Foto Dave Rushen / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Termoscanarea la poarta magazinului o consider greșită din prea multe puncte de vedere. În primul rând, temperatura crescută în sine nu e un diagnostic covid-19. Refuzând cuiva dreptul de a-și cumpăra mâncare doar pentru că are febră îi răpești dreptul de a se hrăni, practic dreptul de a trăi.
În al doilea rând, aceste termoscanere nu sunt eficiente și exacte, mai ales la poarta magazinului, după cum a afirmat și fizicianul Cristian Presură într-o intervenție la Digi24, și pot da erori mari de măsurare.
Nu în ultimul rând, mulți care transmit boala sunt asimptomatici, adică nu au febră. Recent, autoritățile medicale din provincia canadiană British Columbia au ajuns la această concluzie, când un lanț de magazine din Canada a început să scaneze clienții la intrare, aceștia catalogând măsura de termoscanare drept ineficientă în combaterea răspândirii virusului.
Citește și:
(A) Școala este acolo unde ești tu! Cu Telekom, ai acces la educație simplu și rapid
Pe lângă faptul că o consider o măsură ineficientă, simt că măsurarea temperaturii la coadă la magazin e sub demnitatea mea. Nu vreau să fiu procesat ca o marfă care trebuie recepționată la o anumită temperatură în incinta magazinului. Nu știu dacă măsurarea temperaturii e o procedură medicală în sine, dar știu cu siguranță că nu doresc să se holbeze lumea la ce temperatură am. E o chestiune de intimitate, de secret medical până la urmă: să te anunțe la poartă la magazin, și să te tragă deoparte în văzul tuturor, e ca și cum doctorul tău te-ar diagnostica în public, și te-ar anunța în stația de autobuz că ai cancer. E greșit, îți încalcă dreptul la intimitate și e nedemn.
Nu în ultimul rând, și poate cel mai important, sunt împotriva termoscanării nu doar pentru că o consider ineficientă și discriminatorie, ci mai ales pentru a semnala că am acest drept de a avea o opinie diferită, fără a fi intimidat și ridiculizat pentru opiniile mele. În timpul acestei pandemii care a zăpăcit lumea pe toate planurile, am aflat nu doar că drepturile legate de libera circulație au fost limitate, ci mai ales că dreptul de a gândi, de a avea o opinie și a o exprima liber au fost anulate, iar dacă îndrăznești să critici hotărârile guvernului, sau să le vezi altfel decât majoritatea, ești conspiraționist, idiot util manipulat de Moscova, și anti-vaxxer panicat de antenele 5G implantate perfid de Bill Gates pentru a controla omenirea.
Aceste opinii, aceste crezuri personale, sunt expresia libertății mele fundamentale de a face astfel de aprecieri în forul meu interior, greșite sau nu, și de a le exprima public, chiar dacă sunt puse sub semnul întrebării și terfelite într-o tiranie a majorității care a abandonat, în numele siguranței, orice principiu al toleranței și al acceptării pluralității de opinie.
Iar modul cel mai util în punerea la colț a ereticilor, a „dereglaților” cu idei diferite este stigmatizarea, catalogarea, și etichetarea. Când lipești eticheta de conspiraționist, când spui că a fost un protest premeditat, sau pregătit dinainte (cele mai multe proteste sunt premeditate), când reduci totul la absurd, și alegi, selectiv, atributele pe care vrei să le atribui altuia cu păreri diferite, nu faci apel la rațiune, ci la un instinct primar de a aparține unui grup, și de a rejecta fără echivoc pe cei ce nu fac parte din acel grup, trăsătură psihologică reală, dovedită științific. Conspiraționist, leftist, pesedist, orice -ist e bun. Cel mai ușor și pervers mecanism de a discredita pe cineva, de a închide conversația și de a elimina argumentul e atașarea acestor etichete; ai pus ștampila, e gata, nu mai dezbați meritul unei idei, nu mai găsești vrednic interlocutorul și te izolezi ermetic, bucurându-te că nu ți-ai mânjit spiritul cu idei greșite.
Iar la umbra siguranței propovăduită de autorități poți împinge în derizoriu drepturile fundamentale, demnitatea umană până la urmă. Înțeleg responsabilitatea față de cei din jur, în sânul societății, dar există limite de bun simț, de logică elementară. Devine importantă doar comunitatea în detrimentul total al individului, și eu unul nu sunt de acord cu asta. Dacă de mâine, pe lângă mască și măsurarea temperaturii, trebuie să facem și 10 flotări la intrarea în magazin să demonstrăm că suntem apți fizic sau alte măsuri, mai aberante? Unde tragem linie? Când avem dreptul să criticăm o măsură?
Oricum, am redescoperit cu surprinsă plăcere piețele și magazinele locale care oferă o alternativă lanțurilor de supermarketuri, și în detrimentul confortului de a cumpăra totul din același loc, am redescoperit plăcerea de a schimba o vorbă cu un comerciant, cu mamaia de la piață, doamna de la magazinul din colț. În schimbul eficienței am redescoperit umanitatea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si eu personal ma indoiesc de eficienta ridicata a termoscanarii, dar nu sunt impotriva ei , pentru ca toate masurile prezente nu sunt perfecte au gauri dar ajuta. Dupa cum mai spuneam , m-as lasa termoscanat la fiecare 5 minute daca asa pot ajuta.
Accept aceasta masura pentru ca sunt convins ca in ciuda imperfectiunii ei , niste oameni n-o sa mearga la spital sau mai rau la morga, pentru ca a fost aplicata. Nu mi se pare nici o atingere la demnitate atat timp cat demnitatea nu se confunda cu libertatea de a face ce vrei. Libertatea de a face ce vrei este diferita de libertatea asa cum o vedea Nelson Mandela , de exemplu : " a trăi într-un mod care respectă și sporește libertatea celorlalți.”
Am ajuns sa constat ca platforma aduna 'inteligenti' care vad o greșală ca s-a permis publicarea unei pareri diferite si chiar sa fii considerat idiot daca nu esti din aceeasi tabara.
Ca termoscanarea este inutila este inutil sa mai comentez. Am apreciat si susțin in continuare Suedia, care deasemenea a fost atacată in fel si chip.
Articolul scris este de bun simt si exprima o părere pe care o susțin si nume importante din domeniul medical. Cei interesati le găsesc.
Cred ca suntem in plina pandemie de ura, intoleranta si chiar de nesimțire.
Se trateaza cu omenie care nu face rau nimănui.
Dar nu este surprinzator , pentru ca vad ca manipulezi in mod repetat cuvinte carora nu le intelegi prea bine sensul.
Inutil inseamna ca nu foloseste la NIMIC. Intre inutil si eficace sunt multe nuante.
Ca sa intelegi mai mult despre utilitatea si inutilitatea parerilor sau masurilor luate in aceasta perioada , te poti informa de pe acest site despre modelul suedez.
Iti da grafice mura in gura : https://covid19.healthdata.org/sweden
Ca sa poti sa cantaresti si gradul de omenie al fiecaruia dintre noi , modelul tau preferat a facut de ~7 ori mai multe victime in Suedia tara cu un sistem medical foarte bine pus la punct , fata de Romania unde este plin de masuri inutile.
Eu unul, as accepta sa-mi fie luata temperatura la fiecare zece minute, daca as sti ca asa pot salva viata unui om .
De asta port si masca si manusi cand ies in public , nu pentru ca mi-e frica pentru mine , dar am RESPECT pentru cei din jurul meu.
Înainte să îmi sară groupthink-ul in cap și să mă eticheteze sept prost și/sau egoist, o să arunc niște numere. Sunt bucureștean, oficial există 1574 de cazuri active în București, dintre care 729 în carantină. hai sa zicem 1600. Se știe că se testează puțin, așa că în general se consideră numărul infectaților reali că de 10 ori mai mare, deci considerăm 16.000 de bolnavi în București. Din aproximativ i2 milioane de locuitori ai orașului, asta înseamnă 0.8%. Intru in supermarket, șansa se a mă întâlni cu cineva cu COVID este de 0,8%. Păstrez distanta, nu bag mâinile în gură, mă spăl pe mâini, probabilitatea scade și mai mult. Atât de mult că e mai probabil să de-a o mașină peste mine in drum către magazin decât să iau virusul in magazin. Și dacă dă o mașină peste mine, e grav. Dacă iau COVID, cel mai probabil e să fac o formă ușoară sau să fiu asimptomatic. Revin, sunt bucureștean, în București au fost până acum 82 de decese, deci 0,004%.
Si daca mai imbolnaviti alte cateva persoane ?
Dar de sechele covid ati auzit ? Ca sa nu mai vorbim de 2 3 ..saptamani de boala...Ati avut vreodata gripa ? Sau vreo boala cu manifestari asemanatoare ?
E chiar asa mare efort sa stai o fractiune de secunda in fata unui termometru doar pentru ca asta ar putea evita cele de mai sus ?
La fiecare magazin vizitat se adaugă persoanele cu care nu v-ați întâlnit anterior în celelalte magazine.
În câteva săptămâni, șansa să dați peste un purtător crește vertiginos.
Bineînțeles, nu toți cei 0.8% sunt bolnavi simultan, cei 10x asimptomatici este doar o ipoteză, iar o simplă întâlnire cu un purtător nu garantează îmbolnăvirea.
E un procent variabil și la propriu în mișcare.
Nimeni nu poate garanta că ați face o formă ușoară. Dimpotrivă, predomină formele medii spre grave. S-au îmbolnăvit și au murit tineri sănătoși tun. Speranța e un bun suport moral dar în acest caz ar putea fi un prost sfătuitor.
Pe de alta parte, asta nici nu inseamna ca-s contra, ci ca mi se rupe. CA sa fiu contra am nevoie de motive mai serioase.
Un vultur curajos care crede că dacă are febră nu-i nimic grav poate face mult rău.
Din păcate e aplicată prea riguros.
Ar fi fost bine să se explice eficacitatea și limitele. Dar pe media o interesează doar rating și bla-bla iar nu educația ori informarea.
În continuare mi se mult zgomot pentru nimic și cred ca trebuie sa fii extrem de plictisit ca să te agiți pe tema asta,...