Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Wall Street Journal: Administrația Biden, dispusă să livreze Ucrainei tancuri Abrams

tanc - USA

Foto: Abaca Press / Profimedia

Ziua 335 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Dincolo de emoție este necesar să fim atenți la nuanțele din jurul unui anunț în presă:

- Cotidianul american Wall Street Journal relatează, citând surse americane anonime, că Administrația Biden înclină să transfere Ucrainei un număr încă nespecificat de tancuri M1 Abrams, pentru a depăși obiecțiile Germaniei privind furnizarea de tancuri germane Leopard 2.

- Potrivit Wall Street Journal, livrările de tancuri Abrams ar putea fi anunțate săptămâna aceasta, însă reprezentanți ai Casei Albe au refuzat să comenteze în mod oficial aceste „zvonuri”.

- Săptămâna trecută, Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, a declarat că „pur și simplu nu are sens” ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams „în acest moment” pe frontul din Ucraina. Totodată, americanii au subliniat că cerințele de întreținere și de susținere a M1 Abrams fac din acesta un echipament dificil de furnizat ucrainenilor.

Informațiile din presa americană vin la mai puţin de o săptămână de la întâlnirea de la Ramstein, atunci când SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Germania să permită altor state să trimită tancurile Leopard de fabricaţie germană.

- În plus, informațiile din presa americană vin după ce parlamentarii americani au făcut apel duminică la guvernul SUA să trimită tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, subliniind că chiar și trimiterea unui număr simbolic unor astfel de tancuri ar fi suficient pentru a-i convinge pe aliații europeni să facă același lucru. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a spus că SUA ar trebuie să trimită Ucrainei cel puțin un tanc Abrams, pentru a da un impuls Germaniei să își trimite propriile tancuri Leopard pentru a ajuta Kievul în lupta împotriva Moscovei.

- „Spunând că vom pune la dispoziție tancuri Abrams, cred că ar fi suficient pentru ca Germania să-și dezlănțuie propriile tancuri Leopard”, a mai spus Michael McCaul. Oficialul american a precizat și că, deoarece „va avea loc o ofensivă de iarnă a rușilor”, Ucraina are nevoie de „aceste tancuri pe flancul estic al Donbasului”.

- Potrivit The Guardian, anunțul ar face parte dintr-o înțelegere diplomatică mai largă cu Germania, în care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de propriile tancuri Leopard 2 și ar aproba, de asemenea, livrarea pe front a mai multor tancuri de fabricație germană de către Polonia și alte națiuni.

- Schimbarea poziției SUA vine după un apel din 17 ianuarie între președintele Biden și cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze furnizarea tancurilor M1 Abrams împotriva hotărârii Pentagonului de a nu face acest lucru. Un înalt oficial german a declarat pentru Wall Street Journal că problema a făcut obiectul unor negocieri intense între Washington și Berlin de mai bine de o săptămână și pare să fie pe cale de a fi soluționată.

- Tot marți, Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina. Mișcarea a venit după ce ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat duminică că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă ar face cererea, iar luni, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus că Germania nu blochează exportul tancurilor.

Ucraina spune că tancurile Leopard 2 sunt vitale pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Aceste tancuri au fost proiectate special pentru a concura cu tancurile rusești T-90, care sunt folosite în prezent pe front.

- Premierul polonez Masteusz Morawiecki a spus că Polonia va cere Uniunii Europene să compenseze costul tancurilor pe care dorește să le trimită în Ucraina.

- Germania a ezitat să trimită vehiculele sau să permită altor națiuni să facă același lucru, una dintre preocupările sale fiind teama că o mișcare bruscă în această problemă ar putea conduce la o escaladare și mai mare a conflictului început de Rusia pe 24 februarie 2022.

- Ministrul german al Apărării, Boris Pistorious, a declarat marți că Berlinul a dat undă verde națiunilor aliate pentru a instrui ucrainenii să folosească tancurile Leopard 2, dar nu s-a angajat să le trimită pe ale lor. De asemenea, Boris Pistorious a spus că o decizie cu privire la furnizarea tancurilor va fi luată în curând.

- La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului „va veni în curând”.

- Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate. „Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

- Conform generalului american Mark Hertling, un tanc Leopard consumă mult mai puțin decât un tanc M1 Abrams, ceea ce înseamnă un număr mai mic de cisterne de combustibil necesare în cazul unui batalion și, deci, o amprentă logistică mai mică.

De asemenea, Mark Hertling precizează că tancurile „se strică” extrem de ușor, mai ales dacă echipajele nu sunt instruite corespunzător. „Am tras cu tancuri T-72, Chieftain, Challenger, Leopard II și Abrams. Tancul M1 (Abrams) necesită cel mai îndelungat antrenament al echipajului în turelă”, a declarat generalul american într-o serie de postări pe Twitter. „La fel e și în cazul motorului. Acesta se strică atunci când șoferul/mecanicul nu este antrenat corespunzător. Transmisia și motorul sunt scumpe, costă în jur de 1,5 milioane de dolari. Dacă se strică, trebuie înlocuite”, a mai adăugat Mark Hertling.

- De asemenea, în cazul tancurilor Abrams, unele componente pot fi înlocuite doar la un centru de mentenanță, aflat în spatele frontului. „Există o linie de aprovizionare de 800 de kilometri din Polonia până în Donbas. Cu experiența unuia care s-a ocupat de mentenanța a 250 de tancuri în cadrul unei divizii, vă pot spune că nu poți, pur și simplu, să pui piesele de schimb într-un DHL, avion C-17 ori elicopter Mi-17 și, gata, o trimiți pe linia frontului. În opinia mea, tancul Leopard 2 nu ar reprezenta o astfel de povară”, a concluzionat generalul american.

- Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, care este membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, i-a cerut marţi ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, să răspundă cu „da sau nu” la întrebarea dacă Berlinul va primite livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

- „Consiliul Europei se ocupă cu pacea şi justiţia, ceea ce este foarte important, dar astăzi pacea şi justiţia au un nume: Leopard. De aceea, vă rog să ne spuneţi clar: da sau nu, şi când va da Germania undă verde livrării de blindate de fabricaţie germană, pe care Kievul le cere insistent pentru a rezista agresiunii ruse”, a spus parlamentarul ucrainean.

- Şefa diplomaţiei germane a răspuns că „înţelege întrebarea”, dar „pacea nu se bazează doar pe tancuri, chiar dacă acestea sunt un punct crucial, şi de aceea dezbatem intens, inclusiv în cadrul guvernului din care fac parte”. Ea a adăugat că „răspunsul nu este simplu”, iar trimiterea tancurilor nu va putea „din păcate” să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc. 

 Annalena Baerbock a recunoscut că Ucraina are „evident” nevoie de mai multe echipamente militare pentru a se apăra - tancuri, sisteme antiaeriene, muniţii. Interpelată pe aceeaşi temă şi de un parlamentar britanic, ea a replicat că „dacă ne arătăm unii pe alţii cu degetul nu vom aduce pacea în Ucraina”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult