Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

10 octombrie 1916 – „Acești mișei care să pretind a fi urmași ai Romei...”

Gazeta Transilvaniei

27 august 1916 – armatele regatului României intră în Transilvania. Ofensiva ține doar până la jumătatea lunii septembrie. Apoi, armata română, înfrântă în sud la Turtucaia, începe să se retragă în fața unităților germane. Mai întâi, trupele române pierd bătălia de la Sibiu; apoi, pe 4 oct., atacă Brașovul, sunt respinse și date peste cap de germani. Puterile Centrale nu se mulțumesc cu „eliberarea” Brașovului, folosesc Gazeta Transilvaniei, vechea publicație politică națională a românilor din Ardeal, înființată la Brașov în 1838, pentru a tipări în numărul din 10 oct. de acum 106 ani această proclamație: 

„PROCLAMATIE

Brașov 10 Octomvrie 1916

Bandele de hoți și ucigași hienele războiului mondial, urmași bastarzi ai țiganilor, cari au infectat aerul dulce și dulce și sfânt al Patriei noastre, au fost alungați și stârpiți de viteji soldați al majestaței sale regelui nostru și de trupele majestoase ale Impăratului Vilhelm!

Acești mișei cari să pretind a fi urmași ai Romei, acești bandiți cari își însușesc numele de Români, timp de șase săptămâni au dat dovadă de cea mai mizărabilă purtare fiindu-ne rușine că vreodată sau apropiat de noi zicându-ne că sunt și ei Români!

Vestin cu gura tare că hienele războiului mondial fug, fugăriți de viteaza noastră armată.

Aducem de știre tuturor că am rupt cu acești mișei ori-ce legătură care au pretinso cu noi Români Transilvăneni, căci în timpul domniei lor au dat dovadă că nu sunt demni a purta numele de români.

Blestemat să fie ceasul în care au pășit pe pământul strămoșilor noștri!!

Blestemați să fie în veacuri!

Blestemați popor nenorocit, hienele războiului mondial!

Și noi cari am îndurat cu umilință domnia lor tremurând de bucurie, cu lacrămi în ochi, aducem uralele noastre feciorilor patriei noastre cari cu viața lor nei scăpat de acești mizerabili ucigaș să trăiască armata învingătoarea!

Români Brașoveni”

(Documentul este păstrat în Muzeul Județean de Istorie din Brașov)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult