Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

5 mituri false despre împachetarea cadourilor

Împachetarea cadourilor

Foto: gabiralea.ro

Cadourile sunt un capitol dificil pentru mulți dintre noi, pentru că nu doar găsirea darurilor potrivite este o problemă. După achiziție, urmează împachetarea lor - operațiune pe care unii o considera atât de complicată încât renunță la ea.

Chiar trebuie să ambalăm cadoul? Cum împachetăm cadourile ca să fie perfecte? Și ce soluții ușor de aplicat există pentru această situație? Răspunsurile sunt în acest articol, unde explic și de ce sunt greșite cinci mituri care circulă despre împachetarea cadourilor.

Care-i treaba cu împachetarea?

De ce împachetăm cadourile? Pentru că arată mai bine “îmbrăcate”, ambalajul dovedind că cineva a făcut un efort pentru a le personaliza, în loc să le lase în ambalajul lor comercial, fără legătură cu sărbătorile de Crăciun.

Cu cât este mai frumos ambalajul, cu atât sunt mai mari surpriza și bucuria celor care le primesc. Nu te gândești și tu, plin de speranță, la reacția pe care o determină dezvelirea cadoului tău din ambalaj? Acest lucru a fost confirmat și de psihologi (nu erau britanici, ci americani), care au dovedit prin studii că emoția simțită în timpul despachetării crește satisfacția de a primi gratuit un obiect care îți intră în proprietate.

Oamenii împachetează cadourile încă din secolul al II-lea înainte de Christos, iar obiceiul acesta a pornit de la chinezi, care ambalau în hârtie monedele trimise în dar. Două mii de ani mai târziu, o întreagă industrie s-a dezvoltat în jurul împachetării cadourilor și, deși se folosesc multe materiale reciclate, peste 30 de milioane de copaci sunt tăiați anual, pentru a produce hârtie de împachetat.

Această industrie a dezvoltat o mulțime de variante de împachetare – hârtie, cutii, pungi din plastic sau plicuri, alături de accesorii precum benzi, panglici, funde, etichete, foarfeci, clipsuri, rigle speciale ori chiar mese pentru împachetat.

Și totuși, nu este nevoie de atât de multe pentru a împacheta frumos un cadou. Ai nevoie de ceva în care îmbraci cadoul (să spunem o învelitoare), iar aici hârtia este doar o opțiune, pentru că se pretează la fel și materialul textil sau chiar frunzele. 

Practic, orice are structura unei foi și se poate îndoi cu ușurință poate deveni “hârtie de împachetat” pentru cadoul tău. Evită însă foliile din plastic, pentru că este cel mai nociv material pentru mediu, fiind greu de manevrat în timpul împachetării, nu se îndoaie așa cum dorești și se desprinde ușor, chiar dacă este lipit cu scoci.

Hârtia de la cadourile primite este o sursă bună pentru ambalat. La fel sunt eșarfele vechi, bucățile de material textil colorat, subțire și fără defect. 

Ori iți poți personaliza singur hârtia de împachetat, așa cum am făcut eu aici

Îți trebuie ceva pentru legat cadoul ori fixat foaia în care îl îmbraci și care poate avea rol decorativ ori strict funcțional. Șnurul și panglica sunt opțiunile comune pentru legare și decorare simplă, dar gândește-te și la beteală, fire pentru tricotat, dantelă, rejansă, șiraguri de mărgele, sârmă, gută, lanț subțire și orice altceva este suficient de lung și flexibil să poată fi îndoit și legat în jurul darului tău. Dacă vrei să renunți la șnur sau fundă și să prinzi hârtia într-un mod invizibil, folosește scoci sau bandă dublu adezivă.

Poți merge mai departe și introduce în ecuație o etichetă pe care să scrii numele celui care va primi cadoul. Sau poți scrie direct pe cadou, dacă dorești. Un accesoriu pe care îl adaugi cadoului conferă o notă elegantă acestuia. Pot fi globuri, frunze, crenguțe de brad, mărgele, fructe, flori, stele, aplicații din hârtie, jucării, figurine sau bijuterii.

Suprapune texturi și materiale, pentru efect sporit, testează și combină fără să eziți, iar cadoul tău va arăta grozav. Clasica sfoară de cânepă și hârtia reciclată sunt des folosite în împachetat. Accesorizeaza cu globuri un cadou simplu, înlocuiește funda cu o instalație pentru pom ori o bandă cu ciucuri, adaugă mărgele pe o sfoară obișnuită.

Pe ansamblu totuși, un singur element trebuie să iasă în evidență în cadoul împachetat. Poate fi hârtia colorată, funda deosebită ori un accesoriu strălucitor, dar nu toate deodată.

5 mituri false despre cadouri și împachetarea lor

1. Nu contează dacă un cadou este împachetat sau nu, gestul este cel important

Am auzit des asta: important este că vii cu ceva, nu dacă acel ceva este ambalat frumos ori nu. Ei bine, nu-i așa! Aceleași cercetări legate de psihologia cadourilor arată că un cadou ambalat va produce mereu o impresie mult mai mare asupra celui care îl primește decât unul neîmpachetat.

De ce asta? Pentru că ambalajul sporește surpriza celui care primește un dar și prelungește momentul de emoție. Cât durează despachetarea, omul se întreabă inconștient ce este înăuntru, curiozitatea este sporită, iar senzația aceasta – care este involuntară și pe care nimeni nu o poate stăpâni, chiar dacă nu o arată – înseamnă pentru fiecare mai mult decât un simplu dar.

În plus, cine nu se bucură când vede că darul pe care l-a oferit cuiva aduce bucurie?

2. Decât să nu iasă perfect, mai bine nu împachetez

Iarăși spun că este o abordare greșită și voi invoca aceleași cercetări. Acestea arată că, atunci când dăruiești cuiva apropiat, un cadou împachetat în mod stângaci este de preferat unuia împachetat ireproșabil.

De ce? Pentru că ambalajul perfect creează o așteptare legată de conținutul și de valoarea cadoului, care poate să nu fie împlinită după despachetare. În schimb, un dar împachetat imperfect sugerează că și interiorul s-ar putea să fie așa și așa, iar asta crește impactul cadoului, în momentul în care este descoperit.

Dincolo de asta, un cadou neglijent mai spune “Uite că s-a chinuit să facă ceva frumos, chiar dacă nu i-a ieșit prea bine ori nu se pricepe”, transmițând că ai investit timp, energie și efort ca să creezi o impresie plăcută celuilalt. De apreciat, nu??

Nu se aplică aceeași logica a darurilor împachetate neglijent în sfera profesională. Acolo, cadourile capătă altă însemnătate și trebuie să arate perfect. Aspectul neglijent al cadourilor ar avea aceeași valoare precum limbajul colocvial într-o negociere cu un partener de afaceri, iar asta nu se face, nu-i așa? În afaceri, totul trebuie să iasă perfect, inclusiv împachetarea cadourilor.

3. Este greu să faci ceva frumos când nu te pricepi/ nu ai îndemânare

Aici încep prin a aduce aminte tuturor ceea ce spun mereu: nu există două mâini stângi, ci doar oameni care nu au descoperit ce să facă cu ele.

Cât privește împachetarea cadourilor, lucrurile sunt destul de simple: urmărește elementul surpriză, care să distragă atenția de la micile imperfecțiuni. Când ambalezi un cadou, urmărește ca unul dintre elementele menționate mai sus – învelitoare, ceea ce folosești pentru legat și ornamentul - să fie vedeta aranjamentului, iar celelalte două să ajute la punerea în valoare. Explicații în detaliu legate de împachetare sunt și în Ghidul pentru împachetarea cadourilor.

Un exemplu pentru neîndemânatici este funda falsă - un truc pe care l-am descoperit, o improvizație care ar fi de folos oricui nu are timp ori răbdare pentru împachetări complicate. Legi cadoul o singură dată cu un șnur sau o panglică, iar de aceasta legi cu un nod, la mijloc, în partea de sus a cadoului, o bucată din altă panglică. O decupezi la capete în V și gata!

Foto: gabiralea.ro

Dacă folosești mai multe bucăți de panglică suprapuse în loc de una, cu lățime mai mare, ai chiar un efect de floare ori de fundă bogată. Impresia bună este garantată!

Foto: gabiralea.ro

4. Trebuie să cumperi ambalaj ca să împachetezi frumos

Japonezii nu folosesc ambalaje din hârtie ori din plastic pentru ambalarea cadourilor, ci material textil. Poți face același lucru și utiliza o eșarfă ori un batic pentru a împacheta un cadou. Eu am făcut-o în mai multe situații, iar efectul este unul neașteptat!

Foto: gabiralea.ro

Nu contează nici dacă îți lipsește panglica lucioasă, pentru că o poți înlocui cu sfoară, șnur sau chiar lâna și fire de tricotat. Totodată, poți refolosi liniștit hârtia, pentru că ambalajele reciclate – inclusiv ziare ori hârtie brută de împachetat – sunt în trend acum.

5. Cadoul perfect trebuie să aibă fundă

Nu-i nicio rușine dacă nu reușești să faci o fundă superbă atunci când împachetezi. Sunt o mulțime de idei pe care le poți urma pentru a obține un ambalaj de efect și fără să faci fundă. Poți strecura orice sub șiretul ori panglica folosită la legat, de la globuri și clopoței și până la crengi de brad, felii de portocală uscată, bețe de scorțișoară, acadele ori mărgele.

Așadar, lasă teama deoparte, pune creativitatea la lucru și improvizează, pentru a împacheta chiar și imperfect darurile de care cei dragi se vor bucura oricum!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult