Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am două mașini vechi. Cum am ajuns să plătesc de două ori impozitul pentru amândouă, după ce m-am mutat din Sectorul 6 în Sectorul 4

masini parcate - strada - ok / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: ok / Alamy / Alamy / Profimedia

Am două mașini vechi. Una dintre ele a ajuns o rablă pe care trebuie să o duc la REMAT, cealaltă vreau să o vând fratelui meu care domiciliază în Sectorul 6.

În 2019, mi-am făcut mutație (carte de identitate nouă) de pe Sectorul 6 pe Sectorul 4, cumpărând o proprietate mai apropiată de un parc. Am păstrat și apartamentul din Sectorul 6. Nu m-am grăbit să mut mașinile de pe vechea adresă pe noua adresă, din motive legate de birocrația imensă. Nu aveam energie pentru asta. Greșeală fatală.

Când am mers cu actul de vânzare-cumpărare și pentru a discuta situația celei care trebuie dusă la REMAT la Direcția de impozite și taxe Sector 6, surpriză! Având buletin de Sector 4 din 2019, am aflat că și mașinile trebuiau mutate de pe Sectorul 6 pe Sectorul 4, deși eu nu m-am mutat din București, stau în aceeași localitate. Am cerut transferul mașinilor de pe Sectorul 6 pe Sectorul 4, având impozitele la zi plătite pentru ambele mașini. Ieri am verificat la Sectorul 4 dacă au sosit mașinile pe rolul fiscal de aici. Am aflat că trebuie să plătesc din trecut impozitul pentru ele plus penalități la Sectorul 4. În total vreo 450 lei pentru ambele mașini. Le-am plătit căci o mașină e deja în curtea celor de la REMAT și pentru una am întocmit act de vânzare-cumpărare care expiră în câteva zile.

Deci, am plătit de două ori impozitul pentru cele două mașini, fără posibilități de compensare între sectoare, cum era logic să se întâmple. Sigur, de la Sectorul 6 mi s-a spus că mi se va compensa impozitul plătit în plus în ultimii ani, dar eu am serioase dubii că se va întâmpla acest lucru, având în vedere că ei o să invoce faptul că transferul s-a întâmplat abia în 2021.

Evident, mașina plimbată prin Sectorul 4 și vândută fratelui meu care stă în Sectorul 6 se va întoarce înapoi zilele acestea tot la Sectorul 6. Și, uite așa, taxăm de două ori oamenii, angajații de la cele două sectoare au de lucru, conectarea bazelor de date și digitalizarea fiind complet inutile în cazul de față, Sectorul 4 și Sectorul 6 fiind, de fapt, două orașe diferite. De asta spun, digitalizarea și interconectarea bazelor de date nu rezolvă problema fără o reformă de sistem.

Cel puțin dintr-un astfel de motiv, pledez pentru eliminarea sectoarelor și centralizarea activității acestor primării de sector. Adevărate oaze de antreprenoriat politic care scumpesc și complică viața noastră de zi cu zi!

Am ținut să vă povestesc asta și pentru a nu proceda ca mine și pentru a nu cădea victima birocrației și incompetenței celor din administrațiile locale și centrale.

LE: Acum, dacă stau bine să mă gândesc, mai bine dădeam buletinul pierdut și îmi refăceam buletinul pe Sectorul 6 la vechea adresă! Era și asta o soluție...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Patania dvs este insignifianta in raport cu alte surprize birocratice incredibile si cronofage generate de procedurile si comportamentul functionarilor publici din ANAF - ce de exemplu:
    1.La 6 ani dupa mutarea mea cu domiciiliul (si cartea de identitate) din sectorul 6 in sectorul 1 ANAF S1 imi cere sa-mi "regularizez situatia" la sectorul 6, desi le anuntasem evenimentul la momentul realizarii lui si platisem impozitele timo de 6 ani in sectorul 1.... De fapt transferul "dosarului fiscal " al oricarui contribuabil care isi schimba domiciliul este responsabilitatea ANAF nu a acestuia...Am pierdut deci mult timp la ANAF S6 pentru a obtine o hartie conform careia toate obligatiile mele fiscale fusesera achitate la termen la ei...
    2.Daca va platiti impozitele prin Internet Banking catre ANAF si formularul de ordin de plata nu are rubrica pentru CIF si/sau subcontul aferent din ANAF va puteti trezi cu ordinul de plata refuzata FARA EXPLICATII sau in cel mai bun caz cu un dosar de executare silita (implicand cel putin 3 documente laboriaose) desi banii intrasera in contul ANAF si chiar fusesera confirmati de functionarii ANAF..Pana afli ce s-a intamplat - daca se milostiveste cineva din ANAF sa-ti comunice, insasi comunicarea cu ei fiind o mare problema !!! - nu poti face nimic.Pana la urma doasrul de executare silita se anuleaza daca le trimiti o hartie in care declari ce ai platit si in cont.... anexand confirmarea de primirea a platii ANAF deja exstenta si in sistemul ANAF...Este o bataie de joc acest mod de lucru al functionarilor ANAF..
    3.Desi s-a desfiintat obligativitatea, daca totusi mai vrei sa inregistrezi la ANAF, ca proprietar, un "contract de locatiune" (desi avantajele operatieii sunt invizibile, titlul executoriu implicit fiind ignorat de contribuabili ca rol si functie), incepand din 2018 este posibila inregistrarea online a acestuia cu ajutorul formularului C168 in fisier .pdf inscriptibil.... Completarea si transmiterea acestui formular catre ANAF reprezinta o reala cursa cu obstacole, intrucat Instructiunile atasate sunt lacunare, confuze, irelavante, cu terminologie improprie... Contribuabilul care ajunge pana aici afla cu stupoare ca fisierul .pdf inscriptibil trebuie deschis numai cu un anumit soft Adobe (disponibil doar ca trial version pe website-ul firmei) si ca atasul reprezentand contractul de inregistrat trebuie neaparat trimis arhivat doar in format .zip (aplicatie care se obtine doar ca trial vesrion) - desi exista si arhiva .rar mult mai raspandita..
    4.Daca vizitati website-ul www.anaf.ro veti constata numeroase modificari recente o parte benefice dar multe ingreunand utilizarea website-ului de catre contribuabili...Printre primele se situeaza posibilitatea accesarii ferestrei de contact fara autentificare prealabila a utilizatorului (dar limitarile precedente au ramas in vigoare - doar 500 caractere, fara contor de caractere si doar un singur fisier atasabil, nu si .doc!)... Home Page-ul nu este orientat spre categoriile de utilizatori si contribuabili ai ANAF ci pe activitatile si responsabilitatile ANAF conform reglementarilor aplicabile...Lista comenzilor disponibile la fiecare rubrica nu este alfabetica iar criteriul de ordonare nu este mentionat..Pe scurt acum pierzi SI MAI MULT TIMP ca sa gasesti ceea ce te intereseaza! Pana si lista conturilor IBAN (50 pagini!) nu are niciun criteriu de ordonare, permitand regasirea mai usoara a informatiei de catre utilizator....Toate aceste aspecte ilustreaza DISPRETUL decidentilor si functionarilor ANAF fata de contribuabili - generat de vechea mentalitate "Örice cetatean este un potential infractor si rostul nostru este sa aparam legea in fata lui"... Preconizata digitalizare (de fapt transformare digitala) nu inseamna doar INVESTITII caci nu va reusi sa elimine asemenea mentalitati si birocratia aferenta daca nu se va actiona si consecvent si puternic in aceste directii ....
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult