Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A murit Henry Kissinger, unul dintre cele mai puternice nume din lumea diplomației internaționale

H Kissinger

Foto: Wolf Prange / Zuma Press / Profimedia

A murit Henry Kissinger, unul dintre cele mai puternice nume din lumea diplomației internaționale și în același timp o figură controversată a diplomaţiei americane.

Kissinger a fost secretar de stat în mandatele lui Nixon şi Ford. Avea 100 de ani.

Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii ’70, Kissinger şi-a văzut imaginea pătată de sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau de invazia din Timorul de Est în 1975 şi, bineînţeles, de războiul din Vietnam.

Kissinger era un diplomat la fel de ascultat pe cât era de controversat. Unii îl vedeau drept un mare înţelept, în timp ce alții îl urau și îl vedeau ca pe un criminal de război.

În cartea „Ordinea Mondială”, Kissinger termină cu o mărturisire ce nu poate decât să-i impresioneze pe cei care îl admiră sau dimpotrivă îl critică. 

Kissinger şi-a dedicat viaţa înţelegerii construcţiei universului internaţional, la a cărei realizare a şi participat, la un anumit moment istoric important.

Cu modestia inteligentă a celui care a studiat în profunzime devenirea lumii internaţionale în istorie, în ciclurile sale de ordine şi dezordine, Kissinger spune că, „în tinereţea sa a fost destul de îndrăzneţ să se gândească la posibilitatea unei judecăţi asupra înţelegerii Istoriei”, dar acum ştie că „acesta e o chestiune care trebuie descoperită şi nu declarată. E o problemă la care trebuie să încercăm să răspundem atâta cât putem de bine în recunoaşterea faptului că va rămâne deschisă dezbaterii și că fiecare generaţie va fi judecată prin prisma felului în care s-a făcut faţă la cele mai acute şi grave probleme ale condiţiei umane şi că deciziile pentru a răspunde acestor provocări trebuie luate de oamenii de stat înainte să fie posibilă cunoaşterea consecinţelor acestora”.

Asta-i o afirmaţie puternică, care ne face să medităm şi mai mult la semnificaţiile curgerii timpului istoriei politice şi mai ales la responsabilitatea celor care ar trebui să imprime un anumit sens acestei deveniri, din perspectiva multiplelor forţe ce pot să se reflecte oricând în mod dramatic asupra condiţiei umane, asupra condiţiei statelor şi societăţilor, după cum se arată și într-o analiză a revistei Sinteza.

Ce vrea Kissinger să ne spună? Păi vrea mai curând să ne facă să ne recunoaștem limitele, fie intelectuale, fie practice, în descifrarea sensului istoriei, despre care el dă de înțeles că trebuie asumată într-un mod mai umil și natural tocmai în scopul încercării de a crea ordine într-o lume incertă, complicată şi adesea imprevizibilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
sound-bars icon