Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

32 de miliarde de lei, impactul legii salarizării până în 2022. În 2017 majorările de salarii costă bugetul aproape un miliard de lei

Aproape un miliard de lei reprezintă impactul majorărilor de salarii care intră în vigoare în acest an, odată cu Legea salarizării, iar până în 2022 anvelopa salarială va fi mai mare cu 32 de miliarde de lei, față 63,5 miliarde lei cât este în prezent, a spus ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ministrul Finanțelor a precizat că anul acesta de la 1 iulie vor intra în vigoare majorările de salarii cu 5% pentru angajații Ministerului de Interne și cu 20% pentru cei din Ministerul Apărării. Alte majorări ar urma să se aplice din ianuarie 2018. 

„Eu sunt cel care vin și măsor și spun până unde putem merge. Eu am 3 repere: 7,8% din PIB, puțin peste 25% din volumul veniturilor bugetare. Înseamnă că noi va trebui să găsim spațiu fiscal pentru anvelopa salarială mai mare cu 32 de miliarde de lei față de ce avem acum, 63,5 miliarde. (...) Implementarea legii salarizării unitare se va face până în 2022 inclusiv. În tot acest interval, bugetul va trebui să absoarbă o cheltuială de 32 de miliarde suplimentar”, a precizat Viorel Ștefan. 

În 2017 suma suplimentară care va fi alocată pentru creșterea salariilor „nu va depăși un miliard” de lei, potrivit ministrului Finanțelor.

Proiectul Legii salarizării a fost postat pe site-ul PSD, urmând să fie înregistrat în Parlament săptămâna viitoare.

Salariul președintelui României ar urma să fie de 17.400 de lei brut, în scădere față de 21.540 de lei, cât este acum indemnizația șefului statului. Venitul brut al unui deputat va fi de 13.050 de lei, față de 7.700 de lei brut în prezent.

Un primar al unei localități cu 200.000 de locuitori ar urma să obțină 11.600 de lei brut.

În sănătate, una din modificările importante în domeniul salarizării este legată de plata gărzilor, reiese din proiectul Legii salarizării. Gărzile făcute de medici vor fi plătite cu un spor cuprins între 75 și 100 la sută. Un medic primar va ajunge la un salariu brut de 12.500 de lei, iar un medic rezident de anul I va câștiga 5.700 de lei brut.

Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon

  The Vanishing [US] Middle Class: Prejudice and Power in a Dual Economy (MIT Press) Hardcover – March 17, 2017

  by Peter Temin (Professor Emeritus of Economics at MIT)

  "The United States is becoming a nation of rich and poor, with few families in the middle. In this book, MIT economist Peter Temin offers an illuminating way to look at the vanishing middle class. Temin argues that American history and politics, particularly slavery and its aftermath, play an important part in the widening gap between rich and poor. Temin employs a well-known, simple model of a dual economy to examine the dynamics of the rich/poor divide in America, and outlines ways to work toward greater equality so that America will no longer have one economy for the rich and one for the poor.

  Many poorer Americans live in conditions resembling those of a developing country -- substandard education, dilapidated housing, and few stable employment opportunities. And although almost half of black Americans are poor, most poor people are not black. Conservative white politicians still appeal to the racism of poor white voters to get support for policies that harm low-income people as a whole, casting recipients of social programs as the Other -- black, Latino, not like "us." Politicians also use mass incarceration as a tool to keep black and Latino Americans from participating fully in society. Money goes to a vast entrenched prison system rather than to education. In the dual justice system, the rich pay fines and the poor go to jail."

  (Amazon.com presentation)
  • Like 0
 • check icon
  Raport profesionist, fără pasiune ori părtinire!

  Cât de disperată trebuie să fie treaba, pentru ca Democrația să recurgă la corecții „manuale” substanțiale pentru a redresa situația ?

  Asta în ziua în care alte guverne se pregătesc să anunțe supușilor (re)introducerea venitului minim garantat pentru TOȚI cetățenii (probabili doar cei de vârstă activă), also known as:

  HELICOPTER MONEY!

  Cât de disperați or fi că nu pot redresa situația prin „mecanisme de piață” ?!

  Stay tuned, these are interesting times indeed!
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult