Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

15 lucruri de ținut minte despre febră: până la ce valoare a temperaturii putem lăsa febra „în pace”, fără a apela la măsuri antitermice

hol de spital

Foto: Guliver/Getty Images

Febra bulversează multă lume. Se prezintă mulți la UPU, se introduc antibiotice, se sperie părinții. Am zis să aștern aici 15 lucruri de ținut minte despre febră. Sper să fie de folos!

1. Febra este un semnal important că ceva rău se întâmplă în organism, de regulă fiind vorba despre o infecție.

2. Și infecțiile virale pot conduce la febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavând nicio valoare în viroză.

3. Alte afecțiuni care dau febră sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoidă sau anumite tipuri de cancer.

4. Temperatura normală a corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Febra este considerată la valorile peste cea superioară. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă.

5. Hipotalamusul este o porțiune veche a creierului care controlează temperatura corpului. Uneori, el o fixează la o valoare mai înaltă, spre exemplu pentru a lupta mai bine împotriva unei infecții. Febra este, deci, un mecanism de apărare.

6. Frisoanele apar tocmai pentru că organismul trebuie să producă acea diferență în plus până la valoarea fixată de către hipotalamus. În contracțiile musculare rezultă căldură.

7. O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă.

8. Se iau măsuri antitermice dacă valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult.

9. Prudență la copiii mici. Bebelușul de până la 3 luni trebuie văzut de medic dacă prezintă febră de 38 grade Celsius și are simptome de răceală, varsă, e foarte agitat sau din contră, letargic. La vârste de peste 3 luni, o temperatură de până la 38,9 grade C necesită un consult dacă sunt prezente și simptomele amintite mai sus sau dacă temperatura depășește 38,9 grade C, indiferent dacă sunt simptome asociate.

10. Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră. Trebuie văzut de medic. În primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate apărea cel puțin unul.

11. Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o împachetare rece, o aplicare de prosop ud sau pungă cu gheață pe frunte sau alte zone ale corpului. Nu folosiți metode brutale la copil, un prosop umezit cu apă la temperatura camerei este potrivit.

12. Antibioticul va participa la scăderea febrei în infecțiile bacteriene, când infecția începe să fie controlată și ameliorată.

13. Gripa dă de regulă febră înaltă, instalată brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcată, dureri musculare intense. Prudență în gripă la copiii mici, vârstnici, persoanele cu boli de inimă sau plămâni, cu boli de imunitate.

14. Nu administrați aspirină la copii! Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele în același timp, ci trecând de pe unul pe altul în caz că răspunsul la medicament nu este potrivit.

15. Mergeți la medic dacă febra nu răspunde la măsurile antitermice clasice. Mergeți imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru că pot leza ireversibil unele organe, îndeosebi creierul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua! Inca de la varsta de 4 ani fiul meu face, cam de 3 ori pe an, cate un episod de febra(38-40 grade) care apare din senin si dispare in 24 ore. A facur analize, ecografii, nu s-a gasit nicio explicatie. Acum are 22 de ani si nu stiu cum sa primim o explicatie. Ar putea fi o alergie? Nu are alt simptom decat frisoane si stare febrila. Multa sanatate tuturor!
    • Like 0
  • Leac 1 simplu pentru febră nu prea mare, 37-38 grade, se pun pe picioare o pereche de ciorapi din bumbac pe ciorapi se toarnă puțin oțet, de mere, din vin, ciorapii să fie un pic umezi, în cîteva ore febra va scădea.

    Leac 2, simplu dar mai puțin folosibil, unii ar putea să strîmbe din nas, frecție cu țuică din fructe, nu din cereale...
    • Like 1
  • in urma cu aprox 40ani sora mea avea o stare febrila de 37,5 a consultat medici loco raspunsul a fost o ridicare din umeri,febra banala trebuie lasat in pace nu? cind incercarile de a ramine insarcinata au dat gres a fost saftuita de un medic rezident sa mearga la bucuresti la profesorul dinsului,rezultatul?acea stare usor febrila era rezultatul unei infectii abdominale a urmat operatia si i s-a extirpat uter ovare si 1,5m de intestin subtire,1an jumate te neglijat o banala stare febrila a adus-o la marginea gropii a fost operata in al 12 ceas cum se zice,
    • Like 1
  • Alex Mag check icon
    De multe ori am avut reflexul de a renunta la REPUBLICA din cauza nivelului "telectual" al "Nepublicabililor", dar am considerat ca sustinerea calitatii mesajului este mai importanta. Asa ca oricand sunt deschis sfaturilor de tip Magazin chiar si jenante (se citesc si se memoreaza usor) pt. ca nimeni nu ma obliga sa le citesc si cu atat mai mult sa respund la ele. Vive la'Republigue.
    • Like 3
    • @ Alex Mag
      "Asa ca oricand sunt deschis sfaturilor de tip Magazin"

      Exista sute de site-uri de tip revista "Magazin" care publica tot felul de gogomanii, si care va pot satisface setea de cunoastere.

      La republica.ro ne asteptam insa ca profesionistii care publica sa-si respecte statutul asumat.
      • Like 1
  • Sfaturi de bun simt.
    • Like 3
  • O colectie de constatari si sfaturi de tip revista Magazin.
    Unele de-a dreptul jenante:

    "Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin)"
    Paracetamolul este si el un antiinflamator, doctore, iar ibuprofenul este utilizat in febra pentru efectul sau... antitermic, nu antiinflamator, lol

    "O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă."
    Serios?
    • Like 3
    • @ Musat Gregorian
      Da, serios. Ati vrut sa faceti analiza semantica pentru "antitermic" si "antiinflamator", sau ce ?! Atunci poftim aici o explicatie semantico-logica: 1. febra este un exemplu (caz particular) al conceptului mai general de inflamatie in organism, 2.ibuprofen si paracetamol sunt ambele antiinflamatoare, 3. deci ibuprofen si paracetamol se pot administra impotriva febrei. Deci semantic, logic si medical a fost un sfat corect.

      Da, serios. Sunt sfaturi usor de retinut si aplicat pentru nespecialisti, adica aia fara facultate de medicina, fara studii medicale, etc care aglomereaza sectiile UPU pentru o banala febra cu mult inainte ca febra sa depaseasca pragul de pericol. Nu trebuie criticate ca "sfaturi de tip revista Magazin".

      Multumim pentru sfaturi !
      • Like 1
    • @ AustrianEconomics
      "Atunci poftim aici o explicatie semantico-logica: 1. febra este un exemplu (caz particular) al conceptului mai general de inflamatie in organism, "

      Domnule, inflamatia si febra sunt doua fenomene adiacente, nu identice.
      Febra reprezinta creste temperaturii organismului peste limitele considerate normale. in timp ce inflamatia este un ansamblu de reactii biologice ale organismului la o agresiune, externa sau interna, uneori, in care cresterea temperaturii este doar unul din elemente. Sau nu.

      Vedeti-va de treaba.
      • Like 2
    • @ Musat Gregorian
      Delia MC Delia MC check icon
      E articol de popularizare a unor cunoștințe medicale pentru toți. Care nu deschid tratate de medicină să știe care acțiune a unui medicament primează, antiinflamator ori antitermic. Dacă la ibuprofen scrie întâi antiinflamator într-un loc și antitermic în altul? Deși în general prima acțiune menționată e cea antiinflamatoare.
      Paracetamol e într-adevăr substanță de referință la capitolul antiinflamatorii. Dar e folosit cel mai des ca antitermic.
      Nici eu n-aș lua nimic la 37,5 dacă mi-e clar că am văzut doar un pic lupul.
      Să nu amestecăm tratatul cu articolele de popularizare, extrem de necesare. În care trebuie explicat pe limba omului. Finețurile sunt pentru cunoscători, care evident au cu totul alte surse și nu se informează de pe Republica...
      • Like 0
  • Ei, articolul ăsta intră într-adevăr la categoria educație medicală!
    De ce trebuie să vă hazardați să vă scrieți și despre lucruri încă insuficient clarificate (cu 3 articole în urmă, la punctul 2)?
    • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Alien check icon
      Presupunand ca un lucru e insuficient clarificat, te-ai întrebat de ce se hazardeza sa scrie despre el tot felul de dubiosi care își permit sa facă "educație medicala"?
      • Like 2
  • Sfaturi utile. Mulțumim!
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon