Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Nu doar Olanda se opune. Vot negativ în Parlamentul din Suedia, acuzând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate”

Schengen sign

Foto: Insadco Photography/ Profimedia

Ideea că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen s-ar putea realiza până la finalul acestui an pare că nu mai stă în picioare.

Olandezii erau până acum singurii care încă se mai opuneau. Asta l-ar fi pus până sămbătă pe Mark Rutte în situația de a susține extinderea sau de a rămâne singurul care blochează acest proces, o poziție pe care guvernele statelor membre caută să o evite, pentru că în prezent doar Viktor Orban mai blochează de unul singur deciziile europene, atunci când are ocazia.

Însă cotidianul suedez Dagens Niheter a scris vineri că guvernul minoritar suedez condus de Ulf Kristersson a prezentat la o reuniune a Comisiei pentru justiție din această săptămână o propunere prin care Suedia sprijină cooperarea Schengen consolidată. Conform propunerii, Suedia ar trebui să spună [DA] admiterii României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării.

Numai că guvernul lui Kristersson nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm pentru propunerea sa. 

Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității. Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor la intrare și la ieșire”, a declarat parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi. Acesta a ținut să mai adauge că este surprins de faptul că guvernul a înaintat această propunere de extindere fără să o fi stabilit în prealabil împreună cu opoziția politică.

- De asemenea, Shekarabi a precizat că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia. „Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, a mai spus Ardalan Shekarabi.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările europene să ia o decizie în acest sens la consiliul JAI din 8-9 decembrie. Potrivit guvernului suedez, atât Croația, cât și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

- Însă poziția guvernului de la Stockholm nu se bucură și de sprijinul partidului partener de extremă dreaptă, Democrații Suedezi (SD). Poziția de principiu a SD este că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele în Europa ar trebui consolidat.

„Când vine vorba de Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu probleme generalizate cu cetățeni din aceste țări care abuzează de Directiva privind mobilitatea existentă, ceea ce pune în discuție ordinea publică din Suedia”, a transmis Adam Marttinen, membru SD al Comisiei pentru justiție de la Stockholm.

 De asemenea, SD își justifică poziția criticând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate, precum și faptul că frontiera externă Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

 Cel mai probabil o să știm în primele zile din decembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți la UE, COREPER, dacă aderăm sau nu, pentru că atunci se va conveni asupra textului politic pentru Consiliul JAI.

- În altă ordine de idei, pare că olandezii au reușit să-și găsească aliați care să le susțină poziția contrară nouă, ceea ce trebuia evitat pentru a ne crește șansele de aderare.

- Lipsa unui guvern cu puteri depline în Bulgaria și letargia guvernanților de la București nu au făcut decât să intensifice argumentele pentru respingere ale olandezilor și să le creeze acestora context pentru apariția unor parteneri care să le susțină poziția cu privire la extinderea Schengen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar inainte de ultimul razboi romanii erau asa cum erau. Au venit comunistii si au creat altceva , mult mai toxic. Omul nou. La randul lui, acest novus homo ... a creat toaata salba de cocalari, manelisti, bombardieri, proxeneti, borfasi de borjot etc ...
    Amaratii neinfectati sufera, se imputineaza, dar nu incerca nimic. Tutea mare adevar a zis...
    Si atunci, ce mama diavolului cu cravata va face sa credeti ca sefii de la Schengen nu stiu toate aste ce le-am insiruit eu aici ?
    Nici euro , nici Schengen. Mai bine niciodata decat mai tarziu... Sa auzim numai de bine.
    • Like 0
  • Argumentele opoziției suedeze sunt la vedere: rețele de cerșetori, de trafic de persoane, de hoti de buzunare, de hoți de mașini, de traficanți, toți folosind pașapoarte românești sau bulgărești. Suedia nu este însă în măsură să comenteze șenghenul pentru România, pentru că nato-ul lor trebuie să treacă prin parlamentul României...
    • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      "pentru că nato-ul lor trebuie să treacă prin parlamentul României"

      A trecut deja.
      • Like 0
  • Tony check icon
    Chiar nu are legătură spațiul Schengen cu corupția ? Eu cred că totul are legătură. Noi trebuie să schimbăm ceva , la noi și pe liderii noștri, să nu mai dăm vina pe alții că nu ne vor .
    • Like 2
  • Vrajeala!
    Se pune presiune p-ai nostrii politruci sa danseze cum vrea americanu' ca acu-i bataia pestelui, nu cumva sa le deranjam trupele in drumul lor spre Moscova. Ce treaba are spatiul Schengen cu coruptia? Nici una. Romanii stau la coada la granita doar ca asa vrea muschiul unora/ Politrucii nostrii nu stau la coada la aeroport, deci... aia cinstiti de muncesc p-afara la coada, ailalti spagari pe poarta diplomatilor direct in avion. A... or vrea sa iesim in strada sa manifestam, sa schimbam politrucii. Pai astia de acum sunt fix ce au nevoie americanii, supusi pana-n tarana, spun YES mai repede decat emil bobu. Sau... ai nostrii politruci mirosira ca acu-i nevoie mai mare de noi asa ca puse olecuta conditia cu spatiu Sch... ''Mars la cotet rumane, ia uite la el; vrea trecere libera. Pai noi nu te-am vrut nici in UE dar ne-a tras americanu' de maneca ca asa fuse intelegerea NATO cu UE la pachet''.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivistick
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult