Foto - Beata Zawrzel/ Zuma Press/ Profimedia
Este frenezie în online și în presa europeană după ce s-au închis urnele în Polonia, iar primele exit-polluri indică faptul că partidul populist PiS condus de Jarosław Kaczyński a câștigat alegerile parlamentare cu 36,8%, dar este pe cale să piardă majoritatea parlamentară și să nu poată obține șansa de a forma un nou guvern.
Așa cum arată indicatorii electorali din această seară, opoziția politică din Polonia are prima șansă în a forma un nou guvern la Varșovia, având în vedere că cele trei partide de opoziție au împreună mai multe voturi decât PiS. Formațiunile Platforma Civică, A Treia Cale și Noua Stângă au candidat pe liste separate, dar cu aceleași promisiuni de a încerca să înlăture Partidul Lege și Justiție de la putere și să restabilească bunele legături cu Uniunea Europeană.
De altfel, liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a declarat duminică seară că democrația a învins și că naționaliștii aflați la guvernare (PiS) vor fi înlăturați de la putere. Un mesaj puternic și plin de speranță pentru valorile europene, însă în politică e important să nu ne grăbim să tragem concluzii, mai ales în seara alegerilor. Greul abia acum urmează în Polonia, odată cu începerea negocierilor politice între partide pentru formarea noului guvern. Adevărații câștigători sunt cei care vor reuși să-și impună interesele.
Să nu ne facem iluzii că Polonia devine peste noapte un bastion al statului de drept în UE și că problemele sistemului juridic polone se vor rezolva rapid. Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, (care face parte din PiS) mai are doi ani de mandat, iar Constituția Poloniei îi dă dreptul să joace tare (cu dreptul de veto pe masă) orice lege pe care ar putea să o adopte viitorul guvern sau parlament polonez și care ar avea menirea să repare problemele din justiție.
Să nu uităm și că Tribunalul Constituțional polonez, la fel ca în România, este un organ al statului viciat profound tocmai de legăturile pe care le are cu actuala putere politică.
În tot acest context este totuși de admirat că polonezii au înțeles semnificația alegerilor parlamentare și au ieșit la vot în număr record: 72,9% - adică cea mai mare prezență înregistrată la o rundă de alegeri parlamentare în istoria postcomunistă a Poloniei.
Poate învățăm și noi ceva din acest scrutin al polonezilor, căci avem o serie de patru anul viitor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
21 decembrie 2021. Asaltul asupra sediului Parlamentului, eveniment organizat de liderii AUR, în frunte cu George Simion, care s-a soldat cu violențe, intrarea în curtea Parlamentului, tentativa de intrare în clădirea Parlamentului, distrugerea mașinilor Ambasadei SUA și Ambasadei Japoniei.
Ianuarie 2022. George Simion și câteva zeci de simpatizanți ai partidului extremist AUR au intrat cu forța în Primăria Timișoara. Forțele de ordine nu au avut nici o reacție, instituția nu a fost apărată.
Februarie 2022. George Simion l-a îmbrâncit în Parlament pe ministrul Energiei, Virgil Popescu
10 martie 2022, deputatul Dumitru Focșa l-a amenințat cu bătaia pe deputatul PSD Alfred Simonis pe holurile Parlamentului.
17 august 2023, asaltul asupra Ministerului Sanatatii pe tema vaccinarii
Dar, sa fim optimisti,,,vom avea cea mai "incinsa" campanie electorala si sper sa raman numai in ghilimele,..