Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am cunoscut mulți șefi, unii excepționali, desigur, însă cei mai mulți incompetenți și mult mai slabi decât oamenii pe care îi coordonau. Despre două tipuri de manageri extrem de slabi

Manager în teleconferință

Foto: Guliver/ Getty Images

Cred că România are un potențial imens de dezvoltare, nu duce lipsă de talent, putere de muncă, creativitate, inteligență, însă din nefericire noi ne autosabotăm și nu reușim să ne valorificăm întregul potențial. De ce facem asta? Probabil sunt multe răspunsuri posibile. Eu am analizat 2 dintre ele, mentalitatea și educația, săptămânile trecute scoțând în evidență modul în care acestea au condus la situația actuală.

Am citit recent un articol publicat în Harvard Business Review care prezintă un studiu al lui Jack Zenger și Joseph Folkman despre caracteristicile pe care ar trebui sa le aibă fiecare manager într-o proporție mai mică sau mai mare pentru a avea succes. Ei au analizat răspunsurile a 300 de manageri din diverse companii, aflându-se la diferite niveluri: de la executiv, până la lideri de echipe (team leaders) sau manageri de proiect. Ei au identificat următoarele calități pe care un lider de succes ar trebui sa le aibă:

Primul gând care mi-a venit în minte când am văzut această diagramă a fost că niciunul din cei 300 de manageri intervievați nu a fost probabil un manager din România. Integritatea și onestitatea pe locul 2 mi se pare un vis frumos.

„Inspire and motivate others”, 38%, la fel e ceva utopic la noi in țară.

În unele companii, cultura organizațională sancționează proactivitatea, inițiativa, asumarea răspunderii, dorința de evoluție, meritocrația. De altfel, Mark Twain a spus-o foarte frumos:

„Păstrați-vă departe de oamenii care încearcă să vă micșoreze ambițiile. Oamenii mici fac asta întotdeauna, dar cei cu adevărat grozavi te fac să simți că și tu poți deveni grozav.” Cred că, atunci când nu ești ascultat, valorizat, cea mai înțeleaptă decizie pentru cariera ta este să-l asculți pe Mark Twain și să părăsești acea organizație. Se spune că majoritatea angajaților părăsesc șeful, nu compania, ceea ce e adevărat, însă sunt multe cazuri în care compania nu sancționează comportamentul șefului responsabil de această stare de fapt, ci inventează diverse alte pretexte pentru a acoperi această situație.

Ideal ar fi să ne apropiem de valorile prezentate în articolul de mai sus însă realitatea pe care am observat-o eu „pe teren” este alta. Nu îmi plac generalizările, așa că nu voi generaliza nici aici. Am avut și am cunoscut mulți șefi, unii excepționali, desigur, însă cei mai mulți incompetenți și mult mai slabi decât oamenii pe care îi coordonau.

Am întâlnit 2 tipuri de manageri, ambii la fel de slabi: expații și românii.

Expatul este, de obicei, un șefuleț de mâna a 5-a până la „n”, în țara lui de origine, care a venit în România de cele mai multe ori pentru a-și atinge un obiectiv foarte personal: căpătuirea proprie. El este adus pentru a supraveghea românii (care au un renume prost în afară) să nu fure din avuția firmei și să nu-și facă un clan. Păzind atât de bine turma, expatul ajunge să semneze contracte preferențiale cu furnizorii favorizați sau să facă alte inginerii financiare favorabile lui și apropiaților și ajunge să se înconjoare de o camarilă de lingăi. Al doilea obiectiv al expatului este să exporte profit în afară pentru a-și mulțumi superiorii. Ambele obiective nu presupun crearea de proiecte inovatoare sau skilluri de leadership. Desigur, nu toți expații sunt așa, știu și oameni minunați în această categorie, din păcate minoritari.

Printre managerii români se disting 3 categorii: băieții cu ochi albaștri, jucătorii de curling și o foarte mică pătură aproape inexistentă de oameni cu reale calități de lideri. În categoria băieților cu ochi albaștri intră toți cei care au legături mai mici sau mai mari cu fosta putere comunistă și actuala putere democratică. Tot aici îi găsim și pe finii, copiii, nașii, amantele celor de mai sus. Ei sunt obișnuiți să conducă o societate exact ca în epoca regretată, au cincinale de îndeplinit, urlă, sunt isterici, dau cu pumnul în masă.

A doua categorie este formată din practicanții de curling. Conform wikipedia: Curling (pronunțat în română /kắrling/ sau /kárling/, după pronunția din engleză /kərlɪŋ/ sau /kɜː(r)lɪŋ/)[1][2] este un joc sportiv pe echipe, practicat pe o suprafață de gheață. Concurenții a două echipe lansează pe rând pe gheață pietre speciale din granit în direcția țintei, numită „house” (casă). 

Pentru a ajunge la obiectiv, jucătorii lustruiesc o suprafață deja foarte lucioasă (gheață). Această activitate le ia foarte mult timp și energie, așa că nu au disponibilitate să se mai concentreze pe leadership, problemele organizației, inovație, creativitate.

În sfârșit, în ultima perioadă, am observat ridicându-se și o a treia categorie de manageri: cei care au reușit să navigheze prin hățișul politic și au ajuns pe o poziție de putere unde își arată adevăratele calități de leadership (asta dacă nu sunt înlăturați imediat de categoriile 1 și 2). În aceștia stă încrederea mea și sper să devină din ce în ce mai mulți. În momentul de față, pot zice doar atât: cu o floare nu se face primăvară!

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu dacă este potrivită o comparație între liderii români și cei americani. În primul rând, experiența noastră personală poate să nu fie reprezentativă pentru peisajul general. În orice caz, ea nu poate ține locul unei cercetări și nici nu poate fi comparată cu rezultatele unei cercetări. Da, ea ne poate crea o opinie personală, pe care o putem exprima într-un articol (însă nu pe post de cercetare). În al doilea rând, nici datele prezentate de americani, oricât de serioasă ar fi revista care le-a publicat, nu știm exact pentru ce sunt reprezentative, singurele informații despre metodologie pe care le-am putut afla până acum fiind: „To see, we compiled a dataset in which we asked 332,860 bosses, peers, and subordinates what skills have the greatest impact on a leader’s success in the position the respondents currently hold. Each respondent selected the top four competencies out of a list of 16 that we provided. We then compared the results for managers at different levels.” Deci grupul este mix în ceea ce privește nivelul profesional și în conducere și nu cunoaștem proporții. Fiecare repondent a ales câte patru calități pe care le consideră importante pentru succesul unui lider. Asta este tot ce știm despre această cercetare-sondaj. În al treilea rând, „high integrity și honesty” nu pare a se afla printre calitățile principale reale ale liderilor de mare succes din lume. Și nici nu știm exact ce înseamnă pentru americani aceste lucruri, față de ce credem noi. M-aș aventura să cred că este mai curând vorba despre calitățile pe care ni le dorim de la lideri și ce imagine proiectează unii dintre aceștia. Managementul oamenilor (cea mai importantă resursă) este mai important decât al oricărei alte resurse într-o companie, deci nu întâmplător primele șapte calități se referă la comunicare și relații. Iar asta este una dintre concluziile evidente rezultate din acel sondaj și ce ar face bine să verifice și o cercetare cantitativă în România. Pentru că asta înseamnă niște competențe și calități personale pe care mulți manageri români fie le ignoră, fie le înțeleg greșit.
    • Like 0
  • Allen Coliban, actualul primar al Brasovului, a fost (probabil mai este) presedintele Federatiei Romane de Curling din 2016 pana cel putin in ianuarie 2019. Daca doamna Masoud afirma ca practicarea curlingului este dovada slabei calitati de manager, n-a tinut cont de persoana Coliban, deci de realitatea care ii anuleaza argumentatia cel putin in acest punct
    • Like 1
  • Nume check icon
    Tot articolul este o generalizare cat casa. Aceelasi subiect referitor la cat de prosti si incompetenti sunt sefii romani care face bineinteles deliciul angajatilor de acelasi fel.
    • Like 2
  • Autoarea uita ca profilul sefilor/managerilor de la noi e determinat in mare parte de profilul economiei romanesti, care este unul majoritar de executie, si nu de concepere. Iar pentru executie nu ai nevoie de ambitii mari - in marea majoritate a cazurilor, aceste ambitii nu sunt legate de cresterea productiei prin munca bruta, ci de schimbarea profilului de munca -, iar riscurile pe care ti le asumi sunt mici (spre nule).
    Daca economia romaneasca ar fi fost centrata pe concepere, ce implica cercetare, inovare si asumare de riscuri tehnologice, fii sigura ca si profilul sefilor ar fi fost altul.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult