Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tanti Mariana, element infracțional

Tanti Mariana

Foto: Captură Digi24

Mă trezesc și mă frec la ochi: tanti Mariana e la televizor. Zâmbește spre un telefon cu cameră care o filmează în ușa unei mașini cu „Siguranță și încredere”. A prins-o poliția.

- Alooo, tanti Mariana?…

- Da, dragă, m-ai sunat că m-ai văzut la televizor, am devenit vedetă acum…

Râde, e la fel de binedispusă ca de obicei. Râd și eu de râsul ei.

- Sunteți bine altfel, nu?…

Sigur, deși i-au dat amendă. Îmi povestește toată tărășenia: a pornit să treacă strada pe verde, dar cum merge greu s-a pus roșu și mașinile au început să meargă. Amabilă, s-a oprit la mijlocul trecerii de pietoni și a dat prioritate unui șofer grăbit, după care și-a continuat încet-încet drumul.

Când a ajuns pe trotuarul celălalt au înhățat-o oamenii legii și au început să scrie procesul-verbal.

- Păi dacă sunteți element infracțional… scap o remarcă.

- Da, că de ce traversez pe roșu, mi-au zis.

- Și v-au amendat?

- Da, mi-au dat amendă, dar eu n-am vrut să le-o semnez.

- Foarte bine! o instig.

- Dar sunt și proști făcuți grămadă, dragă, să vezi…

- Aoleu…

- Da, mi-au cerut buletinul și eu le-am dat o copie xerox…

- Păi, tanti Mariana, cum copie, mergeți cu copia după buletin după dumneavoastră?

- Asta m-au întrebat și ei…

- Și?…

- Și le-am spus clar domnilor polițiști: păi dacă mi se fură sau îmi pierd buletinul, dumneavoastră știți câte drumuri trebuie să fac, cât trebuie să alerg să-mi fac un nou buletin? Le-am zis că e bună și copia, că e legal. E făcută color, cum trebuie, se vede foarte clar.

Tanti Mariana este cel mai cumsecade bucureștean pe care l-am întâlnit când am venit acum multă vreme în marele oraș. Ajunsesem în București la facultate, purtând cu mine toate prejudecățile ardelenilor despre locuitorii Capitalei. Tanti Mariana mi le-a spulberat pe toate: mi-a dat un ghid al cartierului, mi-a vorbit atunci despre rânduială, politețe, reguli și Piața Matache, de unde ne făceam amândoi cumpărăturile duminica. Tanti Mariana purta în permanență cu ea o poveste dintr-un alt timp, dintr-un oraș necunoscut mie, cu oameni corecți, îmbrăcați frumos și cu maniere elegante. Țin minte că odată mi-a împrumutat chiar „Sfârșit de veac în București”, a lui Ion Marin Sadoveanu, și o Biblie catolică. Și acum, surpriză! Din law abiding citizen, tanti Mariana apare la știri la rubrica „Aflăm de la poliție”.

- Tanti Mariana, acum că v-au prins pe roșu, trebuie să plătiți… unde-i lege nu-i tocmeală…

Închid nu înainte de a-i promite că o mai sun…

***

Iată că după Caracal și Galați, Poliția reușește să dea o lovitură decisivă fenomenului infracțional. Aud că se pregătește în zilele următoare o razie de proporții în Piața Matache contra traficantelor de pătrunjel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    Nu cred că există vreo autoritate cu atribuții de control care sa nu facă precum polițiștii din articol.
    Ca sa nu pomenim de șpăgi...
    Peștele de la cap se împute. Planuri de control aberante, de genul "lucrătorul nu are ecuson", făcute probabil special ca să poată sa dea amenzi (sau sa ia șpagă) fara multe discuții.
    Un stat eșuat!
    • Like 0
  • Din cele 200.000 de pensii speciale doar 5 % nu sunt ale militarilor (de orice fel: armată, poliție, jandarmerie, personal penitenciare ș.a.). Din întâmplarea cu tanti Mariana aflăm cam ce fel de merite speciale au fericiții consumatori de pensii speciale nesimțit de mari!
    • Like 0
  • - buna aia cu traficantele de patrunjel ................
    • Like 0
  • La noi problema e de control de imunitatea sistemului. Natarai sau indolenti sau deraiati psihic sunt peste tot, ok, astia suntem, de la poluare de la viata grea de la frustrarile de acasa etc nu conteaza. Fratioare dar cand fac dude aia dispar, brusc si silentios. Ca si aia de la Galati ca si aia de la Caracal ca si mazetele de la 112 etc aia n-ar mai trebui angajati nicaieri nici paznici la metrou sau Mega Image. Ia sa vedeti cum dupa 2-3 serii de disparuti de-astia cum incep baietii sa gandeasca si sa faca ce trebuie. Vigilentii astia de politisti n-ar mai trebui sa fie in Politie. Simplu. EXIT! DELETE! Ordine si disciplina nu se poate face decat prin metode coercitive altfel pedalam fara lant.
    • Like 2
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Expresia "poliţist prost" tinde să devină pleonastică. Ai spus poliţist, ai spus "prost grămadă". Iar prostia vine cu surorile ei: grobianismul, răutatea ... .

    Pesedeul perpetuează modelul comunist al miliţianului ca organ de control şi represiune, nu de slujire a cetăţeanului ci de slugărire a politrucului.
    • Like 8
  • Gabi check icon
    Breaking News de la TNR:
    Ca să-şi spele păcatele, Poliţia eliberează din arest 30 de babe care vindeau leuştean. Poliția Română este în aceste zile într-o campanie disperată de a-și spăla obrazul grav mânjit de evenimentele din ultima săptămână și a ajuns chiar și la măsuri disperate. În această dimineață Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat eliberarea din arest a 30 de băbuțe care vindeau leuștean.

    „Aceste doamne au fost reținute și ridicate de pe domeniul public în ultimele șase luni. Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare preventivă, în unele cazuri avem babe care au stat și opt luni în arest. Dar am decis că nu constituie pericol public și le dăm voie din nou să vadă lumina soarelui, dar doar în control judiciar, că nu scapă de lege”, a dat asigurări șeful IGP, Ion Gabor.

    Totodată polițiștii au anunțat că au început procedurile de extrădare a unei babe ce se sustrăgea legii și se află în aceste momente în Puerto Rico unde continuă să vândă leuștean fără acte și forme legale. „A fost o anchetă făcută împreună cu FBI-ul, colegii noștri au lucrat doi ani s-o dibuie pe baba asta”.
    • Like 2
  • Daniel check icon
    Doamna este clar dintr-o clasa net superioara generatiilor de astazi. Iar "domniile lor" de politistii ar trebui sa invete din acest filmulet, cum se ajuta un batran. Puteau macar sa o protejeze pana traversa strada.
    https://www.youtube.com/watch?v=d7RbJiGw_tk
    • Like 1
  • dan check icon
    Unii se amuza de intamplarea asta dar e de plans nu de ras.
    • Like 4
  • Gecaba Gecaba check icon
    E clar ptr toata lumea ca trebuia sa o ajute pe sărmana femeie sa traverseze în siguranță strada, scrie și pe mașinile lor : siguranță și încredere. De ras aici este însă prostia dusa la extrem, într-un moment când toți blamează Politia, cand bancurile cu polițiști au explodat. Nu i-a dus mintea sa profite de acel moment și sa își carpeasca din imagine, sa ii vada lumea cât de umani pot fi. Garcea rămâne Garcea, sare poarta descuiata și dacă este larg deschisa.
    • Like 8
  • Cand se subtilizeaza banul public, nexam educatie, nexam investitii, nexam civilizatie. Dictatura marlaniei - asta ramane!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Florin Negruțiu/ Voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon