Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

A citit cineva planul economic al lui Biden? Dacă se va aplica acest plan, economia României va fi afectată puternic

Joe Biden - Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

La posturile TV din România este sărbătoare că a ieșit președinte Joe Biden. Dar a citit cineva planul economic al lui Biden? Dacă se va aplica acest plan, economia României va fi afectată puternic.

Principalele aspecte din planul economic:

Punctul 1

Joe Biden vrea să taxeze suplimentar firmele americane pentru joburile făcute în alte țări. Planul este ca în 10 ani să se aducă înapoi 10 milioane de joburi.

Ups.

Aici avem o mare problemă. Zeci de mii de români lucrează în shared services centers ale companiilor americane. Zeci de mii de români lucrează în fabrici de componente auto pentru producători din SUA.

Să ne imaginam ce ar însemna să plece din România un gigant IT care are 3-4 clădiri de birouri cu IT-iști în Pipera. Industria IT s-ar transforma din El Dorado într-un coșmar.

Sau că o fabrică auto ar închide în România, pentru a produce iar mașini în Chicago.

Punctul 2

Joe Biden vrea să crească impozitul pe profit cu 25% de la 21 la 28%. Unii vor spune: „Ce treabă are asta cu noi?”. Păi are. Vor fi mai puțini bani în piață. Dobânzile la credite vor crește, deci vom plăti mai mult la ratele bancare.

Punctul 3

Joe Biden dorește să crească impozitul pe venit până la 63% pentru cei care câștigă salarii peste medie. Mă întreb ce s-ar spune în România dacă în decembrie va câștiga un partid care va crește impozitele.

Mai este o veste bună pentru România?

În România nu există partide de dreapta sau stânga pentru simplul motiv că în România nu prea sunt oameni cu idei de dreapta sau stânga. Majoritatea sunt oameni care își văd interesul propriu. 

Salutăm capitalismul accentuat din SUA când acest lucru înseamnă un beneficiu pentru noi. Iar pentru americani înseamnă pierderi de joburi. Dar salutăm măsurile socialiste din SUA fără să realizăm că acestea ne vor lăsa fără joburi. 

Poate asta explică de ce târgurile de Crăciun din București seamănă mult mai mult cu bazarul din Istanbul, decât cu târgul de Crăciun de la Viena.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marcu check icon
    Guys, ieri erau peste 20 de comentarii la acest articol. Acum nu mai este niciunul. Este adevarat ca erau multe negative, dar erau si multe pertinente, cu argumente, cifre, etc. Inclusiv autorul lasase un comentariu in care spunea ca nu comenteaza :)
    Ce s-a intamplat? A inceput si Republica sa cenzureze? Nu era povestea cu "Prieteni ai Republicii... suntem o comunitate de idei, bla, bla...?"
    • Like 4


Îți recomandăm