Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

93.000 de vizitatori pe Republica în două zile și peste 7.000 de conturi create. Vă mulțumim!

Impresionant. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine ce am simțit după primele două zile de la lansarea Republica.ro. Vă mulțumim pentru mesaje, apreciem criticile, am notat sugestiile și le punem în aplicare. Să le luăm pe rând.

Așadar, pentru că de la bun început am promis transparență, iată statisticile și cifrele primelor două zile.

93.000 de vizitatori pe site, 240.000 de afișări. Sunt cifre impresionante pentru noi, având în vedere că vă invităm pe o platformă de conținut de calitate.

Să mergem mai departe. În cele două zile, 7161 de oameni și-au făcut cont pe Republica.ro. 

Așteptările noastre au fost depășite cu mult. Mai ales că sistemul a dat uneori și erori. Am încercat să corectăm rapid, am notat propunerile voastre și vom lucra la perfectarea pașilor de login și administrare pentru conturile pe care voi le creați.

Cele peste 1.000 de comentarii înregistrate ne bucură. 

Ați intrat într-un spațiu în care dezbaterea de bună calitate este esența. Ne reproșăm nouă că nu reușim să reducem timpul aprobării comentariilor, dar lucrăm intens la un sistem care să ne permită să scurtăm procedura, pentru că, până la urmă, acel spațiu în care voi veniți cu argumente este unul al dezbaterii, nu al așteptării.

Le mulțumim, de asemenea, contributorilor noștri care au intrat și comunicat cu cei care îi citesc. 

Vă promiteam că împreună vom decide felul în care va arăta jurnalismul și vrem să ne ținem de cuvânt.

Și acum vă voi prezenta câteva date despre comunitatea din care, citind acest text, ați ales să faceți parte.

Dar, mai întâi, câteva explicații. Aproape toate siteurile de news din România, dar și cele internaționale, au implementat Google Analytics. Este o unealtă, oferită de către cei de la Google, care ne ajută pe noi să măsurăm traficul siteului în timp real, dar și să putem trage concluzii pe baza datelor înregistrate. Putem, spre exemplu, să constatăm că un anumit buton din site nu funcționează, că voi aveți probleme atunci când interacționați cu el. Și să reacționăm rapid.

Foarte important e însă de reținut că datele pe care Google le colectează sunt anonimizate. 

Așadar, Google, pe baza codurilor pe care le are implementate pe alte siteuri, analizează comportamentul de consum și extrapolează, oferind analize precum cea de mai jos.

Ceea ce noi facem astăzi este un exercițiu de transparență. Considerăm că e firesc să aflați, atât cât știm, adică la nivel de cifre și procente, cine sunt oamenii care alcătuiesc această comunitate.

Primele date sunt legate de vârsta celor care intră pe Republica.ro.

Mai jos aveți o altă imagine.

Există, însă și o structură a intereselor celor care fac parte din comunitate (categoriile aparțin celor de la Google și ne-au intrigat, iar apoi ne-au amuzat și pe noi).

Apoi, puteți vedea și ce interese în zona consumului au cei care fac parte din comunitatea Republica.

Acestea sunt datele, repet ele sunt anonimizate, noi nu putem și nici nu vrem să știm vreodată ce face în mediul online, în mod individual, vreunul dintre cititorii sau membrii platformei. Respectăm și apărăm intimitatea.

E un exercițiu de transparență, aceste extrapolări și analize sunt făcute de Google. Eu unul, vă mărturisesc, după ce am văzut cifrele, m-am uitat repede în setările telefonului și am văzut că, da, eu am dat acordul celor de la Apple să colecteze informații despre obișnuința mea de consum. Ca paranteză, chiar căutăm acum un contributor care să explice tehnic cum sunt colectate aceste date de pe device-urile mobile, sau web și cum poți să controlezi ce alegi să transmiți, dar asta e o altă discuție.

Ne întoarcem la platforma Republica. Vă mulțumim pentru urări și mesaje. Încercăm să nu vă dezamăgim.

Spre exemplu, Florin remarcă faptul că site-ul este construit pentru a se vedea cât mai bine pe mobil.

Nu suntem însă mulțumiți. E destul de greu să comentezi pe Republica.ro de pe telefon, să porți o discuție. Și lucrăm la un sistem care să facă mult mai ușor acest lucru.

Iată o listă cu ce vrem, prioritar, să îmbunătățim

  • viteza aprobării comentariilor
  • sistemul de login și gestionare a contului
  • comentariile pe mobil

Așteptăm în continuare sugestii.

Și, îmi permit, la final, să dau și eu un răspuns unui comentariu.

Cred, doamnă Doina, că România normală există în sufletul multora dintre cei peste 20 de milioane de români din țară și din străinătate. Ține de noi să scoatem din inimă și minte ceea ce vrem și să schimbăm România reală într-o Românie normală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inca o mica sugestie. Am observat ca nu pot avea mai multe alineate in cadrul unui comentariu. Asta limiteaza un pic comentariile mai lugi, le face mai greu de urmarit.
    • Like 0
  • Grădinița SPRIJIN sau INAMIC al părinților?
    ,,Educația este știința de a asculta aproape orice fel de spuse fără a-ți pierde stăpânirea sau încrederea în tine însuți”. Winston Churchill
    Pornind de la premisa că toate ființele umane împărtășesc același set de nevoi și că în fiecare moment noi încercăm să ne împlinim aceste nevoile în mod diferit, am constatat că sentimentele noastre depind de împlinirea sau neîmplinirea nevoilor noastre.
    Pentru a împlini nevoile copiilor noștri este cu atât mai greu dacă până în acest moment al vieții noastre nu am reușit să ne împlinim propriile nevoi. Cu siguranță nimeni nu este perfect și omul cât trăiește învață, însă nouă părinților, ar trebui să ni se aducă la cunoștință sau să ni se reamintească permanent anumite principii cheie care ne ajută să înțeleagem mai bine nevoile propriilor copii și să dezvoltăm o relație excelentă cu copiii noști, într-o forma ușor de asimilat și într-un context suportiv. Pentru a fi posibil acest lucru noi, ca părinți părinții ar trebui în primul rând să ne ajutăm copiii să comunice idei, impresii, păreri, observații proprii. În momentul în care noi comunicăm cu copiii noștri ,transmitem un conţinut prin intermediul cuvintelor.
    În discuţiile directe, informaţiile se transmit verbal, moment în care limbajul paraverbal capătă o foarte mare importanță pentru micuții noștri.
    În acelaşi timp, în momentul comunicării, ne implicăm emoţional, manifestându-ne trăirile şi sentimentele pe care le gestionăm prin prisma abilităţilor socio-afective pe care le deţinem. Aceste semnale conturează relaţia față de propriul copil, relaţie care poate să fie : pozitivă, negativă sau neutră. Obținem astfel un ,,plan de comunicare” , cunoscut sub denumirea de planul relaţiei. (după Vera F. Birkenbihl, psiholog si jurnalist german).
    Din nefericire noi părinții uităm să comunice eficient cu proprii copii, căutând tot felul de scuze pentru reacțiile nepotrivite ale micuților lor (bunicii, educatoarele, vecinii, copiii din parc).Fără să ne dăm seama că ar trebui să fim foarte atenți la emoțiile noastre pentru a putea gestiona emoțiile copiii noștri, ne pierdem controlul țipând, ignorând ce au să ne spună.
    Mulți dintre noi trebuie încă să învețăm să învețăm că răbdarea și blândețea sunt elemente cheie în relația cu copilul. Pe lângă aceste două elemente copiii au nevoie de foarte multă iubire, protecție permanentă, sprijin în orice nevoie a copilului.
    Zilnic aud în rândul cunoștințelor mele :,,Ne dorim schimbare!” . ,,Ne dorim o ,,altfel de educație”, grădinița nu face nimic pentru copilul meu.
    Uităm însă că shimbarea începe cu noi, părinții. Noi trebuie să scăpăm de ”amprenta trecutului”, de amprenta etichetării și a unor situații ce ne-au ,,marcat”copilăria.
    Din nefericire inconștient, continuăm să facem ceea ce făceau părinții noștri cu noi : comparăm permanent copilul, uităm că grădinița pe care am ales-o cu bună știință reprezintă un sprijin pentru noi, nu un inamic cu care suntem pe punctul de a porni ,,războiul” ori de câte ori ceea ce ne comunică nu este tocmai pe placul nostru, și pe care abia așteptăm să dăm vina în cazul în care performanțele copilului nu sunt cele așteptate de noi.
    Ar trebui însă să luăm în considerare faptul că grădinița nu este doar un loc în care părinții își pot lăsa timp de câteva ore, cât ei muncesc sau o instituție în care cel mic se joacă, doarme, mănâncă și atât. Noi nu ar trebui să privim grădinița ca pe un mediu agresiv și nociv, în care copilul mai mult se îmbolnăvește, se ,,războiește”cu ceilalți, capătă gesturi, comportamente și cuvinte ce nu le aveau în ,,vocabular” până în momentul venirii la grădiniță. Din punctul meu , grădinița în care am ales să îmi duc copilul, grădinița mult dorită de mine, încearcă să își facă cât de bine poate treaba, căci această instituție nu crează viruși, dimpotrivă, prin igienizare permanentă și filtrul de dimineață încarcă să îi țină cât mai departe de copilul meu. Din nefericire tot noi părinții suntem cei care ,,forțăm” intrarea copiilor în grădiniță.
    Copilul se poate ,, războii” și la grădiniță nu doar acasă, se poate trânti pe jos și la grădiniță sau poate să aibă anumite reacții nepotrivite. Grădinița NU dresează copiii. Nu deține un buton,, magic” cu ajutorul căruia să poată opri sau controla copilul.
    Copilul nostru este unic. Emoțiile lui sunt unice. Grădinița îl ajută să gestioneze aceste emoții. Este foarte bine că și le exteriorizează și la grădiniță. Oare acesta este un semn al faptului că se simte ca acasă? Consider că grădinița aleasă de mine pentru copilul meu îi poate aduce doar beneficii: îl învață să socializeze, îl învață să comunice și să își dezvolte limbajul si vorbirea, îl învață cum sa se comporte politicos, și să fie independent. Pe lângă faptul că ea contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului, ea contribuie și la dezvoltarea personala a micuțului. Ar trebui să ținem cont de faptul că NU NUMAI GRĂDINIȚA este responsabilă pentru realizarea acestor lucruri, ci și noi, PĂRINȚII. De aceea eu încurajez părinții să facă front comun cu grădinița, să fie deschiși sugestiilor persoanelor specializate în educația copiilor, să dezvolte o relație de permanentă colaborare cu instituția în ,,mâinile” căreia au ALES să își lase micuții. O astfel de relație este baza dezvoltării empatiei la copiii , stimei de sine, relațiilor bune cu adulții si copiii, a abilitații de gestionare a emoțiilor, a bunătății și blândeții.
    Realizarea unei comunicării eficiente între grădiniță şi noi, părinţii este extrem de necesară din punctul meu de vedere. Consider că grădinița NU ar trebui văzută ca un inamic al nostru, ea este sprijinul nostru, al părinților, căci ori de câte ori suntem în impas sau nu știm cum să gestionăm o ,,criză” a copilului , cerând ajutor îl primim cu siguranță. Noi părinţii ar trebuie să fim parteneri în pregătirea cu succes a copilului nostru pentru şcoală. O comunicare bună între părinţi şi grădiniță pune bazele unui suport viabil pentru întărirea activităţilor desfăşurate în cadrul grădiniței. De aceea consider că este necesar ca noi părinţii să înțeleagem în primul rând cum anume este ajutat copilul nostru să progreseze potrivit stadiilor de dezvoltare, și să înveţăm modalităţi prin care să putem continua acasă ”munca” grădiniței. Totodată este extrem de important ca grădinița să aibă o mai bună cunoaştere a istoricului copilului şi a experienţelor trecute. Acele experiențe pot fi unele plăcute sau neplăcute pentru copil. Însă cu siguranță ele au un impact uriaș asupra dezvoltării copilului.
    O comunicare eficientă între grădiniță şi noi, părinții nu se întâmplă pur și simplu. De aceea este necesar ca ambele părţi să se asigure că este o relaţie bazată pe respect reciproc, încredere, comunicare deschisă, înţelegere. O comunicare eficientă necesită : ascultare activă, asertivitate, empatie, cât și oferirea eficientă a feed-back-ului de partea ambelor părți. În cazul în care comunicarea nu este una eficientă apare nemulțumirea, expresia tragică a unor nevoi neîmplinite. Fiecare dintre noi dispune de resurse interioare remarcabile dacă ni se oferă empatie pentru a intra în contact cu ele. Stă în natura umană să dăruiască şi să primească empatic, să se afle în slujba vieţii, să contribuie la bunăstarea proprie şi a celorlalţi. Toate nevoile pot fi împlinite în mod paşnic, constructiv, nu distructiv.
    Grădinița Pick Me Academy, grădiniță în mâinile căreia am ales să îmi las copilul încearcă să se ridice la așteptările mele ca părinte și totodată să împlinească nevoile copilului mu, însă încurajez părinții să permită grădiniței să împlinească aceste nevoi. Ar fi minunat ca fiecare dintre noi, să ne deschidem inima în fața grădiniței alese și să valorizăm ceea ce acest mediu le oferă copiilor noștri.
    • Like 0
  • Deocamdată, primiți urările mele de succes! Credeți că REPUBLICA va putea să nu arate ca o salată prost asortată, așa cum se prezintă ziarele online ale momentului?! Îmi doresc o scriitură de calitate într-o paginație care să relaxeze ochiul! Cred că ar fi ok, nu?! Toate cele bune!
    • Like 0
  • Bloomberg selection.Asta e de monitorizat :-)Erik Nielsen, chief economist at UniCredit
    “Expect further divergence between the Fed and the ECB, with the former hiking rates a couple of times next year and the latter expanding its balance sheet more than it has presently announced.”
    Razboiul stimularilor/or not de creştere.
    Sau cine are nevoie de extindere mai mult.Extindere pe marketing(UE) sau extindere cresterea productiei industriale(SUA)
    • Like 0
  • SUCCES!
    • Like 0
  • Bine ales numele. Res publica.
    • Like 0
  • O mica sugestie: să introduceți versiunea fără reclame pentru cei care sunt dispuși să plătească pentru asta. Nu știu cât de mulți sunt, dar eu unul sunt dispus să contribui financiar pentru jurnalism de calitate.
    • Like 1
  • Ar fi necesara o adresa de mail unde sa comunicam feedback-ul sau eventualele probleme tehnice sau alte propuneri privind facilitatile tehnice care s-ar simti necesare (imi dau seama ca nu este ceva usor dar totul incepe cu o dorinta).
    • Like 1
  • Va mulțumim ca ati avut încredere ca exista cititori care vor acest ți-o de presa.
    • Like 0
  • Felicitari domnilor, lunga si prospera activitate va doresc! Tot respectul, va voi urmari cu interes maxim de acum incolo.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult