Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adolescentul tău stă toată ziua în cameră? Atunci e important să o amenajezi cum se cuvine. Ponturi pentru părinți

Camera de adolescent

În general, adolescenții petrec mult timp în camerele lor, iar din acest motiv este foarte important ca aceste spații să le reflecte gusturile și personalitatea și să îi ajute să se simtă confortabil.

Dacă îți dorești să creezi camera perfectă pentru tânărul din familia ta, DedeSign îți vine în ajutor cu o serie de recomandări. 

Înainte de orice, include-l și pe el în proiectul de amenajare. Discutați despre pasiunile și interesele lui, întreabă-l ce culori preferă și de ce ar avea nevoie pentru a se simți confortabil și pentru a-și desfășura cu ușurință toate activitățile zilnice (studiu, hobby-uri, timp liber, relaxare, socializare etc.). Parcă mai ieri era bebeluș, dar astăzi totul s-a schimbat.

Gândiți și schițați împreună un plan al camerei. Găsiți cea mai bună soluție de aranjare a mobilierului și a accesoriilor. Este indicată structurarea camerei pe diferite zone (zona de dormit, zona de lucru/studiu, zona de relaxare etc.), arată specialiștii DedeSign.

Aveți în vedere fluxul de circulație – încercați să creați un traseu imaginar, pornind dinspre intrarea în cameră, ce leagă toate zonele între ele și permite circulația liberă de la una la alta, fără obstacole. Dincolo de piesele principale de mobilier, sunt importante toate detaliile care dau încăperii o atmosferă calmă: corpurile suspendate de iluminat și veiozele, covoarele rotunde sau dreptunghiulare, tablouri, precum acesta, care te duce cu gândul la cețuri sau acesta, cu tematică maritimă.

În funcție de preferințele cromatice ale tânărului, alegeți o gamă de culori neutre, simple, care să nu creeze contraste foarte puternice împreună. Gama poate fi alcătuită dintr-o culoare/ non-culoare dominantă, care să se regăsească în proporția cea mai mare în încăpere, dintr-o culoare/ non-culoare secundară, care să se regăsească în proporție mai mică decât cea dominantă și dintr-o culoare/ non-culoare pentru zonele de accent, care ajută la scoaterea în evidență a unor colțuri principale/ importante din cameră - patul, biroul, zona de citit etc. 

Bineînțeles, puteți utiliza o singură culoare pentru un design monocromatic sau game alcătuite din două culori sau din mai multe (până la 4-5), în funcție de preferințe.

Exemplu de gamă cromatică pentru amenajarea unei camere, oferit de DedeSign

- Non-culoare dominantă: alb – pentru pereți, tavan și mobilier. Când vine vorba de alb, posibilitățile sunt nesfârșite și îl puteți folosi chiar de la intrarea în cameră, alegând o ușă albă de interior Variodor clasic. În alegerea mobilierului, puteți opta pentru piese de culoare dominantă albă, care sporesc senzația de spațiu și lumină, cu detalii calde de alte nuanțe. Vă recomandăm comoda de dormitor Valencia, dulapul de dormitor Valencia, covorul Chip în formă de floare sau perdeaua Mendola.

- Culoare secundară 1: crem – pentru podea și anumite accesorii, precum o măsuță de cafea.

- Culoare secundară 2: bej – pentru anumite accesorii, precum un covor.

- Culoare de accent: oranj – pentru evidențierea zonei de studiu și a garderobei.

Nu ezitați să folosiți texturi și pattern-uri în design, întrucât acestea creează senzația de mișcare, ordine și ritm și pot da viață întregii încăperi, dacă sunt utilizate în concordanță cu restul elementelor de design.

Încercați să includeți în camera adolescentului cât mai multe variante de spații pentru depozitare plasate la îndemână: dulapuri cu sertare, rafturi și etajere precum etajera Gapa sau etajera Imperor, cutii de depozitare, care nu sunt niciodată prea multe. Din sfoară, din pâslă sau poliester, de formă rotunjită sau dreptunghiulară, coșurile de depozitare vor menține încăperea aerisită și îl vor motiva pe adolescent să fie ordonat. O banchetă cu sertar sau una cu raft, contribuie, dincolo de funcția principală, la menținerea lucrurilor în bună rânduială.

Este important să creezi un spațiu de lucru, cu birou, unde tânărul să își poată face temele, să poată studia sau să își poată explora creativitatea prin practicarea hobby-urilor sale. Nu este însă de neglijat odihna, deosebit de importantă în adolescență. O draperie bună face minuni în diminețile fără școală.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult