Sari la continut

protest CG - cătuse

Nu e deci doar incultură, e și pseudocultură. Așa cum există pseudoștiință (mai ales și mai grav în vecinătatea psihologiei), așa există o toxică pseudocultură, tot mai extinsă: milioane de oameni care nu citesc nimic, care disprețuiesc cartea, doar scrollează pe tiktok, sau care citesc o maculatură din care cred că află ceva, că învață lucruri neștiute de alții, dar care, de fapt, le agravează analfabetismul social, științific și cultural. Se cred mai deștepți, mai treji în conștiință, dar se scufundă cu atât mai mult în obscurantism și fanatism. (Foto: Daniel MIHAILESCU/ AFP/ Profimedia)

Citește mai mult

Supermarket vânzătoare

Un supermarket din Brașov întâmpină dificultăți în a găsi personal, deși oferă un pachet salarial care, pentru un post de vânzător, pare atractiv: 7.100 lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 4.100 lei net, plus bonuri de masă de 880 lei lunar și diverse prime. În total, angajații ajung la un venit net de 5.200-5.300 lei pe lună, adică salariul mediu net la nivelul economiei. Și totuși, nimeni nu se înghesuie. (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon imobiliare - birouri

„Deși, la nivel general, accesibilitatea locuințelor în România pare favorabilă, există diferențe semnificative între segmentele pieței.” Foto Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

Donald Trump

Donald Trump devine peste zece zile primul președinte condamnat penal al Statelor Unite ale Americii. Decizia, luată de judecătorul Juan Merchan nu prevede o condamnare privativă de libertate, însă statutul lui Trump se schimbă și acum vorbim despre un președinte condamnat penal pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra acesteia tăcerea, asigurându-se că femeia va ascunde aventura extraconjugală.

Citește mai mult

steag - Călin Georgescu

A fi mândru că ești român este, de cele mai multe ori, o expresie a resentimentului naționalist. Desigur, vom ști întotdeauna să găsim cuvintele frumoase pentru a masca resentimentul și pentru a refuza naționalismul, dar activarea acestei mândrii este mereu simptomul unei crize identitare. foto: Daniel Mihăilescu/ AFP / Profimedia

Citește mai mult

Andrei Țăranu

Dacă există ceva important în aceste zile, atunci lucrul acela constă în a ne răspunde la întrebarea: ”Cum am ajuns aici?” Și nu e un demers simplu, pe care îl poate face oricare dintre noi. E nevoie de o înțelegere a istoriei, dar și de o cunoaștere profundă a ideologiilor, pentru a avea măcar posibilitatea de a întrezări ce ne-a adus aici și dacă mai e vreo cale de ieșire. În acest scop am discutat în amănunt subiectul cu politologul Andrei Țăranu, care ne-a explicat drumul ideologic ce ne-a adus în acest punct, dar ne-a dat și niște perspective noi de a analiză a eventualelor soluții.

Citește mai mult

Gheboasa

Acum ceva vreme, un artist de trap a fost invitat să cânte pe scena celui mai mare festival din România. Super celebru în lumea tinerilor și adolescenților, artistul Gheboasă a avut un show de vreo 30 de minute în care și-a cântat muzica. Lumea s-a simțit bine, a cântat și s-a distrat și organizatorul a vândut bilete și pentru că l-a avut pe acel artist pe scenă.

Citește mai mult