Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Adevărata miză a alegerilor locale. Cine pierde localele cu siguranță va pierde și parlamentarele

Alegeri parlamentare 2016 -

FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Alegerile în două tururi sunt foarte importante. Mulți dintre cei care sunt primari în prezent sunt conștienți că zilele în scaun le sunt numărate, în această variantă. Să nu uităm importanța unui primar mai ales într-o comunitate mică, la sate, de exemplu. Acesta are o mare influență asupra locuitorilor în privința mobilizării la vot, a sugestiei asupra opțiunii de vot, a înclinării balanței, chiar a condiționării votului în schimbul transpunerii în realitate a unor proiecte promise. Cu alte cuvinte, primarul poate netezi drumul într-un fel sau altul spre câștigarea alegerilor parlamentare. Ca să nu vorbim despre accesul la resursele financiare, gestionarea banilor și direcționarea unor lucrări spre firmele agreate. 

Un primar înseamnă anumite majorități create în jurul său și bineînțeles, grupuri de interese. Adică, putere. Pe de altă parte, alegerea în două tururi este singura cale democratică prin care anumiți primari, care beneficiază doar de mașinării de vot, dar nu și de reprezentativitate în comunitate, fiind aleși doar cu 10-15% din numărul de votanți, pot fi schimbați. 

Miza este foarte mare, fiindcă este bine cunoscut faptul că cine pierde localele, cu siguranță va pierde și parlamentarele. În acest sens, sunt mai importante decât anticipatele, fiindcă exact cum am spus, reprezintă testul fără eroare pentru parlamentare. Dacă ți-ai asigurat victoria la locale, stai aproape liniștit la alegerile din noiembrie.

Alegerea într-un singur tur s-a dovedit a fi un eșec, prin urmare trebuie reparat răul făcut, reinstituit dreptul de a alege corect și democratic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu-i atât de simplu pentru că nu e așa de ușor de etichetat ce înseamnă a câștiga alegerile locale, o sa avem probabil unii câștigători în unele regiuni ale țării, alți câștigători în alte regiuni, la sate, la orașe mici, la orașe mari, la primării, la consilieri.
    Putem să ajungem în situația în care chiar trei partide (sau alianțe) să se revendice câștigătoare pe diferite criterii, fiecare încercând să folosească asta ca o rampă pentru parlamentare.
    După cum și pentru fiecare dintre principalele partide altul este criteriul prin care se poate spune că "au pierdut" localele.
    • Like 0
  • Ce articol mai e și ăsta? Am pierdut 5' aiurea, mai e vreun român să nu înțeleagă miza complexă a alegerilor locale de anul ăsta și a ordonanței emise de guvern? Însăși întîrzierea cu care a fost depusă ar trebui să spună ceva despre jocurile de culise pe frontul ăsta.
    • Like 3
  • check icon
    Alegerile locale sunt bataia de joc a celor din parlament. Ia sa vedem: are curaj Orban sa stabasca data alegerilor parlamentare anticipat inaintea alegeruilor locale?
    Nicusor Dan a pierdut pentru ca partidele vor sa-si vada ratingul cu cateva luni inainte de parlamentare. Ori daca PMP de exemplu lua sub 5% in 2016 la locale, atunci Basescu facea alianta cu altii ca sa poata intra in parlament cumva. Sa stiti ca de fapt nu-i intereseaza nici parlamentul, la guvern este ciolanul si pe langa acesta mai sunt diverse comisii parlamentare in care se serveste ciolan cu varza.
    Inca nu aud de o lege care sa ne protejeze fetele de exemplu de traficanti. Ceva scris negru pe alb in care racolarea sub orice forma (prietena binevoitoare, lover-boy, casatorie de forma) pentru practicarea prostitutiei sa fie pedepsita cu 20 de ani de detentie fara drept de eliberare conditionata. N-au ei timp de popor, la parlament se doarme sau se dau legi pentru ei insisi,''elita'', iar localele sunt doar un sondaj pe viu pentru alegerile parlamentare. Noapte buna!
    • Like 1
  • Parerist check icon
    O alta miza e ca pentru gaurile in buget ai nevoie si de autoritatile locale, nu e suficient sa controlezi doar pe cele centrale.
    In cazul unor alegeri in doua tururi, in care un candidat sustinut de un partid/masinarie de vot risca sa piarda in fata unui outsider mai credibil la nivel individual ar fi benefica si pentru ca ar obliga partidele sa-si schimbe dinamica INTERNA, si n-ar mai putea promova doar nulitati obediente si baroni (altfer risca sa nu mai prinda nici macar un post de sef de scara).
    • Like 4
  • nicu check icon
    exact sa vedem ce se intanpla????
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult