovație. Avem nevoie să fim provocați pentru a deveni mai rapizi în procesul de inovare. Acest tip de evenimente arată staff-ului nostru că lucrurile pot să se întâmple, iar acest lucru este foarte important. Ideea că te trezești dimineața, ai o idee și o poți pune în practică. Nu este ușor, sunt mulți pași, dar în final ai șansa să faci lucrurile să se întâmple, iar acesta este spiritul pe care aș vrea să îl avem în interiorul băncii”, explică François Bloch.
„Echipele cele mai promițătoare vor evolua în continuare prin sprijinul programului și al partenerilor”
Acceleratorul Innovation Labs este realizat în colaborare cu opt universități mari din România, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.
„Este o bucurie să fiu la a șasea ediție a Innovation Labs și să observ pe viu creșterea echipelor, a programului și a ecosistemului de startupuri tehnologice românești. Prin parteneriatul dintre universități și industrie, prin mentoratul oferit de specialiști în tehnologie și afaceri, precum și prin voluntariatul intens și implicarea unor organizații prestigioase ce susțin cultura antreprenorială, an de an tinerii și tinerele ce-și doresc o experiență de startup au șansa să exploreze acest orizont. Echipele cele mai promițătoare vor evolua în continuare prin sprijinul programului și al partenerilor. Așteptăm să îi revedem pe tinerii participanți de azi în calitate de mentori și parteneri la edițiile viitoare, ca antreprenori consacrați. Felicitări tuturor echipelor ce au ajuns la Demo Day, dovedindu-și atât lor, cât și celorlalți că pot să-și transforme ideile în realitate!”, a declarat Răzvan Rughiniș, cofondator Innovation Labs. La deschiderea finalei prezentate de de Andrei Pitiș, cofondator Innovation Labs, și Magda Ropotan, co-fondator Design Thinking Society, a luat parte și președintele Klaus Iohannis.
Premiul „Startup Excellence Award”, decernat de Roxana Vitan, președinte al Romanian – American Foundation, a fost câștigat de echipa Appsulate, ce susține organizațiile în combaterea cyber-atacurilor prin protejarea aplicațiilor critice cu un scut virtual. Premiul Startup of the Year a fost câștigat de echipa Clark, în timp ce premiul Best Business a fost câștigat de echipa XVision, care propune o soluție de interpretare online automatizată a radiografiilor bazată pe inteligența artificială. Premiul Best Business a fost decernat echipei WakeZ pentru o aplicație mobilă ce stimulează prin intermediul undelor electromagnetice un somn profund și facilitează trezirea la momentul potrivit, pentru o odihnă cât mai bună în timpul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.