Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am ajuns în Năvodari. Ce rușine de „stațiune”!

Plajă-

Mi s-a oferit o oportunitate și am evadat la finalul săptămânii la Năvodari.

Am stat într-un apartament situat aproape de malul mării. Proprietarul îmi spunea că atunci când a contractat apartamentul, dezvoltatorul îl asigurase că în fața blocului nu va fi construită nicio altă clădire. Bineînțeles că, în stilul tipic românesc, în care cuvântul dat nu există, la vreo doi ani a mai răsărit un bloc în față, apoi altul în lateral, luându-i prietenului meu vederea la mare, rămânând din tot ce-a fost doar o fâșie de plajă și apă ce mai pot fi admirate din balcon. M-am bucurat că am ales să plec acum, când este mai lejer, fiindcă nu pot să îmi imaginez cum este în vârful de sezon, prin iulie-august, întrucât parcări sunt extrem de puține, șoselele, aleile dintre blocuri sunt înguste, se lucrează din loc în loc, unele drumuri sunt deja blocate, fiindcă de fapt nu a existat niciun plan de urbanism, nicio viziune generală. Sau dacă au existat, nu au fost respectate.

Multe dintre fostele drumuri de pământ se înfundă într-o construcție sau sunt pline de denivelări și gropi ca într-un veșnic șantier, munți de materiale de construcții tronează pe lângă blocurile ce răsar unele printre altele, ticsite la o distanță de cel mult 10-15 metri. Este o înghesuială de nedescris, nu există spații verzi, totul este sufocat de betoane și clădiri care mai de care, niciuna nu seamănă cu alta, cu excepția grupurilor de clădiri ce aparțin aceluiași dezvoltator. Despre parcuri ce să mai vorbim, lipsesc cu desăvârșire. 

S-a construit haotic, fără a se respecta vreo regulă a arhitecturii, vreun plan sau o viziune integrată. Regimul de înălțime diferă, arhitecturile, culorile sunt așa cum a dorit fiecare, clădirile nu sunt la linie, este evident că nu li s-au impus nimic dezvoltatorilor, adică niciun număr de locuri de parcare, în raport cu numărul de apartamente, nici distanțe între celelalte imobile, de spații verzi nici pomeneală. Finisajele la multe dintre blocuri lasă mult de dorit, deși majoritatea sunt relativ noi. Se vede că s-a lucrat repede, cu neprofesioniști și materiale ieftine. A fost urmărit un singur scop, profitul. În toată „stațiunea" nu am văzut copaci plantați, cu excepția celor de pe faleză sau vreun petic de iarbă printre blocuri. Doar betoane și asfalt.

Ai impresia că te sufoci, probabil exact așa cum spuneam, prin iulie sau august este un infern, numai relaxare nu poate fi aici.

În privința prețurilor, pot spune că erau destul de mari, cu toate că sezonul estival nu a început oficial, din loc în loc se montau umbrelele și șezlongurile pe plajă. Unele beach baruri erau deja deschise și atrăgeau ca un magnet mașinile de fițe.

După această experiență, am înțeles un lucru. Că dacă voi reveni vreodată, o voi face doar în extrasezon. Și din această ieșire mi-a rămas la inimă tot plimbarea la Constanța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romanii au toate aceste dezamagiri pe spezele vietii lor care trece in furie si incrancenare. Da, din nenorocire, nu stiu sa se revolte. Nu stiu sa protesteze. Adica nu sunt luptatori. Atunci cand te revolta ceva, normal ar fi sa protestezi vehement. Probabil ca stam prea mult la televizor, suntem vesnic obositi si lasam balta protestele. Iar mafiile exact pe asta conteaza!
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Nume check icon
      Pentru a protesta trebuie sa existe un simt civic. Din pacate in mentalul actual acesta nu exista. In momentul in care vom invata de mici sa-l respectam pe celalalt si ce tie nu iti place altuia nu ii face, abia atunci vom incepe sa miscam lucrurile in aceasta tara. Cred ca vor mai trece cel putin 3-4 generatii, si imi este frica sa nu fie deja prea tarziu.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult