Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ajutorul american este pe drum. Ucraina are acum încredere în ziua de mâine

Stop Putin!

Foto: Sachelle Babbar/ Zuma Press/ Profimedia

Cu sufletul la gură, am stat cu toții la votul americanilor din Camera Reprezentanților. Ucrainenii, care se apără în fiecare zi de agresiunea rusă, așteaptă din toamnă ajutorul de 60,8 miliarde de dolari, pe care îl vor folosi în scopuri militare și pe care urmează să îl primească îndată ce Senatul, care este camera superioară a Congresului, îl va vota la începutul săptămânii viitoare. Votul pare să fie unul mai mult formal, mai ales că democrații au majoritate în Senat, așa că putem spune de pe acum că sprijinul american este pe drum, iar președintele Joe Biden este pregătit, în mai puțin de o săptămână, să-și pună semnătura finală pe proiectul de lege al pachetului de ajutor. Rusia a sperat până în ultima clipă că acest ajutor va fi blocat până la alegeri, dar iată că americanii pariază decisiv pe victoria ucrainenilor în război.

Statele Unite pariază pe victoria Ucrainei

Camera Reprezentanților din SUA, dominată de republicani, a aprobat, în weekend un pachet de ajutor pe scară largă pentru Ucraina, după luni de dezbateri. Ucrainenii riscau să nu mai vadă luminița de la capătul tunelului, mai ales că se vorbea că, în anul alegerilor, acest sprijin nu va mai fi susținut, din considerente electorale. Nici mai mult, nici mai puțin de 311 congresmeni s- au pronunțat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 112 au votat împotrivă. Asta înseamnă că, până la urmă, un sprijin bipartizan pentru victoria Ucrainei, pomenită pentru prima dată într-un proiect de lege american, este posibilă. SUA pariază pe câștigul Kievului în acest război, la fel ar trebui să o facă și toate statele membre UE.

În același timp, Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat proiecte de lege privind confiscarea activelor rusești în favoarea Kievului, sancțiuni și interzicerea rețelei de socializare TikTok în Statele Unite. În plus, a fost adoptat un pachet de ajutor de peste 26 de miliarde de dolari pentru Israel și de 8 miliarde de dolari pentru Taiwan. În total, americanii au votat pachetul de lege în valoare de 95,3 miliarde de dolari. Această decizie reflectă hotărârea incontestabilă a Statelor Unite de a-și menține și întări relațiile cu partenerii săi strategici.

Solidaritatea americanilor: Departe fizic, dar aproape moral

Președintele rus, Vladimir Putin, a sperat până în ultimul moment că votul nu va fi favorabil, mizând pe faptul că preocupările electorale ale anului ar distrage atenția poporului american și ar impiedica clasa politică să ofere un sprijin total Ucrainei. În cazul în care acest pachet de ajutor, ce include arme și muniții pregătite pentru livrare imediată după semnarea legii, nu ar fi atins un consens între Partidul Republican și Partidul Democrat, chiar și în ultima instanță, contraofensiva rusă planificată pentru sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie ar fi putut să schimbe radical situația de pe front. Fiecare secundă fără acest ajutor crucial pune în joc viețile ucrainenilor, care atârnă pe un fir fragil de nesiguranță în necunoscutele zilei de mâine.

Este deosebit de remarcabil faptul că președintele Joe Biden a reușit să mobilizeze un val impresionant de sprijin în rândul americanilor, la peste 9.000 de kilometri distanță de Ucraina, într-un an marcat de calcule electorale intense. Și mai fascinantă este figura lui Mike Johnson, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, care a avut curajul de a prioritiza ajutorul pentru Ucraina pe agenda legislativă, riscându-și cariera politică. Intrigant este și compromisul său de a transforma conceptul de „ajutor nerambursabil” în „împrumut”, o strategie inspirată de la fostul președinte Trump, destinată să atragă voturile republicanilor mai conservatori pentru acest pachet legislativ.

„Dați-ne, naibii, rachete Patriot!”

Ajutorul militar furnizat de Statele Unite este crucial pentru a încetini avansul Rusiei în Ucraina, deși, singur, nu este suficient pentru a asigura o victorie decisivă în acest conflict, acesta trebuie să continue.

Pachetul de ajutor este posibil să includă sisteme avansate de apărare aeriană, rachete de rază medie și lungă, precum și proiectile de artilerie. Notabil este inclusiv sistemul de rachete ATACMS, care permite lovirea țintelor la distanțe considerabile.

De asemenea, pachetul va cuprinde cu certitudine și sistemul anti-rachetă Patriot, esențial pentru apărarea teritorială. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea a aproximativ 26 de astfel de sisteme pentru a asigura protecția adecvată a teritoriului ucrainean. Germania, prin cancelarul Olaf Scholz, a promis să contribuie cu un sistem și să faciliteze achiziționarea a încă șase. Toți partenerii europeni trebuie să se mobilizeze, exact așa cum au făcut-o cu privire la pachetul de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, votat de Consiliul European la 1 februarie.

Deficiențele în apărarea antiaeriană le-au permis, anterior, trupelor rusești să câștige teren, ocupând sute de kilometri pătrați. Cu acest nou ajutor, Ucraina va fi capabilă să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, să perturbe liniile de aprovizionare și să frâneze înaintarea forțelor ostile, consolidând astfel capacitățile sale defensive și ofensive. Nu în zadar ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, s-a făcut remarcat prin replica „Dați-ne naibii rachete Patriot!”. Reprezintă cel mai bun sistem de apărare pentru a combate rachetele balistice care au fost lansate asupra Ucrainei cu o intensitate din ce în ce mai mare în ultimele luni. Ajutorul american ar trebui să includă câteva astfel de sisteme, dacă nu zece sau mai multe, pentru a face o diferență pe front.

Dacă situația ar fi luat o întorsătură diferită și legea ar fi ajuns să fie semnată pe biroul unui potențial președinte precum Donald Trump, președintele rus ar fi rânjit, iar Rusia și-ar fi consolidat controlul asupra teritoriilor ocupate și chiar ar fi avansat. În acest scenariu, comunitatea internațională ar fi putut să exercite presiuni asupra Kievului pentru a accepta o pace, care ar fi fost de neconceput pentru ucraineni.

Un sprijin pentru Ucraina înseamnă pace în Moldova

Într-un final, dacă legea nu ar fi fost aprobată, Rusia ar fi putut să își continue expansiunea, avansând probabil spre Odesa și, ulterior, către Moldova, deschizând astfel un nou front destabilizator în regiune. În acest context, ajutorul acordat Ucrainei nu este doar o chestiune de solidaritate, ci și una de securitate regională.

Ucrainenii nu doar că își apără propria suveranitate. Protecția lor se extinde și asupra vecinilor, mai ales asupra Republicii Moldova, oferind un scut împotriva expansiunii lumii ruse. Astfel, prin rezistența și lupta lor, ucrainenii contribuie semnificativ la păstrarea păcii și stabilității pentru moldoveni.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației Agora.md din Republica Moldova.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult