Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Protest duminică în București și în marile orașe: „Tudorele, pleacă tu, cu hoții tăi!”

Protest 25 februarie

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Câteva mii de oameni protestează duminică seara, în fața Guvernului, pe o vreme foarte rece. Manifestații pentru susţinerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Laurei Codruţa Kovesi au loc duminică nu doar în Piaţa Victoriei din Capitală, dar şi în alte oraşe, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, sub sloganul „Tudorele, pleacă tu, cu hoţii tăi”. 

Aflați mai mult:

La Timișoara se strigă: „București, luptă București”

Mircea Balea, contributor Republica, de la Timișoara: „Este foarte frig. Sunt 1000 de oameni care strigă Rezistăm, nu ce dăm și București, luptă București!”

Ultima picătură

Protestul din Piața Victoriei are loc după ce vineri seara în București și mai multe orașe din țară au ieșit în stradă aproximativ două mii de persoane, pentru a-și arăta susținerea față de justiție, lupta anticoruptie și DNA. În mai multe orașe din țară sunt anunțate acțiuni de protest.

„Da, știm, DNA-ul este foarte deranjant pentru cei care toacă banii românilor și vor să trăiască liniștit cu asta. Apropos, în 2016, DNA, doar în dosarele de mare corupție, a urmărit recuperarea sumei totale de 667 milioane euro. Adică bani furați de la români de către corupți. (...) Nu renunțăm, nu acceptăm un abuz făcut de o gașcă de infractori”, scria pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut publică vineri declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma bucur ca mai exista oameni care se lupta din rasputeri cu acest sistem bolnav ! Imi doresc sa se limpezeasca apele si in Romania cat mai repede . Trece timpul...
    • Like 1
  • In calitate de pensionar al acestei tari as vrea sa le multumesc celor care pot sa se lupte cu acesti mafioti din GUVERN si PARLAMENT!! Mult succes pentru duminica!
    • Like 4
  • Tudorel Toader: "Fix peste 6 luni se vor împlini 6 luni de când am prezentat o strălucită ievaluare, în care, să nu uităm, mi-am prezentat cu multă modestie și C.V.-ul...dacă doriți, pot să-l repet (Oooo..Nuuuuu! Bufnituri, înghesuială spre ieșire). Bine, bine, nu-l mai repet, liniștiți-vă, va apărea pe site-ul Ministerului. Ca să nu vă plictisesc prea mult, voi reciti ievaluarea, dar pe verticală (Oooo..Nuuuu! iar bufnituri, înghesuială spre ușă). Bine, bine, am înțeles...da și azi, ie meci? Oricum, ievaluarea adică raportul, a apărut în toată presa internațională și a fost lăudată în mod deosebit de celebrul ziar Sputnik. În final, țin să mulțumesc colaboratorilor mei, celor care m-au ajutat să întocmesc această ievaluare de înaltă ținută academică, adică raportul, în mod științific și profesionist. Într-o ordine alieatoare: Antena 3, România Tv, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Sorina Matei...da' unde sunteți, de ce-ați fugit? Iextraordinarrr..."
    • Like 7
    • @ Moldovan Mircea
      check icon
      Collega, sunteți de nota 10+, felicitări!
      • Like 1
  • check icon
    Cred ca problema romaniei 2018 vine din directia saracia materiala (1) si educationala (2), dar si din intreruperea brutala a continuitatii firesti a unui sistem (3).
    1. saracia materiala face ca oameni in "toata firea" sa devina imprevizibili in fata ofertelor financiare, si de aici la un compromis, care te arunca in infinitul prostiei, este doar 1 pas
    2. Saracia educationala a condus la ascunderea unor adevaruri, sistemul securist a creat informatori prin santaj, in toate domeniile, in toate paturile sociale. Daca numele informatorilor si dosarele lor ar fi devenit publice, astazi, nu aveam politicieni atat de "rictuosi" si nici atatea figuri publice, analisti cu "staif" si "miliardari" de convenienta, Toti la nivel intelectual de Dorel.
    Piata de "munca" a politicului este enorma, atat prin numarul politicienilor, cat si prin sumele cheltuite de acesta organizare a parlamentului. Ca sa nu vorbim de cheltuielile de legate de intretinerea celei de a 2-a cladire din lume ca marime :(
    Cine plateste ?
    Pai cei care produc +valoare, adica pornind de la femeia de serviciu pana la investitorul ascuns in spatele actiunilor de pe piata bursiera, dar in nici un caz parlamentul in intregul lui, de la femeia de serviciu si pana la presedintii de camere.
    3. Continuitatea vietii politice a romaniei a fost intrerupta brutal prin eliminarea casei regale din sistem. O revenire la acest sistem ar fi regenerat o parte a scarii de valori nationale, altfel romania a ramas la scara de valori a salamului cu soia, mestecat pe stanga sau pe dreapta danturii.
    Consider ca beneficiile casei regale in fruntea statului ar fi repus romania pe harta economica, atat prin legaturile firesti cu civilizatia (verificati pib-ul tarilor conduse de case regale), cat si prin calitatea asumarii responsabilitatilor (cate parlamente i-si permit sa suspende un rege ?)
    Inteleg ca cei care au servit comunismul nu le este permis sa se bucure de viata in capitalism, este o chestiune de respect pt cei care au invins. Dar poporul, in intregul lui nu sustine nici un regim, asa cum il sustine camarila, poporul doar urmeaza liderii, poate ca la rascrucea istoriei se cere ca liderii si camarila sa suporte consecintele pozitionarii lor in decusul timpului petrecut la carma.
    Cred ca romania si-a platiti datoriile din razboiul rece prin cele 3-4 mil de ramani care muncesc pt economiile invingatorilor, cred ca este momentul sa ganeram bunastare, pornind de la perimenirea clasei politice si pentu "talpa" tarii.
    Pana la urma la ce serveste democratia, numai sa iertam totul si sa ne plangem continuu soarta ?
    • Like 0
  • Cum sa iesi in strada pentru un procuror ?
    • Like 1
    • @ Aurelian Licheardopol
      Marga check icon
      Iesi pentru un principiu, pentru ca iti doresti sa nu involuam ca societate; mergi si pentru a sustine, da, o persoana, in fata a ceea ce percepi ca fiind abuz. Si da, inclusiv pentru un procuror; acesta reprezinta interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor (art. 131, alin. (1) - Min. Public, Constitutia Romaniei).
      • Like 8
    • @ Marga
      Procurorii se ocupa cu invinuirea oamenilor si in general vad numai vinovati . N-as iesi pentru asa ceva . Care abuz ? Ministrul Justitiei are dreptul sa faca asta !
      • Like 1
    • @ Aurelian Licheardopol
      Licheardopol, lumea nu iese în stradă pentru un procuror, iese din alte motive:

      1) Ca să apere un om competent și inteligent, care îi deranjează pe hoții și incompetenții corupți și proști care ne conduc.
      Exact așa cum Arafat merita să fie apărat de Băsescu, exact așa merită și Kövesi să fie apărată de Dragnea și Tăriceanu!

      2) Ca să repete răspicat că s-a săturat de minciunile, furtișagurile, prostul simț și lipsa de orizont a liderilor numiți de PSD !
      • Like 6
    • @ Aurelian Licheardopol
      Cristi check icon
      Nu-i contesta nimeni dreptul (conferit de lege) de a-i cere revocarea, ci faptul ca, prin felul si argumentele aduse, ceea ce face dumnealui e un abuz. Domnia sa abuzeaza de acest drept ce ii este conferit prin lege.
      Pana si cel mai slab procuror stie ca are datoria sa chestioneze persoana pe care o invinuieste, ca sa dau doar un simplu exemplu. (Dumnealui a declarat ca n-a fost interesat sa aiba vreo discutie cu persoana pe care doreste s-o revoce din functie).
      Acu' nu stiu daca ar trebui sau nu ca DNA-ul sa-l acuze pentru abuz in serviciu, macar si pentru faptul ca nu-mi dau seama daca prejudiciul depaseste "acel prag valoric" *hihi*
      • Like 6
    • @ Tom Dick N'Harry
      Ok . Deci e un protest politic . Foarte bine , e dreptul lor ; ar fi bine sa-l asume ca atare .
      • Like 1
    • @ Cristi
      Deci nu-i abuz .
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Cristi check icon
      Da, se protesteaza fata de modul in care intelege sa-si exercite functia domnul Tudorel Toader, ce este membru intr-un guvern politic. Un abuz nu inseamna sa faci doar ceva ce nu ai dreptul (un ordin de ministru prin care demiti procurorul sef, de exemplu), ci si daca felul in care iti exerciti o atributiune de serviciu (propunerea de revocare a procurorului sef) este unul defectuos.
      • Like 3
    • @ Cristi
      Definitia abuzului ne-a fost aratata de d-na Kovesi cand a chemat membrii guvernului la DNA dupa o OUG .
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Aici nu este vorba doar despre un procuror. Este vorba despre planul coaliției PSD+ALDE de-a distruge DNA-ul. La asta se gândesc, încă de dinainte de alegeri. Planul sună cam așa: O schimbăm pe șefa DNA - Laura Codruța Kovesi, numim un procuror șef-marionetă al infractorilor din coaliția PSD+ALDE, acesta schimbă la rândul său șefii direcțiilor județene DNA și subalternii incomozi. Practic fac inutil DNA-ul. Eventual s-ar ocupa de înalta corupție din Ciorogârla și Cucuieții din Vale! Dar întrebarea este alta. Știindu-se foarte bine că DNA-ul se ocupă NUMAI de corupția la nivel înalt, de politicieni și oameni de afaceri conectați la banii publici, de ce sunteți împotriva DNA? De ce atâta grijă față de politicienii care au jefuit această țară, 28 de ani, acumulând averi imense? Nu vă faceți griji, are cine să-i apere: cohorte de avocați (că au din ce să-i plătească), televiziunile infractorilor Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, majoritatea parlamentară PSD+ALDE, cu mulți parlamentari direct intersați în desființarea DNA-ului (au și ei dosare penale). De ce nu țineți cu oamenii cinstiți, care trăiesc din muncă? De unde atâta simpatie față de cei care ne fură pe toți, fără deosebire? Logica ne duce la variantele: fie cel care critică DNA este la rândul său un infractor, sau are pe cineva apropiat (de exemplu din familie), fie este plătit pentru propagandă anti-DNA. Un om sănătos la cap, n-are de ce să fie împotriva celor care ne apără împotriva jefuitorilor țării.
      • Like 4
    • @ Aurelian Licheardopol
      Cristi check icon
      Din moment ce CCR-ul a dat o decizie defavorabila DNA-ului in acel caz..
      Nu-mi aduc aminte daca d-na Kovesi a fost procurorul de caz, dar ma voi informa..
      • Like 2
    • @ Aurelian Licheardopol
      Nu este pentru un procuror.este pentru dreptate.ca de la revolutie si pana acum am stat ca fraieri la tv si ne'am bucurat de libertatea pe care am crezut ca o avem.
      • Like 3
    • @ Aurelian Licheardopol
      Cum puteti crede asta:)? Cati dintre noi nu vedem vinovati? Nu au motive sa o revoce.
      • Like 2
    • @ Moldovan Mircea
      Da , tin cu oamenii cinstiti care traiesc din munca . DNA inseamna , parerea mea , bugetari de lux ce duc arta delatiunii pe noi culmi si o unealta ce vrea sa-si arate puterea in politic si economic .Nu pentru asta a fost creata .
      • Like 0
    • @ Gabriela Marilena
      Credeti-ma ca eu nu vad vinovati cand ies pe strada .Motive de revocare sunt .Nu era momentul , de acord , motive sunt .
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      cmd cmd check icon
      (In aceeasi cheie logica) - si doctorii sunt oameni rai - vad bolnavi peste tot. Va sfatuiesc din tot sufletul sa-i evitati, d-le Aurelian!

      @ceilalti - cred ca ar trebui sa intram in programul d-lui Sora - adopta un psd-ist. Eu initial am crezut ca unul e putin - tind totusi sa cred ca e prea mult!
      • Like 3
    • @ Aurelian Licheardopol
      check icon
      Ministrul justitiei are dreptul sa ceara revocarea...insa nu cu un rechizitoriu redactat de cei de la antena3...in nici unul din punctele din acest asa zis ''raport'' nu a adus argumente de ordin juridic,doar supozitii si franturi din declaratiile unor politicieni penali sau asa zisi jurnalisti.Esti de acord cu peroratia de la final a acestui sinistru,despre cum sta un om nevinovat in arest macar o noapte-arestarea unui om e decizia unui judecator-ce legatura avea cu munca doamnei Kovesi?Vrei sa le induci celor degrabauitatori la antene ca ea aresteaza oameni nevinovati?Atunci de ce sa nu iesi?Uite...abuz!
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Tuturor celor care i-au răspuns licheardopolului: voi nu știți să nu "hrăniți trollii"?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult