Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

1 Decembrie. Națiune, fii deșteaptă! Nu uita să fii și dreaptă!

Gânditorul

„Pe-al nostru steag e scris unire/Unire-n cuget și-n simțiri”. Așa spune cântecul lui Ciprian Porumbescu și Andrei Bârseanu, în original, nu în varianta ceaușistă, dorită a fi imn al RSR.

Cum ar putea fi românii, oamenii, uniți în simțiri? Simțiri, adică sentimente. Sentimentele sunt personale și unice, pentru că fiecare om simte în felul său. Iubirea nu este egală cu iubirea, ura ta nu e totuna cu ura mea.

Credința e un sentiment. Nu există un sentiment religios comun. Fiecare om își are Dumnezeul său de acasă. Biserica este cea care adună credincioșii la un loc, punându-l pe Dumnezeu la comun, cum erau bucătăriile și băile din capătul holului, în blocurile închipuite de Ceaușescu înainte de a muri.

Sentimentele, credințele, nu duc la comunicare. Cineva spune: „Eu așa simt! Eu așa cred! E părerea mea!”. Dacă celălalt spune „Și eu, la fel”, cei doi se consideră făcând parte din aceeași specie și pleacă împreună. Dacă celălalt spune: „Nu simt, nu cred, nu sunt de părerea ta!”, ruptura între cei doi e ireductibilă.

Pentru ca oamenii să existe împreună într-o societate liberă, trebuie ca simțirile inevitabil diferite să nu ducă la încăierare. Am spus o societate liberă, pentru că în dictatură problema e rezolvată mai simplu, prin forță. Toți supușii sunt siliți să aibă același sentiment, aceeași credință religioidă, aceeași emoție: multiubirea față de Marele Cârmaci, aducătoare tuturor, ritmic și la unison, de fericite lacrimi un izvor. 

 În libertate, singura cale care poate duce nu la iubirea, nu la înfrățirea cetățenilor, dar la conviețuirea lor, este cugetul. Cuget înseamnă rațiune, gândire rațională. De gândit, gândește tot omul, de raționat, mult mai puțini. De aceea ideile în cărți rămase peste vremuri se numesc în românește „Cugetări”, nu gândiri.

Deșteaptă-te române! nu înseamnă trezește-te din somn, fie el și de moarte, ci Vino-ți în minți!

Regulile de bază ale dreptei gândiri sunt aceleași. Cauza precede efectul. Opusul minciunii nu este adevărul, este sinceritatea. Adevărul este opusul falsului. Falsul implică orice. Moartea nu-i ca viața.

Pe acest teren, e posibil să găsim luminișuri de înțelegere, dincolo de sentimentele care ne stăpânesc pe fiecare.

●Moartea nu-i ca viața. ÎPS Mache, zis și Sf. Audi, sau Timpanul și Pâlnia, zice că dacă se duce credinciosul la peștera Sf. Andrei și se întâmplă să ia virusul, și moare, „Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă cu Dumnezeu. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică”.

Pe cale de consecință, nu numai că moartea nu-i ca viața, moartea nu-i nici ca moartea. Adică, dacă ești credincios, dar stai acasă și te rogi la Dumnezeu și la Sf. Andrei în singurătate, și pe urmă îți dai duhul, slabe speranțe să ajungi la Dumnezeu. În schimb, dacă crăpi de covid după ce ai fost la peștera Sf. Audi, ai loc rezervat în sânul lui Dumnezeu.

Id est, o hecatombă de morți la îndemnul mobilizator al lui Mache e de bine: peștera Sf. Andrei din Dobrogea să fie aidoma Templului din Guyana în care și-au găsit sfârșitul membrii sectei sinucigașe a reverendului Jones. Cu precizarea că Jones s-a dus și el împreună cu cei împinși la moarte; n-aș prea-ș crede că Audi e atât de însetat de Dumnezeu ca s-o facă.

De fapt, Teodosie Gură de Aur a spus pe față ceea ce au insinuat din răsputeri patriarhul general Daniel și alți câțiva sfinți gradați: că Biserica Ortodoxă Română și protocoalele ei sunt mai importante decât viețile oamenilor. Decât viețile pe care medicii se chinuie, riscându-le pe ale lor, să le salveze fără vaccinul lui Dumnezeu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult