Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

A venit o bătrână din sat la mine cu un plic. „Uite ce am primit. E pentru alimente, dar nu înțeleg nimic”. Ce să facă cu cardul bătrânii care nu mai pot scrie nici măcar pomelnicul?

Romania rurala

Foto: Getty Images

A venit o bătrână din sat la mine cu un plic.

- Uite ce am primit. E pentru alimente, dar nu înțeleg nimic.

Răsfoiesc hârtiile din plic. Le citesc. Nu are rost să i le citesc bătrânei, că nu ar înțelege, așa că îi explic în termeni pe înțelesul ei.

- Aici aveți doar hârtiile, dar în plic era și un card - așa cum aveți și pentru sănătate - și un cod PIN.

- Da, card era. L-am lăsat acasă. Ce să mai fie?

- Un cod din patru numere. Nu era în plic?

- Da. Era. E tot acasă. E xxxx. Dar nu știu cum să folosesc cardul. Cum să mă duc să iau alimente cu el?

- Codul PIN... codul acela de patru cifre pe care mi l-ați spus mai devreme nu trebuie să îl știe nimeni. E doar al dvs și nu trebuie să-l uitați, că nu mai puteți folosi cardul. Mergeți la magazin...

- La orice magazin?

- Nu. Vă interesați care sunt cele ce primesc vouchere sociale...

- Ce să primească?!

- Cele care vând alimente pe acest card pe care l-ați primit, reformulez și continui: Vă duceți acolo. Alegeți ce alimente aveți nevoie. Mergeți la casă. Dați cardul. Casiera o să vă dea un aparat pe care trebuie să tastați codul PIN...

- Ce să fac?! Cum?!

- Apăsați cu degetul pe niște taste ca la telecomanda de la televizor sau ca la telefonul mobil pe numerele cele patru, pe care le știți doar dvs. Apoi apropiați cardul de aparat și se face plata.

- Nu înțeleg nimic. Nu mai bine ne dădea direct banii la pensie și noi cumpăram direct cu bani? Nu cred că mă descurc. Nu înțeleg nimic din ceea ce mi-ai explicat.

O iau de la capăt cu explicațiile. Încet, rar, în termeni pe înțelesul bătrânei. Eram convinsă că va înțelege, căci este o femeie dezghețată la minte.

- Nu aș putea să dau codul acela direct vânzătoarei și ea să îl pună acolo?

- Nu! Asta nu se face! Se pot face fraude...

- Nu înțeleg!

- Nu se dă codul! spun mai ferm, semn că începusem să îmi pierd răbdarea.

Am respirat adânc să mă calmez și am continuat cu explicații, până când am ajuns la un liman. Am stabilit cu bătrâna că voi merge cu ea la magazin, când va folosi pentru prima dată cardul. Asta a fost cea mai bună soluție găsită, după ce mi-am răcit gura de pomană explicând iar și iar.

Și mă repet: e o bătrână dezghețată la minte și descurcăreață.

Dar oare ce fac bătrânii ce nu își mai pot scrie pomelnicele și cer ajutorul rudelor sau vecinilor pentru asta cu un astfel de card?! Ei cum se vor descurca la cumpărături?! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deja stiu sa folosesc acest card social dupa explicatiile pe care le-ati dat batranei....dar totusi ma intreb, oare voi primi vreodata acest card sau a fost facut disparut ?
    • Like 0
  • Da, guvernul ăsta de năuci a mai oferit o complicație în plus populației, în special celei în vârstă și neadaptată la lumea digitală. Până la urmă cred că oamenii vor găsi o soluție (de exemplu ajutorul cuiva mai tânăr), nu rămâne nimeni cu banii nefolosiți pe card, asta e clar. Dar rămâne întrebarea: chiar era nevoie de circoteca asta cu carduri (alimentate cu doi frifirei la două luni), pentru o listă specifică de alimente, cu magazine dedicate etc?!?!? Întotdeauna am fost împotriva guvernanților (și ăsta e în special stilul PSD-ului - excepție Ponta) de a complica inutil lucrurile. Eu cred că o guvernare eficientă este cea care ia măsuri simple dar inteligente. Nu măsuri pentru care funcționărimea dar și cetățenii simpli trebuie să depună o muncă uriașă (a se citi BIROCRAȚIE) pentru.... mai nimic. De aceea nu sunt de acord în primul rând nici cu impozitul progresiv, care se dorește a fi implementat. Fiindcă va crește imediat birocrația. Trebuie declarații pe venitul global, luat totul în calcul, apoi asta merge mână în mână cu deducerile fiscale, deci altă birocrație și așa mai departe. Va aduce la disperare și populația și funcționarii. iar de evaziune tot nu vom scăpa. Deci nu vor crește încasările la buget.
    Guvernul Ciucă PNL-PSD dovedește că este total lipsit atât de viziune cât și de capacitate de implementare. Pe scurt, incompetență totală. Iar în aceste vremuri de criză asta era tot ce ne mai lipsea.
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult