Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Doi copii într-o cameră nu e situația ideală. Ghid în 5 pași pentru a transforma lipsa spațiului într-un avantaj pe termen lung

dormitor copii

Fiecare în camera lui. Aceasta pare să fie situația ideală atunci când ai doi sau mai mulți copii. Au intimitate, își pot desfășura activitățile în liniște și o pot personaliza în funcție preferințe și pasiuni. De multe ori însă, spațiul nu permite acest lucru, iar amenajarea unei camere pentru doi copii poate fi o adevărată provocare. Mai ales dacă sunt fată și băiat, iar diferența de vârstă este destul de mare. Cu toate acestea, este un context pe care îl poți privi dintr-o perspectivă câștigătoare.

Atunci când își împart camera, copiii învață să negocieze, să împartă, să comunice, să înțeleagă și să accepte nevoile și preferințele celuilalt. Iar această experiență îi poate ajuta în timp chiar să-și consolideze relația, în ciuda micilor conflicte inerente între frați. Mai mult, poate fi o lecție despre toleranță și compromis, de asumare a responsabilităților în comun sau de identificare a soluțiilor și de adaptare la mediu.

Și poți începe exersarea acestor abilități chiar cu realizarea proiectului de amenajare a camerei lor. Pentru că stă în puterea ta de părinte să setezi cadrul și povestea potrivite. Iar pentru asta ai câteva sfaturi practice de la DedeSign și un concept de design ca sursă de inspirație, pe care îl poți modifica în funcție de nevoile și preferințele copiilor tăi.  

Planifică și utilizează eficient spațiul

Pentru a economisi cât mai mult spațiu, poți opta pentru paturile supraetajate. Suprafața orizontală astfel obținută poate fi valorificată prin organizarea unui loc de citit sau chiar a unuia de joacă, mai ales dacă ai un copil mai mic. S-ar putea să existe o dispută cu privire la cine va dormi sus și cine jos, dar nu trebuie decât să-i lași pe ei să negocieze și să-și susțină punctul de vedere.

Un obicei care nu ar trebui însă negociat este cititul, iar pentru asta e nevoie de un cadru atrăgător și confortabil. Poți folosi perne, un fotoliu puf sau unul suspendat, precum și rafturi cu cărți ușor accesibile. De asemenea, un lampadar sau o măsuță pe care să plasezi o veioză pentru a lumina corect zona de citit sunt soluții pentru a crea o atmosferă propice pentru lectură.

Trasează granițele

Studiu și joacă. Două aspecte esențiale pe care trebuie să le iei în calcul indiferent de vârsta copiilor, pentru că dacă nu merg încă la școală, o vor face. Iar dacă nu se mai joacă cu mașinuțele sau cu păpușile pe covor, cel mai probabil le-au înlocuit cu board games, puzzle-uri complexe sau activități creative sau sportive. Poți marca și delimita zona de joacă cu ajutorul unor covoare pufoase și colorate, de exemplu.

   


În funcție de vârsta pe care o au, poți gândi locul pentru un birou și un scaun de birou confortabil pentru fiecare dintre copii. Dacă spațiul nu este suficient de generos, pot împărți unul singur. Este un pretext excelent de a seta perioada de studiu pentru fiecare, iar dacă e necesar să fie ajutați la teme, vor putea primi atenția unuia dintre părinți pe rând.

Cel mai important aspect legat de locul pe care îl alegi pentru a poziționa biroul este să te asiguri că au atât o sursă de lumină naturală, cât și una sau mai multe artificiale.

Antrenează-le spiritul organizatoric

Utilizarea unui pat supraetajat și a unor piese de mobilier înalte ar trebui să-ți lase suficient spațiu astfel încât copiii să aibă în cameră și cutii de depozitare, rafturi sau sertare. E o modalitate de a-i încuraja să-și păstreze jucăriile și obiecte personale organizate și să aibă ușor acces la ele.

 

Lasă copiii să-și pună amprenta

De deciziile pentru optimizarea spațiului sunt responsabili părinții, deși unele aspecte pot fi negociate împreună cu copiii. Dar în ceea privește culorile, texturile și decorațiunile, decizia poate fi în totalitate a lor. Încurajați-i însă să aleagă variantele pastelate ale culorilor preferate pentru a crea un design aerisit și luminos.

Alegeți împreună tablouri, postere sau alte decorațiuni care să le reflecte personalitatea și care să le dea sentimentul că acea cameră este într-adevăr a lor, pentru că au avut libertatea de a lua decizii.

Jucați-vă cu lumina și culori calde

Camera unor copii ar trebui să fie luminoasă și să dea senzația de spațiu aerisit, în ciuda funcțiilor multiple pe care o are și obiectelor pe care le găzduiește.

Pentru a obține acest efect poți vopsi pereții și tavanul în alb și poți folosi, de asemenea, parchet alb. Dacă vrei să mergi mai departe, poți alege și piese albe de mobilier. Optează pentru obiecte simple, fără decoruri, dacă vrei să le folosești și atunci când copiii vor crește și își vor schimba poate preferințele.

Accentele de culoare pot fi adăugate prin aplicarea unui tapet pe peretele sau pereții zonei/zonelor principale din cameră, prin accesorii (tablouri, covoare, pături, draperii) și prin obiecte decorative

Lasă lumina naturală să pătrundă în încăpere și evită draperiile închise la culoare și opace. Alternativ, poți opta pentru storuri care nu încarcă spațiul vizual și sunt foarte eficiente.

 

Amenajarea unei camere pentru doi copii poate fi o provocare. Dacă o privești însă ca pe o oportunitate de a-i ajuta să-și dezvolte diverse abilități sociale, capacitatea de a negocia, de a face compromisuri, dar și de a seta limite, ar putea deveni o experiență cu adevărat valoroasă.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Puteti pe viitor ca aceste articole sa fie mai realiste? nicio poza din cele prezentate nu e poza de bloc - apartamente cu dormitoare de suprafata asta nu sutn decat in casele moderne si scumpe, adica sub 10% din ce au romanii.
    Mult mai apropiat de realitatea noastra si mai utile ar fi poze din dormitoare de 11-14mp2.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult