Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A început „Plantează în România”, cea mai amplă acțiune de înverzire a României

Peste 1.200 de oameni au participat în weekend la cea mai amplă acțiune de împădurire a României, care își propune să reducă efectele defrișărilor masive și să aducă împreună comunități întregi pentru protejarea naturii. 

A fost prima acțiune de plantare națională din cadrul proiectului Plantează în România, inițiat de Asociația Creștem România Împreună, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Universitatea Transilvania Brașov - Facultatea de silvicultură și exploatări forestiere, Mitropolia Ardealului și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Cu sprijinul a șapte primării și a ocoalelor și direcțiilor silvice din trei județe, voluntarii au reușit să planteze peste 30.000 de puieți.

„Acțiunea s-a concentrat în principal pe județul Brașov, unde au avut loc atât plantări în șantiere forestiere (Părău, Rudărița și Poiana Mărului), plantări urbane (Victoria, Voila, Drăguș, Cristian, Ticuș, Beclean), cât și distribuție de puieți la corturi special amenajate și amplasate în centrul localităților Brașov, Codlea, Voila, Ticuș și Victoria. De asemenea, orașele Iași și Caransebeș au fost parte din acest proiect, peste 150 oameni participând la acțiuni și plantând/distribuind 10.000 puieți”, se arată într-un comunicat al organizatorilor. 

„Ne dorim să educăm comunități. Așa am pornit Plantează în România, cel mai amplu proiect de înverzire a României. Spun amplu nu din punct de vedere al numărului de hectare pe care ne dorim să le împădurim, ci din perspectiva direcțiilor vizate de această acțiune: înverzirea României prin plantări în șantiere forestiere, prin plantări urbane, plantări în școli. Scopul este implementarea proiectului Ora Verde în școli, ce se vrea o oră de ecologie, preponderent practică, prin care cei mici vor învăța să respecte natura, să o înțeleagă și să o iubească”, a declarat Hetti Benedek, vicepreședinte al Asociației Creștem România Împreună.

La jumătatea lunii martie, elevii de la două colegii din Aiud au participat la acțiunea de plantare a peste 1.000 de puieți și, tot atunci, 50 de puieți de paltin au fost plantați în curtea școlii 193 din București.

Pe 1 și 2 aprilie vor avea loc noi acțiuni de plantare, în Mioveni, Ilfov și Covasna. De asemenea, 300 școli se vor implica începând de miercuri, 30 martie în proiectul Plantează în România. Organizatorii estimează că până la finalul acestuia, 5.000 de voluntari vor reuși să planteze în România 150.000 de puieți.

România se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. România este pe locul 10 în Europa în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori - 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).

Pe pagina de Facebook a Grupului România, partener media al acțiunii, puteți da like pentru detalii despre județele în care vor fi făcute plantări în primăvara aceasta, despre organizare sau modalitatea în care puteți deveni parteneri și voluntari în cadrul proiectului „Plantează în România”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    E bine că plantăm! Să plantăm cât mai mulţi puieţi, ca să nu dea faliment cei care taie acum pădurile! Fraierii plantează, deştepţii fac profit! Mai sănătos, mai ecologic chiar, ar fi ecarisarea tăietorilor de păduri şi apoi trecerea la acţiunea de (re)plantare!
    • Like 0
  • Printre primii ghiocei !
    • Like 1
  • Ion N check icon
    De ce nu se planteaza in noiembrie? Sansa de prindere a puietilor in urma plantarilor din toamna este cu mult mai mare. Cu toate acestea, plantam cu obstinatie primavara. Asta pentru ca este mult mai comod, mai curat iar impactul media este mult mai mare. Nu sunt un mare specialist, insa imi place sa ma bucur ca pana acum, am plantat cel putin 1000 de puieti (pin, gorun, stejar, salcam, salcie s a). De asemenea, am avut ambitia si am plantat peste 1000 de pomi, din toate speciile pomicole. In mod sigur eu nu pot manca atatea fructe, insa marea mea bucurie este sa îngrijesc pomii, ca pe copii mei. Am un sentiment de implinire prin faptul ca dau viata naturii si la varsta de 62 de ani, dupa iesirea mea la pensie, am gasit de cuviinta sa fiu util implicandu-ma in aceste demersuri. Eu as chema toata suflarea planetei sa planteze 10 puieti, doi pomi, un arbust si apoi sa ne întoarcem anual la locul faptei sa vedem ce se intampla cu puii nostri. Sa chemam la campanie tineri si varstinici, fumatori si nefumatori, bolnavi si sanatosi apoi o sa avem cu totii o revelatie. Eu sunt unul din beneficiarii acestui mod de a iubi natura. In numai 7 ani am in fata casei un adevarat parc, cu brazi, tuia, otetari, ienuperi, trandafiri, garduri vii, gazon, flori de tot felul, livezi de pomi. Nu este bucurie mai mare decat sa vezi cum te iubeste natura, ca pret al iubirii pe care tu la rândul tau o manifesti fata de mediul inconjurator. Succes tuturor si va astept sa va arat ca se poate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult