Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lecția de (pre)judecată pe care mi-au dat-o doi polițiști care-l ajutau ca pe propriul tată pe un bătrân ponosit și băut

Bătrân homeless pe o bancă

Foto: Profimedia Images

Într-una din diminețile trecute, în timp ce ieșeam din stația de metrou Moorgate din Londra, doi polițiști, un bărbat și o femeie, ajutau un bătrân să urce scările. Homeless, cel mai probabil. Îmbrăcat ca vai de el, cu o barbă care nu mai văzuse briciul de cine știe când.

Omul era atât de beat, încât credea că îl ajută copiii lui. L-am auzit spunându-le să-l lase în pace, că altfel o să le tragă câte una la fund, ca atunci când erau mici. Polițiștii se uitau unul la altul și zâmbeau. Nu batjocoritor, ci cu milă și înțelegere. Nu l-au contrazis, nu i-au zis că bate câmpii, nu l-au certat că e un nenorocit care-și bea mințile. 

Pentru ei, nu era un bețiv, ci un biet om a cărui poveste neștiută l-a împins în brațele băuturii și apoi, în stradă. Un tată care a pierdut direcția la un moment dat și care-și reîntâlnește copiii în niște străini.

Îmi doresc să fi fost și eu cândva ca polițiștii ăia. Mi-ar fi fost mai ușor să trăiesc cu mine și cu ceilalți. Să fiu mai puțin rigid, să judec mai rar și mai blând.

Am fost crescut într-o societate în care aruncatul cu piatra te definește ca individ. Să-ți ignori propriile păcate, să le vezi doar pe ale altora. Să definești oamenii prin etichete. Să ignori poveștile din spatele lor, resorturile care i-au împins la marginea societății.

Am crescut cu mentalitatea asta de inchizitor și mi-a luat zeci de ani să scap, măcar parțial, de ea. Atât de puternic este mediul în care te naști și crești. Te deformează până în punctul în care vezi lumea cu susul în jos, ca într-un caleidoscop. Durează o viață întreagă să mai schimbi ceva. Să accepți că ai învățat prost, că centrul universului nu e în satul tău, că etichetările sunt instrumentele omului precar.

Încă învăț. Zilele astea, de la niște polițiști care ajută un bătrân ca pe propriul lor tată, de la un bătrân care-și vede copiii în orice străin care-l ține de mână.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pandora Papers: Ukraine leader seeks to justify offshore accounts
  • Like 0
 • Ce ușurare, credeam ca erau polițiști români...
  • Like 0
 • ove check icon
  Cand am citit titlul era sa intru in stare de soc.M-am linistit imediat,era vorba de Londra.Nu vedem noi politistii romani facand asa ceva,sa fim seriosi.Ei doar asteapta linistiti varsta de 40 si un pic de ani sa iasa la binemeritata pensie.Daca mai pica si un ciubuc ,o mita ceva cu atat mai bine.
  • Like 1
 • Zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO. Pai , "clantzaul " de Z elensky ce pazeste ? Amintiti-va ce le-au facut politistii englezi in 1984 , minerilor din toata Anglia , i-au masacrat la ordinul unei "ministrese" , cea mai urata fiinta din toate timpurile , Margaret Thatcher , care a distrus economia tarii , si a importat masiv din China , pana si pe tzucaluri scria MADE IN CHINA ! Cea mai corupta politie din Europa , in America , e jale !

  • Like 0
 • Dacă observ eu bine (și dincolo de aparente), d. autor isi descarcă nemulțumirea de niste apropiate rude, din țară (că nu au fost la înălțimea așteptărilor lui infantile), ridicindu-le o ștacheta foarte înaltă, a comportamentului UNOR polițiști englezi fata de un homeless abțiguit.
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult