Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Acest om ne-a învățat că nu trebuie să ne batem joc de bani

Warren Buffett - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Acest om ne-a învățat că nu trebuie să ne batem joc de bani, indiferent câți avem la un moment dat. Banii se câstigă foarte greu și se duc extrem de repede.

Deși este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, stă în aceeași casă din 1970 care a costat 60.000 dolari. Conduce un Cadillac fabricat acum 10 ani. În comparație, în România sunt foarte mulți tipi care au mașini mai scumpe decât casele în care trăiesc.

De asemenea ne-a învătat că trebuie să avem etică în viață. La 10 ani se trezea la 5 dimineața pentru a vinde ziare. Din punctul lui de vedere, la 12 ani a suferit cea mai puternică lecție de viată. A pierdut pe bursă toți banii luați de la colegii săi. Și-a jurat că va fi mereu pregătit înainte de a face o investiție.

La 14 ani angaja primul CEO pentru compania sa. 

Explică foarte simplu bulele economice. Dacă PIB-urile țărilor cresc în medie cu 3% pe an, iar bursele cresc cu 20%, diferența este aer. Crizele economice sunt de fapt fenomene normale care reglează anomaliile economice. 

O acțiune la firma sa, Berkshire Hathaway, costă 261.000 de dolari. Da. Ați citit corect. 261 mii de dolari o acțiune.

După ce copiii lui au absolvit facultatea, le-a dat bani doar să-și cumpere o locuință. Însă le-a facut contract de împrumut cu dobânda pieței. Copiii lui Warren Buffett sunt simpli angajati în diverse companii. (care nu sunt deținute de tatăl lor).

Toata averea va fi donată către fundația lui Bill Gates.

Dacă vrei să știi povestea lui Warren Buffett poți să citești cartea „Bulgărele de zăpadă”.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • I se aplica și lui butada cu Bill Gates parca:
  La un restaurant chelnerul își permite să-l întrebe pe Gates de ce da bacșișuri mici fata de copii lui, care dau bacșișuri de 10 ori mai mari. Bill a răspuns că tatăl copiilor lui este cel mai bogat om din lume pe când tatăl lui a fost pădurar.
  • Like 1
 • Io, s-o spun sincer, nu cred in miracolele sau inspiratiile de acest gen. Prea seamana povestile : A pornit de la vandut ziare, A pornit de la vacsuitul pantofilor la intrarea intr-un hotel, S-a apucat de treaba intr-un garaj. Adica acesti miliardari capitalisti au pornit-o toti de jos cum am invatat de la bolsevici.
  Pe ei sa nu-i intrebi cum au facut primul milion de dolari. Oare de ce ?
  Povesti de succes bune pentru adormit copiii.
  Noi astia rupti in fund(sintagma lui Cristoiu) de secole sau poate de milenii nu vom avea nicio sansa in fata celor care ascund facerea primului milion sau care "au pornit de jos"(sintagma capitalisto-bolsevica), chiar mai de jos ca noi, pleava.
  • Like 2
  • @ Cristescu P. Radu
   Roxana B check icon
   Asa e.Gates de ex vine dintr-o fam f bogata.
   Nu stiu despre Zuckerberg....
   • Like 0
 • Radu loveste din nou. Urmeaza un articol despre Bernie Madoff sau Jeffrey Epstein? Sunt curios care vor fi titlurile. Caritas la case mari si Cu gandul la savarina?
  Revenind la Buffett chiar este un personaj pe care-l admir, insa Radu intotdeauna omite detaliile incomfortabile din odele sale. In 2008 in plina criza financiara Buffett a aflat inaintea muritorilor de rand ca Goldman Sachs nu va fi lasata la uscat cum s-a intamplat cu Lehman Brothers. A cumparat masiv actiuni GS care erau la $50 bucata si care au ajuns sa fie $250 bucata cand a venit corona, cu un maxim de $270 prin 2018. Pentru muritorul de rand asta se numeste “insider trading” si se pedepseste cu parnaie grea, pt Buffett se numeste “inspiratie” si multi jurnalisti de cacao precum Radu s-au si grabit sa-l denumeasca “Oracolul din Omaha”.
  Urasc camilarii care sparg $100000 pe 25ml de parfum in Harrods, dar totusi care e satisfactia sa ai o avere estimata la $70mld si inca sa mirosi gratarele vecinilor? Pacat sa ai atatia bani doar ca sa-i vezi ca un numar pe monitor.
  • Like 2
  • @ Ars3n13 B0ca
   Delia MC Delia MC check icon
   O fi aflat, nu zic nu. Dar știu că în USA se practică demult ceea ce și noi știm: nu pun toate ouăle în același coș. O structură bună a unui portofoliu de investiții asigură supraviețuirea și în timp de criză. Există acțiuni care nu se devalorizează în criză și ei știu foarte bine asta. Noi abia îngăimăm câteva cuvinte pe când ei vorbesc cursiv.
   Un exemplu de inspirație: Einstein în 1933, aflat in USA știa că lucrurile în Germania nu merg tocmai bine. Fiind evreu, a hotărât să nu se întoarcă, spre binele propriu și al umanității.
   Dacă refuzăm mereu să credem că există succes și inspirație, ne punem singuri piedici și vom muri săraci ( mă includ și pe mine ). Ingineriile financiare se învață, cum se învață absolut totul pe lumea asta.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Si speculatiile la bursa nu sunt asa usoare: urmaresti economicul, politicul, posibile conflicte. Si chiar nu trebuie sa ai informatii la nivel inalt, desi, sa nu exageram, nu strica! Iar ideea cu cosul unic "lucreaza" si aici. Nu stim cat a pierdut in timp pana a invatat sa speculeze "consistent".
   • Like 0
 • mike mike check icon
  "Banii se câstigă foarte greu și se duc extrem de repede."--> Sa i-o spuna cui vrea el asta. Atunci cand faci mai mult de 5 milioane de EURO, inseamna ca folosesti alte metode si inginerii financiare.
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon