Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Am fost „la pescuit” cu câțiva prieteni și am descoperit care e culmea vânzărilor

Pescar pe lac

Foto: Getty Images

Nu sunt pescar, deși tare mi-ar fi plăcut să fiu. Prietenii mei cei mai buni sunt pescari; mă iau cu ei pe baltă, stau acolo și mă uit la privirile lor cum se trasfigurează. Devin alții, așa cum și-ar dori ei să fie cu adevărat. N-am cum să intru în jocul lor – liniștea răbdătoare pândind apa, automatismele întinzând undițe, oameni care zi de zi fac lucruri mărețe iar aici bibilesc o bilă de fosfați. Și apoi așteptarea…

N-am cum să intru în jocul ăsta. Mi-a cerut-o fiu-meu în urmă cu ceva timp, tentat de un prieten care merge la pescuit cu taică-su. Așa ca băieții, doar că eu nu știu să pescuiesc și nu pot să împărtășesc ceva ce nu cunosc. Și da, pescuitul trebuie să vină de la cineva drag, apropiat. Poți să mergi al cursuri de dans, de gătit sau de karate. Dar nu la unul de pescuit - așa ceva se învață în intimitate. 

Ei bine, în cinstea prietenilor mei, cineva a creat un aparat care le face o deosebită plăcere: la intrarea unui magazin de produse pescărești, există un tonomat de momeli. Un tonomat la fel de celelalte: bagi fisa, tastezi un cod, îți alegi momeala și un arc îți aruncă dintre rafturi suprapuse produsul dorit - o imitație de râmă, o imitație de muscă, o imitație de fluture sau ce imitații o mai fi având.

M-a sedus pe loc ideea și nu cred că am văzut un produs mai sincer pus în vânzare. Am mai văzut tonomate ciudate – dintre cele care vând lapte, criptomonede sau jucării. Dar momeli, ei asta mi se pare o culme a ingineriei de marketing.

Vânzarea în sine presupune o tentație, o prefăcătorie, o persuasiune, o momeală. Dar să momești clientul cu momeli - ei da, asta e o culme a vânzărilor.

Stăteam zăpăcit în fața frigiderului imens din mijlocul bulevardului de provincie și mi se părea că găsisem răspunsurile la atâtea întrebări nespuse. Tonomatul de momeli – ăsta e parcursul, linia etajată a frigiderului imens în care ne ducem pașii. Introducem o fisă, ne aprindem speranțele și tragem de manetă. Sigur cade ceva. O momeală pe care o urmăm apoi cu nesaț.

Viață e un tonomat de momeli – ne place atât de mult să ne momim alegând ceva…

Poveștile pescărești sunt savuroase. Au acea așteptare, lălăială, dulcegărie. Dacă asculți poveștile vânătorești, alea sunt eroice – se dau bătălii, se strâng oștiri, se încununează forțe puternice, iar la final vine glonțul exact, dar exact în frunte. Pescarii vorbesc despre emoția din noaptea de dinainte, de plecarea de dimineață, de sendvișul pus de acasă. Și despre așteptare. Și la final trofeul, pe care ar fi frumos să nu îl duci acasă, ci să îl săruți și să îl arunci înapoi. Ca o momeală învinsă. Acum ai fost tu cel care l-ai păcălit.

Nu sunt pescar, deși tare mi-ar fi plăcut. Dar la tonomatul cu momeli tot o să-mi aleg ceva.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon