Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

AL TREILEA PĂRINTE. Învățătoarea condamnată revine la clasă. „Copilul meu e cu psihicul la pământ”

După ce învățătoarea condamnată penal de la Liceul de Muzică s-a întors la catedră, părinții unor elevi de clasa a doua sunt puși în fața unei dileme: să îi dau copilului meu șansa să își cultive talentul muzical sau să îi asigur liniștea?

Învățătoarea Monica Chiorean de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță din Cluj” a fost condamnată în octombrie la închisoare cu suspendare. A fost condamnată pentru că a urlat la niște copii de clasa I și i-a umilit. A fost condamnată după ce, în aprilie, au apărut în spațiul public înregistrări în care îi zicea unui băiețel „vino dracului la catedră să te păzesc ca pe un copil mic”, „soarele cui l-o făcut de copil” și „jumătate de creier”. 

După lungi ezitări și o hotărâre judecătorească enunțată pe scurt, școala a suspendat-o la sfârșitul lunii octombrie. Cu câteva zile în urmă, Judecătoria Cluj a venit cu o explicație mai largă, motivarea sentinței, în care nu se regăsea însă și interzicerea dreptului de a preda. Pe 8 decembrie, Monica Chiorean s-a întors în școală.  

Angel Neacșu, tatăl unui băiețel din clasa Monicăi Chiorean, a primit, cu o zi înainte, un telefon. „Mă sună profesoara de instrument și îmi zice: Domnul Neacșu, să aveți grijă de copil, că eu nu am putut să îmi țin azi ora de instrument cu el. E cu psihicul la pământ. Cu moralul la pământ, copil de opt ani. Toată ora de pian a fost foarte trist. Era dărâmat. Asta s-a întâmplat în momentul în care fosta învățătoare le-a spus că nu mai vine și că Monica Chiorean se întoarce. Dacă ați avea copilul în clasa în care îl am eu copilul, credeți-mă că v-ar durea în adâncul inimii”, spune tatăl.

Două tabere de părinți

Miercuri seară a primit, continuă el, un e-mail în care i se spunea, și lui, și altora care au susținut înlăturarea de la clasă a învățătoarei că sunt liberi să își retragă copiii. Apoi a urmat un e-mail în care i se recomandau cabinete de consiliere psihologică. „M-am dus dimineață la școală, să o întreb pe învățătoare dacă ea a trimis acest mail. Noi avem un grup și dacă cineva vrea să trimită un mesaj trebuie să intre pe contul învățătoarei și apare ca fiind și de la ea. Ea a spus că nu, că nu ar face așa ceva. La o oră și jumătate a venit alt e-mail, în care ni se comunica să nu o mai deranjăm pe doamna învățătoare, că dânsa are multe pe cap. Că putem să ne retragem copiii. Sunt e-mailuri trimise de alți părinți”. Această poveste spusă de Angel Neacșu e un fragment din războiul a două tabere de părinți.

Cei puțini vor o altă învățătoare. Cei mulți o susțin cu vorba, fapta și memoriul pe cea condamnată de Judecătoria Cluj. Un tată, care ne-a cerut să nu îi facem public numele, spune că printre aceștia sunt oameni care au decis să-și dea copiii la clasa Monicăi Chiorean de când cei mici aveau doar patru ani. „Sunt cunoștințe, unii sunt neamuri, trei copii din clasă sunt veri. Doi dintre părinții copiilor sunt profesori în școală”, povestește el.

„Să nu-l retrageți. Copilul e foarte bun la pian. E viitorul lui”

În timp ce vorbim la telefon, îi pregătește prânzul copilului său. Pe fundal se aud zgomote de farfurii și de oale. Îl întreb cum a primit cel mic vestea revenirii învățătoarei. „Foarte rău. Și înainte a plâns. A spus că se simte rău. Ea nu a mai urlat, dar copilul știe că poate urla. Când era în clasa I, venea la mine și îmi zicea să-i pun mâna pe piept, că îi bate inima foarte tare. Eu nu știam ce se întâmplă. Credeam că are o problemă la inimă”. Avea o problemă, dar nu la organul acela cu atrii și ventriculi. Ci la acel ceva, imposibil de văzut la ecograf, dar destul de cuprinzător cât să încapă toate zâmbetele și lacrimile dintr-o viață de om. De această dată, lacrimile unui copil.

De ce nu își mută băiatul în altă școală? „El face pian, merge la concursuri. Eu pot să îl mut la o școală obișnuită, sunt școli foarte bune aici. Dar asta înseamnă să renunțe la toată munca pe care o face de la patru ani. Nu există alt liceu de muzică în Cluj”, cântărește părintele. E clasa lui, o clasă în care are prieteni, primii oameni din afara casei lui cu care și-a construit o istorie personală.

Aceeași întrebare și pentru Angel Neacșu, aceeași dilemă în răspuns. Aceeași alegere grea: să își ajute copilul să își cultive talentul muzical sau să îi asigure liniștea? „Suntem foarte supărați, am vrut să-l retragem de la școală. A alergat profesoara de pian după noi și ne-a spus: „Să nu faceți greșeala asta. Copilul e foarte bun la pian. E viitorul lui”. Efectiv nu știu ce să fac, la ora asta nu am soluții. Copilului îi place pianul, îi plac colegii lui. Nu vreau să-l retrag de la școală”.

Ciprian Budușan, tatăl unei fetițe din clasa Monicăi Chiorean, se întreabă de ce ar trebui să plece copilul lui din clasă și nu învățătoarea. „M-am gândit să o mut, sigur, dar este liceu vocațional. Dacă dumneavoastră îmi spuneți unde să o mut la alt liceu de muzică în Cluj, eu o mut. La altă clasă unde? La clasa paralelă, unde era o altă doamnă care a dat bir cu fugiții când a văzut ce se întâmplă cu învățătoarea Chiorean? Se știe foarte clar că doamna din clasa cealaltă urla mai tare, dar nu au fost dovezi. Și-a luat concediu un an de zile. Acum este o altă învățătoare, care peste un an va fi probabil înlăturată cum au fost ceilalți de la clasa fetei mele”, se revoltă acesta.

De ce ați reprimit-o? „Fiindcă am respectat toate legile care sunt în vigoare”

Sancțiunea pe care Monica Chiorean a primit-o în cadrul școlii a fost scăderea cu 15% a salariului pe o perioadă de șase luni. În penal însă, lucrurile au luat o altă turnură. Poliția s-a autosesizat. A trimis cazul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj. Procurorii au semnat cu Monica Chiorean un acord prin care aceasta își recunoștea vinovăția, apoi au trimis dosarul în instanță. Pe 23 octombrie, Judecătoria Cluj a condamnat-o pe învățătoare la cinci luni de închisoare pentru purtare abuzivă, cu o perioadă de supraveghere de doi ani și obligația de a face 60 de zile de muncă în folosul comunității. Pe 28 octombrie s-a întrunit și Consiliul de Administrație care a decis, de această dată, suspendarea învățătoarei până la apariția motivării instanței.

În acel moment, Monica Chiorean a dat școala în judecată, contestând suspendarea. Când a apărut motivarea, iar conducerea școlii a văzut că în ea nu apare interdicția expresă de a preda, a decis să o reprimească la clasă.

Am întrebat-o pe Kallay Miklos Tunde, director-adjunct al Liceului Sigismund Toduță, care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această situație. Au urmat un răspuns scurt și o tăcere lungă, după care legătura s-a întrerupt. „De ce ați reprimit-o?” „Fiindcă am respectat toate legile care sunt în vigoare”.

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Cluj, susține că, în condițiile date, școala nu putea face altfel. „Motivarea nu spune că persoana nu mai poate preda sau că i se restrâng drepturile. Ne-a dat în judecată pentru că am suspendat-o și probabil că va câștiga. Ținând cont de motivare probabil că va câștiga. Dacă justiția în momentul în care o condamnă nu îi restrânge și dreptul de a preda, nu ai ce să faci. Poți să o dai afară, dar ai pierdut în instanță dacă te dă în judecată”, spune el.

Cu mâinile legate

Ciprian Budușan este părintele care s-a ocupat, în primăvară, de trimiterea către Inspectoratul Școlar Cluj a memoriului prin care trei părinți ai copiilor din clasă se plângeau oficial de comportamentul învățătoarei. Doar trei din aproape 20. La vremea respectivă a decis să facă ceva. Acum se simte cu mâinile legate. A vorbit cu mai mulți juriști, care i-au arătat că felul în care au decurs lucrurile este perfect legal: „Legea nu este făcută ok pentru că este infracțiune de serviciu și în momentul în care ai o infracțiune în serviciu și constatată, și analizată, și judecată, și pedepsită, nu văd de ce acel om s-ar reîntoarce în acel serviciu”. 

În înregistrările de anul trecut, apare o discuție cu cealaltă învățătoare și ea spune: Uite și la părinții ăștia, și-au adus boii la școală și vor să îi fac genii. Nu știu dacă se va putea controla în viitor

Singura soluție la care se poate gândi este să vorbească cu un parlamentar din Cluj să depună amendamente, care, odată adoptate, vor schimba practicile în astfel de situații. Vor trece ani, până atunci, fiica lui va fi deja la gimnaziu. Deocamdată, mai are de stat doi ani și jumătate în clasa Monicăi Chiorean. O pregătește psihic acasă pentru a rezista presiunii din școală. „Am încercat să îi imprim siguranța de acasă. Eu am fost unul dintre părinții norocoși care au copilul numai de FB și nu a strigat la ea. Dar strigat la ceilalți și, implicit, a fost și ea afectată”.

Angel Neacșu se teme că învățătoarea ar mai putea avea comportamente abuzive față de copii și în viitor. Ceea ce a auzit o întreagă țară în înregistrări nu a fost, spune el, un comportament izolat. „A țipat chiar cu două zile înainte să plece. A țipat la general, i-a făcut proști, cretini, de grădiniță și așa mai departe că nimeni nu a luat FB. În înregistrările de anul trecut, apare o discuție cu cealaltă învățătoare și ea spune: Uite și la părinții ăștia, și-au adus boii la școală și vor să îi fac genii. Nu știu dacă se va putea controla în viitor. La început, sunt sigur că o va face, dar după aceea, nu”.

La capătul poveștii, peste toate cele întâmplate, Angel Neacșu mai are o tristețe. Învățătoarea și o parte din părinți îi consideră vinovați pe ei, cei care au vorbit despre purtarea învățătoarei. „Noi am greșit, că am prins-o și am demascat-o. Iar ea e supărată”

Fotografii de Dragoș Savu/Mediafax Foto

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului Bursele Superscrieri/BRD pe tema educație, sub egida Premiilor Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea. Competiția anuală Premiile Superscrieri este o inițiativa a Fundației Friends For Friends, care promovează jurnalismul narativ și scrierea creativă în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Despre Adrian Nastase e vorba: "Universitatea Bucureşti i-a reziliat contractul de profesor, tocmai pentru că a fost condamnat definitiv pentru corupţie. "Conform legislaţiei muncii din România, contractul de muncă al unei persoane încetează atunci când aceasta este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau când suferă o condamnare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă”, a motivat hotărârea Universitatea Bucureşti. ... Asadar cum de doamna dfin articolul dvs a fost reangajata? Cadrul legal de a nu permite aceasta pare sa existe.
  • Like 0
 • Din păcate se întâmplă destul de des
  • Like 0
 • este foarte trist ca parintii au capul plecat si ii invata pe copii aceeasi supunere oarba si imbratisare a destinului oricare ar fi el. nu ne indepartam de balada mioritica, exemplu de resemnare si prostie, ba mai mult, o mai si promovam in scoli si in viata. de aici, intr-o spirala, ne inconjuram de panze de paianjen, invatam cum invatam, lucram la fel, votam la fel, suntem tratati in aceeasi masura, la toate acestea raspundem cu un oftat si cu un "ce sa facem? asta e". ridicati capul, privirea!
  • Like 3
 • Trist! Foarte trist!
  • Like 0
 • otheh check icon
  Ps: Revin cu un exemplu. Sa zicem ca eu angajez o bona cu contract de munca si constat (cu probe) ca imi maltrateaza copilul. Ii fac plangere penala, instanta penala o condamna cu suspendare, fara sa ii interzica dreptul de a exercita profesia de bona. Ce inseamna asta? Conform teoriei scolii, eu ar trebui sa o reprimesc pe bona la mine in casa, intrucat am cu ea un contract valabil si, in aceste conditii, daca o concediez, ma va da in judecata si va castiga.(???). Nu, eu ii fac plangere penala bonei si, indiferent de solutia instantei penale, o concediez, pentru ca mi_a maltratat copilul. Daca ma va da in judecata, voi arata probele si voi castiga procesul - e foarte simplu. Faptul ca instanta nu i_a interzis dreptul de a profesa (care este o vocatie teoretica) nu ma intereseaza: poate profesa, dar nu la mine, intrucat eu am probe ca a savarsit fapte grave in raport cu copilul meu. In principiu, tinand cont de faptele savarsite, nimeni altcineva nu o va mai angaja, chiar daca teoretic are dreptul sa profeseze si, in acest fel, societatea ar scapa de un monstru in plus. Eu as darama scoala aia de spagari impertinenti cu buldozerul. Sufletul unui copil face infinit mai mult decat toti profesorii din lumea asta.
  • Like 4
 • otheh check icon
  Toata argumentatia scolii, in sensul ca nu au ce sa faca, este o elucubratie. Scoala are obligatia sa o destituie pe aceasta infractoare, fapta imputabila si pentru care a fost deja condamnata penal fiind de o gravitate iesita din comun. Faptul ca prin sentinta penala nu i-a fost interzis dreptul de a preda nu impieteaza cu nimic asupra posibilitatii scolii de a o concedia pentru abateri disciplinare grave, aceasta intrucat, asa cum stie orice student la drept, raspunderea penala nu exclude raspunderea administrativa, ci ele se aplica concomitent. Nicio instanta din aceasta tara nu va invalida decizia scolii de a o destitui pe aceasta canalie, cu atat mai mult cu cat, sentinta penala de condamnare este o proba in plus utilizabila in procedura administrativa. Dar eu cred ca lucrurile de mai sus sunt cunoscute foarte bine si de catre celelalte hiene, insa sunt folosite drept pretext pentru a musamaliza o mare mizerie.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult