Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alegătorii par a se fi săturat de circ și acuze la televizor. Oamenii nu au încredere în vechile partide

Dan Barna - Dacian Ciolos - USR PLUS

Foto: Andrei Pungovschi/ AFP/ Profimedia

Clasa politică din România are nevoie rapidă de îmbunătățiri. Întotdeauna am susținut și voi susține că mediul politic reprezintă media membrilor unei societăți.

România nu face excepție. Problema este că schimbarea trebuie produsă din ambele direcții. De ce? Deoarece suntem într-un cerc vicios. Pe de-o parte, liderii influențează masele, pe de altă parte, masele își aleg liderii.

Altfel spus, avem nevoie de o societate mai educată, dar avem nevoie și de alți lideri care să „producă” această schimbare.

În ultimi ani, au apărut fețe noi în politică, cea mai evidentă dovadă fiind ascensiunea, parcă de nicăieri, a partidului USR. Mulți oameni și-au pus speranțele în această nouă formațiune politică, așteptând într-un fel salvarea neamului românesc. Evident, acest lucru nu s-a produs, în ciuda impactului pozitiv al USR-ului în politica românească. Cu toate acestea, pentru binele lor și al țării, liderii USR ar trebui să înțeleagă câteva lucruri foarte importante. 

Antisistemul este o emoție

USR s-a poziționat drept un partid antisistem. Au pornit de la ideea „noi suntem buni, ei sunt răi”, prin ei înțelegând toți ceilalți politicieni. Este o metodă bună pentru a „intra pe piață”. Problema apare când dispare emoția, iar USR deja se confruntă cu această situație.

Fără o direcție politică foarte clară, lupta anti sistem pare că și-a pierdut din forță.

Tendința de a te certa cu toată lumea și de a evidenția comportamentele îndoielnice ale vechilor politicieni este mare, dar nu știu cât de mult își mai doresc oamenii acest lucru.

Am discutat cu multe persoane care ar ( putea ) vota USR și reacția lor a fost aceeași: Ok, știm că ceilalți sunt corupți, dar tu de ce ești bun? Este o întrebare foarte bună și corectă. Dacă tot ce faci este să „strigi” împotriva tuturor celorlalți, riști să pierzi din credibilitate.

„Ok, ne-am unit împotriva lor. Acum ce facem?”

Acest „Acum ce facem?” Pare problematic pentru actualii lideri USR. Fiind un partid tânăr, este foarte posibil ca nici ei să nu știe foarte clar. Dar, cu siguranță, este un aspect ce trebuie rezolvat cât mai repede, indiferent de scorul obținut pe 6 decembrie.

Oamenii au nevoie să știe încotro se îndreaptă

În continuarea ideii de mai sus, vom adăuga un context de leadership: dacă vrei ca cineva să te urmeze, trebuie să îi arăți calea.

Nu pare a le fi foarte clar cine le sunt votanții. „Toți” ar fi tentant, doar că nu prea este posibil. Suntem un popor destul de conservator, iar tendința de a fugi după toți ar implica resurse pe care nu le au la dispoziție. Și, cel mai probabil, nu ar „prinde” nimic.

S-au poziționat drept centru-dreapta, dar de multe ori discursul lor este mai degrabă de stânga. Acest lucru dezorientează alegătorii. Mai ales că publicul USR este un public care poate înțelege mai bine diferențele dintre stânga și dreapta. În acest moment, nu este foarte limpede strategia lor. Lupta anticorupție reprezintă principalul vehicul de comunicare, dar acest punct trebuie totuși susținut într-un fel de o direcție mult mai bine creionată. 

Politica este pentru politicieni

Oricât de mult își doresc să pună accentul pe noțiunea de „oameni cu experiență în viața reală care au intrat în politică”, liderii USR nu trebuie să uite că, în primul rând, trebuie să fie politicieni. Este important să știi când să ataci, pe cine, cum etc. Dar, la fel de important este și să știi când să te retragi.

Mai mult decât atât, USR pare a tot „cădea” în plasele întinse de mult mai experimentații politicieni din celelalte partide. Avem și dovezi. „Capturarea” lui Nicușor Dan sau scandalul numirii lui Iordache sunt doar două dintre exemple.

Pe de altă parte, avem și alegătorii! Aceștia reprezintă reperul ideal.

Iar alegătorii par a se fi săturat de circ și acuze la televizor. De unde știm acest lucru? Din prezența extrem de scăzută la vot. Este cel mai bun indicator, din care putem concluziona următorul aspect: Oamenii nu au încredere în vechile partide, dar nu au încredere suficientă nici în USR.

Cât timp vor pierde jocul politic cu partidele tradiționale, vor avea de suferit la nivel de imagine în raport cu alegătorii. Pentru că scopul partidelor tradiționale în general, și a PSD-ului în special, este să împiedice o prezență masivă la vot. Acesta a fost motivul pentru care „Fără Penali în Funcții Publice” nu a trecut de Senat. În afară de USR, nimeni nu își dorea organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare.

Crizele de imagine

Periodic, USR este lovit de un mic scandal. Nimic extrem de serios sau grav, dar pare a fi o campanie construită în jurul ideii de „picătura chinezească”. Lovituri mici și dese care nu fac altceva decât să ridice semne de întrebare.

De exemplu, în ultima perioadă, săptămânal apare câte o știre care vorbește despre înțelegerile dintre PSD și USR. Aceste știri au un scop clar: de a ridica îndoială asupra USR-ului, poziționându-i drept parteneri potențiali ai celor pe care i-au criticat iar și iar. Sau, altfel spus, „toți sunt la fel, de ce să mai votez?”.

Liderii USR trebuie să înțeleagă importanța imaginii în politică și să gestioneze mult mai profesionist astfel de situații. Simplele comunicate de presă sau postări pe Facebook nu mai sunt suficiente.

Cred că România are nevoie de un partid precum USR, dar la fel de bine cred că evoluția lor din următorii ani va depinde de modul în care vor înțelege cele 4 aspecte de mai sus.

În același timp, acest partid are nevoie de timp pentru a se maturiza din punct de vedere politic. Și, poate cel mai important, de răbdarea noastră…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salve!

    u ... salvați România.
    România e o țară ce are nevoie de salvare, dată de exercițiul funcționării instituțiilor democratic alese.
    Decantarea, distilarea și eventuala adăugare de arome face-se-va prin dobândirea experienței practice!
    Sterilitatea laboratorului nu-i suficientă respirării atmosferei Terrei.

    Cu bine,
    Purice N.
    • Like 0
  • Da, multa lume a inceput sa vada ca USR nu este in realitate nici de dreapta, nici de stinga. Si aceasta filozofie ar putea fi concretizata de USR, daca acesta s-ar declara un partid de centru. Nu cred ca este rusinos, ba poate fi chiar necesar, sa existe o grupare care sa ofere echilibru intre cele doua curente politice majore. Teoretic, acest tip de partid ar trebui sa aiba conducerea tarii mult mai mult decit partidele celorlalte doua curente, care ar deveni astfel, daca nu extremiste, atunci extreme. Dar, cred eu, problema mare a USR (si cam la fel a PNL, si mai nou, a PSD - dar la cre nu ne deranjeaza, ba din contra, ne bucura) este existenta unor lideri cu adevarat de valoare, adica a unor conducatori care sa merite acest nume.
    PNL il are pe Orban, de care mai toata lumea face misto, si care nu cred ca a tinut un discurs memorabil vreodata (pentru ca de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere). Sa ne bucuram. la PSD, ca Ciolacu nu este atit de nemernic, se pare, cit au fost predecesorii sai. Iar la USR, Barna este mai tacut si mai enigmatic - fara a transpira nici un fel de valoare - decit vestitul de acum Iohannis. Romania post-lovilutionara nu a avut pina acum decit un singur lider de valoare, si anume Ion Iliescu, care insa fost de o valoare total negativa, din pacate, si care, cu ideile lui comunsitoide si revansarde, a dus tara in jos intr-un mod absolut extrem.
    Este adevarat, nici macar marea America nu prea mai sta bine la capitolul lideri, cum nici alte tari avansate si asa-zis civilizate, dar totusi se poate constata usor diferenta de valoare dintre acestia si noi. Chiar ne intrebam: ce fel de absolventi creaza facultatile noastre de sociologie?!
    • Like 0
  • Unul din putinele texte echilibrate de pe Republica recenta. Tind sa fiu de acord cu autorul in cea mai mare parte:
    -USR nu poate ramane doar grupul "impotriva", trebuie sa se coaguleze in jurul a catorva idei clare;
    -USR nu prea fac fata acestui joc de discreditare cu lingurita;
    -cel mai important, modul in care publicul este bombardat in continuu cu mesaje negative (despre toti si despre toate, nu numai despre USR) poate duce la aceasta convingere (FALSA!) ca "toți sunt la fel", care poate afecta participarea la vot.

    Dar, din pacate, nu cred ca publicul s-a saturat de circ. Pentru ca daca circul n-ar prinde, poate nu ar mai fi atat de raspandit.
    • Like 0
  • "..Fiind un partid tânăr,este foarte posibil ca nici ei să nu știe foarte clar ce fac."-pai,da or sti bosorogii politicieni de care ne am saturat,iar,acum acestia is prea tineri,desi o spun la cei 70 ani ai mei,ca numai acest partid tanar ii salvarea.
    • Like 1
  • La nivel national USR/PLUS cred ca este singurul partid caruia i-as da votul, pentru ca trebuie sa-i vedem la treaba si pentru asta sa le dam si ustensile. Un motiv in plus sa-i votez este ura partidelor traditionale impotriva lor. Pe ceilalti i-am vazut deja . Asta nu inseamna ca toti trebuie sa votam USR/PLUS , cred ca fiecare trebuie sa voteze partidul care le va proteja mai bine interesele.
    Cand zic asta nu ma refer la ce promit, ci la ce fac.
    • Like 1
  • Vom vedea la imediatele alegeri cat s-au saturat. Sper sa se fi saturat majoritatea dar mi-e frica ca nu.
    • Like 0
  • Nume check icon
    O analiza foarte bune referitor la USR. Mai au destul de mult de lucru pana sa devina un partid politic consolidat: strategie, directie, comunicare, unitate si mai ales consistenta in actiuni. Si foarte important: daca vor vreodata sa ajunga la putere trebuie neaparat sa nu mai evite si mai ales sa invete sa se adreseze omului de rand. Altfel vor ramane un partid Gigi contra, la fel ca varu' Georgica care a facut cateva facultati, dar nu si-a gasit inca menirea.
    • Like 0
  • Asta era valabil acum 3 ani. USPLUS are acum program și competența de implementare. A doua se demonstrează pentru fiecare loc câștigat, fie că e în Parlamentul European sau de curând în primării.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    USR nu a demostrat nimic de cand au aparut pe scena politica, de aceea nu pot avea votul meu.
    Cum la fel nici partidele "batrane" nu merita votate.
    Deci ce ramane?
    Ori anularea votului ori absenta de la urne, pt ca celelalte alternative ("partidele balama") nici nu pot intra in discutie.
    • Like 1
    • @ Liviu
      USR pe langa greseli de comunicare au avut initiative bune . Au avut cateva initiative legislative notabile , s-au luptat pentru ele . Au oameni incomparabil mai educati si mai capabili decat PSD si PNL . Dupa ce TOTI am coabitat 30 de ani cu toti cretinii si borfasii in politica si pretentiile noastre au fost extrem de jos ,acum cand vine vorba de USR asteptarile ni s-au ridicat la cer Vrem sa realizeze lucruri in opozitie si ne asteptam sa aiba performantele unui partid rodat si cu experienta. Eu le-as da o sansa pentru 4 ani sa vedem ce fac primarii lor si cum se descurca in parlament/ guvernare ca parteneri si dupa aia putem vorbi daca au demonstrat ceva. Altfel o sa ramanem in paradigma idioata expusa genial de Caragiale care cumva ne defineste ca natie: " să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica..."
      • Like 4
    • @ Liviu
      USR are patru ani de activitate parlamentara in carea a initiat legi si a facut opozitie. Pentru aceasta exista dovezi incontestabile pe site-ul parlamentului. Cand afirmati ca USR n-a facut nimic, ori negati evidenta. ori nu sunteti informat.
      In ultimii patru ani USR si-a construit o organizatie cu sute de filiale si mii de membrii. Ori nu stiti acest lucru, ori negati din nou evidenta.
      USR PLUS a reusit sa obtina opt mandate de europarlamentari. Ori nu le cunoasteti activitatea, ori negati din nou evidenta.
      USR PLUS a obtinut 1200 mandate de consilieri locali, 65 de consilieri judeteni, 2 de peresedinti de CJ si 28 de primari. Tot nimic se cheama?
      Din pacate, in aceste conditii, contributia dumneavoastra la aceasta discutie este ... nimic.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult