Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Aderarea României la Schengen. După Olanda și Suedia, încă un stat s-ar putea opune. Ministrul de Interne din Austria: „Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”

Gerhard Karner

Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

S-a închis povestea cu aderarea României la spațiul Schengen până la finalul anului:

- În ciuda faptului că săptămâna asta Comisia Europeană a transmis că România, Bulgaria și Croația ar trebui să adere fără întârziere la zona de liberă circulaţie [Schengen], ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner (foto), a declarat vineri pentru ziarul Kurier că guvernul de la Viena se opune eliminării controalelor la frontierele celor trei state membre.

- „Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcționează. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a spus Karner.

-  Conform agenției germane de presă DPA, Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiaţi care au trecut prin alte state UE de-a lungul aşa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în ţară.

- Prin urmare, Austria s-a alăturat Olandei și Suediei în ceea ce acum pare un front comun pentru blocarea extinderii Schengen. Așa că sunt șanse extrem de mici ca Republica Cehă, care prezidează până la finalul anului Consiliul UE, să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 și 9 decembrie extinderea spațiului Schengen.

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noi suntem fraieri. Cand intra o coloana de blindate, am putea sa-i blocam afisand si un afis: ''sorry, we are not in Schengen space, go back''.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Analogia este nepotrivita.Vezi pericolul, de veacuri, rusesc.
      • Like 2
  • Nume check icon
    Cam asa pare, ca nici anul acesta nu o sa intram, indiferent daca meritam sau nu. Din pacate din nou nu o sa invatam nimic din acest lucru. Romanii patrioti care i-au invatat latina pe romani o dea iarasi vina pe strainii ca au ceva cu noi ca noi sa nu devenim stapanii universului. Cu siguranta nu ne vom proteja mai bine granitele, nu vom pune scanerela la lucru, nu o sa le dovedim celor din EU ca nu au dreptate (sau chiar au?!) pentru ca oricum nu o sa ne primeasca, iar cei care au beneficiat financiar de aceasta situatie vor incerca sa beneficieze si mai mult pentru ca nu se stie cand se razgandesc si ne baga cu forta.
    Si ca de obicei noi am ramas cu gargara goala romaneasca, cu injuraturile intre cei pro si contra si cu cozi interminabile la granite. Singurii castigati vor fi TV si ziarele care in perioada sarbatorilor au ce publica cu situatia injositoare pe care o traiesc saracii romani pentru ca nu suntem primiti in Schengen, uitand ca principalii vinovati suntem chiar noi, toti.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult