Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am avut parte de cel mai mizerabil zbor spre Londra, cu o cursă low cost

avion - detaliu

Foto: Airplane passengers / Alamy / Alamy / Profimedia

O să fie cel mai mizerabil zbor spre Londra din câte am avut până acum, îmi spun în timp ce mă frec de oameni transpiraţi şi urlători, undeva pe la mijlocul cozii haotice din faţa porţii de îmbarcare din aeroportul Otopeni. E zăpuşeală în aeroport, pute a transpiraţie, salam râgâit şi picioare nespălate. Parcă toată România care n-a auzit în viaţa ei de antiperspirant şi şosete curate vrea să urce în rata de London în seara asta.

Wizz-ul ne lasă să intrăm în avion cu 10 minute înainte de plecare. Mai lipseşte să sărim în avion din mers şi să mergem până la Londra pe scară, agăţaţi de uşi, ca pe timpul lui Ceaşcă în autobuzele - burduf. Ne înghesuim ca oile, ne aşteptăm mai mult sau mai puţin unii pe alţii să ne aşezăm pe scaune cu pungile pline cu Dunhill şi Kent între picioare, să mai transpirăm o tură în avionul îmbâcsit. Ne lovim coatele de vecini, dăm cu genunchii în scaunele din față, ne strofocăm să găsim o poziție cât de cât normală în scaunele înghesuite unele în altele. Știu, low cost, să zicem mersi că nu ne pun să împingem avionul.

Până la urmă, avionul o ia din loc. Se plimbă agale, de parcă ar căuta loc de parcare, nu ca şi cum ar vrea să-şi ia zborul. Vecinul de scaun, plasat strategic la fereastră, scoate telefonul şi începe să filmeze decolarea. Pare că zboară pentru prima oară, aşa e de încântat, deşi n-ar trebui. Nu-i mare diferenţă între avionul ăsta şi rata cu care merge el la oraş, ca să vândă cartofi în piaţa mare. Vecinul e îmbrăcat în trening şi are un fes în vârful capului, deşi e cald de leşini. Are ghinion, stăm fix pe aripă şi asta e tot ce poate filma. Nici nu decolăm, nici nu stăm pe loc. Închide de câteva ori înregistrarea video, dezamăgit fleaşcă. Îl apucă somnul exact când, în sfârşit, avionul o ia la fugă pe pistă. Se trezeşte buimac şi, până să apuce să dea drumul la telefon, suntem deja în aer. Îl aud cum înjură morcovit. În cinci minute sforăie.

Vecinul din spate tot trage şuturi în spătarul scaunului meu. Mă întorc de vreo două ori la el. Într-adevăr, are ditamai picioroangele, i-ar mai trebui un metru pentru ele. Totuşi, îl rog să stea într-un fel, că mi-a mutat deja rinichii. Se potoleşte dar după câteva minute, o ia de la capăt. Sunt mort de cald, obosit şi cu draci. Nici nu mai am chef să-i zic ceva. Mă apuc să citesc, când...

Puţin mai în faţă, o familie numeroasă. Doi bărbați, o femeie şi trei copii – o fetiţă şi doi băieţei, niciunul mai mare de 6 ani. Ăia mici încep să alerge pe culoar şi să facă un zgomot infernal. Sunt îmbrăcaţi în costumaşe cu animal print. Fetiţa e ceva pui de leopard, un băieţel e tigru iar celălalt, judecând după culoarea indecisă a costumului, pui de hienă. Mămica lor e zebră, mânca-o-ar animalele junglei. Îşi lasă felinele să facă ce vor, mai au un pic şi ne muşcă leoparzii şi hienele, dar ea n-are nicio treabă. E costumată tot animal print-ish: o bluză cu dungi albe şi negre, fustă largă verde cu albastru, pantofi roşii, batic maro. Cred că e cea mai împopoţonată zebră din regnul animal. Tigrişorul mă loveşte de două ori în cot, de îmi vine să urlu de durere. Ah, ce husă frumoasă de scaun ar ieşi din costumaşul ăla drăgălaş, îmi spun. Animăluţele ţipă, fac tumbe, lovesc călătorii, se scuipă între ele. Dacă mai aveam vreun regret că n-am făcut pui, tocmai îşi dă obştescul sfârşit. Îmi vâjâie capul şi îmi vine să comit fapte reprobabile.

Trei inşi se uită la chestii pe telefon cu sonorul la maxim. Unul vede ceva cu Al Pacino, altul o comedie, al treilea se delectează cu un concert de Crăciun. E ca la nebuni. Lumea începe să iasă pe culoar, să sară peste animăluţe în drum spre toalete, să se aplece peste scaune, să schimbe locurile, să ţipe şi să se frece unii de alţii. Fetele de la Wizz îşi fac loc cu greu printre ei, se milogesc de călători să ia loc, ca să-şi poată vinde şi ele sendvişurile, berea şi sucul. Se aud căscaturi largi, râgâituri şi un pârţ prelungit, la vreo câteva rânduri în spate. Am fost în grădini zoologice mai curăţele decât asta, drept să spun.

Cu chiu cu vai, ne apropiem de Londra. La un moment dat, avionul începe să se zgâlţâie. Turbulenţe, ne anunţă căpitanul Picard. Exact ce ne trebuia. Nu mi-e frică de ele, să ne prăbuşim acum n-ar fi cel mai nenorocit deznodământ. Încerc să citesc printre zbierete. Mi-a amorţit spatele de la scaunul incomod şi de la genunchii vecinului din spate. Ne tot zguduim de vreo câteva minute, aud vociferări îngrijorate. Dacă e să mor în arca asta a unui Noe cocalar, aşa să fie. Tot ce-mi doresc e să nu mă trezesc cu zebra peste mine în cădere.

În mijlocul turbulenţelor, aud un sunet ciudat. Am încurcat-o, îmi zic. Ştiţi când se prăbuşesc avioanele prin filme şi se aude alarma aia de-ţi ridică părul pe spate? Fix aşa. Nu înţeleg ce se întâmplă: ne ducem pe copcă? Închid cartea şi devin atent. Nu-mi trece deloc viaţa prin faţa ochilor, nu văd îngeri şi nici raze coborând prin hublou. Sunt calm, însă intrigat. De unde vine sunetul? Lumea începe să se foiască. Nu e numai în capul meu sunetul, dar nu înţelege nimeni de unde vine. Câţiva copii încep să plângă, vreo câţiva bărbaţi în trening se agită, văd două femei rotindu-şi capetele peste scaune şi dând din mâini. Panică în arcă, exact ce aveam nevoie.

Băi, şi la un moment dat pricep de unde vine sunetul ăla sinistru. Un puştan de vreo 12 ani, aşezat puţin mai în faţă, a pus alarma aia pe telefon. Râde pe înfundate nebunaticul, cred că nu e prima oară când face chestia asta. A descărcat sunetul din cine ştie ce aplicaţie şi bagă bieţii călători în sperieţi de câte ori are ocazia. Între timp, se prinde şi lumea că nu murim chiar acu’. Îl apostrofează pe micuţ, tatăl ăstuia sare să-l apere, se iscă un haos mai mic în nebunia generală din ultimele aproape trei ore. Mă rezem cu fruntea de spătarul din faţă, plin de oftică. Alarmă falsă. Chinul meu se prelungeşte pentru încă vreo cinşpe minute. Ar fi fost prea uşor să se termine aşa totul.

Când aterizăm, rămân aşa până coboară toată fauna. Stewardesele mă privesc zâmbind cum mă scurg printre scaune către ieşire. Ies în ploaie şi mă îndrept către autobuzul care trebuie să ne ducă spre aeroport. Autobuz în care, normal, dau peste aceleaşi animăluţe care m-au terorizat toată seara. Dacă există vreun Dumnezeu, nu e numai ironic. E sadic de-a dreptul.

Text publicat inițial pe contul de Facebook al autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Octavian felicitari pentru umor !
    Mi ai facut insomnia mai frumoasa.
    Imi esti tare drag
    Domnilor care va puneti contra la articol, astept un articol scris de unul dintre voi.
    As mai scrie ceva sa va provoc, dar n am inspiratie...il intreb pe chatgpt si revin.
    O zi frumoasa !
    • Like 0
  • LucianS check icon
    Este cumva un articol plătit pentru a discredita?
    Eu călătoresc cu wizz o data la 2 luni. Avion curat, nou, cel de 240 de locuri Neo absolut impecabil.
    Încetează sa scrii mizerii. Fii obiectiv.
    Turbulente, e vina companiei
    Pasageri needucați, e vina companiei
    Defecte tehnice, e vina companiei
    Erupții vulcanice, e vina companiei

    Serios ?

    Felicit Wizz și ii mulțumesc ca oferă atât de multe rute. Aștept concurenta pe local la Tarom ce taxează prea mult pentru un zbor la Bucuresti, ceed ca toate zborurile tarom pot fi atacate de wizz cu avioanele sale mai mici. Vom vedea
    • Like 2
    • @ LucianS
      Haoileu manca-ti-as, dute matali vineri dimineata la Madrid, cu haveonul dă dimineata, nu-ti mai trebuie fâsair ...pe veci ! Nici gratis.
      • Like 0
  • ValiP ValiP check icon
    Nu prea are experienta la mers cu avionul, e inevitabil sa-l supere "plebea" cand e cu nasul pe sus.
    Zborul spre UK e scurt, dar sa vada cum e cand e intr-un zbor lung, de peste 8 ore, intr-o cabina cu 300 de insi.
    O pereche buna de casti rezolva 90% din asa zisele probleme.
    Nasul pe sus nu-l rezolva, ca e nativ!
    • Like 3
    • @ ValiP
      Da, si vata in nas sau scurtatul picioarelor...
      • Like 1
  • Data viitoare fii patriot si zboara cu Tarom eventual la business. Din experienta proprie pe zboruri RO-UK pot sa spun ca zborul tau insumeaza intamplarile la vreo 5 in medie, deci ori te-ai nascut tu intr-o vineri 13 ori infloresti ca un Sadoveanu wannabe.
    Tu nu citesti presa britanica deloc? Vara la fiecare 2 sapt in medie e cate un zbor low-cost escortat de Typhoon-uri pe STN din cauza batailor in avion dintre cocalarii englezi beti muti. Data viitoare cand auzi un boom sonic sa stii ca s-au mai pishat la gard £20000 din banii taxelor noastre pt un asemenea incident.
    Sincer o experienta ca a ta am avut pe un zbor MAN-CUN unde biletul costa de vreo 6 ori cat ai platit tu. Un grup de vreo 30 tigani englezi lasau puradeii in pijamale slobozi prin avion timp de 10 ore sa se bata cu Haribo si M&M’s printre ceilalti pasageri.
    • Like 7
    • @ Coioaba jr
      "Tiganul este tigan si in ziua de paste"!
      • Like 4
  • Daca te simti superior si jenat de semenii nostri, ia un bilet mai scump.
    Dar nu ii judeca. Ca la fel cum tu ii privesti de sus pe copiii animal print, gandeste te ca asa si unii englezi te privesc de sus. Si cum pe tine de doare, si pe ceilalti ar putea sa ii doara, poate ii doare mai rau si ei nu au un ziar unde sa scrie sa se planga.
    Si cand ai timp, rupe putin din ritm si stai si cu ei de vorba sa vezi ce viata au avut. Unii au crescut pe strada ca si parintii lor tot acolo traiau. Multi nici nu au fost in scoala - care a ajuns nu a invatat nimit pt ca a fost pus in ultima banca pentru ca mirosea desi saracul copil nici nun isi dadea seama ca mirosea ca el acasa apa si spalat nu a vazut. Asa am inteles sa fiu recunoscatoare pt ce mi-a dat mama, bunica, viata, lui Dumnezeu ca mi-a dat familia (asa stramba cum e) si mai ales ca m-am nascut cu un creier mai dezvoltat decat media. Copiii din familiile subnutrite inca din burta mamei au comparativ creierul cu o dezvoltare mai mica datorita carentelor nutritionale, alcool, batai, suferinta, tristete.
    • Like 12
    • @ Claudia Olteanu
      Foarte mare dreptate aveți. Dar n-ați înțeles care e substratul atitudinii domnului autor aici de față? Cam tot ce scrie dumnealui e pe principiul: România pute rău și la toate capitolele, în schimb în Marea Britanie e raiul pe pământ, oriunde te-ai uita. E doar încă un român care își înjură țara din rărunchi cum poate și de câte ori poate. Poate așa își alungă propriile frustrări și își cultivă propriile aroganțe. Urât....
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Il citesc de mult timp, nu mi se pare ca are ideea asta ca romania pute si englezii nu, a vazut el lumea si cu bine si cu rele.

      Pur si simplu in articolul asta i s-au suprapus mai multe ceasuri rele, eu presupun si faptul ca nu are copii si si-a uitat din empatie acasa si ca poate scrie ce vrea ca lumea o sa il aplaude iar, ca la orice aterizare. Voi continua sa il citesc, sa aplaud daca e cazul, acum insa a decolat si cu intarziere si aterizarea a ratat-o.

      Zbor de multi ani, de cateva ori pe an (mai greu cu covidul), locuiesc in babilon, vazui si alte natii, nu mai suntem de mult timp coada europei pt ca am crescut si noi si economic si intelectual si comportamental, da, romanii mai au de invatat, inclusiv la rabdare si empatie si ajutat pe cel de alaturi care e sarac cu duhul. Pt ca si autorul e pe alocuri sarac cu duhul dar uita asta.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Sunteti fiare cu cel ce-si plange oful. Ori cum ar fi, oricat ar fi suferit nu au dreptul sa se comporte asa "semenii nostri". Tot din acelesi motive au bagat calul in apartamentele primite gratuit si au facut focul, in mijlocul casei, cu parchetul? Nu au nicio scuza sa se comporte asa. Dintre ei s-au ridicat si indivizi cultivati, cu scoala si educatie. Astia au avut ambitie sa se desprinda de starea de animal. Toti, fara exceptie, mai ales in regimul trecut si nu sunt un nostalgic doar obiectiv, daca au vrut au putut ajunge pe o trepta superioara majoritatii lor. Astia nu au vrut si din `89 li s-a cam dat prea mult nas.
      • Like 4
    • @ Claudia Olteanu
      Mirea check icon
      V-ați născut cu un creier mai dezvoltat decât media; câtă modestie pe dumneavoastră, pur si simplu mi-au curs lacrimi, nu din ochi!
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Adica sa spui adevarul este sa judeci... ? Chiar sa gandesti ? Nu-i judeca nimeni, omul doar si-a varsat oful...
      • Like 1
  • Ion check icon
    Pai chiar este rata sau trenul personal de UK, la propriu!
    • Like 0
  • Clasism, wannabe elitism și rasism pe unde s-a putut. Mergi cu companie de linie și încetează să te plângi de oamenii care merg la muncă și nu sunt suficient de ok pentru un 'superior' ca tine.
    • Like 11
    • @ Cosmin Ionut
      Mirea check icon
      Deci, în opinia ta, dacă plătești puțin pe bilet trebuie să fii grobian, nesimțit, nespălat, necivilizat?
      Îți poți lăsa puradeii să facă nenorociri?
      Bravo moșule, la mai mare!
      • Like 3
  • Adică hai să fim seriosi. Fauna descrisă este omniprezenta. Am intalnit-o și eu intr-un zbor - inevitabil- București -Lutton. De nedescris atmosfera.
    Așa că să nu ne mai prefacem că e bine - langa mine a stat o doamna cu fuste multe, tusitoarr fruntașă. In restul avionului - duhoare și scandal.
    • Like 3
    • @ Cris Tina
      Mhai Nai check icon
      Adica hai sa fim seriosi. Nu cumva scria pe mare LOW COST? Daca ai de ales intre un hotel cu 150€/camera si unul cu 25€/camera o sa te plangi ca nu au aceeasi calitate?
      Mai departe....are sens sa vb. despre educatie? In Romania?
      • Like 2
    • @ Mhai Nai
      Nu
      • Like 0
  • Felicitari ! Un comentariu acid, tàios, nemilos, dar din pàcate trist de adevàrat ! Problema e ca indivizii astia se mai si reproduc...si ce e si mai grav e ca ne ofuscam cand cineva ne pune oglinda in fatà . Dacà noi ne percepem la nivelul acesta, închipuiti-và cum o fac cei din afara cand dam buzna peste ei sau cand se ratacesc pe aici. Si ne mai imbatosam si ne indignam cu falsa mirare ca avem eticheta asta bine lipità de frunte, pe care nici 3 generatii de acum inainte nu vor fi in stare s'o dezlipeasca. Dar nu facem nici cel mai mic efort sa intelegem de ce eticheta arata asa si cum sa incepem sa schimbam ceva din continutul ei.
    • Like 5
    • @ KapetanMavromati
      Mai vreti Shengen?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      N'are relevantà. Dupa cum se vede, lipsa Schengen'ului nu e un filtru, un baraj sau un element disuaziv pentru ca ghertoimea, neamprostia si alte nationalitati conlocuitoare sa stea pe vatrà acasà.
      • Like 4
    • @ KapetanMavromati
      Nu are relevanta dar este o faacilitare a celor enumerati de a misuna in europa.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Sunt de acord ca le va usura unora circulatia. Dar cred ca sunteti de acord si dvs. ca : 1. nu exista filtru pentru a tria specimenele astea. 2. cel mult pot fi puse la punct daca cei din jur, societatea civica si autoritatile iau atitudine 3. admiterea in Schengen aduce avantaje economice incomparabile cu efectele negative ale deplasarilor acestei "menajerii" prin UE 4. or fi ei nocivi pe'acolo ca si pe la noi, dar màcar nu le trimitem pe cap valul de emigranti ilegali, cum fals se invocà in refuzul lor de a ne admite
      • Like 1
    • @ KapetanMavromati
      Sigur că indivizii ăștia viețuiesc la acest nivel mizerabil fizic și mental. Dar era de datoria statului român să facă eforturi cât de mari e nevoie pentru cultivarea, civilizarea și în final integrarea acestora. Faptul că ei sunt așa nu e numai un vot de blam pentru ei, ci și pentru societatea românească. Asta e una, dar atitudinea arogantă a autorului, căruia oricum întotdeauna îi pute România în orice aspect, e cu totul altceva. Problema integrării țiganilor (cu păstrarea specificului lor cultural, dealtfel valoros) e una stringentă pentru România. Însă problema aroganței elitiste și iată! chiar rasiste a multor români care își reneagă țara din toate punctele de vedere, e un fenomen reprobabil distinct.
      • Like 0
    • @ KapetanMavromati
      Mhai Nai check icon
      Daca ne-ar deranja cu adevarat poate am milita (si nu numai) pentru putina educatie. Educatie nu scolarizare si reala, nu pe hartie.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      La educarea neisprăviților contribuie presa și unele televiziuni.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Mirea check icon
      Blabla blablabla blablabla blablabla blablabla.
      Partea cu integrarea țiganilor.
      Au primit case dar au făcut focul în camere, au întins corturile, au băgat caii înăuntru!
      În timpul comunismului au fost angajați în fabrici; au preferat să meargă la pușcărie decât să se țină de slujbă.
      Copiii lor n-au urmat școala, nici măcar primele patru clase!
      În clasa în care am fost eu, au fost două țigănci. Una n-a mai venit la școală după fix patru zile, alta a urmat șapte clase apoi s-a măritat!
      Pe cea care n-a mai venit la școală, (în clasa întâi după fix patru zile!), am văzut-o după câteva luni căutând, împreună cu mamă-sa, în containere după bucăți de pâine.
      Chestia asta se întâmpla în 1971, când am început școala și când doar dacă nu voiai nu găseai serviciu!
      În armată am fost pus la sortat cartofi. Cărând sacul cu cartofii sortați în siloz, am dat peste un alt țigan, tot militar în termen. Se văicărea tot că armata e grea și că abia așteaptă să se libereze ca să se apuce "dă cai șî dă haur".
      L-am întrebat de școală, m-a întrebat ce-i aia.
      Ăștia sunt țiganii, s-au făcut eforturi dar s-au făcut degeaba!
      Nu poți învăța porcul să cânte la vioară, el tot la troaca cu lături va trage și când troaca va fi goală el va guița nemulțumit.
      • Like 2
  • Ovidiu check icon
    Deci, dacă un român, de-al nostru, suportă atât de greu, timp de numai vreo trei ore, menajeria compatrioata, suită în Wizz-ul de Londra, de ce ne-ar mai mira atitudinea majoritar ostilă față de români în UK. Desigur, avem și compatrioți onorabili, care prestează sau învață acolo, chiar și la Oxford sau Cambridge, dar, grosul e reprezentat, probabil, de eșantionul din Wizz Air, mai sus evocat.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult