Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

1 Decembrie. Națiune, fii deșteaptă! Nu uita să fii și dreaptă!

Gânditorul

„Pe-al nostru steag e scris unire/Unire-n cuget și-n simțiri”. Așa spune cântecul lui Ciprian Porumbescu și Andrei Bârseanu, în original, nu în varianta ceaușistă, dorită a fi imn al RSR.

Cum ar putea fi românii, oamenii, uniți în simțiri? Simțiri, adică sentimente. Sentimentele sunt personale și unice, pentru că fiecare om simte în felul său. Iubirea nu este egală cu iubirea, ura ta nu e totuna cu ura mea.

Credința e un sentiment. Nu există un sentiment religios comun. Fiecare om își are Dumnezeul său de acasă. Biserica este cea care adună credincioșii la un loc, punându-l pe Dumnezeu la comun, cum erau bucătăriile și băile din capătul holului, în blocurile închipuite de Ceaușescu înainte de a muri.

Sentimentele, credințele, nu duc la comunicare. Cineva spune: „Eu așa simt! Eu așa cred! E părerea mea!”. Dacă celălalt spune „Și eu, la fel”, cei doi se consideră făcând parte din aceeași specie și pleacă împreună. Dacă celălalt spune: „Nu simt, nu cred, nu sunt de părerea ta!”, ruptura între cei doi e ireductibilă.

Pentru ca oamenii să existe împreună într-o societate liberă, trebuie ca simțirile inevitabil diferite să nu ducă la încăierare. Am spus o societate liberă, pentru că în dictatură problema e rezolvată mai simplu, prin forță. Toți supușii sunt siliți să aibă același sentiment, aceeași credință religioidă, aceeași emoție: multiubirea față de Marele Cârmaci, aducătoare tuturor, ritmic și la unison, de fericite lacrimi un izvor. 

 În libertate, singura cale care poate duce nu la iubirea, nu la înfrățirea cetățenilor, dar la conviețuirea lor, este cugetul. Cuget înseamnă rațiune, gândire rațională. De gândit, gândește tot omul, de raționat, mult mai puțini. De aceea ideile în cărți rămase peste vremuri se numesc în românește „Cugetări”, nu gândiri.

Deșteaptă-te române! nu înseamnă trezește-te din somn, fie el și de moarte, ci Vino-ți în minți!

Regulile de bază ale dreptei gândiri sunt aceleași. Cauza precede efectul. Opusul minciunii nu este adevărul, este sinceritatea. Adevărul este opusul falsului. Falsul implică orice. Moartea nu-i ca viața.

Pe acest teren, e posibil să găsim luminișuri de înțelegere, dincolo de sentimentele care ne stăpânesc pe fiecare.

●Moartea nu-i ca viața. ÎPS Mache, zis și Sf. Audi, sau Timpanul și Pâlnia, zice că dacă se duce credinciosul la peștera Sf. Andrei și se întâmplă să ia virusul, și moare, „Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă cu Dumnezeu. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică”.

Pe cale de consecință, nu numai că moartea nu-i ca viața, moartea nu-i nici ca moartea. Adică, dacă ești credincios, dar stai acasă și te rogi la Dumnezeu și la Sf. Andrei în singurătate, și pe urmă îți dai duhul, slabe speranțe să ajungi la Dumnezeu. În schimb, dacă crăpi de covid după ce ai fost la peștera Sf. Audi, ai loc rezervat în sânul lui Dumnezeu.

Id est, o hecatombă de morți la îndemnul mobilizator al lui Mache e de bine: peștera Sf. Andrei din Dobrogea să fie aidoma Templului din Guyana în care și-au găsit sfârșitul membrii sectei sinucigașe a reverendului Jones. Cu precizarea că Jones s-a dus și el împreună cu cei împinși la moarte; n-aș prea-ș crede că Audi e atât de însetat de Dumnezeu ca s-o facă.

De fapt, Teodosie Gură de Aur a spus pe față ceea ce au insinuat din răsputeri patriarhul general Daniel și alți câțiva sfinți gradați: că Biserica Ortodoxă Română și protocoalele ei sunt mai importante decât viețile oamenilor. Decât viețile pe care medicii se chinuie, riscându-le pe ale lor, să le salveze fără vaccinul lui Dumnezeu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Acum, ori niciodată” - era atunci, la 1848. A trecut. Nu ne-am croit altă soartă. Așa că am rămas pe „NICIODATĂ”...
  • Like 0
 • Incercati sa puneti icoane in salile de la ATI, incercati rugaciune in loc de spalat pe maini inainte de operatie, Unde esti tu Teodosie sa mangai cu Toata Intruchiparea Ta Intr-un Dumnezeu pe toti medicii care cad din picioare, cand tu bei un pahar de vin? Esti un fatarnic asa cum Biblia ne-a invatat....scrii mesaje...daca esti, slujitorul Domnlui pana la ultima suflare...mergi in spitale si alina suferintii...nu posta imagini pe facebook si nu da statul in judecata... Din cauza celor ca tine, NIMENI nu mai crede in biserica, si in institutia sa. Du-te si fa o laba serioasa in padure si poate incepi sa te gandesti ca ti-ai gresit in mod intentionat menirea. Nu apartii religiei, deloc. esti un nimeni.
  • Like 1
 • Fara a combate ideea ca Teodosie e un iresponsabil, logica argumentului este deficitara. Teodosie a spus ca "cine vine la sarbatoare ...", insa dvs ati interpretat precum "numai cine vine la sarbatoare ...". P implica Q nu inseamna ca non P implica non Q. Asta ca stiu ca sunteti foarte riguros (de obicei) in argumentatie.
  • Like 0
  • @ Bogdan Araboaei
   De la silogism, la sofism...
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Eu nu inteleg ce se revolta unii impotriva bisericii. Relatia dintre religiozitate (chestiune personala) si religie (chestiune bisericeasca) e precum relatia dintre democratie si politicieni.

  Fiindca politicienii sunt cum sunt nu inseamna ca democratia e o tampenie.

  Mai priviti domnilor si in interiorul vostru nu doar in afara. Atunci ii veti intelege si pe ceilalti. Nu va va mai mira nimic.
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Pentru că Biserica Ortodoxă nu-și cunoaște lungul nasului și se bagă în seamă (mai mult decât ar fi cazul), în politică, în comerț și alte asemenea. În general, religia este o afacere pe baza / în numele lui Dumnezeu.
   • Like 0
 • "Cum o vrea Dumnezeu."
  Când cineva este credincios, tot ce i se întâmplă este pentru că așa vrea Dumnezeu.
  Indiferent de cum practica credința, cu închinări la icoane, rugaciuni in grote sau pupat de moaște, sau fara toate astea, nimic din ceea ce se întâmplă nu e altceva decât voința lui Dumnezeu pentru persoanele credincioase.
  Biserica Ortodoxă și credincioșii nu pot recunoaște Covidul și nici altă molimă decât ca pe o voința a Lui. Altfel ar însemna să-și nege credința.
  Nu văd cum se poate "cugeta" cu oamenii credincioși despre pericolul Covid în cazul unei manifestări de credință a lor. Pentru că îi obligi să își nege crezul, adică ceea ce sunt ei.
  Imi pare că asta e greu de înțeles pentru cei ce nu cred.
  Si asta duce si la "entorsele" din vorbirea prelatilor bisericii.
  Nu am, din păcate, soluția împăcării...
  • Like 1
  • @ Razvan Gospodaru
   Credința adevărată înseamnă respectul valorilor de bază - măcar a 8-9 porunci, dacă nu a întregului Decalog. Înseamnă smerenie, nu trufie. Înseamnă poporul lui Dumnezeu, nu al lui Vlad Țepeș sau Ivan cel Groaznic.
   • Like 0
 • "Cum o vrea Dumnezeu."
  Când cineva este credincios, tot ce i se întâmplă este pentru că așa vrea Dumnezeu.
  Indiferent de cum practica credința, cu închinări la icoane, rugaciuni in grote sau pupat de moaște, sau fara toate astea, nimic din ceea ce se întâmplă nu e altceva decât voința lui Dumnezeu pentru persoanele credincioase.
  Biserica Ortodoxă și credincioșii nu pot recunoaște Covidul și nici altă molimă decât ca pe o voința a Lui. Altfel ar însemna să-și nege credința.
  Nu văd cum se poate "cugeta" cu oamenii credincioși despre pericolul Covid în cazul unei manifestări de credință a lor. Pentru că îi obligi să își nege crezul, adică ceea ce sunt ei.
  Imi pare că asta e greu de înțeles pentru cei ce nu cred.
  Si asta duce si la "entorsele" din vorbirea prelatilor bisericii.
  Nu am, din păcate, soluția împăcării...
  • Like 0
 • Ce înseamnă pentru dvs. viața omului domnule Nicolae Zugravu? A respira, a mânca, a bea, a se reproduce? Și mai departe? Să vă enumăr câți oameni cu IQ mult peste medie au fost sau sunt credincioși?. Îndârjirea aceasta contra credinței și limbajul dvs. referitor la aceasta îmi aduce aminte de activiștii din întunecatul deceniu - anii 50 în România. I-am trăit la vârsta copilăriei dar tot îmi aduc aminte.
  • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   In primul rand nu ma cheama Nicolae. In al doi-lea rand nu este "indarjire impotriva credintei" ci impotriva unei institutii si a salariatilor ei de la varf in mod special. In rest,: daca va plac comportamentul lor setea de dominare a lor, incalcarea oricaror regulu sociale pe care o comit sa fiti sanatoasa. Se pare ca "viata omului", in cazul dv. si nu numai, nu valoreaza nimic reducand-o ca enumerarea "activitatilor" pe care le mentionati. Acelea sunt "activitatile" orcarei fiinte. Omul mai are si altele. Unii, nu toti. Dar nu sunteti dv. in masura sa le "evaluati" Aveti o "gandire" de fiinta superioara ceea ce, sunt convins, nu este cazul.
   • Like 1
  • @ Stroe Adriana
   Sunteți într-o eroare ce nu vă onorează, doamnă. Mai citiți odată, dacă se poate.
   • Like 0
 • ove check icon
  Dupa ce ani de zile am citit articole si comentarii pe republica.ro ,am curajul sa imi afirm o speranta.Zilele popalailor spagari se apropie de sfarsit.
  • Like 0
  • @ ove
   ...credeți că, în curând, va coborî pe pământ Mesia? Că altfel...
   • Like 0
 • Multumesc pentru Vino-ti in minti! Este o perspectiva mult mai revelatorie si acum pot sa...cuget si sa inteleg altfel acest vers din imn care ma... nelinistea prin necuprinderea lui de catre mintea mea :). Referitor la Dl. Teodosie, din ce am citit si l-am vazut vorbind in aceste zile, pot spune ca e poate...fanatic, ca poate tine partea unor interese mici, sau se autoconvinge cum multi facem inconstient ca sa gasim motive sa continuam intr-un anumit fel, sau asa este credinta si drepatea lui, si altele, dar eu raman la mine, cu ce raman eu din asta sau, de fapt, cu ce aleg eu sa raman si mai ales ce fac mai departe. Autoritatile, si nu numai, nu au fost uniti in cuget (au avut dubii, s-au indoit) si nici in simtiri (neincredere in ei insisi) daca nu au putut sa fie ferme si sa actioneze cu convingere. El poate sa fie cum e el dar noi, avand parghiile sa actionam, nu ar trebui sa (ne) lasam asa usor. Vor fi mereu astfel de persoane ca Dl. Teodosie dar mai rea este neactiunea noastra. Pot totusi sa vad mai departe chiar daca nu e nevoie sa faci tot drumul ca sa afli raspunsul asa cum s-a intamplat aici (si uneori, ca acum, chiar nu este indicat sa parcurgi tot drumul), si interpretez aceasta neactiune de altfel cu foarte multe riscuri asupra sanatatii si civilizatiei noastre, ca ultima si zgomotoasa deschidere a unei porti ce loveste peretii dezgolind sufletul si aratandu-l, asa cum este. Prin aceasta poarta, daca tot a fost deschisa cu trimbite, eu am vazut, si acum pot sa plec intelegand mai multe despre anumite persoane cu reprezentativitate, despre nerezonarea mea cu unii dintre ei, despre cat de indepartate sunt frecventele pe care cugetam si simtim; si stiu ca nu sunt singura care va inchide aceasta poarta la fel de tare asa cum a fost deschisa. Slujirea o poti face si ingrijind batrani, copii, oferindu-te voluntar in orice actiune unde este nevoie si in gand cu rugaciune, prin alte actiuni sa slujesti, nu musai sa mergi intr-un anumit loc. Sau daca nu putem sa facem sau sa nu facem, atunci sa ne oprim si sa tacem si sa ne vedem de treaba. Multumesc inca o data ca prin ceea ce scrieti ne puneti pe ganduri, si pe intreabri in noi insine, si astfel (ne) aflam. Cred ca acesta este maximul obtinut dintr-o scriitura mai ales jurnalistica, as zice un obiectiv obligatoriu de atins pentru publicare. :)
  • Like 0
  • @ Adina Rusinescu
   Rău e când e rău, dar și mai rău este când te obișnuiești cu el. Cândva, pe la sfârșitul anilor 90, ne-sfinția sa Teodosie Snagoveanul (pe atunci), trăsese un tun demn de flăcările iadului, dimpreună cu un preot de la bisericuța de pe str. Olimpului din București, și cu madam Minodora Ilie, o afaceristă versată (lucrări de consolidare). Un prieten care l-a tras, discret, de mâneca sutanei a primit în schimb o biblie , pe care înalt nu tocmai sfântul i-a așternut și o dedicație!!! Ecce homo? Poate... un altfel de homo :)
   • Like 0
 • Vaai, dar nu e de mirare nicicum perceptia religioasã despre care vorbeati la /PiataVictoriei/ (cred, la EuropaFM), pãi, n-a prezis Andre Malraux cã /sec.21 va fi religios sau nu va fi deloc/ ? Cât despre IPSul de falezã, acesta-mi pare un fãtzarnic care, totusi, forteazã cumva nota fundamentalismului religios, dar desiiiigur, ca si Ceausescu, este un fundamentalism /sãnãtooos/, d-al nostru, din popor, la limitã legionaroid. Fãztarnic e [ : )) ] fiindcã si-a schimbat pânã si vocea cu care oficiazã liturghiile (cu riscul distrugerii coardelor vocale, deja) pentru a pãrea mai /pustnic si mai /întelept/ în adresarea cãtre mireni... Buuun, de fapt si-a schimbat si numele, din Porcu în Petrescu..., dar, vedem bine...
  • Like 2
  • @ Edvard Sahinian
   eu mi-l aduc aminte, acum câțiva ani, cocoțat pe o auto-cisternă, ca să sfințească toată apa de bobotează. La fel cum „mai superiorul lui”, un oarecare Daniel-și-mai- nu-știu-cum, dar exagerat de fericit, ăși executa sfințeala cu un deloc sfânt trafalet.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult