Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

14 explicații psihologice care ne pot ajuta să înțelegem mai bine de ce unii nu respectă regulile sanitare ce ne-ar putea proteja pe toți de COVID-19

Protest 15 mai

Foto: Inquam Photos. Imagine din timpul unui protest împotriva măsurilor de siguranță anti-Covid.

Sub presiunea stresului, a fricii și a anxietății, noi, oamenii, avem reacții dintre cele mai variate. Unii devin obedienți și respectă regulile cu maximă strictețe, alții manifestă un comportament haotic și dezorganizat, în timp ce mai există și o a treia categorie – reprezentată de către cei care sunt anesteziați emoțional și care se află în ceea ce psihologia numește „negare“; asta-i face să ignore regulile și restricțiile, deoarece ei neagă existența virusului și a pericolelor. Ceea ce ne arată că avem grade diferite de percepție a amenințării și a riscului.

În situații de pericol și amenințare, creierul emoțional preia controlul asupra noastră. Astfel judecata limpede și gândirea rațională ne sunt afectate, iar comportamentele în care ne implicăm par a fi lipsite de sens și greu de înțeles pentru ceilalți oameni. Ființa umană înainte de toate simte, abia ulterior acționează și gândește (între acțiune și gândire, ordinea variază).

La nivelul creierului mamiferelor, supraviețuirea este un mecanism biologic extrem de rapid. Adesea, încercăm să facem față incertitudinii și necunoscutului prin respingerea realității și a informațiilor faptice, fără să fim cu adevărat conștienți de motivele pentru care facem ceea ce facem. Iar în ultimele luni, nivelul de incertitudine a atins cote extrem de crescute.

Nivelul de încredere al românilor (în relații și autorități) este extrem de scăzut. Iar acest fapt se oglindește în modul în care punem în aplicare ceea ce ne recomandă specialiștii și oamenii aflați la putere. Mulți dintre noi se tem de fățărnicia celor care ne guvernează, mai mult decât de puterea distructivă a virusurilor. 

Lipsa de empatie se manifestă cel mai vizibil în modul în care ne îngrijim atât de propria sănătate, cât și de a celor care trăiesc alături de noi. Empatia presupune să fii atent la propriile emoții și la ale celor din jur și să acționezi, chiar dacă este greu, în așa fel încât să cauți să prețuiești sănătatea (personală și a celorlalți) și siguranța interpersonală.

Este mai la îndemâna minții noastre să credem că dușmanul este o altă ființă umană. Asta, în loc să facem față realității și să acceptăm că avem de luptat cu un inamic invizibil, care ne poate ataca din orice parte, dacă nu suntem precauți și nu ne unim forțele.

Ignorarea realității și minimalizarea pericolelor reprezentate de COVID -19 ne poate da un sentiment de control și o oarecare stare de normalitate. Este mai simplu să muncești și să dormi convins că totul se află sub control, decât să accepți că, în fapt, cu excepția propriului comportament, nimic nu este cu adevărat sub controlul nostru. 

Dacă ceva nu este vizibil și palpabil, pentru mulți dintre noi acel „ceva“ nu există. Omul modern s-a obișnuit atât de mult cu concretul, încât se simte extrem de fragil când ceva nu are o formă evidentă și preferă poziția struțului (mulțumit că a băgat capul în nisip), decât tolerarea vulnerabilității specific umane.

Unii dintre adulții care în copilărie au fost abuzați și maltratați își dezvoltă un mecanism de apărare denumit opoziționism. Prin acest mecanism, sfidează autoritatea, indiferent de mesajele sau recomandările care vin din partea autorităților și instituțiilor publice.

Lipsa inteligenței relaționale ne face să credem că existăm precum niște insule singulare. Că suferința celorlalți nu ne afectează și pe noi, că dispunem de un nivel crescut de autonomie și independență, fără să fim vulnerabili și să depindem unii de ceilalți.

Pentru sufletele noastre zbuciumate și strivite, este mai familiar să luptăm unii cu ceilalți, decât să cooperăm. În acest fel, refuzăm să ridicăm un zid de protecție, prin care noul virus să nu invadeze și mai mult umanitatea.

Unii dintre noi au învățat că puterea este unilaterală și că circulă doar de sus în jos. Iar asta ne face să fim mereu cu garda sus, fără să realizăm că puterea este bidirecțională și că stă și în capacitatea noastră să-i împiedicăm pe guvernanți să ia decizii care ar putea fi doar în favoarea lor.

Dacă noi am trecut prin școală și mai ales prin facultate cu copiuțe și plagiat, în subconștient nu dăm doi bani pe bagajul academic. În plan conștient, credem că la fel au făcut toți ceilalți. De aceea știința este atât de des pusă la îndoială. Și tocmai de aceea pare mai accesibil să credem în știrile false și în teoriile conspiraționiste.

Dacă în școală am fi învățat teoria cu o mai mare aplicabilitate practică, ne-ar fi fost mai ușor să discernem între gândurile și fricile raționale și cele iraționale. Nu e util să fii obligat să reproduci de-a fir a păr ceea ce gândesc alții. Iar accentul trebuie pus nu doar pe „materiile privilegiate“, ci și pe cele de supraviețuire și dezvoltare (biologie, psihologie, fizică, chimie). Acum, puteam avea o perspectivă mai științifică asupra vieții, fără să mai fim tentați a crede că, dacă ceva nu este ușor de înțeles și nu are imediat sens, înseamnă că-i o prostie sau că nu există.       

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord cu multe afirmatii, cu altele, nu. Mai ales nu sunt de acord cu aceasta: Dacă noi am trecut prin școală și mai ales prin facultate cu copiuțe și plagiat, în subconștient nu dăm doi bani pe bagajul academic. În plan conștient, credem că la fel au făcut toți ceilalți. De aceea știința este atât de des pusă la îndoială. Și tocmai de aceea pare mai accesibil să credem în știrile false și în teoriile conspiraționiste.
  E la moda acum sa bagam "conspirationistii" in aceeasi oala, ceea ce nu e cazul. Sunt conspirationisti cu un IQ de vreo 75, dar si foarte inteligenti si instruiti si care cauta explicatii la lumea din jurul lor si incearca modele explicative "conspirationiste". O analiza curajoasa a fenomenului ar fi interesanta, chiar utila.
  • Like 0
 • 1."...grade diferite de percepție a amenințării ..."= grade diferite de cultura elementara,nu de inalte studii,
  2.Ce inseamna si a insemnat "Empatia",pt. CCR - autorul moral al celor peste 1500 externati la cerere in baza Deciziei CCR,care au ajuns in familiile lor fiind pericol pt.sanatatea membrilor,apoi peste 30.000 carantinati au decolat pe plaiurile patriei,tot datorita EMPATIEI CCR.
  • Like 2
 • Intre toate argumentele aduse, nu vad argumentele pe care le-am auzit, nu odata, intre cunoscuti si intre cei care mai nou zi de zi merg la lucru sau au o mica afacere. Rationamentele lor sunt in primul rand financiare si contrapuse in acelasi timp cu partea riscului medical / vital.
  De altfel exista si acea deosebire intre riscul util si riscul inutil:
  - a merge cu masina e un risc util (chiar daca esti expus accidentelor, totusi rata nu asa de mare a accidentelor, merita fata de avantajele oferite de transport, eficenta etc)
  - a merge cu viteza mare este un risc inutil (e clar ca riscul accidentelor creste destul de mult, mult mai mult decat atunci cand mergi cu viteza medie sa spunem)
  La fel oarecum si cu argumentele oamenilor din "deep society" - este un risc sa mergi la lucru, sa intri chiar in contact cu unii (in special cei din departamente de vanzari, livrari etc) dar... e un risc util.
  A merge si a face intentionat petreceri cu multa lume, fara precautii (masca etc)... devine deja un risc inutil si chiar o sfidare la adresa celorlalti!
  • Like 7
 • Cri check icon
  O alta explicatie, la fel de veridica ar fi ca exista destui oameni care nu reusesc sa priceapa de ce trebuie inchisa tara, pusa industria pe butuci si cetatenii goniti si tinuti in propriile lor case, iar spitalele sa refuze internarea bolnavilor cronici gravi ( cancer, diabet, etc ) pentru o viroza care a afectat, statistic vorbind, 1 la mie din populatie si are o mortalitate de 2-3 la suta, exact cum au mai fost doua-trei epidemii in ultimii 20 de ani.
  • Like 2
  • @ Cri
   Delia MC Delia MC check icon
   Încerc eu o explicație: această "viroză" nu are tratament și nici vaccin. Se lasă cu o insuficiență respiratorie îngrozitoare (care la gripă NU apare, nici asta și nici furtuna imunologică) care face necesară intubația și administrarea de oxigen sub presiune. Iar aparatele astea sunt limitate ca număr, nimeni n-a prevăzut așa ceva. Da, decesele sunt predominant la vârstă înaintată dar au murit și tineri. Dacă te expui, joci ruleta rusească pentru persoana proprie dar și pentru cei apropiați, părinți, prieteni. Cât de normal e ca în spitale medicii trebuie să decidă cine primește oxigen și cine nu, și cu toate astea șansele de supraviețuire rămân mici, când toți au contribuit la asigurarea de sănătate? În situația în care statul are ca obligație principală apărarea vieții. Și mă întreb acum, cu care drept un tânăr, revoltat că viața i s-a schimbat drastic, poate hotărî cu nonșalanță că alții n-au decât să crape că lui îi trebuie mall, restaurant, club? Explicația veridică este egoismul monstru.
   Au rămas spitale non-covid. Urgențele au fost oricum duse unde trebuie, medicii de familie au lucrat și e normal să fi informat pacienții unde se pot adresa. Nu știu cât a fost lipsă de informare și comunicare și câtă...propagandă. Nici sistemul de sănătate nu-i menajant cu pacientul, punerea lui pe drumuri e regula. Una foarte proastă.
   • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Peste tot sunt gică contra care ori cred în teorii de conspirație, ori sar în sus că li se restrâng lor drepturi. Mârâie, nu le place dar măsurile le respectă. Ceea ce contează e proporția.
  La români se adaugă nesimțirea neaoșă, plus faptul că nu avem nici o educație în a deosebi știrile corecte de fake. Punem botul la orice teorie abracadabrantă formulată cu aplomb și forță de convingere. Dacă sună convingător, aia e. Am mai auzit-o de 10 ori, nu ne-o mai scoate nimeni nici cu cleștele din cap. Iar informarea n-a fost din cea mai corectă, științifică și împarțială, departe de asta, talk-show-uri interminabile, bla-bla, fake-uri anteniste, etc.
  Dar cea mai catastrofală este campania electorală mascată pentru alte partide decât cel de guvernare, amestecul politicului în gestionarea pandemiei. Catastrofal, fiindcă postacii respectivi știu că n-au dreptate însă îi dau înainte cu libertatea și dictatura și cum ne-a închis Iohannis în case, etc iar unii chiar o cred. Plus psd care, mirosind trendul, se dă drept apărător a libertății și vai, economiei, de care până acum i-a durut in spate. CCR care declară neconstituționale SINGURELE măsuri eficiente la români, care au contribuit la stăvilirea primului val. Fără îl avem deja pe-al doilea.
  • Like 6
 • Valentin check icon
  Ideea e că strategia virusului este asediul. O cetate sub asediu îşi pierde sănătatea mentală şi începe să creadă în fantasme. Lucrul acesta se vede foarte bine pe orice grafic: primul val e atenuat - pentru că oamenii se tem - iar cel de al doilea e cel distrugător.
  • Like 4
 • Eu cred ca romanul (mai ales cel din regat, corcit cu neamul tiganesc de multe ori) este opac la multe, este lipsit de educatie si de bunul simt al celor 7 ani de acasa, ii plac smecheriile ieftine si opozitia de dragul opozitiei, nu prea le are cu logica, iar gradul de educatie este profund deficitar. Pai simplu fapt ca suntem ultimii in UE la utilizarea sapunului spune tot: suntem murdari! Si la propriu, nu numai la figurat. Calitatea umana a acestui popor lasa mult de dorit.
  • Like 4
  • @ andreea dragusin
   Valentin check icon
   Nici americanii nu s-au lăsat mai prejos, nici fosta pandemie, nici în acutala. Asta exiplică de ce cel de al doilea val a fost devastator.
   • Like 2
  • @ andreea dragusin
   In mare parte sunt de acord cu dvs. dar in legatura cu sapunul si apa, nu cred ca suntem ultimii din Europa ;a asta, sunt alte natiuni mult mai "murdare " ca a noastra. Probabil ca nu stiati dar Italia si Spania sunt primele tari europene la care spalatul pe maini dupa folosirea toaletei e o chestie foarte optionala !
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Există o explicaţie şi mai logică: istoria se repetă. La fel s-a petrecut şi în 1918. Iată şi graficul: https://symonsez.files.wordpress.com/2008/10/spanish_flu_death_chart.png
  Primul val nu e atât de mare pentru că oamenilor le-a fost frică. A urmat relaxarea şi pe urmă valul cel mare.
  Aşa că istoria dă lecţii. Pentru cine are urechi de auzit.
  • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon