Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lecția de (pre)judecată pe care mi-au dat-o doi polițiști care-l ajutau ca pe propriul tată pe un bătrân ponosit și băut

Bătrân homeless pe o bancă

Foto: Profimedia Images

Într-una din diminețile trecute, în timp ce ieșeam din stația de metrou Moorgate din Londra, doi polițiști, un bărbat și o femeie, ajutau un bătrân să urce scările. Homeless, cel mai probabil. Îmbrăcat ca vai de el, cu o barbă care nu mai văzuse briciul de cine știe când.

Omul era atât de beat, încât credea că îl ajută copiii lui. L-am auzit spunându-le să-l lase în pace, că altfel o să le tragă câte una la fund, ca atunci când erau mici. Polițiștii se uitau unul la altul și zâmbeau. Nu batjocoritor, ci cu milă și înțelegere. Nu l-au contrazis, nu i-au zis că bate câmpii, nu l-au certat că e un nenorocit care-și bea mințile. 

Pentru ei, nu era un bețiv, ci un biet om a cărui poveste neștiută l-a împins în brațele băuturii și apoi, în stradă. Un tată care a pierdut direcția la un moment dat și care-și reîntâlnește copiii în niște străini.

Îmi doresc să fi fost și eu cândva ca polițiștii ăia. Mi-ar fi fost mai ușor să trăiesc cu mine și cu ceilalți. Să fiu mai puțin rigid, să judec mai rar și mai blând.

Am fost crescut într-o societate în care aruncatul cu piatra te definește ca individ. Să-ți ignori propriile păcate, să le vezi doar pe ale altora. Să definești oamenii prin etichete. Să ignori poveștile din spatele lor, resorturile care i-au împins la marginea societății.

Am crescut cu mentalitatea asta de inchizitor și mi-a luat zeci de ani să scap, măcar parțial, de ea. Atât de puternic este mediul în care te naști și crești. Te deformează până în punctul în care vezi lumea cu susul în jos, ca într-un caleidoscop. Durează o viață întreagă să mai schimbi ceva. Să accepți că ai învățat prost, că centrul universului nu e în satul tău, că etichetările sunt instrumentele omului precar.

Încă învăț. Zilele astea, de la niște polițiști care ajută un bătrân ca pe propriul lor tată, de la un bătrân care-și vede copiii în orice străin care-l ține de mână.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pandora Papers: Ukraine leader seeks to justify offshore accounts
    • Like 0
  • Ce ușurare, credeam ca erau polițiști români...
    • Like 1
  • ove check icon
    Cand am citit titlul era sa intru in stare de soc.M-am linistit imediat,era vorba de Londra.Nu vedem noi politistii romani facand asa ceva,sa fim seriosi.Ei doar asteapta linistiti varsta de 40 si un pic de ani sa iasa la binemeritata pensie.Daca mai pica si un ciubuc ,o mita ceva cu atat mai bine.
    • Like 2
  • Zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO. Pai , "clantzaul " de Z elensky ce pazeste ? Amintiti-va ce le-au facut politistii englezi in 1984 , minerilor din toata Anglia , i-au masacrat la ordinul unei "ministrese" , cea mai urata fiinta din toate timpurile , Margaret Thatcher , care a distrus economia tarii , si a importat masiv din China , pana si pe tzucaluri scria MADE IN CHINA ! Cea mai corupta politie din Europa , in America , e jale !

    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      foaie verde de batista, uite-o teza comunista. p.s. pasol na sibir
      • Like 0
  • Dacă observ eu bine (și dincolo de aparente), d. autor isi descarcă nemulțumirea de niste apropiate rude, din țară (că nu au fost la înălțimea așteptărilor lui infantile), ridicindu-le o ștacheta foarte înaltă, a comportamentului UNOR polițiști englezi fata de un homeless abțiguit.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult