Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Alegătorii i-au reales cu scoruri copleșitoare pe miliardarii poporului: cât au luat Doldurea - „baronul GPL” sau Oprea - „castel în Franța”. O absență notabilă în tabăra victorioasă: Iulian Dumitrescu - „Lamborghini”

Foto: Colaj Inquam Photos / Octav Ganea & George Călin

Foto: Colaj Inquam Photos / Octav Ganea & George Călin

Primarii PSD și PNL de la Sinaia, Iași, Caracal și Crevedia de Dâmbovița au rămas în funcție, în ciuda scandalurilor publice în care au fost implicați în ultimii ani. 

Cazul 1: Sinaia

Primarul în funcţie al staţiunii Sinaia, liberalul Vlad Oprea, a obţinut al şaselea mandat în urma scrutinului de duminică, cu peste 46% și la distanță de circa 26 de procente de următorul candidat.

Sursă: rezultatevot.ro/Code for Romania

Vlad Oprea obţine al şaselea mandat la Primăria Sinaia în condiţiile în care campania sa electorală a fost marcată de un scandal, după cum notează News.ro

Sursa foto: Facebook Vlad Oprea

Jurnaliştii de la Recorder au publicat, sub titlul ”Cartelul din Carpaţi”, o investigaţie în care relatează despre proprietăţi deţinute de acesta prin interpuşi, inclusiv un castel în Franţa, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia, într-o zonă considerată rezervaţie arhitecturală, care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea, despre licitaţii trucate, despre implicarea unei firme deţinute în acte de mama edilului în diverse afaceri, dar despre oameni apropiaţi instalaţi în posturi cheie. Dezvăluirile Recorder despre afaceri sau decizii controversate ale edilului sinăian nu sunt o premieră. Societatea civilă contestă vehement un proiect derulat de acesta, respectiv ridicarea unei parcări cu şapte etaje într-o zonă istorică a staţiunii Sinaia.

Cazul 2: Caracal

Ion Doldurea, tatăl patronului stației GPL care funcționa ilegal la Crevedia, a câștigat un nou mandat la Primăria din Caracal.  

La momentul scandalului de la Crevedia, după tragedia provocată de exploziile de anul trecut, Ion Doldurea anunța că se suspendă din toate funcțiile din PSD, sub presiunea liderilor partidului. A revenit ulterior în partid.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

G4 Media scria în luna aprilie că Doldurea are peste 20 de case, apartamente și spații comerciale, precum și aproape 500.000 de euro în conturi, potrivit declarației de avere. Familia Doldurea are și un hotel de 5 stele în Caracal și opere de artă evaluate la 70.000 de euro. De altfel, Ion Doldurea a fost impus de baronul PSD Paul Stănescu în 2019 la șefia PSD Caracal în locul lui Dan Ciocan, care voia să preia controlul în organizația Olt a PSD tocmai de la Stănescu. 

Chimist de profesie, Doldurea a înființat mai multe firme, inclusiv din domeniul carburanților, pe care le-a trecut apoi pe numele fiilor săi. Ion Doldurea s-a remarcat prin faptul că a inițiat, în calitate de președinte al Asociației „Fiii și prietenii Caracalului”, un referendum pentru redenumirea județului Olt în Romanați. După eșecul votului din 2018 a demisionat de la conducerea asociației.

La alegerile din 9 iunie, Ion Doldurea a câștigat primăria cu pste 69% din voturi. 

Sursă: rezultatevot.ro/Code for Romania

Cazul 3: Crevedia

Un alt primar care nu și-a făcut treaba în ultimii patru ani, dar care a câștigat încă un mandat este primarul comunei Crevedia din județul Dâmbovița, devenită cunoscută în toată țara după exploziile care au ucis șase oameni și au distrus mai multe locuințe, lăsând mai multe familii pe drumuri.

Primarul Florin Petre, cel care a admis că știa despre funcționarea ilegală a depozitului GPL unde s-a produs tragedia de la Crevedia, și-a mărit la finalul anului trecut salariul cu 70%. În plus, este printre primarii care nu au reușit să atragă fonduri europene în localitatea aflată la 20 de kilometri de București, deși este de opt ani în funcție.

Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu anunța în august 2023 că va propune excluderea din partid a lui Florin Petre, subliniind atunci șeful PSD că „un primar care n-a știut și căruia nu-i pasă de tragedia prin care trece comunitatea care l-a ales nu are ce căuta în PSD!”. Se pare însă că social-democrații lui Ciolacu au băgat sub preș tragediea de la Crevedia, iar afișele electorale cu Florin Petre au fost agățate în campania electorală inclusiv pe gardurile victimelor, după cum a arătat o investigație Recorder de luna trecută. 

 Florin Petre a câștigat al treilea mandat din partea PSD cu peste 50% din voturi. 

Sursă: rezultatevot.ro/Code for Romania

Cazul 4: Iași

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Mihai Chirica, actualul primar al municipiului Iaşi, a câștigat un nou mandat cu peste 32% din voturi.

Sursă: rezultatevot.ro/Code for Romania

Chirica, care e primar PNL, a fost trimis în judecată recent într-un al treilea dosar, în care procurorii îl acuză că a emis ilegal mai multe autorizaţii de construire, beneficiarul acestora fiind un cunoscut om de afaceri ieşean. „Veranda” este al treilea dosar în care Mihai Chirica are calitatea de inculpat, după dosarele „Skoda” și „Flux”.

O excepție: Iulian Dumitrescu

Nu toți politicienii anchetați de corupție au primit din nou creditul alegătorilor. Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie, pus sub control judiciar şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a peirdut cursa pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Președintele PSD Prahova, Virgil Nanu, fostul prefect al județului, l-a detronat pe politicianul suspect că se află în spatele rețelei Albanezul și supranumit „baronul Lamborghini”.

În luna mai, HotNews scria că prganizatia Prahova a PSD l-a acuzat pe Iulian Dumitrescu, pus sub control judiciar de DNA într-un dosar în care este inculpat pentru luare de mită în valoare de peste 16 milioane de lei şi fals în declaraţii, că circulă cu un automobil Lamborghini în valoare „de 400.000 de euro”. „Baronul Iulian Dumitrescu, cercetat penal într-un dosar de luare de mită în legătură cu lucrările publice ale Consiliului Județean Prahova, lipsit de orice urmă de moralitate, și-a făcut apariția la ședința de partid la volanul unui bolid de lux, un Lamborghini în valoare de 400.00 de euro. Gestul lui Dumitrescu reflectă „modestia" și „respectul față de prahovenii pe care promite să îi slujească și față de actuală să situație legală”, scria PSD Prahova pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • România e roșie (de stânga) peste tot... Adică PSD și PNL (aceeași mizerie) vor tăia și spânzura încă 4 ani de acum încolo. Că nici la alegerile parlamentare nu văd schimbări prea mari. Dreapta unită și paraunită devine tot mai mult un fiasco. Dar rezultatul slab pe care l-au obținut este și din vina lor. Uniunea dreptei s-a realizat târziu și după interese de grup, nu avea cum să dea rezultate.
    Singurul lucru bun după alegerile de ieri ar fi, după părerea mea de simplu alegător, că extremiștii Simi- Șoșo nu au realizat mare lucru. Poate că românii nu sunt totuși atât de ușor de păcălit cum au crezut cele două jalnice personaje amintite. Se pare că discursul cu spume la gură- moștenire probabil de la "tribunul " Vadim- nu prinde întotdeauna.
    Succes, români! Ce semănăm la alegeri asta vom culege. Și tare mă tem că recolta este compromisă...
    • Like 0
  • Consider ca procentul de aproximativ 53-55% obtinut de PSD-PNL e ceva firesc pentru ca sunt procentele obtinute de cele doua partide daca ar fi candidat separat. PSD are de obicei cam 30%, iar PNL in jur de 25%. Comasate dau o cifra absolut dominanta.

    Cred ca aceasta combinatie e nefireasca, nesanatoasa si neproductiva.
    E o majoritate cu probleme (nu au reusit sa aiba un candidat comun la Primaria Capitalei. Ce bine! Dar asta a aratat conflictul interior). Nu cred ca vor reusi sa ramana mult timp in aceasta alianta. Normal era sa nu se intample asa, dar dorinta de a ajunge la ciolan e foarte mare. PNL a avut de pierdut. A pierdut din voturi (nici eu nu i-am mai votat). E inadmisibil sa te aliezi cu PSD-ul. Doua doctrine total diferite sau cel putin asa ar trebui sa fie. PSD-ul, de-a lungul celor 34 de ani, a avut grija sa-i desfiinteze pe toti. PNL-ul a ramas doar pentru ca era nevoie de o opozitie, iar cei care ii votau erau cei care doreau o alternativa. PNL-ul a rezistat o perioada, s-a zbatut, a incercat sa se mentina, insa masinaria PSD si dorinta celor din PNL sa ajunga si ei mai des si mai mult la butoane au dus la acest melanj oribil.

    ADU (cu care am votat) nu a reusit sa se faca mai bine remarcata, mai vizibila. Chiar daca sunt o persoana destul de informata mi-a fost greu sa-i zaresc in marea de Piedoni si alti impostori aratati permanent pe ecranele TV-urilor.
    De aceea consider ca au obtinut un scor bun fata de cat de putin cunoscuti sunt ca alianta. Se mira ca sunt in spatele AUR? Pai AUR e ultracunoscut, e mereu in fata, atrage atentia (din fericire oamenii au inteles impostura lor cat si a SOS-ului).

    Cred ca romanii voteaza mimetic, sunt intr-un blocaj mental din care se scapa cu greu, se voteaza PSD din obisnuinta.

    Era greu ca un Burduja sa aiba mai multe procente, asa cum la sectorul meu, Paul Ene de la ADU a obtinut un nesperat 19%.
    Nu discut calitatile sau defectele celor doi, discut doar din punct de vedere a ceea ce reprezinta si ceea ce ar trebui sa fie administratia centrala si locala dintr-o tara membra UE: oameni tineri, dinamici, inteligenti, cu studii, cu viziuni, integrii si dornici sa faca ceva pentru orasul lor. E greu sa spargi blocada mimetismului instalata in Romania de catre PSD care va fi votat pana dincolo de absurd de catre un public care nu tine cont de nimic, un public putin informat, un public dezinteresat sau chiar un public analfabet functional.

    PNL-ul se scalda in mediocritate (niciodata nu au avut un presedinte de partid atat de slab), se scalda in neprofesionalism, delasare, incompetenta si coruptie. Setea de putere trece de interesele celor care ii voteaza. Luand-o pe drumul asta, caderea va fi din ce in ce mai clara.

    Nu in ultimul rand buletinele de vot: multe, (din cauza comasarii), si cu o ordine cam nefireasca, as zice eu: (europarlamentarele erau deschise de UDMR). Trebuia sa cauti temeinic opozitia, (in cazul meu, ADU). Cati or fi gasit-o? Nu prea multi, dupa scor. La Consiliul General: AUR pozitia 3, ADU, pozitia 7.
    Pentru Primar General: Nicusor Dan, pozitia 8!

    Nu stiu cum au fost gandite buletinele si de ce arata asa.
    Opozitia e firava si nu stiu cum va putea rezista. Mi-e teama ca, dupa obiceiul romanesc, se vor lua la cearta si se vor sfarama.

    Mi-a placut ca Ursula von der Leyen a pomenit ceva si despre extrema stanga, la fel de periculoasa ca si cea dreapta. Extremele sunt distructive ca de aia se numesc „extreme”. Prea mult se incrimineaza cea dreapta in discursuri, uitandu-se de cea stanga ce poate face la fel de mult rau.

    Dreapta, mai pe la extreme, a obtinut scoruri bune in Europa, vor avea vizibilitate in Parlamentul European si daca vor reusi sa-si modereze pornirile si vor fi sinceri in demersurile lor, cred ca vor aduce lucruri pozitive in viata europeana, iar voturile europenilor care au mers catre aceste formatiuni isi vor gasi solutii in felul in care aceste partide vor sti sa le apere temerile, insecuritatea, sa dea raspunsuri problemelor reale ale oamenilor din toate zonele UE. Daca vor incepe cu prostii, manipulari, tipete, daca vor incerca sa faca jocurile rusesti, chinezesti etc. cred ca va fi o problema ce ne va afecta pe toti, indiferent de voturile noastre, de simpatii, pareri si idei.

    In concluzie, revenind in Romania: Sunt primari care castiga pur si simplu, e suficient sa se puna pe un buletin de vot si stampila se duce direct acolo: Olguta, Pandele, Robert Negoita, Piedone (fiul). Vorba aia: Iliescu apare, soarele rasare. Asa si cu astia, orice ar fi, orice s-ar intampla, ei sunt alesii inimilor, ca ale creierelor nu cred ca se poate spune.

    Tot aud pe la TV, pe cate o ulita de sat: ati votat?
    Daaaaa, ne-am facut datoria.
    Cum si-au facut aceasta datorie se vede. Romanii inca trateaza in gluma si cu indiferenta stampila aceea (care a avut tus din plin de data asta). Multi, inca, nu-si dau seama cat de importanta e si cate schimbari poate aduce in viata de zi cu zi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult