Foto Dan Mihai Bălănescu
Aproximativ 25.000 de persoane s-au aflat sâmbătă seara în Piața Victoriei, la mitingul organizat la un an după ce jandarmii au reprimat mitingul diasporei. La ora 21:00 manifestanții au aprins luminile telefoanelor, iar pe clădirea Guvernului a fost proiectat cu laser mesajul „Analfabeta”, potrivit Hotnews.ro.
Oamenii au ieșit sâmbătă în stradă și la Iasi, Sibiu, Brașov și Cluj-Napoca.
A fost un protest pașnic, cu doar câteva incidente izolate și niciun conflict. Un protestatar care avea un cuțit în bagaj a fost condus la o secție de poliție, a anunțat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Bărbatul a fost identificat la unul dintre filtrele create de jandarmi care au controlat persoanele care au avut asupra lor genți voluminoase sau asupra cărora existau suspiciuni.
Un alt bărbat a fost imobilizat de mai mulți polițiști, după ce ar fi adresat injurii autorităților, potrivit Jandarmeriei. „Au dreptate de data asta. Dacă vor să spună că i-am jignit da, au dreptate. I-am făcut sclavi ai lui Dragnea”, a precizat acesta într-o intervenție la Digi24.
Pe de altă parte, pe fondul unor suferințe cronice, și din cauza temperaturilor ridicate, șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Două dintre acestea au fost transportate la spital, potrivit reprezentanților ISU.
În mijlocul Pieței participanții au improvizat un altar cu lumânări și cu fotografiile Alexandrei și Luizei, a lui Ilie Gâzea, care a murit după protestul de acum un an, precum și cu fotografiile victimelor de la Colectiv. „Nu uităm, nu iertăm, nu cedăm”, scrie pe unul dintre mesajele de lângă altar.
În Piață a venit sâmbătă și pianistul Davide Martello, care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii. El a susținut și anul trecut un concert în Piața Victoriei. Pentru a participa anul acesta la mitingul-comemorare din 10 august artistul și-a anulat mai multe concerte.
În jurul orei 19:30, protestatarii care au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns în Piaţa Victoriei.
Președintele Klaus Iohannis a declarat sămbătă că evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate. „Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”, a subliniat Iohannis.
Filosoful Mihai Șora (102 ani) a anunțat că participă la protestul de astăzi.
UPDATE: Câțiva protestatari au rupt o parte din gardurile montate pe trotuarul din fața Guvernului.
UPDATE: 25.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului (sursa Hotnews.ro)
UPDATE: La ora 21:00 manifestanții au aprins luminile telefoanelor mobile.
(Foto Dan Mihai Bălănescu)
UPDATE: Mai mulți jandarmi apar într-o înregistrare video în timp ce imobilizează un tânăr pe stradă. „V-ați găsit cu cine să vă puneți, harnicilor!”, le strigă acesta. Bărbatul, care ar fi adresat injurii forțelor de ordine, a fost amendat cu 300 de lei.
UPDATE: Oamenii au ieșit în stradă și la Iasi, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca.
UPTATE Lumea continuă să vină la protest. 15.000 de oameni sunt in Piață.
UPDATE: Patru persoane au fost conduse la secția de poliție, pentru că au încercat să intre în Piață cu obiecte contondente - briceag, cuțit și spray paralizant - sau au adresat injurii autorităților, a anunțat Jandarmeria.
UPDATE: În Piața Victoriei sunt, în jurul orei 20.00, circa 10.000 de persoane.
Oana Gheorghiu, cofondatoare „Dăruiește Viață”: „Suntem azi în piață pentru fiecare om care a murit în țara asta, deși ar fi trebuit să trăiască”
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață”, care construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, sunt printre participanții la protest.
„Suntem aici azi în piață pentru fiecare om care a murit în țara asta, deși ar fi trebuit să trăiască. Pentru acel om care a murit gazat, pentru cele 2 fete care au murit din cauza incompetenței autorităților, pentru fiecare copil bolnav de cancer care moare, pentru că nu are medicamente. Și pentru noi, pentru că avem dreptul la viață normală”, a spus Oana Gheorghiu reporterului de la Digi24.
„În acest moment Asociația „Dăruiește Viață” construiește un spital. Peste 260.000 de oameni și peste 1.700 de companii s-au alăturat demersului nostru de a construi un spital. Din cauza disperării pe care o simt oamenii, din cauza disperării pe care o simțim noi în fiecare zi când ne contactează mama unui copil și nu știm încotro să îl trimitem, pentru că România ultimilor 30 de ani nu a mai construit spitale.
Avem un minister al Mortii mai degrabă decât un minister al Sănătății, pentru că da, acest minister care se numește al Sănătății ar trebui să construiască spitale, așa cum au promis în campania electorală - 7 spitale, 3 spitale metropolitane, fel de fel de spitale ni s-au promis. Din păcate, nu s-a făcut niciun spital, infrastructura spitalicească e din ce în ce mai veche. Din ce în ce mai multe infecții nosocomiale există, iar oamenii mor”, a adăugat Carmen Uscatu.
Filosoful Mihai Șora: Partea desprinsă de întreg nevoită să-și ducă existența în alte zări va trebui, odată și-odată, să o recâștigăm
„Dragi prieteni, scriam, anul trecut, despre parte și întreg, despre această „aripă“ numită „Diaspora română”: milioane de oameni aflați pe meleaguri străine, despre care nu știm dacă vor mai găsi în ei înșiși forța ori dorința de a se întoarce vreodată în țară. Partea desprinsă de întreg, nevoită să-și ducă existența în alte zări, partea aceasta a noastră, a cărei absență doare mai tare decât netrebniciile unei Puteri (sper) trecătoare, partea aceasta va trebui, odată și-odată, să o recâștigăm. Până atunci, ne vedem la Girafă”, a scris pe Facebook filosoful Mihai Șora.
(Foto Inquam Photos)
Primarul Capitalei, care și-a delegat atribuțiile, a postat pe Facebook imagini de la camerele care vor monitoriza manifestațiile din Capitală. „Weekend plin de evenimente in Capitala! 17 la numar, sute de mii de persoane participante. Pe monitoarele Politiei Locale a Municipiului Bucuresti se observa, deja, pregatirile”, se arată în mesajul Gabrielei Firea.
(Foto Facebook/Gabriela Firea)
(Foto Facebook/Gabriela Firea)
Jandarmii vor fi atenți „îndeosebi la persoane cu bagaje mari”
Jandarmeria a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că au fost instalate dispozitive de protecție care să delimiteze spațiul în care se va desfășura adunarea publică. „Misiunea jandarmeriei va fi centrată în primul rând pe dialog”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
„În mod gradual vor intra și efective de jandarmi, acele patrule de dialog. În punctele principale de acces în Piața Victoriei vor fi instalate și niște filtre cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, care au asupra lor bagaje voluminoase, care au anumită recuzită deosebită. Rolul acestor filtre, vreau să fiu bine înțeles de la început, este de a preveni pătrunderea cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Colegii mei vor fi atenți îndeosebi la persoane care au asupra lor bagaje mari. Nu este o interdicție ca aceste persoane să vină cu bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, scrie G4media.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.