Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A venit o bătrână din sat la mine cu un plic. „Uite ce am primit. E pentru alimente, dar nu înțeleg nimic”. Ce să facă cu cardul bătrânii care nu mai pot scrie nici măcar pomelnicul?

Romania rurala

Foto: Getty Images

A venit o bătrână din sat la mine cu un plic.

- Uite ce am primit. E pentru alimente, dar nu înțeleg nimic.

Răsfoiesc hârtiile din plic. Le citesc. Nu are rost să i le citesc bătrânei, că nu ar înțelege, așa că îi explic în termeni pe înțelesul ei.

- Aici aveți doar hârtiile, dar în plic era și un card - așa cum aveți și pentru sănătate - și un cod PIN.

- Da, card era. L-am lăsat acasă. Ce să mai fie?

- Un cod din patru numere. Nu era în plic?

- Da. Era. E tot acasă. E xxxx. Dar nu știu cum să folosesc cardul. Cum să mă duc să iau alimente cu el?

- Codul PIN... codul acela de patru cifre pe care mi l-ați spus mai devreme nu trebuie să îl știe nimeni. E doar al dvs și nu trebuie să-l uitați, că nu mai puteți folosi cardul. Mergeți la magazin...

- La orice magazin?

- Nu. Vă interesați care sunt cele ce primesc vouchere sociale...

- Ce să primească?!

- Cele care vând alimente pe acest card pe care l-ați primit, reformulez și continui: Vă duceți acolo. Alegeți ce alimente aveți nevoie. Mergeți la casă. Dați cardul. Casiera o să vă dea un aparat pe care trebuie să tastați codul PIN...

- Ce să fac?! Cum?!

- Apăsați cu degetul pe niște taste ca la telecomanda de la televizor sau ca la telefonul mobil pe numerele cele patru, pe care le știți doar dvs. Apoi apropiați cardul de aparat și se face plata.

- Nu înțeleg nimic. Nu mai bine ne dădea direct banii la pensie și noi cumpăram direct cu bani? Nu cred că mă descurc. Nu înțeleg nimic din ceea ce mi-ai explicat.

O iau de la capăt cu explicațiile. Încet, rar, în termeni pe înțelesul bătrânei. Eram convinsă că va înțelege, căci este o femeie dezghețată la minte.

- Nu aș putea să dau codul acela direct vânzătoarei și ea să îl pună acolo?

- Nu! Asta nu se face! Se pot face fraude...

- Nu înțeleg!

- Nu se dă codul! spun mai ferm, semn că începusem să îmi pierd răbdarea.

Am respirat adânc să mă calmez și am continuat cu explicații, până când am ajuns la un liman. Am stabilit cu bătrâna că voi merge cu ea la magazin, când va folosi pentru prima dată cardul. Asta a fost cea mai bună soluție găsită, după ce mi-am răcit gura de pomană explicând iar și iar.

Și mă repet: e o bătrână dezghețată la minte și descurcăreață.

Dar oare ce fac bătrânii ce nu își mai pot scrie pomelnicele și cer ajutorul rudelor sau vecinilor pentru asta cu un astfel de card?! Ei cum se vor descurca la cumpărături?! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deja stiu sa folosesc acest card social dupa explicatiile pe care le-ati dat batranei....dar totusi ma intreb, oare voi primi vreodata acest card sau a fost facut disparut ?
    • Like 0
  • Da, guvernul ăsta de năuci a mai oferit o complicație în plus populației, în special celei în vârstă și neadaptată la lumea digitală. Până la urmă cred că oamenii vor găsi o soluție (de exemplu ajutorul cuiva mai tânăr), nu rămâne nimeni cu banii nefolosiți pe card, asta e clar. Dar rămâne întrebarea: chiar era nevoie de circoteca asta cu carduri (alimentate cu doi frifirei la două luni), pentru o listă specifică de alimente, cu magazine dedicate etc?!?!? Întotdeauna am fost împotriva guvernanților (și ăsta e în special stilul PSD-ului - excepție Ponta) de a complica inutil lucrurile. Eu cred că o guvernare eficientă este cea care ia măsuri simple dar inteligente. Nu măsuri pentru care funcționărimea dar și cetățenii simpli trebuie să depună o muncă uriașă (a se citi BIROCRAȚIE) pentru.... mai nimic. De aceea nu sunt de acord în primul rând nici cu impozitul progresiv, care se dorește a fi implementat. Fiindcă va crește imediat birocrația. Trebuie declarații pe venitul global, luat totul în calcul, apoi asta merge mână în mână cu deducerile fiscale, deci altă birocrație și așa mai departe. Va aduce la disperare și populația și funcționarii. iar de evaziune tot nu vom scăpa. Deci nu vor crește încasările la buget.
    Guvernul Ciucă PNL-PSD dovedește că este total lipsit atât de viziune cât și de capacitate de implementare. Pe scurt, incompetență totală. Iar în aceste vremuri de criză asta era tot ce ne mai lipsea.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult