Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Nu doar Olanda se opune. Vot negativ în Parlamentul din Suedia, acuzând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate”

Schengen sign

Foto: Insadco Photography/ Profimedia

Ideea că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen s-ar putea realiza până la finalul acestui an pare că nu mai stă în picioare.

Olandezii erau până acum singurii care încă se mai opuneau. Asta l-ar fi pus până sămbătă pe Mark Rutte în situația de a susține extinderea sau de a rămâne singurul care blochează acest proces, o poziție pe care guvernele statelor membre caută să o evite, pentru că în prezent doar Viktor Orban mai blochează de unul singur deciziile europene, atunci când are ocazia.

Însă cotidianul suedez Dagens Niheter a scris vineri că guvernul minoritar suedez condus de Ulf Kristersson a prezentat la o reuniune a Comisiei pentru justiție din această săptămână o propunere prin care Suedia sprijină cooperarea Schengen consolidată. Conform propunerii, Suedia ar trebui să spună [DA] admiterii României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării.

Numai că guvernul lui Kristersson nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm pentru propunerea sa. 

Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității. Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor la intrare și la ieșire”, a declarat parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi. Acesta a ținut să mai adauge că este surprins de faptul că guvernul a înaintat această propunere de extindere fără să o fi stabilit în prealabil împreună cu opoziția politică.

- De asemenea, Shekarabi a precizat că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia. „Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, a mai spus Ardalan Shekarabi.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările europene să ia o decizie în acest sens la consiliul JAI din 8-9 decembrie. Potrivit guvernului suedez, atât Croația, cât și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

- Însă poziția guvernului de la Stockholm nu se bucură și de sprijinul partidului partener de extremă dreaptă, Democrații Suedezi (SD). Poziția de principiu a SD este că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele în Europa ar trebui consolidat.

„Când vine vorba de Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu probleme generalizate cu cetățeni din aceste țări care abuzează de Directiva privind mobilitatea existentă, ceea ce pune în discuție ordinea publică din Suedia”, a transmis Adam Marttinen, membru SD al Comisiei pentru justiție de la Stockholm.

 De asemenea, SD își justifică poziția criticând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate, precum și faptul că frontiera externă Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

 Cel mai probabil o să știm în primele zile din decembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți la UE, COREPER, dacă aderăm sau nu, pentru că atunci se va conveni asupra textului politic pentru Consiliul JAI.

- În altă ordine de idei, pare că olandezii au reușit să-și găsească aliați care să le susțină poziția contrară nouă, ceea ce trebuia evitat pentru a ne crește șansele de aderare.

- Lipsa unui guvern cu puteri depline în Bulgaria și letargia guvernanților de la București nu au făcut decât să intensifice argumentele pentru respingere ale olandezilor și să le creeze acestora context pentru apariția unor parteneri care să le susțină poziția cu privire la extinderea Schengen.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Chiar inainte de ultimul razboi romanii erau asa cum erau. Au venit comunistii si au creat altceva , mult mai toxic. Omul nou. La randul lui, acest novus homo ... a creat toaata salba de cocalari, manelisti, bombardieri, proxeneti, borfasi de borjot etc ...
  Amaratii neinfectati sufera, se imputineaza, dar nu incerca nimic. Tutea mare adevar a zis...
  Si atunci, ce mama diavolului cu cravata va face sa credeti ca sefii de la Schengen nu stiu toate aste ce le-am insiruit eu aici ?
  Nici euro , nici Schengen. Mai bine niciodata decat mai tarziu... Sa auzim numai de bine.
  • Like 0
 • Argumentele opoziției suedeze sunt la vedere: rețele de cerșetori, de trafic de persoane, de hoti de buzunare, de hoți de mașini, de traficanți, toți folosind pașapoarte românești sau bulgărești. Suedia nu este însă în măsură să comenteze șenghenul pentru România, pentru că nato-ul lor trebuie să treacă prin parlamentul României...
  • Like 1
  • @ Niculae Moromete
   "pentru că nato-ul lor trebuie să treacă prin parlamentul României"

   A trecut deja.
   • Like 0
 • Tony check icon
  Chiar nu are legătură spațiul Schengen cu corupția ? Eu cred că totul are legătură. Noi trebuie să schimbăm ceva , la noi și pe liderii noștri, să nu mai dăm vina pe alții că nu ne vor .
  • Like 2
 • Vrajeala!
  Se pune presiune p-ai nostrii politruci sa danseze cum vrea americanu' ca acu-i bataia pestelui, nu cumva sa le deranjam trupele in drumul lor spre Moscova. Ce treaba are spatiul Schengen cu coruptia? Nici una. Romanii stau la coada la granita doar ca asa vrea muschiul unora/ Politrucii nostrii nu stau la coada la aeroport, deci... aia cinstiti de muncesc p-afara la coada, ailalti spagari pe poarta diplomatilor direct in avion. A... or vrea sa iesim in strada sa manifestam, sa schimbam politrucii. Pai astia de acum sunt fix ce au nevoie americanii, supusi pana-n tarana, spun YES mai repede decat emil bobu. Sau... ai nostrii politruci mirosira ca acu-i nevoie mai mare de noi asa ca puse olecuta conditia cu spatiu Sch... ''Mars la cotet rumane, ia uite la el; vrea trecere libera. Pai noi nu te-am vrut nici in UE dar ne-a tras americanu' de maneca ca asa fuse intelegerea NATO cu UE la pachet''.
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivistick
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult