Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Aleksei Arestovici a părăsit echipa lui Zelenski. Cum a devenit un star politic în Ucraina și ce s-ar putea întâmpla după demisie

Aleksei Arestovici

Foto: Profimedia Images

Aleksei Arestovici, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a demisionat. De la invazia pe scară largă a trupelor ruse din februarie 2022, Aleksei Arestovici a devenit una dintre cele mai recunoscute fețe media ale autorităților ucrainene. Un stil special „liniștitor” de comunicare cu publicul și promisiunile ferme de încheiere timpurie a ostilităților („două sau trei săptămâni”) au jucat un rol important în adaptarea conștiinței de masă a ucrainenilor la începutul războiului.

Treptat, activitatea de informare a lui Aleksei Arestovici a provocat tot mai multe critici

Ultima picătură a fost afirmația lui Alksei Arestovici că o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, după ce a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană. Declarația a fost preluată de Kremlin și propaganda rusă și a provocat un val de negativitate în spațiul media ucrainean. Cercetătorul în politică ucraineană, Konstantin Skorkin, vorbește despre creșterea rapidă și căderea și mai rapidă a lui Aleksei Arestovici, precum și despre posibilele scenarii privind viitorul său.

Aleksei Arestovici, un luptător pe frontul informațional care a ajutat echipa Zelenski să remedieze eșecurile informaționale

Biografia lui Aleksei Arestovici este un exemplu clasic de „șmecher”: și-a găsit un loc în serviciile de informațiile ucrainene. Aleksei Arestovici a dezvoltat o pasiune pentru teologie și ezoterism și pentru blogging-ul politic. Acesta a simpatizat cu partide politice radicale (între 2005-2009 a fost o figură activă). S-a alăturat partidului radical de dreapta „Frăția”, înființat de un alt „șmecher” din politica ucraineană, Dmitri Korchinsky. Aleksei Arestovici lucrează cu sârguință la această imagine și sporește mitologizarea personalității sale. Un lucru poate fi spus cu siguranță: este un propagandist extrem de profesionist și, în această calitate, a intrat deja în istoria modernă a Ucrainei.

În echipa președintelui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici a apărut în octombrie 2020 ca vorbitor oficial al Grupului de contact trilateral pentru discuţiile de la Minsk în, vederea rezolvarii conflictului din Donbas. În această perioadă, era deja evident că procesul de negociere se afla într-o fundătură și speranțele de găsire a unei soluții erau minime. Kievul avea nevoie nu atât de un comunicator cu experiență, cât de un luptător al frontului informațional, care să poată apăra eficient poziția ucraineană.

Și aici, pe cât posibil, a apărut imaginea ciudată a noului vorbitor…

Aleksei Arestovici nu este un patriot demn de remarcat, ci un „trol” și o persoană care știe să lucreze pentru publicul rus. În câteva luni, Aleksei Arestovici a fost numit consilier independent al șefului biroului prezidențial, Andrei Yermak. I s-a încredințat supravegherea comunicațiilor strategice în domeniul securității și apărării.

Merită să ne amintim că începutul mandatului președintelui Zelenski a fost marcat de o serie de eșecuri de comunicare. Politica informațională a provocat multe critici și conflicte cu reprezentanții presei. Pentru a remedia situația, biroul șefului statului a implicat specialiști specializați în muncă: pe lângă Aleksei Arestovici, se poate aminti un alt consilier al lui Yermak, Mihailo Podoliak, un fost strateg politic și manager media.

Cu toate acestea, până la începutul anului 2022, Arestovich a început să fie împovărat de îndatoririle sale, a început să critice autoritățile și, ca urmare, pe 17 ianuarie, și-a dat demisia. Dar mai mult de o lună mai târziu, un mare război a intervenit în istoria relației sale cu echipa Zelenski. În februarie, Aleksei Arestovici s-a întors și a devenit unul dintre vorbitorii cheie ai echipei prezidențiale.

După izbucnirea războiului, Aleksei Arestovici a devenit un star politic în Ucraina și Rusia

Cu timpul, a început să enerveze publicul și a plătit pentru declarațiile sale despre Nipru.

Aleksei Arestovici s-a întors la echipa lui Zelenski într-un moment critic, când Ucraina era atacată de mașinaria militară a lui Putin, trupele ruse erau în apropierea Kievului și ceața războiului acoperea viitorul țării. În aceste condiții, el și-a asumat funcțiile de comunicator. Folosind experiența unui propagandist, consilierul lui Yermak la briefing-uri și în timpul numeroaselor transmisiuni pe YouTube a convins societatea ucraineană că situația era sub control, avantajul era de partea Forțele Armate ale Ucrainei, iar războiul avea să se încheie în curând.

Aleksei Arestovici a făcut față cu brio sarcinii. Nivelul de încredere în cuvintele vorbitorului a fost ridicat – în mai 2022, ratingul său era al doilea după cel prezidențial (65%, conform unui sondaj KIIS ). În iulie a ocupat și locul doi, din nou după Zelenski, între liderii de vârf ai opiniei publice ucrainene. Aleskei Arestovici a știut să influențeze publicul rus, în orice caz, pe acea parte a acestuia care este gata să asculte informații care le contrazic pe cele ale Kremlinului. Talentul său de propagandist a fost recunoscut printre dinți și de „colegii” ruși, iar inteligența liberală din Moscova îl adora pur și simplu pe Aleksei Arestovici (vezi, de exemplu, conversațiile sale cu scriitorul Dmitri Bykov).

Cu toate acestea, încă de la începutul războiului, a fost clar că rolul principal al lui Aleksei Arestovici ca vorbitor al puterii a fost temporar

Pe măsură ce faza critică a conflictului s-a încheiat, acesta a continuat și s-a transformat într-o rutină sângeroasă, Aleksei Arestovici și-a pierdut relevanța sa anterioară. Arestovici nu a avut acces special la informații exclusive sau la luarea deciziilor, ocupându-se, de fapt, de prezentarea rapoartelor de primă linie într-un limbaj simplu și accesibil.

„Evaluările și raționamentul lui s-au bazat pe aproape aceleași informații pe care le are orice cetățean grijuliu, capabil să navigheze pe canalele de telegram, să cerceteze o cantitate imensă de informații. Aleksei Arestovici a lucrat cu informații, dar nu a avut acces în culise”, a explicat publicistul Leonid Shvets această transformare.

Treptat, Aleksei Arestovici a lăsat loc vorbitorilor oficiali, iar declarațiile sale scandaloase (cum ar fi declarațiile despre propriile ambiții prezidențiale) au început să enerveze publicul (și, eventual, pe cineva aflat la putere). Aleksei Arestovici a fost acuzat chiar de lipsă de patriotism – pentru că a vorbit în apărarea limbii ruse în Ucraina. Așa cum se întâmplă adesea în cultura politică ucraineană, idolul recent s-a transformat rapid într-o figură toxică.

În echipa lui Volodimir Zelenski, Arestovici a rămas un jucător izolat

Deși s-a bucurat de favorurile speciale ale lui Yermak, biroul președintelui, precum și societatea în ansamblu, au încetat să mai aibă nevoie de serviciile sale ca manager de criză. În ultimele luni ale anului 2022, lucrurile s-au îndreptat spre o nouă despărțire. Ultimul punct a fost o declarație eronată cum că o rachetă rusă a lovit intrarea unei clădiri rezidențiale din Dnipro din cauza faptului că a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană ucraineană. Armata a negat afirmațiile lui Aleksei Arestovici, dar mașina de propagandă rusă a preluat cu bucurie aceste cuvinte.

Versiunea despre apărarea aeriană a Ucrainei a devenit oficială chiar și în gura secretarului de presă al Kremlinului Dmitri Peskov și a reprezentantului permanent al Federației Ruse la ONU, Vasily Nebenzya. Mânia societății ucrainene a căzut asupra lui Aleksei Arestovici, iar scuzele și plângerile sale cu privire la suprasolicitare păreau neconvingătoare pe fundalul scoaterii cadavrelor civililor din dărâmături. Aleksei Arestovici a fost forțat să-și recunoască greșeala și să demisioneze.

Nu l-au ținut în biroul președintelui: costurile „scuzelor” consilierului erau clar mai grave decât beneficiile pe care le putea aduce echipei președintelui.

Aleksei Arestovici a acceptat cu umilință plecarea din echipa Zelenski. Dar cu siguranță are ambiții politice – și după război poate conta pe sprijinul Ucrainei rusofone

Plecarea lui Aleksei Arestovici a dat inevitabil naștere la o serie de zvonuri despre viitorul său. I s-a promis o carieră politică solo și să intre în opoziție cu Zelenski („binevoitorii” ruși sunt deosebit de zeloși aici). Dar, de fapt, nu există încă semne că fostul consilier va merge departe de puterea actuală. Demisia oficială s-a schimbat puțin: Aleksei Arestovici poate continua să consilieze biroul președintelui, dar nu public.

El și-a formulat pe scurt poziția în relațiile cu autoritățile astfel: „Pe durata războiului, sprijin deplin. După război, vom vedea.”

Aleksei Arestovici pune un accent deosebit asupra faptului că a devenit victima unei campanii în care propagandiştii moscoviţi şi opoziţia patriotică internă ucraineană s-au unit:

„Dumnezeu să ierte opoziţia. Opoziția noastră a efectuat o operaţiune comună de informare cu ruşii împotriva unui cetăţean ucrainean. Și întrebarea mea este, aceasta nu este o campanie sincronă?”.

Că s-ar putea să mai aibă nevoie de el de către echipa președintelui, Arestovich sugerează cu o amintire amar ironică: „Ultima dată, când am plecat, războiul a început o lună și jumătate mai târziu”.

În ciuda smereniei cu care Aleksei Arestovici și-a acceptat plecarea din echipa Zelenski, natura activă și, sincer, narcisistă a propagandistului nu se mulțumește să intre în umbră

Prin urmare, posibilitatea de a începe o carieră politică pentru un fost consilier nu pare de necrezut. Desigur, nu în viitorul apropiat, toate procesele politice sunt înghețate pe durata războiului, ci în viitorul postbelic. În acest viitor, veteran al jurnalismului politic ucrainean, deputatul Serhiy Rakhmanin prezice o resetare a sistemului de partide ucrainene și apariția unor noi proiecte populiste:

„Va fi din nou cerere de vorbitori, pentru cei care vor fi carismatici, strălucitori, elocvenți.”

După plecarea de pe scena a partidelor pro-ruse, cum ar fi interzisa „Platforma Opoziției – Pentru viață” sau „Blocul Opoziției”, va fi eliberată nișa unui nou proiect special pentru regiunile rusofone ale țării, pe care Aleksei Arestovici l-ar putea ocupa potențial prin crearea propriului său partid (care ar putea deveni un aliat al Slujitorului Poporului aflat la guvernare).

În numeroase discursuri, Aleksei Arestovici a formulat și o parte din propria sa ideologie: „Al cincilea proiect”. Acesta prevede reînființarea statului ucrainean ca proiect incluziv al „Ucrainei-Ruse”, revendicând moștenirea Imperiului Rus și a URSS (printr-un apel la contribuția colosală a ucrainenilor la realizările lor) și, astfel, rolul principal în structura politică a întregii Europe de Est.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult