Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am ajuns în Năvodari. Ce rușine de „stațiune”!

Plajă-

Mi s-a oferit o oportunitate și am evadat la finalul săptămânii la Năvodari.

Am stat într-un apartament situat aproape de malul mării. Proprietarul îmi spunea că atunci când a contractat apartamentul, dezvoltatorul îl asigurase că în fața blocului nu va fi construită nicio altă clădire. Bineînțeles că, în stilul tipic românesc, în care cuvântul dat nu există, la vreo doi ani a mai răsărit un bloc în față, apoi altul în lateral, luându-i prietenului meu vederea la mare, rămânând din tot ce-a fost doar o fâșie de plajă și apă ce mai pot fi admirate din balcon. M-am bucurat că am ales să plec acum, când este mai lejer, fiindcă nu pot să îmi imaginez cum este în vârful de sezon, prin iulie-august, întrucât parcări sunt extrem de puține, șoselele, aleile dintre blocuri sunt înguste, se lucrează din loc în loc, unele drumuri sunt deja blocate, fiindcă de fapt nu a existat niciun plan de urbanism, nicio viziune generală. Sau dacă au existat, nu au fost respectate.

Multe dintre fostele drumuri de pământ se înfundă într-o construcție sau sunt pline de denivelări și gropi ca într-un veșnic șantier, munți de materiale de construcții tronează pe lângă blocurile ce răsar unele printre altele, ticsite la o distanță de cel mult 10-15 metri. Este o înghesuială de nedescris, nu există spații verzi, totul este sufocat de betoane și clădiri care mai de care, niciuna nu seamănă cu alta, cu excepția grupurilor de clădiri ce aparțin aceluiași dezvoltator. Despre parcuri ce să mai vorbim, lipsesc cu desăvârșire. 

S-a construit haotic, fără a se respecta vreo regulă a arhitecturii, vreun plan sau o viziune integrată. Regimul de înălțime diferă, arhitecturile, culorile sunt așa cum a dorit fiecare, clădirile nu sunt la linie, este evident că nu li s-au impus nimic dezvoltatorilor, adică niciun număr de locuri de parcare, în raport cu numărul de apartamente, nici distanțe între celelalte imobile, de spații verzi nici pomeneală. Finisajele la multe dintre blocuri lasă mult de dorit, deși majoritatea sunt relativ noi. Se vede că s-a lucrat repede, cu neprofesioniști și materiale ieftine. A fost urmărit un singur scop, profitul. În toată „stațiunea" nu am văzut copaci plantați, cu excepția celor de pe faleză sau vreun petic de iarbă printre blocuri. Doar betoane și asfalt.

Ai impresia că te sufoci, probabil exact așa cum spuneam, prin iulie sau august este un infern, numai relaxare nu poate fi aici.

În privința prețurilor, pot spune că erau destul de mari, cu toate că sezonul estival nu a început oficial, din loc în loc se montau umbrelele și șezlongurile pe plajă. Unele beach baruri erau deja deschise și atrăgeau ca un magnet mașinile de fițe.

După această experiență, am înțeles un lucru. Că dacă voi reveni vreodată, o voi face doar în extrasezon. Și din această ieșire mi-a rămas la inimă tot plimbarea la Constanța.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Romanii au toate aceste dezamagiri pe spezele vietii lor care trece in furie si incrancenare. Da, din nenorocire, nu stiu sa se revolte. Nu stiu sa protesteze. Adica nu sunt luptatori. Atunci cand te revolta ceva, normal ar fi sa protestezi vehement. Probabil ca stam prea mult la televizor, suntem vesnic obositi si lasam balta protestele. Iar mafiile exact pe asta conteaza!
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Nume check icon
   Pentru a protesta trebuie sa existe un simt civic. Din pacate in mentalul actual acesta nu exista. In momentul in care vom invata de mici sa-l respectam pe celalalt si ce tie nu iti place altuia nu ii face, abia atunci vom incepe sa miscam lucrurile in aceasta tara. Cred ca vor mai trece cel putin 3-4 generatii, si imi este frica sa nu fie deja prea tarziu.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult