Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

14 inspectori de la Direcția de Turism ar trebui să verifice 8402 unități hoteliere din toată România

plaja - sezlonguri - (Foto Nicolň Campo / ddp USA / Profimedia)

Foto: Nicolň Campo / ddp USA / Profimedia

Da, parcă ceva vă dă cu virgulă! Chiar dacă fiecare inspector ar verifica singur, în fiecare zi, câte o unitate turistică din România, tot ar fi nevoie de un an și trei luni ca să fie controlate toate. Abia acum înțelegeți de ce multe hoteluri, pensiuni și cabane își permit să nu respecte clienții. Șansele ca cineva să verifice aceste locuri sunt foarte mici, iar controalele se fac, cel mai probabil, doar în urma unor reclamații.

Puțin peste 10% din sectoarele de plajă închiriate au fost controlate

Direcția Control Turism efectuează verificări cu 14 inspectori care asigură controlul operativ al tuturor operatorilor economici cu sediul pe teritoriul României, care desfășoară activități în domeniul turismului, controlul activităţilor din turism şi din industria de agrement, conform legislaţiei în vigoare și controlul calităţii serviciilor din turism şi din industria de agrement”. Acesta este răspunsul oficial pe care l-am primit de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri atunci când am solicitat informații despre verificările făcute pe litoral. Aceiași inspectori ar trebui să verifice și dacă hotelierii din toată România respectă noile condiții sanitare impuse în timpul pandemiei de coronavirus, dar și ce se întâmplă pe plajele noastre. Că nu au timp să verifice, se vede cu ochiul liber! Sunt zone întregi unde cei care au închiriat sectoare de plajă au ajuns cu șezlongurile foarte aproape de apă, deși legea îi obligă să lase un cordon liber de cinci metri pentru intervențiile autorităților. La fel cum și cei minim doi metri dintre paturile de plajă sunt calculați din ochi de unii administratori de plajă.

Astfel a înțeles un administrator de plajă că respectă legea

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri îmi spune că „în perioada 01.01 – 29.06.2020, au fost desfășurate 79 acțiuni de control la operatorii economici care își desfășoară activitatea pe litoralul românesc, fiind verificate un număr de 112 structuri, din care: 40 unităţi de cazare; 13 unități de alimentație publică; 59 sectoare de plajă. Au fost aplicate: – 39 sancţiuni cu avertisment. Au fost încheiate: – 39 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției; – 40 note de constatare.”

În cazul acestor verificări, au găsite unități de cazare care nu aveau autorizație de funcționare sau certificat de clasificare, cu alte cuvinte nu făceau turism legal, iar in cazul plajelor inspectate s-a stabilit că unele nu aveau autorizație, iar altele nu respectau criteriile obligatorii pentru utilizare. În traducere, șezlonguri peste tot, fără nicio normă sanitară respectată.


8402 unități hoteliere sunt în România și 450 de plaje turistice concesionate

Datele din subtitlu vin de la Institutul Național de Statistică. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, în România funcționau 8402 unități de cazare. Vorbim de hoteluri, pensiuni, hanuri, campinguri care au autorizație și din punct de vedere al Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Direcția de Turism.

Date Institutul Național de Statistică

Câte sunt nedeclarate? Anul trecut, doar pe litoral, reprezentanții Federației Patronale din Turism anunțau că jumătate dintre turiștii care ajung la mare stau în locuri neautorizate. Din punctul meu de vedere, cei care aleg astfel de locuri de vacanță își asumă riscuri mari. Nu ai certitudinea că vor respecta condițiile sanitare, nu ai cum să ceri banii înapoi ținând cont că unitatea hotelieră nu există legal. Ok! Poate poți să-i faci o sesizare la ANAF! Și ce faci cu concediul tău?

Totalul unitatilor hoteliere din judetul Constanta

Revenind la plaje- sunt 450 de sectoare concesionate, iar singurii care le pot verifica sunt tot cei 14 inspectori de la Minister care ar trebui să verifice și cele peste 8400 de unități hoteliere.

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult