Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Temă pentru părinți. Realizează designul unei camere în care un copil poate să se odihnească, să se joace, să studieze și să se relaxeze. Și un detaliu important: testul timpului

Cameră tineret

O cerință destul de dificilă, nu-i așa? Amenajarea unei camere pentru un copil sau un adolescent nu este deloc o sarcină ușoară. Este chiar o provocare.

Pe de o parte pentru că spațiul trebuie împărțit și valorificat inteligent astfel încât să ai delimitate clar zonele funcționale – de dormit, de joc, de studiu, de relaxare și de depozitare, iar pe de altă parte pentru că trebuie să ai în vedere că, într-un timp relativ scurt, va trebui să-l modifici. Nevoile și preferințele copiilor se schimbă cu timpul, iar tu trebuie să ții cont de ele.

Acesta este și primul sfat de la DedSign, care îți vine în ajutor cu câteva principii de care poți să ții cont, dar și cu o propunere concretă de amenajare a unei camere pentru copii. Astfel, ai toate șansele să rezolvi tema dată corect. Termenul de predare îl poți agrea chiar cu copilul tău, pe care, dacă este posibil, nu ar fi deloc rău să-l implici în acest proiect. Măcar în câteva dintre etape.

1. Jocul preferințelor

Camera unui copil sau a unui adolescent este mica lume unde ar trebui să se simtă cel mai confortabil și mai în siguranță. Este locul unde se poate refugia, unde se poate juca cu jucăriile sau cu imaginația, unde se simte liber să facă ce îi place. Iar locul acesta trebuie să vorbească despre el, despre interesele, obiceiurile, preferințele sau hobby-urile lui, ca să simtă că îi aparține cu adevărat.

Discută cu el și stabiliți împreună care sunt elementele pe care le puteți include subtil în designul încăperii astfel încât să-i reflecte personalitatea.

În această situație poți miza pe elemente foarte specifice și explicite, dar și pe diverse accesorii sau chiar pe plante decorative (cactus, aloe), așa cum este în în proiectul propus de DedeSign.

2. Jocul culorilor

Dacă nu o știi sau nu ești foarte sigur, află care este culoarea preferată a copilului tău și alege o nuanță mai pastelată și mai delicată a acesteia. O vei putea integra apoi în cameră, fie atunci când alegi vopseaua pentru pereți, anumite piese de mobilier sau accesorii.


Evită culorile foarte saturate pentru că au impact vizual prea puternic și obositor. Pentru un plus de culoare, poți folosi un covor, una sau chiar mai multe perne decorative, ori poți chiar vopsi un perete într-o culoare mai vibrantă.

Iar când vine vorba de culori, nu uita cât de importantă este lumina pentru a le pune în valoare, atât cea naturală, cât și cea artificială. În proiectul propus de DedeSign s-a folosit o plafonieră, o suspensie în apropierea biroului și mai multe spoturi.

3. Jocul texturilor

Pentru a stimula creativitatea și imaginația copilului, e necesar să oferi oportunități în acest sens, dar în același timp să păstrezi o linie cât mai simplă. Pentru asta pentru introduce texturi jucăușe care să creeze dinamism, cu ajutorul tapetului sau al accesoriilor.

În proiectul propus de DedeSign, s-a folosit un covor alb și pufos și un covor mai mare, într-o altă nuanță și cu o altă textură. Tot pentru textură, au fost utilizate rafturi de perete și plante decorative.

Poți folosi tapet atât pe perete, cât și pe tavan. Încearcă să alegi un pattern monocromatic sau cu puține culori care să fie apropiate ca nuanță și armonioase, așa cum este și în proiectul propus.

Nu transforma camera într-un curcubeu pentru că prea multe culori creează impresia de agitație și oboseală.

4. Jocul cu spațiul

Delimitarea spațiului pentru a crea zonele funcționale – de odihnă, de joacă, de studiu, de relaxare, de depozitare, este poate cea mai dificilă sarcină atunci când amenajezi un spațiu pentru copii. Mai dificilă decât o problemă de geometrie, mai ales dacă spațiul este mic. Dacă ești într-o astfel de situație, gândește-te cum poți utiliza spațiul vertical cu ajutorul unor dulapuri, rafturi și cutii de depozitare.

O bună organizarea a spațiului este esențială pentru a evita aglomerația și dezordinea.

5. Jocul cu temele

Temele nu sunt cu siguranță una dintre activitățile care îi entuziasmează pe copii, dar un birou drăguț și un scaun confortabil le-ar putea transforma într-o îndeletnicire mai agreabilă.

Crearea unui spațiu de lucru îi poate ajuta pe copii să fie mai motivați, să se organizeze mai eficient și să devină mai încrezători în forțele proprii.


6. Jocul de-a ordinea

Încearcă să creezi cât mai multe spații de depozitare și să le pui cât mai la îndemâna copilului. Astfel îi va fi ușor să își pună hainele și lucrurile în diverse sertare, rafturi și cutii de depozitare aflate la nivelul lui, iar ordinea în cameră chiar să devină o joacă de copil.

Dacă spațiile de depozitare sunt plasate prea sus și are acces greu sau deloc la ele, nu va fi motivat să le folosească pentru că efortul este prea mare.

În proiectul propus găsești numeroase soluții pentru această problemă: coș de depozitare din polietilenă sau din plasă ori din poliester

7. Jocul cu timpul

Când gândești designul pentru camera unui copil, ia în calcul faptul că interesele și gusturile lui se schimbă pe măsură ce crește, iar camera va trebui modificată pe parcursul anilor.

Ca să eviți cheltuielile mari, poți alege piese de mobilier care să nu-i rămână mici copilului și pe care să le poată folosi cât mai mult. De exemplu patul, biroul, șifonierul sau biblioteca.

În proiectul DedeSign au fost alese piese de mobiler mare în aceeași linie cromatică: un dulap cu 2 uși și 4 sertare, o etajeră, un pat de o persoană, scos în evidență prin ajutorul unor panouri decorative.

Alte produse folosite în proiect: ușă din lemn gri, coș de gunoi și plintă decorativă.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult