Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Adevărata miză a alegerilor locale. Cine pierde localele cu siguranță va pierde și parlamentarele

Alegeri parlamentare 2016 -

FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Alegerile în două tururi sunt foarte importante. Mulți dintre cei care sunt primari în prezent sunt conștienți că zilele în scaun le sunt numărate, în această variantă. Să nu uităm importanța unui primar mai ales într-o comunitate mică, la sate, de exemplu. Acesta are o mare influență asupra locuitorilor în privința mobilizării la vot, a sugestiei asupra opțiunii de vot, a înclinării balanței, chiar a condiționării votului în schimbul transpunerii în realitate a unor proiecte promise. Cu alte cuvinte, primarul poate netezi drumul într-un fel sau altul spre câștigarea alegerilor parlamentare. Ca să nu vorbim despre accesul la resursele financiare, gestionarea banilor și direcționarea unor lucrări spre firmele agreate. 

Un primar înseamnă anumite majorități create în jurul său și bineînțeles, grupuri de interese. Adică, putere. Pe de altă parte, alegerea în două tururi este singura cale democratică prin care anumiți primari, care beneficiază doar de mașinării de vot, dar nu și de reprezentativitate în comunitate, fiind aleși doar cu 10-15% din numărul de votanți, pot fi schimbați. 

Miza este foarte mare, fiindcă este bine cunoscut faptul că cine pierde localele, cu siguranță va pierde și parlamentarele. În acest sens, sunt mai importante decât anticipatele, fiindcă exact cum am spus, reprezintă testul fără eroare pentru parlamentare. Dacă ți-ai asigurat victoria la locale, stai aproape liniștit la alegerile din noiembrie.

Alegerea într-un singur tur s-a dovedit a fi un eșec, prin urmare trebuie reparat răul făcut, reinstituit dreptul de a alege corect și democratic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu-i atât de simplu pentru că nu e așa de ușor de etichetat ce înseamnă a câștiga alegerile locale, o sa avem probabil unii câștigători în unele regiuni ale țării, alți câștigători în alte regiuni, la sate, la orașe mici, la orașe mari, la primării, la consilieri.
  Putem să ajungem în situația în care chiar trei partide (sau alianțe) să se revendice câștigătoare pe diferite criterii, fiecare încercând să folosească asta ca o rampă pentru parlamentare.
  După cum și pentru fiecare dintre principalele partide altul este criteriul prin care se poate spune că "au pierdut" localele.
  • Like 0
 • Doamne, cati contributori inteligenti sunt pe-aici! Mai e unul cu ...orezul!
  Prosteala multa si pe Republica!
  • Like 0
 • Ce articol mai e și ăsta? Am pierdut 5' aiurea, mai e vreun român să nu înțeleagă miza complexă a alegerilor locale de anul ăsta și a ordonanței emise de guvern? Însăși întîrzierea cu care a fost depusă ar trebui să spună ceva despre jocurile de culise pe frontul ăsta.
  • Like 3
 • Alegerile locale sunt bataia de joc a celor din parlament. Ia sa vedem: are curaj Orban sa stabasca data alegerilor parlamentare anticipat inaintea alegeruilor locale?
  Nicusor Dan a pierdut pentru ca partidele vor sa-si vada ratingul cu cateva luni inainte de parlamentare. Ori daca PMP de exemplu lua sub 5% in 2016 la locale, atunci Basescu facea alianta cu altii ca sa poata intra in parlament cumva. Sa stiti ca de fapt nu-i intereseaza nici parlamentul, la guvern este ciolanul si pe langa acesta mai sunt diverse comisii parlamentare in care se serveste ciolan cu varza.
  Inca nu aud de o lege care sa ne protejeze fetele de exemplu de traficanti. Ceva scris negru pe alb in care racolarea sub orice forma (prietena binevoitoare, lover-boy, casatorie de forma) pentru practicarea prostitutiei sa fie pedepsita cu 20 de ani de detentie fara drept de eliberare conditionata. N-au ei timp de popor, la parlament se doarme sau se dau legi pentru ei insisi,''elita'', iar localele sunt doar un sondaj pe viu pentru alegerile parlamentare. Noapte buna!
  • Like 1
 • Parerist check icon
  O alta miza e ca pentru gaurile in buget ai nevoie si de autoritatile locale, nu e suficient sa controlezi doar pe cele centrale.
  In cazul unor alegeri in doua tururi, in care un candidat sustinut de un partid/masinarie de vot risca sa piarda in fata unui outsider mai credibil la nivel individual ar fi benefica si pentru ca ar obliga partidele sa-si schimbe dinamica INTERNA, si n-ar mai putea promova doar nulitati obediente si baroni (altfer risca sa nu mai prinda nici macar un post de sef de scara).
  • Like 4
 • nicu check icon
  exact sa vedem ce se intanpla????
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult