Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CONTRA termoscanării | Bună! Mă numesc Ovidiu și sunt un conspiraționist care e împotriva termoscanării la supermarket

termoscanare - Foto Dave Rushen / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia)

Foto Dave Rushen / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Termoscanarea la poarta magazinului o consider greșită din prea multe puncte de vedere. În primul rând, temperatura crescută în sine nu e un diagnostic covid-19. Refuzând cuiva dreptul de a-și cumpăra mâncare doar pentru că are febră îi răpești dreptul de a se hrăni, practic dreptul de a trăi.

În al doilea rând, aceste termoscanere nu sunt eficiente și exacte, mai ales la poarta magazinului, după cum a afirmat și fizicianul Cristian Presură într-o intervenție la Digi24, și pot da erori mari de măsurare.

Nu în ultimul rând, mulți care transmit boala sunt asimptomatici, adică nu au febră. Recent, autoritățile medicale din provincia canadiană British Columbia au ajuns la această concluzie, când un lanț de magazine din Canada a început să scaneze clienții la intrare, aceștia catalogând măsura de termoscanare drept ineficientă în combaterea răspândirii virusului.

Citește și:

(A) Școala este acolo unde ești tu! Cu Telekom, ai acces la educație simplu și rapid

Pe lângă faptul că o consider o măsură ineficientă, simt că măsurarea temperaturii la coadă la magazin e sub demnitatea mea. Nu vreau să fiu procesat ca o marfă care trebuie recepționată la o anumită temperatură în incinta magazinului. Nu știu dacă măsurarea temperaturii e o procedură medicală în sine, dar știu cu siguranță că nu doresc să se holbeze lumea la ce temperatură am. E o chestiune de intimitate, de secret medical până la urmă: să te anunțe la poartă la magazin, și să te tragă deoparte în văzul tuturor, e ca și cum doctorul tău te-ar diagnostica în public, și te-ar anunța în stația de autobuz că ai cancer. E greșit, îți încalcă dreptul la intimitate și e nedemn.

Nu în ultimul rând, și poate cel mai important, sunt împotriva termoscanării nu doar pentru că o consider ineficientă și discriminatorie, ci mai ales pentru a semnala că am acest drept de a avea o opinie diferită, fără a fi intimidat și ridiculizat pentru opiniile mele. În timpul acestei pandemii care a zăpăcit lumea pe toate planurile, am aflat nu doar că drepturile legate de libera circulație au fost limitate, ci mai ales că dreptul de a gândi, de a avea o opinie și a o exprima liber au fost anulate, iar dacă îndrăznești să critici hotărârile guvernului, sau să le vezi altfel decât majoritatea, ești conspiraționist, idiot util manipulat de Moscova, și anti-vaxxer panicat de antenele 5G implantate perfid de Bill Gates pentru a controla omenirea.

Aceste opinii, aceste crezuri personale, sunt expresia libertății mele fundamentale de a face astfel de aprecieri în forul meu interior, greșite sau nu, și de a le exprima public, chiar dacă sunt puse sub semnul întrebării și terfelite într-o tiranie a majorității care a abandonat, în numele siguranței, orice principiu al toleranței și al acceptării pluralității de opinie.

Iar modul cel mai util în punerea la colț a ereticilor, a „dereglaților” cu idei diferite este stigmatizarea, catalogarea, și etichetarea. Când lipești eticheta de conspiraționist, când spui că a fost un protest premeditat, sau pregătit dinainte (cele mai multe proteste sunt premeditate), când reduci totul la absurd, și alegi, selectiv, atributele pe care vrei să le atribui altuia cu păreri diferite, nu faci apel la rațiune, ci la un instinct primar de a aparține unui grup, și de a rejecta fără echivoc pe cei ce nu fac parte din acel grup, trăsătură psihologică reală, dovedită științific. Conspiraționist, leftist, pesedist, orice -ist e bun. Cel mai ușor și pervers mecanism de a discredita pe cineva, de a închide conversația și de a elimina argumentul e atașarea acestor etichete; ai pus ștampila, e gata, nu mai dezbați meritul unei idei, nu mai găsești vrednic interlocutorul și te izolezi ermetic, bucurându-te că nu ți-ai mânjit spiritul cu idei greșite.

Iar la umbra siguranței propovăduită de autorități poți împinge în derizoriu drepturile fundamentale, demnitatea umană până la urmă. Înțeleg responsabilitatea față de cei din jur, în sânul societății, dar există limite de bun simț, de logică elementară. Devine importantă doar comunitatea în detrimentul total al individului, și eu unul nu sunt de acord cu asta. Dacă de mâine, pe lângă mască și măsurarea temperaturii, trebuie să facem și 10 flotări la intrarea în magazin să demonstrăm că suntem apți fizic sau alte măsuri, mai aberante? Unde tragem linie? Când avem dreptul să criticăm o măsură?

Oricum, am redescoperit cu surprinsă plăcere piețele și magazinele locale care oferă o alternativă lanțurilor de supermarketuri, și în detrimentul confortului de a cumpăra totul din același loc, am redescoperit plăcerea de a schimba o vorbă cu un comerciant, cu mamaia de la piață, doamna de la magazinul din colț. În schimbul eficienței am redescoperit umanitatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • toate argumentele au acelasi grad de logica (not!) ca si asta: "Refuzând cuiva dreptul de a-și cumpăra mâncare doar pentru că are febră îi răpești dreptul de a se hrăni, practic dreptul de a trăi." A te hrani inseamna a baga mancare-n gura, a o mesteca si a o inghiti. Mancare care poate fi cumparata de alta persoana cu care locuiesti, daca e cazul, sau poate fi cumparata online, care poate fi adusa de un prieten sau de cineva din asociatiile care s-au infiintat exact in acest scop, de a-i ajuta la cumparaturi pe cei care au nevoie, sau pur si simplu de-un vecin binevoitor (am vazut asemenea anunturi in scari de bloc, cu un numar de telefon la care poti suna daca ai nevoie de ajutor). Si ce sa vezi, si cu aceasta mancare fiinta respectiva se poate hrani, deci are dreptu' intact :))))
    • Like 0
  • Se face prea mult caz pe termoscanare. Singura rezerva a mea e ca... e prea costisititoare in raport cu eficienta. Cat despe libertatile personale, asta e un mare fas elitist la care nu subscriu. (in privinta temoscanarii, aici) Si nici sa mi se puna pumnul in gura pentru ca sa nu pun eu pumnul in gura nu mi se pare o atitudine onesta, e curata ipocrizie de fapt.
    • Like 0
  • Domnule Ovidiu, va rog sa cititi comentarile pro/contra scanarii doar spre a realiza ca formatorii de opinie platiti sau nu si-au facut datoria cu brio. Cei drept in complicitate cu opinia personala a fiecaruia, in special a celor prost sau deloc informati. Opinia generala odata formata devine normalitate, una perversa cei drept dar, cui ai pasa? Comportamentul pasiv-agresiv a personalizat si aceasta perioada de incercare. Inca de la inceputul pandemiei am citit si m-am informat cat am putut asupra SArS-Covid-19, imbratisand masurile logice si de bun simt. Realitatea comportamentului cetateanului roman in fata unei potentiale amenintari la adresa sanatatii personale ori colective bate filmul indiferent de circumstante. Din pacate la frica de moarte, lucru normal si firesc oricarei fiinte umane sau adaugat, rautatea, prostia, lipsa de interes spre informare corecta si pertinenta, egoismul feroce. Totul a culminat cu apocalipticul peisaj al unui oras mustind de controale de politie pe data de 18 Mai. Morala, ne meritam unii pe altii, condusi si conducatori. Asa ca, pentru episodul urmator ne pregatim a invata cum sa ne hranim cu masca pe figura imbracati fiind in combinezonul de protectie against bio-hazard threats, asta in locuinta personala.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Din cand in cand intalnesc in paginile Republicii si cate o scriere inteligenta, dovada ca nu toti oamenii sunt spalati pe creier de propaganda imbecila despre apocalipsa COVID.
    • Like 0
  • check icon
    Nu veti evolua niciodata in tzara asta, bai, neanderthalilor, nimic fundamental nu se va schimba ceva vreodata aici. Aveti in ADN doar sa fentati pe oricine, sa nu respectati nicio regula, nico lege, sa faceti doar ce va tuna, ca merge si asa, ca nu ma invata tu pe mine, ca aia a mea, caconspiratia ta, mai ales voi astia din sud tot intr'a mea. "Care este". Niciodata nu veti evolua, bai!
    • Like 0
  • suna legit. temperatura mea e data cu caracter personal. citirea ei in public e incalcarea legii. sa se faca referendum sa stabilim daca e majoritate nationala pro/contra termoscanare. temperatura marita a corpului e un semn al actiunii sistemului imunitar la orice tip de boala. temperatura nu e semn exclusiv de covid. la fel cum nici comentariile proscanare nu sunt semne exclusive de inteligenta. e doar o optiune proprie. iar incalcarea, limitarea optiunilor proprii se cheama discriminare ->> totalitarism. comentatorii confunda principiile cu cazuistica. nu poti scala cazuri particulare la toata societatea. ca altfel maine ne imbracam in uniforme si mancam termoscanati numai de la lidl, ascultand tricolorul hyperprogresist si nepermitandu-se alta boala decat covid19. sunt printre persoanele care inca lucreaza si a lucrat pe perioada pandemiei. nu neg boala dar am vazut ce majoritate au astia sustinatorii termoscanarii. ai vad in fiecare zi la lucru evitand masca si nepasandu-le de masurile aberante si fara sens. in plina pandemie nu s-au inregistrat date termice ale persoanelor, se inregistreaz acum dupa.... gata, nu mai satisface psdul intelectual si ati luat in brate alta propaganda. mai intrebati niste medici despre oportunitatea unor astfel de masuri obligatorii.
    • Like 1
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Ar trebui sa se faca termoscanare pentru a intra in orice spatiu public, inclusiv piete.
    • Like 1
  • Nu as vrea sa elaborez pe tema argumentelor de trei lulele , trei surcele , care sunt enumerate pentru infasurarea superficiala in jurul unei decizii personale de genul asa simt eu sau in limbaj mai de maidan : " asa vrea muschii mei" . In mod evident fiecare este liber sa aiba dreptul la opinie. Mai gretos este insa momentul, in care incepi sa te autovictimizezi ca sa-ti pozitionezi opinia . Mi-aduce aminte de Viorica Dancila simultan prim ministru , mama si gospodina.
    Si eu personal ma indoiesc de eficienta ridicata a termoscanarii, dar nu sunt impotriva ei , pentru ca toate masurile prezente nu sunt perfecte au gauri dar ajuta. Dupa cum mai spuneam , m-as lasa termoscanat la fiecare 5 minute daca asa pot ajuta.
    Accept aceasta masura pentru ca sunt convins ca in ciuda imperfectiunii ei , niste oameni n-o sa mearga la spital sau mai rau la morga, pentru ca a fost aplicata. Nu mi se pare nici o atingere la demnitate atat timp cat demnitatea nu se confunda cu libertatea de a face ce vrei. Libertatea de a face ce vrei este diferita de libertatea asa cum o vedea Nelson Mandela , de exemplu : " a trăi într-un mod care respectă și sporește libertatea celorlalți.”
    • Like 2
  • Cand a aparut platforma Republica am sperat ca va aduna oameni care, cel putin vor da dovada de bun simt. In perioada aceea erau posturi tv si in special unul care, daca îndrăzneai să susții ceva diferit erai înjurat și atacat cu jigniri greu de reprodus.
    Am ajuns sa constat ca platforma aduna 'inteligenti' care vad o greșală ca s-a permis publicarea unei pareri diferite si chiar sa fii considerat idiot daca nu esti din aceeasi tabara.
    Ca termoscanarea este inutila este inutil sa mai comentez. Am apreciat si susțin in continuare Suedia, care deasemenea a fost atacată in fel si chip.
    Articolul scris este de bun simt si exprima o părere pe care o susțin si nume importante din domeniul medical. Cei interesati le găsesc.
    Cred ca suntem in plina pandemie de ura, intoleranta si chiar de nesimțire.
    Se trateaza cu omenie care nu face rau nimănui.
    • Like 1
    • @ Mugurel Asaftei
      Cred ca parerea dumitale despre calitatea oamenilor care comenteaza , este o dovada de lipsa de bun simt, cel putin la fel de mare ca si a celor care jignesc autorul.
      Dar nu este surprinzator , pentru ca vad ca manipulezi in mod repetat cuvinte carora nu le intelegi prea bine sensul.
      Inutil inseamna ca nu foloseste la NIMIC. Intre inutil si eficace sunt multe nuante.
      Ca sa intelegi mai mult despre utilitatea si inutilitatea parerilor sau masurilor luate in aceasta perioada , te poti informa de pe acest site despre modelul suedez.
      Iti da grafice mura in gura : https://covid19.healthdata.org/sweden
      Ca sa poti sa cantaresti si gradul de omenie al fiecaruia dintre noi , modelul tau preferat a facut de ~7 ori mai multe victime in Suedia tara cu un sistem medical foarte bine pus la punct , fata de Romania unde este plin de masuri inutile.
      Eu unul, as accepta sa-mi fie luata temperatura la fiecare zece minute, daca as sti ca asa pot salva viata unui om .
      De asta port si masca si manusi cand ies in public , nu pentru ca mi-e frica pentru mine , dar am RESPECT pentru cei din jurul meu.
      • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      never mind
      • Like 0
    • @ Mugurel Asaftei
      Există păreri diferite și există aberații. În curând vor fi considerate "opinii diferite" și articole despre cum pământul e plat, oglinzile ne fură sufletul și cristalele ne vindecă de cancer. Trebuie să existe un curator pentru mizeriile astea, altminteri Republica o să ajungă o groapă de gunoi ca majoritatea presei.
      • Like 1
  • Și eu mă opun termoscanarii. Principalul meu argument este că termoscanarea este inutilă, nu împiedică răspândirea virusului ci este doar un teatru de securitate (în engleză se zice security theater) menit sa de-a o impresie de siguranță care de fapt e falsă. Și nu vreau să iau parte la circul ăsta.

    Înainte să îmi sară groupthink-ul in cap și să mă eticheteze sept prost și/sau egoist, o să arunc niște numere. Sunt bucureștean, oficial există 1574 de cazuri active în București, dintre care 729 în carantină. hai sa zicem 1600. Se știe că se testează puțin, așa că în general se consideră numărul infectaților reali că de 10 ori mai mare, deci considerăm 16.000 de bolnavi în București. Din aproximativ i2 milioane de locuitori ai orașului, asta înseamnă 0.8%. Intru in supermarket, șansa se a mă întâlni cu cineva cu COVID este de 0,8%. Păstrez distanta, nu bag mâinile în gură, mă spăl pe mâini, probabilitatea scade și mai mult. Atât de mult că e mai probabil să de-a o mașină peste mine in drum către magazin decât să iau virusul in magazin. Și dacă dă o mașină peste mine, e grav. Dacă iau COVID, cel mai probabil e să fac o formă ușoară sau să fiu asimptomatic. Revin, sunt bucureștean, în București au fost până acum 82 de decese, deci 0,004%.
    • Like 3
    • @ Nicu Buculei
      antonia check icon
      Si daca va infectati - cu forma usoara sau asimptomatic , va duceti la mama dvs in vizita , o imbolnaviti si ...doamne -fereste ??
      Si daca mai imbolnaviti alte cateva persoane ?
      Dar de sechele covid ati auzit ? Ca sa nu mai vorbim de 2 3 ..saptamani de boala...Ati avut vreodata gripa ? Sau vreo boala cu manifestari asemanatoare ?
      E chiar asa mare efort sa stai o fractiune de secunda in fata unui termometru doar pentru ca asta ar putea evita cele de mai sus ?
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Cosmin check icon
      Șansa de 0.8% este valabilă dacă în magazin este doar casiera, dacă nu, se înmulțește cu aproape numărul de persoane pe lângă care treceți.
      La fiecare magazin vizitat se adaugă persoanele cu care nu v-ați întâlnit anterior în celelalte magazine.
      În câteva săptămâni, șansa să dați peste un purtător crește vertiginos.
      Bineînțeles, nu toți cei 0.8% sunt bolnavi simultan, cei 10x asimptomatici este doar o ipoteză, iar o simplă întâlnire cu un purtător nu garantează îmbolnăvirea.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Depinde de domeniul de activitate și pe câți privește un asemenea fenomen. În cazul acesta 0,8% este mult. Dacă ar privi o singură persoană ați putea sta destul de liniștit. Dar privind pe toți cu care veniți în contact, se multiplică. Mai departe, fiecare duce riscul în altă parte șamd.
      E un procent variabil și la propriu în mișcare.

      Nimeni nu poate garanta că ați face o formă ușoară. Dimpotrivă, predomină formele medii spre grave. S-au îmbolnăvit și au murit tineri sănătoși tun. Speranța e un bun suport moral dar în acest caz ar putea fi un prost sfătuitor.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Parerist check icon
      Asa e, si eu sunt absolut convins ca e inutila. Pentru ca din alea 16 mii de cazuri, 10 sunt complet asimptomatice si termoscanarea nu le detecteaza. Din alea ramase, aia febrili se simt rau si stau acasa. Cu scanarea aia detectezi doar procentul infim care e simptomatic si suficient de idioti inca sa iasa pe strada si la cumparaturi.
      Pe de alta parte, asta nici nu inseamna ca-s contra, ci ca mi se rupe. CA sa fiu contra am nevoie de motive mai serioase.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      E o încercare. O metodă care aduce poate 5% sau mai puțin.
      Un vultur curajos care crede că dacă are febră nu-i nimic grav poate face mult rău.
      Din păcate e aplicată prea riguros.
      Ar fi fost bine să se explice eficacitatea și limitele. Dar pe media o interesează doar rating și bla-bla iar nu educația ori informarea.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Da, sunt de acord. De stricat nu strica. Însă cred ca 5% e o supraestimare.
      În continuare mi se mult zgomot pentru nimic și cred ca trebuie sa fii extrem de plictisit ca să te agiți pe tema asta,...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult