Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegătorii nu sunt niciodată proști. Partea bună a alegerilor locale 2016, în 10 puncte

Clotilde Armand

1. Sistemul politic e o piață. Câtă vreme pe o piață nu ai competiție, produsele și customer service-ul vor fi proaste. Marele câștig al localelor 2016 este ca au apărut câteva produse noi pe piață. Monopolul de 25 de ani al partidelor de sorginte comunist-securistă a fost spart.

2. Aceste produse au fost cumpărate, adica votate de electorat. Ceea ce înseamnă că dacă vii cu un produs politic nou și decent, exista piață pentru el. Nu iei tu dintr-o dată toată piața, dar știi că ai o șansă dacă ai un produs bun. Asta va încuraja o gramadă de noi antreprenori politici care s-au ferit să intre timp de 25 de ani. Nu doar că le era frică de monopoliștii cei mari, dar le era frică și de faptul că nu exista o piață. Efectul acesta va începe să se vadă, timid, încă de la parlamentarele din toamnă, dar se va simți din plin de-abia în 2020.

3. Triunghiul USB cu Nicușor Dan - București, POL cu Dan Masca - Tg. Mureș, Pentru Iași cu Andrei Postolache - Iași au meritul de a reprezenta avangarda acestui val de antreprenoriat politic. Și Dan, și Masca lucrează de ani buni la treaba asta, nu s-au apucat alaltăieri, au construit frumos, cărămidă cu cărămidă, și tocmai de-asta au cele mai închegate două noi produse politice de pe piață.

4. Dacă există o regulă de bază în politica din democrații este asta: alegătorii nu sunt niciodată proști/răi/criminali! Niciodată! Cea mai sigură cale către eșec în politică este sa crezi ca alegătorii sunt proști. Aviz sutelor de chibiți care zilele astea deplâng prostia/lenea/complicitatea nației. Aviz mai ales antreprenorilor politici, actuali sau viitori.

5. Alegătorii sunt de obicei extrem de pragmatici. Dacă toată clasa politica e o apă și un pământ, dacă douăzeci de ani toți i-au furat și n-au pus nimic în loc și după aceea apare unul care i-a furat la fel de crunt, dar măcar a pus un rând de panseluțe în parc, atunci decizia pragmatică e să-l realegi pe ăla cu panseluțe. Aviz celor revoltați de realegerea penalilor. Morala pentru antreprenorii politici: veniți cu oferte concrete, tangibile, mai ales la nivel local.

6. Alegătorii sunt, de asemenea, de obicei extrem de dezinformați. Peste tot în lumea asta, chiar și în democrațiile cele mai avansate, alegătorii sunt prea ocupați cu slujbe, credite, copii, sănătate, ca să aibă timp să se informeze corespunzător. Ceea ce nu înseamnă ca sunt și naivi. Știu ca sunt dezinformați, știu că pot fi ușor manipulați, și tocmai de-asta merg pe instincte: ce-i spune burta despre A sau B, ce-i spun apropiații despre A sau B, care pare mai de încredere sau mai destoinic dintre A sau B, cu ideile cui, în tușe foarte largi, nu în detalii, rezonează mai bine? End of story! Aviz celor isterizați ca nația nu vede corupția, înșelăciunea, ticăloșia, complicitatea etc. Le vede foarte bine, dar n-are timp nelimitat sa le sorteze, tot pe instinct merge.

7. Partea bună despre dezastrul PNL de la București este ca trage un ultim semnal de alarmă: dacă nu schimbă ceva major, dacă vor continua sa mimeze ca se reformează, vor muri. E ultima șansă, dacă o ratează până în parlamentare, până în 2020 vor fi rupți în bucăți, mâncați pe de o parte de partidele vechi, care vor rupe hălci întregi din ei, și pe de alta de partidele noi, care le vor ciuguli electoratul. Aviz eșalonului doi și trei din acest partid care vor fi slugărit ani de zile pe lângă șefii cei mari ca sa se aleagă cu praful de pe o tobă dezintegrată.

8. Partea bună despre succesul PSD din București e că reechilibrează nițel balanța de putere în defavoarea taberei celei mai penale, disperate și periculoase din partid. Gabriela Firea o fi dezagreabilă, dar nu e baron. Ceea ce e foarte important, pentru că baronii cu rețelele din spatele lor și cu problemele lor penale sunt cei dispuși să dea atac frontal la justiție. Firea n-a avut poziții executive, să construiască rețele și să mânuiască bani. Un atac frontal la justiție o dezavantajează pe Firea, iar Firea tocmai a devenit cel mai votat om din PSD, după Victor Ponta. Pasul înapoi făcut de Dragnea pe problema trântirii guvernului Cioloș este dovada acestei dinamici.

9. Succesul noilor partide și dezastrul PNL-ului sunt marea oportunitate și totodată marea amenințare pentru parlamentarele din 2016. Ideal ar fi sa avem o coaliție a noilor actori care să se ducă spre 15% și un PNL suficient de reformat cât sa nu eșueze național cum a facut-o în București. Ce ne trebuie din parlamentare este o distribuție suficient de fragmentată cât să-și poată juca și Klaus Iohannis rolul. Câtă vreme nu ne trezim cu un PSD care să ia singur majoritatea, vom fi absolut ok. Pentru că vor urma trei ani complet goi electoral pe care îi putem folosi reformând statul, câtă vreme n-are nimeni suficientă putere să fie tentat să și-l redeseneze în propriul interes. Până în 2020 vor fi apărut suficiente noi produse politice să trecem la nivelul următor.

10. Știu că pentru unii pare că s-a dărâmat cerul de când PSD-ul defilează prin București, PNL-ul e o glumă tristă, iar unii primari sunt aleși cu scoruri zdrobitoare direct din arest. Dar… și credeți-mă… localele din 2016 sunt încă o dovadă că ne maturizăm politic mai repede și decât ne dăm noi înșine credit. Dezvoltarea economică/sociala nu poate fi niciodată despărțită de cea politica. Și fiecare cere lecții dure. În cea politică, oportunitățile pentru învățare apar doar la scrutinuri, odată la câțiva ani. Știu ca sună aiuritor de optimist, dar învățăm remarcabil de repede și ne dezvoltăm mai echilibrat decât ne dăm noi seama.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt inginer si antrepenor.O viata intreaga am fost un cetatean cu-minte,am stat in banca mea,am facut cariera,platesc cursiv taxe si impozite.Am calatorit in lume,castigand diverse burse de studii,dar mereu,mereu ,am revenit ACASA,in acest tinut minunat ,al stramosilor mei.
    Nu am lipsit de la nici o actiune de votare,chinuindu-ma sa pun o stampila de cetatean responsabil,de multe ori alegand raul cel mai mic!Apoi urmau ani lungi,in care urmaream cu dezamagire efectele voturilor.
    Intr-un an ,avand contract de colaborare cu o televiziune locala,am moderat o campanie electorala,la alegerile prezidentiale.Am intrat cu aceasta ocazie in culisele politicii si am simtit gustul amar al lipsei de sanse reale!Cel mai tare m-a socat superficialitatea liderilor nostri,lipsa de cunostinte despre antrepenoriat,organizare,eficienta in munca!Unii nici macar gramatica limbii romane nu o stapaneau!
    Am deja 57 de ani,sunt sanatoasa si activa,m-am obisnuit cu lipsa de perspective,iau lucrurile pe rand,traiesc clipa,in fiecare zi ma trezesc vesela,cu intrebarea:azi ce voi reusi sa fac ca sa-mi pot castiga traiul ?Ce pot eu face,un simplu om,intr-o societate condusa de mediocri , prefacuti si lacomi?
    Insa anul trecut ,s-a intamplat un eveniment tragic national,care a fost pentru mine ca un dus rece-accidentul Colectiv,in care au murit oameni valorosi,de varsta fiului meu.Am rezonat atunci cu momentul,cu acei oameni iesiti in strada si am inteles ca lucrurile se vor schimba,ca de acum avem un reper.Dati-mi un punct de sprijin si voi rasturna Pamantul,spunea Arhimede.Am cautat luni in sir o informatie despre o organizatie coerenta post-Colectiv,dar nu am gasit nimic.
    Pana in 2 iunie 2016,cand am dat la intamplare peste un post care incerca s-o boxeze de zor pe Doamna Clotilde Armand.Mi-a placut foarte mult stilul Doamnei:un discurs direct,logic,coerent,necosmetizat,insa cu mult bun-simt.Am intrezarit un adevarat lider pe stil nou,in aceasta femeie cu cercei art-deco,un lider capabil sa vorbeasca pe limba mea!Atunci am luat hotarirea,marea mea hotarare sa ma implic!Unde si cum,sunt detalii,important este ca stiu de ce si am raspuns la intrebarea cand:acum!
    Ma bucur ca a aparut USB,sper sa devina o puternica USR,pana la alegerile viitoare,sa pot pune si eu o stampila cu drag si 100% convinsa!
    Emilia Morariu-Bistrita/BN
    • Like 0
  • Sa fie clar ,a vota un politician care a facut parte din structurile care sunt la putere,succesiv sau nu,de 26 de ani, e ca si cum te-ai duce sa te internezi intr-un spital de stat si ...mai mult, sa ceri ca instrumentarul cu care ti se face controlul sa fie dezinfectat cu produse de la Hexi Pharma!
    • Like 1
    • @ Doru Fota
      Valentin check icon
      Doar poate ca ar trebui sa votezi un program politic, nu un politician, fie si nou. Daca e nou e obligatoriu bun? Daca in contractul electoral se strecoara si clauze care iti fac rau? Nou nu inseamna obligatoriu si bun. E ca si cum ai spune: "Am ales acest produs de telefon mobil pentru ca mi-a placut de agentul de vanzari". Dar ai incercat produsul? Ai citit prospectul? Poate ca gasesti o clauza care nu-ti place. Ideea de 'orice e mai bun decat ce e vechi' nu e logica. Pe baza asta ti se poate baga pe gat orice. N-ar trebui votate persoane, ci programe.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Zau! Inseamna ca eu maine ar trebui sa-l cred pe Ponta sau pe Basescu sau pe Udrea sau pe Firea daca vin cu un program misto? Eu as vota si un babuin in locul fostilor si daca peste 4 ani nu e bun votez un cimpanzeu pitic.Intre Ciomu si orice alt doctor l-ai prefera pe primul cu un bisturiu nou?
      • Like 1
  • Cum recuperam votul imediat (nu după 4 ani) daca alesul se alătura hoților si ajunge in parlament unde 'scutul asigura 5 mandate cu o pensie speciala iar salariul minim este cel de astăzi ?????
    • Like 0
  • Bacău, independent, 23 de ani: 13% la CL și 7% la Primar. ;)
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Sa intelegem ca Romania si-a gasit un nou supererou, cu care se vor face probabil si benzi desenate. E minunat ca in continuare procedam lautareste. Cred ca nu am degete la maini sa numar cate dezamagiri politice am avut pana acum. Ma refer doar la presedinti, nu pun in discutie si primari, premieri, ministrii etc. Daca un anumit fenomen da rateuri la nesfarsit nu inseamna ca ar trebui sa abordam problema radical diferit? N-am nimic cu carisma cuiva, cu bunele intentii, dar onor electoratul roman ar trebui sa inteleaga ca prin vot semneaza si un contract politic, care il poate avantaja sau dezavantaja. E o boala generala, pentru ca romanii semneaza cu ochii inchisi orice. Daca agentul de vanzari e minunat, cinstit si jovial atunci si produsul e considerat bun. Si poate ca este bun pentru altii, dar nu si pentru tine. Modul de gandire comunist - tot la gramada, pentru tara, pentru societate, popor - isi pune amprenta si aici. Ar trebui sa dau mai multa atentie la ceea ce imi trebuie MIE. Ce probleme am, ce ma deranjeaza, ce as vrea sa vad facut etc. Totul punctual. Am fost obisnuiti sa vedem totul intr-o perspectiva incerta si luminoasa si din perspectiva unor personaje si nu a unor produse, cum corect spune articolul. Produsul politic nu este una si acelasi lucru cu personajul politic. S-ar putea ca pactul politic pe care te pune sa il semnezi prin vot sa nu te avantajeze. Atentie sporita la contractele politice, la programele pe care aceste formatiuni le pun in joc.
    • Like 1
  • cu fix 7 ore inainte ca randurile astea sa fie publicate pe Republica, au aparut intr o forma usor sintetizata si pe pagina mea. Frumoasa rezonanta cu brasoveanul asta pe care nu prea il inghit, de fapt (din noiembrie, de cand a primit o invitatie careia nici macar flit nu i a dat. De a ne intalni. Omeneste. Un grup de oameni necunoscuti, dar inimosi , cu un personaj cat de cat cunoscut. Nu s-a putut. Nici explicatii nu au fost oferite. Greu de digerat :) intr un context in care alte nume mult mai sonore macar au schitat un politicos interes, chiar daca apoi au luat distanta)
    Ma intreb ce s-ar fi intamplat cu Nicusor Dan daca ar fi avut parte de acelasi tratament din partea celor pe care a incercat sa ii aduca la un loc.
    • Like 1
    • @ Radu Mihai
      a se citi ganduri, in loc de randuri :)
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Cam toti suntem copii. Si ca orice copil nu prea citim. Partidele, uniunile si organizatiile ne pot pune pe masa orice cata vreme le ambaleaza frumos. Nu pun la indoiala bunele intentii, dar puterea are un efect toxic demonstrat. Numerosi oameni foarte buni au sfarsit foarte prost. Singura garantie e contractul politic. Comunismul a produs ravagii imense, care se repercuteaza pe generatii intregi. Inca avem o mentalitate comunista, o mentalitate a visului, a utopiei. Suntem obisnuiti sa privim 'departe', si partidele ne servesc viziuni vagi, de genul 'o sa facem si o sa dregem'. Ar trebui sa ne intereseze pasii din viata de zi cu zi. Ce face formatiunea X in cazul Y. Ce se va intampla cu legea Z. Etc. Partidele au descoperit paravnul 'nu o sa'. Nu o sa facem ca ceilalti. Poate, din nou, nu pun la indoiala bunele intentii, dar daca un agent de vanzari simpatic si in care pot avea incredere totala ma pune sa semnez un contract ale carui clauze imi pot face rau ce ma fac? Poate ca el nici nu-si da seama ca imi fac rau. Eu trebuie sa fiu cel care decide daca mi se potrivesc sau nu, pentru ca eu semnez (votez, incazul conractului politic). Mai pot spune ceva din moment ce nu l-am citit? Mai am dreptul sa spun ceva? Nu pot spune nici ca am fost pacalit, pentru ca mi s-a prezentat un contract. Noi nu citim, nu ne informam, megem in continuare pe ochi frumosi. Nu e benefic.
    • Like 1
  • check icon
    Draga Tudor Benga...esti copil!
    • Like 0
  • da!
    • Like 0
  • Analiza e pertinentă: rezultatele alegerilor ne dau sperante prin patrunderea in consiliile locale a unor grupuri importante de oameni cu adevarat noi in politica, nepatati; nu ne ramine decit sa le urmarim evolutia si, daca se confirma calitatea lor, sa-i sustinem la urmatoarele scrutinuri! Personal, sint foarte multumita de procentul obtinut de Andrei Postolache la Iasi (mult peste estimari!!!) - evident ca si ce s-a intimplat la Bucuresti ma bucura: USB pe locul 2. E bine sa mentionam ca procentele obtinute de pnl la consiliile judetene sint datorate si faptului ca independentii n-au avut candidati pentru listele de la judet (sau, doar la Iasi a fost asa?! – nu stiu!). Subliniez un lucru important cuprins in aceasta analiza: alegatorii nu sint prosti!!! Cit despre cei care n-au venit la urne ... sa vina data viitoare!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult