Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alice în țara minunilor croșetate. Pe firul unei povești care începe în seara incendiului din Colectiv. Republica antreprenorilor

RA.

Alice Tiaru are 32 de ani, dar pentru ea timpul s-a oprit în seara de 30 octombrie 2015. Ultimii ani au însemnat mii de ore de recuperare și de bandaje schimbate, sute de zile de spitalizare și aproape 20 de operații. Astăzi, după aproape 6 ani de la incendiul din Colectiv, spune că simte că a reînceput să trăiască, dar a reluat acest drum din punctul unde s-a oprit.

„Am rămas la vârsta de dinainte de accident. Nu mă regăsesc la 32 de ani. Toți acești ani s-au compactat, timpul s-a oprit. Simt că am, de fapt, tot 26 de ani”, spune Alice.

Dar în tot acest timp „compactat”, tânăra a legat câteva prietenii așa cum reușești să o faci numai cu persoanele care trec prin aceleași experiențe ca tine. Și inspirată de prietena sa Cristina, arhitecta „cu mâinile bandajate, care își făcea patul cu picioarele”, și-a descoperit pasiunea de a croșeta. O îndeletnicire care a contribuit la recăpătarea parțială a mobilității mâinilor, și pe care ulterior a transformat-o într-un un mic business, alături de sora ei mai mare: Maimuțeria by Flori de Tiarra.

„Cât de greu poate să fie?”

Dana, sora lui Alice, a fost dintotdeauna pasionată de croșetat și împletit, și chiar a încercat să o învețe și pe ea. Nu a reușit însă. Imboldul l-a primit de la prietena ei, Cristina, pe care a cunoscut-o într-un salon de la Spitalul de Arși din București, unde a ajuns imediat după accident. Ulterior au fost împreună la mai multe serii de recuperare la o clinică din Germania și aici a învățăt-o să croșeteze.

„Cristina a comandat o carte de croșetat jucării și a început să lucreze. M-am tot uitat la ea o zi, două, o săptămână și mi-am zis: «Cât de greu poate să fie?». Și așa am început și eu. Apoi i-am arătat și terapeutei mele de ergoterapie și mi-a spus că asta vom face și la terapie. Și mi-am făcut o geantă. Când am ajuns acasă, i-am arătat și Danei cartea și am început să facem jucării croșetate împreună”, povestește Alice.

Mai în joacă, mai în serios, fetele au primit și primele comenzi de la colegii de serviciu ai unei prietene. Alice îi dăruise o alpaca și o rugase să o ducă la birou pentru a „testa” produsul. Iar răspunsul a venit rapid: 15 comenzi într-o săptămână.

Curând și-au făcut pagină de Facebook și comenzile au continuat să vină. Cele două surori lucrau după orele de serviciu până spre miezul nopții. Alice se întorsese la muncă în toamna lui 2016, dar lucra part-time și pleca ori de câte ori avea nevoie să meargă în Germania pentru o altă operație. A găsit tot timpul înțelegere la șeful său, iar din toamna lui 2017 a început să lucreze full-time.

În vara lui 2019, Alice și-a dat însă seama că nu mai poate duce în paralel și jobul și maimuțăriile, și a trebuit să facă o alegere. Au câștigat plăcerea de a face ceva cu pasiune și bucuria de a vedea rezultatul muncii mâinilor sale. Și-a dat demisia. Și Dana a făcut același lucru la începutul lui 2020. Lucrau amândouă la o companie de producție publicitară.

„Este adorabil să știi că jucăria la care tu lucrezi va ajunge la un copil sau va bucura pe cineva. Te gândești că poate îi va deveni prieten, poate va dormi cu ea. Impactul muncii tale e altul. Și îmi place foarte mult ceea ce fac. Mă simt și mă bucur ca un copil atunci când îmi văd jucăriile pe site-ul nostru sau al celor cu care colaborăm”, spune Alice.

Jucării pentru copii, dar mai ales pentru adulți

Decizia de a se dedica exclusiv jucăriilor croșetate i-a fost întărită după ce a primit prima comandă de la Bestfam, un magazin online care comercializează produse pentru copii, cu care colaborează și în prezent.

Maimuțăriile fetelor se găsesc și pe Magic Shop, iar o parte din bani merg către proiectele Asociației Magic, unde Alice face voluntariat.

Dar cele mai multe jucării lucrate de Alice și Dana ajung la adulți, iar comenzile vin în special de pe pagina de Facebook. Unii clienți cumpără jucăriile deja croșetate, alții vor un anume model sau au anumite preferințe. Cea mai neobișnuită maimuțărie care a prins viață în atelierul fetelor a fost un urangutan cu pielea de culoarea lime-ului, blăniță verde și botic roz.

Fiecare parte a corpului unei maimuțării se croșetează separat, după niște tipare, apoi este umplută, iar la final toate componentele sunt asamblate laolaltă. Procesul este unul destul de anevoios. Într-o zi, cele două fete pot croșeta maximum patru maimuțării mici sau trei de dimensiuni mai mari. Iar comenzile sunt suficiente cât să nu reușească să-și facă un stoc.

Tocmai de aceea se gândesc ca în viitorul apropiat să își extindă portofoliul și să confecționeze mici obiecte decorative din ceramică. Pentru asta este nevoie însă de o investiție într-un cuptor special, iar ele sunt încă pe pierdere. Dar Alice este optimistă și a învățat să aibă răbdare, pentru că într-un fel sau altul se găsește o rezolvare.

„Dana, hai la București, hai să mergem la un concert!”

În dimineața zilei de 30 octombrie 2015, Alice a făcut un lucru pe care nu-l mai făcuse niciodată până atunci. „La 7.30 l-am sunat pe tata și i-am zis: ‘Tata, te iubesc și vreau să vii cât mai repede acasă’. Și a venit a doua zi. De urgență”.

Acum locuiesc cu toții pe Valea Doftanei, unde s-au mutat anul trecut. Acolo își au și atelierul, dar Alice vine destul de des în București ca să se încarce „cu puțin vibe de capitală”. Sora ei în schimb preferă să rămână să croșeteze ori de câte ori Alice îi spune: „Dana, hai la București, hai să mergem la un concert!”

Alice găsește tot timpul un pretext să-și viziteze foștii colegi de serviciu și să ia prânzul împreună. Uneori merge și la concerte pentru că, în continuare, adoră să asculte muzică. Ca la 26 de ani. Sau poate mai mult.

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă va purta în lunile următoare într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Cumpără de la o afacere mică este o campanie Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult