Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Actorul român, Sebastian Stan, câștigător al Globului de Aur la categoria Cel mai bun actor pentru filmul A Different Man: ”Ignoranța și disconfortul nostru cu privire la handicap și desfigurare trebuie să înceteze acum!”

Sebastian Stan

Actorul de origine română, Sebastian Stan, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical în cadrul celei de-a 82-a ediții a Globurilor de Aur pentru rolul său din filmul A Different Man. Acesta a concurat cu nume importante ale cinematografiei mondiale, precum Jesse Eisenberg, Hugh Grant, Gabriel LaBelle, Jesse Plemons și Glen Powell.

În filmul A Different Man, Sebastian Stan a jucat rolul unui bărbat care suferă de neurofibromatoză, o condiție medicală ce afectează creșterea celulelor sistemului nervos, care desfigurează bolnavul. Actorul a interpretat rolul ca pe un statement și, în consecință, la primirea premiului a și declarat: ”Ignoranța și disconfortul nostru cu privire la handicap și desfigurare trebuie să înceteze acum!

Mai mult, Sebastian Stan i-a dedicat premiul mamei sale și tatălui vitreg, pentru efortul făcut de ei pentru a-i asigura acces la cariera visată: ”Acest premiu este și pentru mama mea, care a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune și care a făcut totul pentru mine, și pentru tatăl meu vitreg, Tony (n.r. - Anthony Fruhauf)”

Sebastian Stan a mai fost nominalizat în 2023 la Globul de Aur pentru rolul său din miniseria TV ”Pam și Tommy”, dar este prima dată când obține un Glob de Aur. Pentru rolul său din filmul A Different Man el a mai primit și premiul de interpretare masculină Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

În filmul regizat de Aaron Schimberg, Sebastian Stan interpretează rolul unui bărbat care suferă de neurofibromatoză, care s-a săturat să fie subiectul batjocurii publice, așa că ia decizia de a apela la chirurgia plastică reconstructivă. În această călătorie a sa prin experiența unei boli majore, el îl întâlnește pe Oswald, interpretat de actorul Adam Pearson, care suferă de aceeași afecțiune.

Sebastian Stan a mai fost nominalizat în cadrul acestei ediții a Globurilor de Aur și la alte categorii, precum aceea de Cel mai bun actor în rol principal atât la dramă, cât și la comedie/musical. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Actorul "roman" Sebastian Stan. Actorul roman e un actor american, nascut in Romania. A crescut acolo, a studiat acolo, iar acum lucreaza tot acolo. E meritul lui, e meritul parintilor lui (mama si tatal adoptiv) si mai e meritul statului american care i-a dat sansa sa-si valorifice munca, talentul si invatatura.

    La fel am facut si cu Emma Raducanu, si cu Alexandra Nechita, si cu altii. Avem asa un talent in a ne baga in sufletul oamenilor si a ni asuma.

    Tuturor acestora le urez multa bafta in viitor, multe premii si multi bani. La multi ani pentru 2025!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult