Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Această Biserică mai poate face minuni: ce am trăit duminică, alături de sute de necunoscuți, întorcându-mă de la Putna

Putna oameni

Foto: Rucsandra Cioc

Pe 3 septembrie 1469 s-a sfințit mănăstirea Putna, a cărei construcție fusese începută cu trei ani mai înainte, din porunca lui Ștefan cel Mare, drept mulțumire adusă Domnului pentru recucerirea cetății Chilia. În vara anului 1469, țara mai suferise încă o dată, prin năvala tătarilor. Voievodul a strâns oaste și i-a învins la Lipinți, pe malul Nistrului. Iată, deci, încă un motiv de sărbătoare. Data de 3 septembrie a fost aleasă de domnitor și ca exprimare a recunoștinței sale față de mitropolitul Teoctist, deoarece atunci este pomenit sfântul cuvios Teoctist. Iar Ștefan cel Mare fusese mereu apropiat de mitropolit: acela îl unsese domn (la abia 19 ani!), acela îl sfătuise adesea și tot acela îl îndemnase la iertarea boierilor trădători și rechemarea lor din străinătate, unde fugiseră de teama răzbunării voievodului. Aveau motiv să se teamă, pentru că îl sprijiniseră pe Petru Aron, ucigașul tatălui lui Ștefan cel Mare (Bogdan al II-lea a fost ucis de însuși fratele său, Petru Aron, în timpul unei petreceri de nuntă. De unde vedem că trădarea și setea de putere au lungă istorie pe meleagurile noastre).

Acesta e, pe scurt, faptul istoric ce ne prilejuiește astăzi comemorarea a 550 de ani de la sfințirea mănăstirii Putna. Și acesta este faptul istoric care a adunat o mulțime de oameni duminică, 1 septembrie, la Putna. În ultima vreme, comemorările românilor poartă prea des gustul lacrimii, al neputinței și reproșului. Sunt acele comemorări pe care nimeni nu și le dorește, dar ele sunt inevitabile, antrenate de dureroasa actualitate. Dincolo de ele, mai avem ceva? Putem sparge povara a grijilor, a neliniștilor, cu un strop de nădejde și de veșnicie? 

În mod incredibil, la Putna a fost această adunare de români care, deși aparținând aceluiași spațiu ritmat de grijile și suferințele cotidianului, manifestau o mare seninătate și speranță. Nu era seninătatea dată de haina de sărbătoare, de dimineața însorită sau de florile din jur (frumos ca la mănăstire, cum se spune). Ci altceva. Un aer dens de dragoste și de rugăciune, impregnat parcă de sute de ani până și în pietrele din jur. Se simțea apoi conștiința unei continuități și a unei apartenențe, totul înlesnit de o arhitectură deosebită, de monumente (de la statuia lui Eminescu până la crucea dedicată țăranilor martiri de la Fântâna Albă), de rugăciunile călugărilor, de slujbe.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial (mai precis în 1942), Mircea Eliade a fost trimis în Portugalia, ca angajat al Legației române de la Lisabona. Acolo, copleșit de știrile sumbre ale războiului, dar și de o dramă personală (boala soției), a hotărât să nu mai citească ziarele timp de un an de zile. Jurnalul portughez consemnează beneficiile acestui exercițiu. În România anului 2019, cu greu ne-am putea decupla de la fluxul de știri, pentru că istoria mare o influențează dramatic pe cea mică, a individului. Totuși ar trebui ca, măcar uneori, să facem exercițiul de a nu ne mai lăsa copleșiți de știri, de negativitatea și gravitatea lor. Și poate că ar trebui să căutăm și alt gen de festivism, unul mai luminos, de comuniune de neam prin care să marcăm și ceva ziditor și bun.

Acolo, în curtea mănăstirii Putna, am văzut tot felul de români: bărbați, femei, copii, înalți, scunzi, blonzi (blondul bucovinean), bruneți, în port popular sau nu, în familie sau în grupuri (studenți, pensionari cu autocarul, elevi în excursie), localnici (multe mașini de Suceava), mai îndepărtați prin țară (București, Ilfov, Dolj...) sau și mai îndepărtați (mașini înmatriculate în străinătate). Și parcă toți aveau ceva – aerul că sunt și totuși nu sunt din țara asta, ca și când pentru moment s-ar fi desprins de zgura cotidianului. Poate nu era un merit personal, ci mai ales starea de har din mănăstire, ca și ocrotirea atâtor sfinți, unii având chiar mormântul acolo – sfântul Ștefan cel Mare și sfântul ierarh Iacob Putneanul. Era gândul că orice s-ar întâmpla, există o pronie cerească, plină de iubire pentru om. Istoria, politica, senzaționalul își urmează cursul lor.

Îți recomandăm

Dar există Cineva care a învins istoria și care ne duce și pe noi în atemporalitate, prin iubire și credință. Nepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă, trecut el însuși prin temnițele comuniste, afirma: „Dumnezeu este Cel fără de care nici să clipesc nu pot.” Comunismul a trecut, așa cum au trecut și alte vremuri de prigoană a credinței (de la Nero și Dioclețian, până azi, în Egipt, Siria și nu numai). O mărturie din spațiul bucovinean consemnează o istorioară despre un primar din Suceveni (nu departe de Fântâna Albă, unde la 1 aprilie 1941 au fost mitraliați, la trecerea de frontieră spre România, sute de țărani): „La începutul ocupației sovietice a fost numit primar în sat Gherasim Zelghin, cizmar de meserie, un om cumsecade și cu respect față de biserică. În locul lui apoi a fost numit un țăran sărac din sat, dar și acesta era un credincios cu frica lui Dumnezeu. Politicienii și activiștii raionali, știindu-l credincios, duceau o continuă muncă de lămurire cu el, căutând să îl convingă de inutilitatea religiei și de inexistența lui Dumnezeu. Ei spuneau sus și tare că nu există Dumnezeu, iar singurul dumnezeu pentru ei este Stalin. Primarul, care nu era lipsit de simțul umorului, le-a replicat că dacă moare Stalin, Rusia o să rămână fără Dumnezeu și probabil se va sfărâma.” (volumul Fântâna Albă. Golgota neamului, Ed. Nicodim caligraful, 2018).

Cu impresia că există și o altă Românie, mai frumoasă decât cea descrisă de negativismul media, am reluat drumul spre București. Purtam în gând o mulțime de impresii, printre care și una neașteptată, nedorită: prietena ce mă însoțise se îmbolnăvise brusc și așa am ajuns (vineri la 4 dimineața) la Urgențe, la Suceava. Am văzut acolo la spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” un serviciu UPU extraordinar de curat și de performant – nu doar prin intervenția făcută prietenei mele, ci prin tot ce era în jur, prin toată atitudinea față de pacienți, în general.

Cu toate aceste gânduri, m-am urcat înapoi în tren dorindu-mi să păstrez bucuria aceasta, lipsa de îngrijorări exagerate, sentimentul că lumea e bună și îi poți acorda încredere. Știam că revin la București unde voi auzi claxoane nervoase (și voi adăuga eu însămi la ele), unde voi face slalom printre pretențiile mele și ale celorlalți, încercând să le armonizez nu prin renunțare, ci mai mult printr-o învingere a celuilalt. Cumva crispată să nu pierd toată starea aceea privilegiată, în tren (foarte aglomerat duminică după-amiaza) am avut bilet fără loc. (De la casa de bilete, mi se comunicase ca singura variantă disponibilă). Un tânăr mi-a spus că a amorțit (gentil neadevăr) și îmi cedează temporar scaunul său. Apoi, când mi-am reluat locul în picioare, un călugăr a depliat un scăunel de lemn și mi l-a oferit (asta în vreme ce nici el nu avea loc și se retrăsese singuratic la o fereastră). Am stat destul de confortabil pentru restul călătoriei de circa 3 ore. În jur, oamenii vorbeau civilizat, citeau, butonau telefoane sau aveau alte excentrice activități precum desenatul (un băiat desena cu febrilitate și talent) ori lectura cu adnotări, ori chiar răsfoitul de cursuri studențești, puternic subliniate cu markerul. Un domn cu aer de sculptor (după privire și barbă) transporta niște ciudate colete de forme greu de descris (sculpturi? materie brută? Împachetarea opacă invita la ghicire). Lumea merita contemplată, pentru diversitatea ei și pentru sclipirile de bunătate și civilitate. Mi s-a părut deodată că pustia citadină spre care mă îndrept este totuși locuită de oameni – oameni călăuziți de aceleași nevoi și simțăminte ca și cei din vatra putneană. Depinde doar de privire și de dispoziția interioară a privitorului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Same1 check icon
    Rucsandra, ce cauti aici?? Acuma, sincer. Macar cum ai ajuns? Si totusi cum de stai?

    Chiar nu stiu cum te "pliezi" pe politica portalului? Adica mai corect, cum te "suporta" ei? Stiu, da, pustia citadina..., care te tot provoaca, fiind plina de oameni cu nevoie de mangaiere, avizi de iubire sincera si spiritualizata, cu nevoie intr-un cuvant de mantuire, la fel ca si tine si ceilalti care trecem pragul bisericii. Dar tu cunosti bine ce spatiu e asta. Bine, bine, nu e opulent politic correct sau vadit secularizat, insa se insinueaza din greu spre astea, de cele mai multe ori. Iar romanul, naiv sau semi-incult cum e, inghite cam tot ce zboara... Daca vei continua tot in acest fel nu iti prevad un viitor prea roz aici, sau cel putin nu prea lung. Iar tu, pe de alta parte, poti luneca spre primejdia irosirii. Esti un om de rugaciune, ai grija de tine, crivatul ateismului "tamp", demn de o conditie mult mai modesta a omului, bate de peste tot, printre cititori (vezi doar ce comentarii de-a dreptul rizibile primesti) pana la mai ales autorii de editoriale (cu nume de taif chiar, nu gluma). Trist, dur si cu adevarat deconcertant. Dar pt crestini nu trebuie sa aiba loc niciun fel de amagire din partea oamenilor, este lectia de incepator in ale credintei... Sunt oameni cu slabiciuni, neputinte ca si tine, dar mai ales interese, dintre care cele materiale chiar nu lipsesc aici. Nu vreau sa te influentez in esenta, ci sa te previn, sa te incurajez, cred ca vei avea nevoie... Domnul sa te ajute in tot ceea ce vrei sa faci!
    • Like 4
    • @ Same1
      Crivatul ateismului tamp, asta chiar a fost haioasa, apropo de comentarii rizibile :)))
      Eu as zice ca din contra, religia e demna de o conditie mult mai modesta a omului. Asta cam reiese si din niste statistici.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Same1 check icon
      Omule, cu parere de rau, nu stii ce vorbesti

      cand criteriile tale de "evaluare" a vietii sunt confortul material, un standard de viata hedonist, iar dumnezeii tai sunt viscerele, te cred cand spui ca religia (crestina, de altfel unica in care s-a biruit moartea) e demna de o conditie mult mai modesta a omului, aceasta confirmata fiind de concretetea bruta a unor statistici nu mai putin epicureice ..
      • Like 3
    • @ Same1
      Fara parere de rau, stiu exact despre ce vorbesc.
      Dvs. insa cum ati tras concluzia despre criteriile mele de evaluare a vietii, faptul ca as avea un standard de viata hedonist sau ca dumnezeii mei sunt viscerele (apropo, eu nu am dumnezei, de nici un fel)?
      Si nu, religia crestina nu e singura in care s-a biruit moartea, mai cititi si alte povesti.
      • Like 2
    • @ Same1
      Bietul Ionut (JonnJ0nzz) e modelul omului nefericit, probabil abuzat sau chiar parasit de parinti de la o varsta frageda. E antisocial, probabil si impotent, lipsit de relatii in viata privata. Nu poate fi simpatizat nici la locul de munca (daca o fi reusit sa-si gaseasca unul, modest, dupa pregatirea lui, maximum sapte clase). Nu poate fi vindecat, nu-l duce mintea sa inteleaga mai mult decat tabla inmultirii. Pacat! Sunt si fiinte ca el, nasteri ratate.:((
      • Like 2
    • @ Mihai Corneliu
      Vai dar ce informat sunteti! :))
      Si ma rog, cum ati tras toate aceste concluzii? Sunt foarte curios. Oricum imi place ca in loc de contraargumente ati recurs la un atac la persoana, asta spune destul de multe. Foarte crestinesc, in orice caz.
      • Like 2
    • @ Mihai Corneliu
      Teodora check icon
      Din faptul ca un om este ateu trageți asemenea concluzii? Credinta v-a făcut un om așa bun, tolerant, iubitor de oameni?
      • Like 1
    • @ Teodora
      Poti fi ateu si om normal, dar Ionut e un propagandist indarjit, sigur pe gandirea lui subreda, bolnava. Nu stie sa spuna decat NU. Deocamdata. Poate isi va reveni si isi va face prieteni si chiar o familie. Cred ca e foarte tanar. Eu ii doresc sa fie sanatos!
      • Like 1
    • @ Mihai Corneliu
      Nu e propaganda, e pur si simplu adevar. Gandirea nu-mi e nici bolnava, nici subreda, e logica. De spus nu spun NU de regula in fata a ceea ce e incorect. Prieteni am, familie de asemenea, varsta si educatie suficienta cat sa pot sa judec ce are sens si ce nu. Multumesc la fel.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Bravo! Totusi, adevarul "pur si simplu" nu e intotdeauna usor de gasit. Nici 2+2 nu fac intotdeauna 4 (vezi logica booleana). Poti rasfoi si "Istoria logicii", a profesorului Enescu. Iti va da de gandit. Sa fii iubit!
      • Like 1
    • @ Mihai Corneliu
      N-am spus ca a fost usor de gasit, dar a fost gasit. Multumesc pentru recomandare si urari.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Rucs Rucs check icon
      Hei, Jonn Jonzz :). Regret că nu v-am răspuns la acel frumos dialog cu Valentin, despre școală. A fost (amuzant de) lung și pertinent. Cred că stabilise un record pe republica.ro ca nr de replici doar între doi comentatori. Acum nu mai suntem chiar de aceeași părere, dar nu vă scriu pentru a v-o schimba - asta e ceva destul de intim si de delicat. Nu eu sunt cea care trebuie să argumenteze sau să vă convingă. Cred doar în convertiri făcute de sfinți sau, cele mai dese, făcute de Dumnezeu insusi, în tainița inimii fiecăruia. Cele mai la indemână minuni sunt probabil cele mici și dese din viața fiecăruia, dar e așa de mult iureș și inerție în traiul nostru, încât poate nu le mai vedem, nu mai observăm grija Lui zilnică și multele-I daruri. Conștiința vorbește fiecăruia, dacă ne aplecăm urechea pe ea. Discutia ar fi lunga si nu o voi continua - nu atât pentru ca mi-ar fi teamă să zic ceva rău (deși mi-e cam teamă și de asta), cât pentru că nu am încredere că aș reuși să transmit exact ce gândesc, prin acest canal virtual. Îmi cer iertare că articolul meu a prilejuit câteva replici nepotrivite spre dvs, pe care nu le-ați meritat. Asta m-a întristat. Mă gândesc că lumea s-a înfierbântat, dar cred că suntem cu toții mai buni decât ceea ce spunem/scriem.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      O ultima observatie. Reproduc ce ai scris: "Nu m-a interesat niciodata casatoria si nici nu ma va interesa vreodata". Cum poti fi atat de sigur? Pentru tine ar fi imposibil sa te indragostesti si sa accepti rolul de sot? Mai gandeste-te! Iti doresc numai bine !
      • Like 1
    • @ Mihai Corneliu
      Sunt sigur pentru ca ma cunosc pe mine insumi. Da, ar fi imposibil sa ma indragostesc si sa accept rolul de sot. Asta este o chestie pur personala.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Buna ziua!
      Da, discutiile cu domnul Valentin tind sa se lungeasca destul de mult, hehe :D
      Nu va faceti nici o problema, nu aveti ce sa regretati sau pentru ce sa va cereti scuze, tipul acesta de comentarii mai acide va aparea inevitabil pe... cam orice forum pe internet. Na, e mai usor din spatele ecranului, dar de acord - cred si eu ca suntem mai buni decat ce scriem. In plus, ca sa fiu cinstit, nici eu nu abordez de obicei problemele acestea intr-un mod tocmai delicat, dar nici nu ma deranjeaza cand primesc o replica mai dura. Consider ca e corect sa poti sa primesti pe cat dai.
      Nu aveti nici de ce sa va temeti. Daca nu vreti sa intram intr-o discutie mai detaliata aici e evident absolut OK, dar daca aveti ceva mai "rau" de spus, puteti sa-mi spuneti fara nici o retinere.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Că logica mai scârțâie pe ici pe colo, treacă-meargă. Că marii filozofi au rămas necitiți, li se mai întâmplă unora cu școală mai puțină. Dar să-ți fie cu totul străin și neînțeles sentimentul iubirii... e foarte grav. E păcat. Un mare păcat ! Orice psihiatru iți va spune că e o boală. Poate că te-ar ajuta o consultație psihanalitică. Poate mai există o speranță de vindecare.
      • Like 2
    • @ Mihai Corneliu
      Nu, logica nu scartaie. Cum v-am mai spus, e vorba de lucruri demonstrate. Ca mi-e strain sentimentul de iubire in sensul romantic e o boala? Care, mai exact?
      • Like 0
    • @
      Nu sunt amicul dvs., iar cel lipsit de logica sunteti clar dvs. De logica am invatat printre altele la cursuri de logica.
      "Ce inseamna in mintea ta "demonstrat" ?" - depinde de problema, poate sa fie logic, matematic, sau experimental. Biblia si alte texte "sfinte" pica destule teste in categoriile astea.
      Din nou, cu amuzament constat cat de multe credeti ca stiti despre mine! :D
      V-am mai intrebat: cum ati tras toate concluziile astea, mai exact? Si de ce boala sufar, mai exact, daca tot imi spuneti ca sunt bolnav? Si ce va califica sa emiteti astfel de diagnostice, mai ales dupa o discutie pe un forum si nimic mai mult?
      Si din nou, foarte crestineasca atitudinea dvs., felicitari!
      • Like 2
    • @ Rucs
      Nu suntem cu totii mai buni, din pacate. Baiatul Ionut e bolnav. Pacat ca e si nescolit. Vorbeste de logica, dar e total paralel cu logica si cu lecturile filozofice. Eu nu-i mai raspund pentru ca m-am convins ca nu ar putea intelege nimic. Nu spun ca e chiar idiot sau imbecil, dar e pe aproape, cu o treapta mai sus: in clasificarea psihologilor, poate fi numit "stupid". Sunt slabe sanse sa-si revina.... I-as dori sa mai urce macar o treapta pe scara oligofreniei si sa devina doar obtuz. Asta ii doresc. I-as dori mai mult, dar cred ca nu poate depasi nivelul obtuzitatii. E treapta cea mai de sus ( adica cea mai usoara) a prostiei. Dar tot prostie se numeste. Urmeaza campionii: stupizi , imbecili si, pe ultimul loc, idiotii, cu inteligenta cu mult sub cea a animalelor sanatoase. Idiotului ii lipseste si instinctul de conservare. Lui Ionut ii lipseste sensul iubirii. Dar nici nu si-ar dori sa-l inteleaga. El vorbeste de logica, adica tocmai de ce ii lipseste din nastere...
      • Like 2
    • @ Mihai Corneliu
      Adica unii se nasc cu logica! Asta e tare :)))
      Nu-mi mai raspundeti direct, dar tot de mine vorbiti, si tot cu atacuri ieftine la persoana, nu contraargumente. Barbateste si crestineste, n-am ce zice.
      Imi place cat de sigur sunteti pe concluziile pe care le trageti referitor la persoana mea, fara sa ma cunoasteti. Si inca unele cu aspecte medicale! Tineti partea unei carti si dogme ticsite de contradictii si neadevaruri.
      Si cumva in toata povestea asta tot eu sunt cel lipsit de logica.
      Sunteti amuzant, macar atat :)
      • Like 2
  • check icon
    Continuă, Rucs, ești pe un drum bun.
    • Like 1
  • Teodora check icon
    O
    • Like 0
  • Orice biserică poate face minuni. Totul depinde de credința celui care așteaptă minunea. Și pentru el este doar o posibilitate, nu este o lege. Dar ar fi păcat să nu încerce, mai ales când acolo ar avea ultima șansă. De prea multe ori rezultatul a fost cel așteptat. De ce? Nu știe nimeni.
    • Like 1
    • @ Mihai Corneliu
      Orice biserica? Serios? Super, adica daca o sa cred destul de puternic popa de la mine din cartier o sa mearga pe apa? De curiozitate, cand a avut loc ultima minune si cum a aratat?
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      Daca minunile pe care le astepti sunt de genul sa mearga popa pe apa... nu ma mir ca te parasesc gagicile. Credeam ca iti doresti ceva pentru tine, nu pentru popa. ))
      • Like 1
    • @ Mihai Corneliu
      Ati mentionat minuni, vreau sa vad minuni: mers pe apa, pocnit din degete sa se transforme apa in vin, sa ploua cu peste, paine si pizza, din astea. Nu inteleg ce treaba au gagicile cu treaba asta, dar daca doamne-doamne are nevoie de animatoare ca sa-i creasca potenta miracolelor, OK.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Nu inteleg ce treaba au gagicile cu treaba asta, - nu te mai casatoresti.:))
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Ioane, Ioane.... tu crezi ca toata lumea doarme.... E si cineva mai sus.
      Am gresit cand ti-am spus ca nu vei fi fericit. Daca ai incredere in tine, vei fi si fericit. Dar nu-ti mai pune probleme care te depasesc. Sa fii iubit !
      • Like 3
    • @ Mihai Corneliu
      De unde rezulta ca "e si cineva mai sus"?. Si ma rog, cum ati tras concluzia ca acele probleme ma depasesc?
      • Like 2
    • @ Adam Adamescu
      "mai"? Nu m-a interesat niciodata casatoria si nici nu ma va interesa vreodata. In plus discutia era despre cu totul altceva.
      • Like 2
  • AlexisZ check icon
    Cu marja de eroare de rigoare, ultimele statistici indica vreo 7100 unitati de invatamant de la nivel prescolar pana la universitar si vreo 18500 de biserici. Ca sa nu ne mai intrebam de ce suntem unde suntem dupa 30 de ani. Punct.
    • Like 7
  • DorinO check icon
    Citind articolul mă gandesc la cat de ramasi in urma suntem fata de restul tarilor membre UE. Cu speranța de a fi ajutați de către altcineva, majoritatea acestei țări a rămas așa cum se vede cu ochiul liber. Doar așteptând ca biserica să facă minuni, rămânem in aceeasi mizerie.
    • Like 1
  • Corina check icon
    O bucurie să vă recitesc aici. Vă doresc un nou an școlar fericit și rodnic.
    • Like 2
  • Ada check icon
    Aceasta Biserica mai poate face minuni cat timp este formata din Oamenii de langa oameni.
    • Like 2
    • @ Ada
      BOR nu a facut niciodata minuni.
      • Like 6
    • @ Jonn Jonzz
      Ada check icon
      Eu nu am vorbit depre BOR. Ci despre aceea Biserica formata din Oameni pentru oameni. Sau mai exact acele Biserici ( poate destul de putine ) cu Oameni.
      • Like 2
    • @ Ada
      Minunile nu sunt ceva real.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Ateismul "științific" a avut succes în anii comunismului, fiind pe înțelesul oricărui covrigar. Ce putea fi mai mai simplu decât: "nu există. bă, nu are dovezi"? Covrigarul răsuflă ușurat, nu trebuie să mai gândească; unde nu e dovezi, nu ezistă. (Cu BOR, ai dreptate. Dar nimeni nu s-ar aștepta ca o institutie ca oricare alta, cu functionari ca oricare alți muritori, să facă minuni. Nu confunda credința cu biserica. Nu fi covrigar ! Măcar încearcă( dacă ai ceva școală, dar dacă ești încă la fără frecvență... renunță. Gândirea te obosește). Altfel.... să fii iubit !
      • Like 2
    • @
      Ateismul, spre deosebire de religie, este o pozitie corecta din punct de vedere logic. Ar lua mult timp sa enumar aici toate contradictiile si bazaconiile din biblie, multe din care au fost dovedite a fi bazaconii fix prin metoda stiintifica pe care pareti sa o ridiculizati.
      Si da, minunile sunt atribuite unor forte supranaturale pentru ca sunt descrise ca fiind fenomene supranaturale. Pentru care nu exista dovezi. De aia nu sunt reale. Pozitia ateista exact asta spune: "Nu exista dovezi, asadar nu am de ce sa cred". E simpla, dar corecta. Asa cum nu cred in Mos Craciun nu cred nici in doamne-doamne, e exact acelasi argument.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Alien check icon
      Eu sunt agnostic cu accente de ateism, in special atunci cand am in fata un habotnic.
      Pe de alta parte insa atrag atentia ca rationamentul tau risca sa devina circular. Devenit dogmatic, ateismul poate respinge orice potentiala dovada a unei "minuni" si prin urmare niciodata nu vor fi reale ceea ce intareste dogma.
      Daca cartile sfinte sunt pline de nereguli (si sunt) asta nu inseamna neaparat ca ateismul e pozitia corecta. Religiile pot fi gresite (unele, sau chiar toate) insa asta NU inseamna ca ateismul e corect. Fix acelasi rationament il fac si creationistii de exemplu. Cauta slabiciuni ale teoriilor evolutiei, slabiciuni care in mintea lor ingusta in mod automat le valideaza "teoria" lor. Daca eu ma insel nu inseamna ca tu ai automat dreptate.
      Tinand cont ca ipotezele de baza ale ateismului sau ale religiilor sunt la fel de neverificabile, si de confirmation biais la care toti suntem supusi, cred ca pozitia "logic corecta" a ambelor "tabere" ar fi fix indoiala fata de propriile convingeri si cautarea dovezilor contrare credintei lor, si nu a celor care sa le-o confirme.
      • Like 1
    • @
      Nu este doar o afirmatie, sunt lucruri demonstrate.
      • Like 2
    • @ Alien
      Nu e vorba de slabiciuni ale creationismului (desi sunt destule si alea), ci de faptul ca nu exista nici o dovada concreta pentru minuni, existenta lui doamne-doamne etc. Rationamentul nu are de ce sa fie circular: daca vreodata vor aparea dovezi concrete pentru existenta lui dumnezeu, atunci acea existenta va fi acceptata. Pana atunci nu exista vreun motiv pentru care acea existenta ar trebui acceptata ca fiind reala, asa cum nu acceptam ca mos craciun ar fi real. Ateismul nu presupune ca un dumnezeu in mod necesar nu ar exista.
      • Like 2
  • Dumnezei ... muritori, precum „stalinul” comunist, cu prezentări mesianice în media există cu ghiotura în România secolului XXI, care suferă de ateism subcultural urmare a celor 45 de ani de comunism.
    Te uiți la viața politică în vremea efervescenței electorale prezidențiale și nu poți să nu rămâi mut de uimire când observi că fiecare „sectă” politică își prezintă candidatul propriu ca pe adevăratul Mesia care luptă împotriva împielițaților de adversari.
    Aceasta este urmarea dez- îndumnezeirii poporului român, alienării țăranului român prin deposedarea de mijloacele de producție specifice și a promovării mercantilismului ca singura cale de mântuire.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Care ateism? Tara e peste 80% crestina. Si de unde ideea ca mercantilismul ar fi singura cale de mantuire? Sau ca ar fi macar nevoie de mantuire pentru ceva?
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult