Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Acest om ne-a învățat că nu trebuie să ne batem joc de bani

Warren Buffett - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Acest om ne-a învățat că nu trebuie să ne batem joc de bani, indiferent câți avem la un moment dat. Banii se câstigă foarte greu și se duc extrem de repede.

Deși este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, stă în aceeași casă din 1970 care a costat 60.000 dolari. Conduce un Cadillac fabricat acum 10 ani. În comparație, în România sunt foarte mulți tipi care au mașini mai scumpe decât casele în care trăiesc.

De asemenea ne-a învătat că trebuie să avem etică în viață. La 10 ani se trezea la 5 dimineața pentru a vinde ziare. Din punctul lui de vedere, la 12 ani a suferit cea mai puternică lecție de viată. A pierdut pe bursă toți banii luați de la colegii săi. Și-a jurat că va fi mereu pregătit înainte de a face o investiție.

La 14 ani angaja primul CEO pentru compania sa. 

Explică foarte simplu bulele economice. Dacă PIB-urile țărilor cresc în medie cu 3% pe an, iar bursele cresc cu 20%, diferența este aer. Crizele economice sunt de fapt fenomene normale care reglează anomaliile economice. 

O acțiune la firma sa, Berkshire Hathaway, costă 261.000 de dolari. Da. Ați citit corect. 261 mii de dolari o acțiune.

După ce copiii lui au absolvit facultatea, le-a dat bani doar să-și cumpere o locuință. Însă le-a facut contract de împrumut cu dobânda pieței. Copiii lui Warren Buffett sunt simpli angajati în diverse companii. (care nu sunt deținute de tatăl lor).

Toata averea va fi donată către fundația lui Bill Gates.

Dacă vrei să știi povestea lui Warren Buffett poți să citești cartea „Bulgărele de zăpadă”.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • I se aplica și lui butada cu Bill Gates parca:
    La un restaurant chelnerul își permite să-l întrebe pe Gates de ce da bacșișuri mici fata de copii lui, care dau bacșișuri de 10 ori mai mari. Bill a răspuns că tatăl copiilor lui este cel mai bogat om din lume pe când tatăl lui a fost pădurar.
    • Like 1
  • Io, s-o spun sincer, nu cred in miracolele sau inspiratiile de acest gen. Prea seamana povestile : A pornit de la vandut ziare, A pornit de la vacsuitul pantofilor la intrarea intr-un hotel, S-a apucat de treaba intr-un garaj. Adica acesti miliardari capitalisti au pornit-o toti de jos cum am invatat de la bolsevici.
    Pe ei sa nu-i intrebi cum au facut primul milion de dolari. Oare de ce ?
    Povesti de succes bune pentru adormit copiii.
    Noi astia rupti in fund(sintagma lui Cristoiu) de secole sau poate de milenii nu vom avea nicio sansa in fata celor care ascund facerea primului milion sau care "au pornit de jos"(sintagma capitalisto-bolsevica), chiar mai de jos ca noi, pleava.
    • Like 2
    • @ Cristescu P. Radu
      Roxana B check icon
      Asa e.Gates de ex vine dintr-o fam f bogata.
      Nu stiu despre Zuckerberg....
      • Like 0
  • Radu loveste din nou. Urmeaza un articol despre Bernie Madoff sau Jeffrey Epstein? Sunt curios care vor fi titlurile. Caritas la case mari si Cu gandul la savarina?
    Revenind la Buffett chiar este un personaj pe care-l admir, insa Radu intotdeauna omite detaliile incomfortabile din odele sale. In 2008 in plina criza financiara Buffett a aflat inaintea muritorilor de rand ca Goldman Sachs nu va fi lasata la uscat cum s-a intamplat cu Lehman Brothers. A cumparat masiv actiuni GS care erau la $50 bucata si care au ajuns sa fie $250 bucata cand a venit corona, cu un maxim de $270 prin 2018. Pentru muritorul de rand asta se numeste “insider trading” si se pedepseste cu parnaie grea, pt Buffett se numeste “inspiratie” si multi jurnalisti de cacao precum Radu s-au si grabit sa-l denumeasca “Oracolul din Omaha”.
    Urasc camilarii care sparg $100000 pe 25ml de parfum in Harrods, dar totusi care e satisfactia sa ai o avere estimata la $70mld si inca sa mirosi gratarele vecinilor? Pacat sa ai atatia bani doar ca sa-i vezi ca un numar pe monitor.
    • Like 2
    • @ Coioaba jr
      Delia MC Delia MC check icon
      O fi aflat, nu zic nu. Dar știu că în USA se practică demult ceea ce și noi știm: nu pun toate ouăle în același coș. O structură bună a unui portofoliu de investiții asigură supraviețuirea și în timp de criză. Există acțiuni care nu se devalorizează în criză și ei știu foarte bine asta. Noi abia îngăimăm câteva cuvinte pe când ei vorbesc cursiv.
      Un exemplu de inspirație: Einstein în 1933, aflat in USA știa că lucrurile în Germania nu merg tocmai bine. Fiind evreu, a hotărât să nu se întoarcă, spre binele propriu și al umanității.
      Dacă refuzăm mereu să credem că există succes și inspirație, ne punem singuri piedici și vom muri săraci ( mă includ și pe mine ). Ingineriile financiare se învață, cum se învață absolut totul pe lumea asta.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Si speculatiile la bursa nu sunt asa usoare: urmaresti economicul, politicul, posibile conflicte. Si chiar nu trebuie sa ai informatii la nivel inalt, desi, sa nu exageram, nu strica! Iar ideea cu cosul unic "lucreaza" si aici. Nu stim cat a pierdut in timp pana a invatat sa speculeze "consistent".
      • Like 0
  • mike mike check icon
    "Banii se câstigă foarte greu și se duc extrem de repede."--> Sa i-o spuna cui vrea el asta. Atunci cand faci mai mult de 5 milioane de EURO, inseamna ca folosesti alte metode si inginerii financiare.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon