Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Alb pentru luminozitate, roz pentru rafinament și verde pentru echilibru. Cum combini culorile pentru încăperi creatoare de stare

Living multicolor Stark

Culoarea sau, mai exact, combinația de culori este printre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei în schițarea planului de design al unei încăperi. Nu e neapărat greșit să pleci de la culoarea ta preferată, dar e necesar să iei în calcul și alte aspecte: semnificația culorilor, utilizarea spațiului care trebuie amenajat, suprafața lui, sursele de lumină sau stilul de design pe care ți-l dorești.

La modul general, albul este o alegere potrivită pentru o atmosferă modernă și senzația de luminozitate și spațiu, în timp ce negrul dă o notă de rafinament și creează un aspect sofisticat. Griul este neutru și poate fi folosit pentru a accentua alte culori, în timp ce maroul induce senzația de confort. Albastrul este asociat cu relaxarea și încrederea, în timp ce portocaliul și galbenul denotă vitalitate și optimism. Însă dincolo de această simbolistică, mai important e să te gândești ce senzație îți dau ție aceste culori și, odată alese, să vezi în ce măsură se potrivesc dacă iei în considerare destinația camerei și suprafața ei. Nu ar fi, de exemplu, o idee prea bună, să alegi o culoare mult prea închisă pentru o cameră mult prea mică.

Dedesign propune un concept de design interior pentru amenajarea unui open-space în care combinația în proporții potrivite de alb, roz și verde creează o atmosferă modernă și vibrantă, dar în același timp caldă și confortabilă.   

Comunicare prin culoare

Open-space-ul este una dintre încăperile care vin cu multe provocări atunci când vine vorba de amenajare. Pe de o parte pentru că cele două secțiuni – bucătăria și livingul – au funcții diferite pe care trebuie să le armonizezi, iar pe de altă parte pentru că elementele particulare fiecăruia dintre ele sunt foarte diferite.

În proiectul propus de Dedesign, rozul și verdele – care conferă senzația de ospitalitate și rafinament, respectiv naturalețe și liniște – creează contrapuncte, dar în același timp continuitate. Bucătăria albă și plăcile Metro de faianță lucioase de un verde pal induc senzația de prospețime, iar colțarul verde închis duce ideea de liniște și confort în cealaltă jumătate a spațiului, armonizând astfel două zone cu funcții diferite. 

Rozul este, de asemenea, o culoare ancoră. Scaunele din zona de dining, din care face parte și o masă cu un blat de lemn, comunică discret la nivel cromatic cu pernele decorative de pe colțar, cu vaza decorativă de pe comodă și cu bancheta din holul de intrare.

Note de căldură

Elementele din lemn din proiectul propus – parchetul, masa de dining, comoda TV și măsuța de cafea, pe lângă faptul că emană căldură și eleganță și echilibrează astfel răceala albului și a verdelui, creează armonie prin legarea zonelor din întreg spațiul. 

În contrast cu nuanțele colorate și luminoase, accentele de negru - mânerele mobilierului, ramele foto, picioarele mesei și ale scaunelor - conferă amenajării o notă de rafinament și eleganță, alături de peretele din cărămizi de sticlă.

O chiuvetă neagră într-o bucătărie albă sau o măsuță anexă neagră pe un fundal cu tapet gri deschis, reușesc să scoată zona respectivă în evidență și să facă spațiul mai dinamic.

Dinamism și personalitate

Designul general al încăperii este unul curat și simplu. De aceea, covorul și tapetul cu pattern-uri fine vin să adauge dinamism și personalitate în amenajare.

Covorul din zona de relaxare, decorat cu un pattern elegant, completează elementele din jurul său, iar tapetul, ilustrând elemente vegetale, creează un perete de accent și concentrează atenția asupra zonei respective. Oglinda rotundă de pe perete reflectă bucătăria, legând din nou cele două zone diferite și oferind senzația de generozitate și de adâncime a spațiului.

Practic și funcțional

Dincolo de estetic, spațiul a fost gândit și din punctul de vedere al eficienței. Astfel, zona de bucătărie „ascunde” cu grijă într-un perete o cămară, care pune la dispoziție suficient spațiu de depozitare, dar nu compromite aspectul vizual al zonei. 

Delimitarea dintre bucătărie și hol pe de o parte, și living pe de altă parte, este asigurată de finisaje diferite - gresie și parchet, care accentuează funcțiile diferite pe care le au cele două spații. Zona de dining este integrată astfel încât tranziția dintre cele două tipuri de finisaje să nu se facă prea abrupt.

Mai multe surse de lumină

Ferestrele mari permit un iluminat natural pe parcursul întregii zile, iar pentru controlul cantității de lumină au fost folosite draperii mari cărămizii, care dau și o notă de rafinament.

Spoturile aparente amplasate pe întreg spațiul și suspensia elegantă din zona de dining asigură necesarul de lumină pe timpul serii, creând în același timp sentimentul de tot.

Alegerea culorilor pentru amenajarea unei încăperi este un proces complex, care trebuie gândit în detaliu. Pornește de la preferințele personale în materie de culoare și construiește în jurul lor adăugând mobiler, texturi și accesorii care să-ți reflecteze personalitatea într-un spațiu deopotrivă funcțional și estetic.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult